Fokustema
Gala
Läs senare

Prisregn på Solvalla

Inför över 300 gästar på Solvallas kongress hade huvudstadsbanan gala under fredagkvällen. Finaste priset, utsedd via allmän omröstning, fick numera tävlingspensionerade Readly Express som tog hem ”Årets Häst-titeln”.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
Kretsen bakom Readly Express med Rolf Andersson och TImo Nurmos i spetsen fick ta emot priset för Årets Häst på Solvalla. Foto Solvalla
Kretsen bakom Readly Express med Rolf Andersson och TImo Nurmos i spetsen fick ta emot priset för Årets Häst på Solvalla. Foto Solvalla

Han besegrade bland annat Propulsion genom att få 29 procent av rösterna. Den här duons bataljer på tävlingsbanan är ju förbi, men de möts minst en gång till: båda är ju nominerade till Årets Häst-titeln 2019 på Hästgalan.

Övriga priser tillföll de hästar som tjänat mest pengar under året och här hela prisregnet:
Årets tvååring: Armani Degato
Årets treåriga sto: Diana Zet
Årets treåriga h/v: Brother Bill
Årets fyraåriga sto: Conrads Rödluva
Årets fyraåriga h/v: Attraversiamo

Årets kuskchampion: Örjan Kihlström
Årets tränarchampion: Timo Nurmos
Guldklockan: Anders Eriksson
Amatör: Lukas Svedin
Amatörtränare: Lisa Orefors

Uppfödare: Menhammar Stuteri
Skötare: Hanna Vestfält
Ponnykusk A: André Olofsson
Ponnykusk B: Ebba E Handler

Fokustema
Elitloppet 2022
Läs senare

Fem miljoner till Elitloppsvinnaren

Don Fanucci Zet fick tre miljoner kronor när han vann Elitloppet i maj.
Nästa år kammar finalvinnaren på Solvalla hem fem miljoner!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Don Fanucci Zet och Örjan Kihlström stormar fram mot seger i Elitloppet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Don Fanucci Zet och Örjan Kihlström stormar fram mot seger i Elitloppet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Solvalla och Svensk Travsport gör en stor satsning på prispengarna i Elitloppet från och med 2022. Förstapriset i finalen höjs från tre till fem miljoner kronor och sammanlagt blir det 11.350.000 kronor att tävla om i försök och final.

– Elitloppet har sportsligt och publikt varit ett av världens största travevenemang, nu får vi ett förstapris som fortsatt kommer ge genomslag internationellt, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Från Svensk Travsports sida kommenterar sportchefen Robert Karlsson satsningen:

– Elitloppet är hela trav-Sveriges angelägenhet och ett varumärke av stor betydelse. Ett lyft för Elitloppet är helt enkelt ett lyft för svensk travsport, säger Robert Karlsson.

Men inte bara varmblodssportens flaggskepp för äldre travare får ett lyft. I kallblodens Elitkamp fördubblas (!) förstapriset från 500.000 kronor till en miljon.

Elitloppet och Elitkampen avgörs på Solvalla den 29 maj nästa år.

Prisökning med 53 miljoner

Fokustema
Solvalla
Läs senare

V86: ”Det här är vår årstid”

Formnålen i rätt läge och gynnad av skotvånget.
Kan Bandit Frontline leverera en överraskning i onsdagskvällens Klass I-försök på Solvalla?
– Nu var hästen så bra igen som han kan vara i senaste starten så vi bara måste testa trots att han står hårt inne i loppet, säger Jan Gustavsson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Jan Gustavsson-tränade Bandit Frontline vid seger med Ulf Ohlsson i höst. Foto Martin Langels/ALN
Jan Gustavsson-tränade Bandit Frontline vid seger med Ulf Ohlsson i höst. Foto Martin Langels/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Efter att Bandit Frontline (e. Allstar Hall) räknat hem sin sjätte årsseger hemma i Mantorp i början av november kände Jan Gustavsson att det var dags att ge hästen en ny chans i STL-sammanhang.
När Bandit Frontline testades i Klass II i Örebro i början av maj blev det allt annat än succé. Hästen hissade nödflagg i god tid och utgick felfri ur det loppet, men studsade tillbaka per omgående och har fortsatt ta topplaceringar i lopp efter lopp.
– Han har vunnit några lopp och sådär och ofta varit bland de tre främsta. Insatserna har inte varit dåliga, men jag tyckte inte riktigt han var sig själv efter att gått en upphämtning efter 1.12,6 i 1.900 meterna i ett lopp i våras. Nu var han dock sig själv igen i senaste starten och då kände jag att vi måste testa här trots att han står hårt inne i loppet; det är risk att vi kör bort startpoängen om vi väntar några starter till.

