Fokustema
Vincennes
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Belgique: ”Hon har mer att ge”

Ifjol var hon diskvalificerad etta.
I år var hon ifrågasatt favorit.
Men i Prix de Belgique rätade Jean Michel Bazire ut alla frågetecken med Belina Josselyn.
– Hon har mer att ge, konstaterade Bazire om fjolårets Prix d'Amérique-vinnare.
Av
Ola Lernå
Uppståndelsen var stor efter Belina Josselyns seger i Prix de Belgique. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Uppståndelsen var stor efter Belina Josselyns seger i Prix de Belgique. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Belina Josselyn vann Prix de Paris i februari, men skadade sig och var borta från tävlingsbanan i åtta månader. Men marschen tillbaka gick efter planerna fram till senaste starten. Då gick hon inte att känna igen och Jean Michel Bazire uttalade sig till och med att det var avelsboxen eller en bra prestation som gällde i Prix de Belgique.
Belina Josselyn är nio år och har så klart inget mer att bevisa.
– Jag har känt i träning att hon var fräsch och att humöret var där. Jag var faktiskt ganska säker på att hon skulle göra ett bra lopp idag, sade Jean Michel Bazire.

”Hygglig” laguppställning

Davidson du Pont visade strålande form och fart. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Från sjätte ytter avslutade Belina Josselyn 1.12,8 sista 1.000 meter och visade att hon hade löpskallen kvar när hon krigade ned Enino du Pommereux (e. Coktail Jet) sista biten.
Bazire kunde dessutom se Davidson du Pont (e. Pacha du Pont) spurta starkt till tredjeplatsen för Franck Ouvrie och Looking Superb (e. Orlando Vici) gå bra till slut som sexa. Hans Prix d’Amérique-uppställning är verkligen redo för den stora striden om två veckor.
Och kuskarna lär få fortsatt förtroende, det vill säga att David Thomain kör Looking Superb och Franck Ovrie får chansen bakom Davidson du Pont.
Den sistnämnde avslutade bäst av alla över Vincennes långa upplopp, 1.10 sista 500 meterna, och torde väl gälla som favorit.
Dussinet hästar är därmed inkvalade till Prix d’Amérique, ytterligare sex får en plats i loppet på intjänade pengar. Och bland dessa har såväl Propulsion (e. Muscle Hill) som Ringostarr Treb (e. Classic Photo) visat intresse.
Stefan Melanders Milligan’s School (e. Yankee Glide) kan också komma med, men är i nuläget att betrakta som precis utanför de 18 eftersom sexåriga Eminig d’Oliverie går före honom på grund av att hon får räkna upp sin prissumma med tio procent som ”sexåringsbonus”.
Så här läget inför Prix d’Amérique:

Hästarna i Prix d’Amérique 2020

26 januari, 2.700 meter, €900.000
Häst (hingst) Tränare Lopp

 • Excellent (e. Real de Lou) Laurent Claude Abrivard etta Tenor du Baune
 • Chica de Joudes (e. Jag de Bellouet) Alain Laurent tvåa Bretagne
 • Looking Superb (e. Orlando Vici) Jean Michel Bazire trea Bretagne
 • Vivid Vise As (e. Yankee Glide) Alessandro Gocciadoro trea Bourgogne
 • Delia du Pommeraux (e. Niky) Sylvain Roger etta Bourbonnais
 • Davidson du Pont (e. Pacha du Pont) Jean Michel Bazire etta Bretagne
 • Bahia Quesnot (e. Scipion du Guotier) Junior Guelpa tvåa Bourgogne
 • Face Time Bourbon (e. Ready Cash) Sebastién Guarato etta Continental
 • Billie de Montfort (e. Jasmin de Flore) Sebastién Guarato etta Bourgogne
 • Bold Eagle (e. Ready Cash) Sebastién Guarato tvåa Bourbonnais
 • Belina Josselyn (e. Love You) Jean Michel Bazire etta Prix de Belgique
 • Enino du Pommeraux (e. Coktail Jet) Sylvain Roger tvåa Prix de Belgique

Sex platser på pengar:

 • Propulsion (e. Muscle Hill) Daniel Redén 2.986.160 euro
 • Ringostarr Treb (e. Classic Photo) Jerry Riordan 1.648.631 euro
 • Uza Josselyn (e. Love You) René Aebischer 1.273.578 euro
 • Vitruvio (e. Adrian Chip) Alessandro Gocciadoro 1.193.320 euro
 • Erminig d’Oliviere (e. Scipion du Goutier) Franck Leblanc 1.096.469 euro (inkl 10 % ”sexåringsbonus”)
 • Carat Williams (e. Prodigious) Sebastién Guarato 1.072.989
 • Milligan’s School (e. Yankee Glide) Stefan Melander 1.059.761 euro
 • Dijon (e. Ganymede) Romain Derieux 1.054.762 euro
 • Tony Gio (e. Varenne) Sebastién Guarato 883.865 euro
Fokustema
Prix d'Amérique
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Karriärer lika som bär

PARIS. – Face Time Bourbon är en blandning mellan Bold Eagle och Readly Express.
Det sade Prix d’Amérique-vinnarens tränare Sébastien Guarato när han intervjuades i den franska tv-kanalen Equidia efter sin tredje Prix d’Amerique-seger på fem år.
Av
Lars G Dahlgren
Face Time Bourbons tränare Sébastien Guarato fick för tredje gången de senaste fem åren kliva upp på segrarens podium efter Prix d'Amériqiue. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Face Time Bourbons tränare Sébastien Guarato fick för tredje gången de senaste fem åren kliva upp på segrarens podium efter Prix d'Amériqiue. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Om man tittar på Bold Eagles, Prix d’Amérique-vinnare som femåring 2016 och sedan också året efter 2017, och den nya storstjärnan Face Time Bourbon så är deras karriärer anmärkningsvärt lika vid deras första Pd’A-segrar.

Bold Eagle vid sin första Prix d’Amérique-seger 2016. Foto: Gerard Forni

Bold Eagle gjorde i Pd’A 2016 sin 24:e start och tog 21:a segern. Face Time Bourbon motsvarande siffror är 19 på 22. Antalet grupp I-segrar fram till Prix d’Amérique var fyra för Bold Eagle, i kronologisk ordning Criterium des 3 Ans, Prix de Selection, Grand Prix de l’U.E.T, Criterium Continental. Face Time Bourbon har en grupp I-vinst till, Europeiskt Treåringschampionat, i övrigt samma som Bold Eagle.

I intjänade euro skiljde det efter hästarnas första Prix’Amerique-segrar endast 20.000 euro mellan de två till Bold Eagles fördel (båda är vid 1,5 miljoner euro), och hör till saken att när han vann 2016 var förstapriset 450.000 euro. Nu är det 405.000.

Face Time Bourbon vid sin Prix d’Amérique-seger 2020. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Jämförelsen mellan de två kullsuveränerna är alltså ofrånkomlig och Sébastien Guarato gör den gärna. Guarato framhåller ill exempel i det sammanhanget att Face Time Bourbon är mer en ren naturtravare än