”Fungerar på brodd”

Måndagens rakbaneintervaller gjorde Gustavsson belåten, men spår tio finner han däremot inte lika mycket glädje i.
– Det var synd på startspåret eftersom hästen är så naturligt startsnabb. Det är ett hårt lopp han går ut i nu – det tuffaste han starten i under hela karriären – men kan vi få tredje-fjärde utvändigt och det blir tempo kommer han gå bra till slut.

Även om Bandit Frontline tävlade barfota bak i senaste starten så får han anses vara mer gynnad av skotvånget än flera av sina konkurrenter. Faktum är att de övriga 17 starter hästen gjort i karriären har varit med skor på hovarna.
– Och han fungerar även på brodd om det skulle krävas så där får vi väl säga att vi har en liten fördel. Det blir blinkershuvudlag på som vanligt och så går han med rycktussar igen; de rycktes för första gången i lopp i senaste starten. Dessutom är han nyrakad, det kan få vissa hästar att lyfta.

Stall i form

Bandit Frontline får anses vara ett riktigt lyckoköp även om det började oroväckande.
– Vi köpte honom i april i fjol. Då hade han kvalat på 1.23, men jag kände direkt när jag började köra honom att något var knas. Han blev opererad i höger bakben, kvalade i början av året och var jättefin. Därefter har vi kunnat starta på.

Den 53-årige Mantorpamatören vet vad som krävs för att hävda sig i de här sammanhangen. I fjol vann Leonas Sami (e. Triton Sund) ett Klass II-försök på Axevalla och även Jesper Sånna (e. Racer Bourbon) har plockat prispengar i två av sina fyra försök i STL.
– Jesper Sånna gjorde comeback i torsdags efter tre månaders tävlingsuppehåll och skrällvann till 32 gånger pengarna så stallformen är det inget fel på. Våra hästar brukar gå bra på vintern så det här är vår årstid kan man säga, avslutar Jan Gustavsson.

  • Sulkysports V86-tips publiceras onsdag kl. 12:00.
Fokustema
Kalmar
Läs senare

Kriterietvåan utknuffad

När årets Kriterietvåa Global Cashflow (e. Ready Cash) dyker upp i startlistan till fredagens E3 Revansch i Kalmar så har fredagens mest penningstinna travlopp i Sverige placerats utanför det stora streckspelet.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Peter Untersteiner-tränade Global Cashflow och Örjan Kihlström vid seger i Breeders Crown-semifinalen. På fredag startar hästen i Kalmar. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Peter Untersteiner-tränade Global Cashflow och Örjan Kihlström vid seger i Breeders Crown-semifinalen. På fredag startar hästen i Kalmar. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

De är åtta till antalet som gör upp i Kalmar där E3 Revanschen körs som en öppen klass. Peter Untersteiners Kriterietvåa möter bland annat Adrian Kolgjinis Akilles Face (e. Raja Mirchi) som kommer till start med tre raka segrar varav den senaste togs i Johan Jacobssons Minne på Jägersro.

Loppet är placerat som det tredje i Kalmar och körs alltså innan V64 Xpress inleds 20:30.

Startlista E3 Revansch
2.140 meter autostart, förstapris: 150.000 kronor

  1. Lorenzo Boko (e. Zola Boko) – Gustav Johansson (Jerry Riordan)
  2. Global Cashflow (e. Ready Cash) – Johan Untersteiner (Peter Untersteiner)
  3. Amoa Queen (e. Maharajah) – Fredrik Persson
  4. Michelot (e. Djali Boko) – Stefan Persson (Johan Svensson)
  5. Larry Wood (e. Maharajah) – Joakim Lövgren
  6. Västerbo LookHigh (e. Look de Star) – Anders Zackrisson
  7. Akilles Face (e. Raja Mirchi) – Adrian Kolgjini
  8. Timber (e. Jocose) – Jörgen Sjunnesson (Fredrik Wallin)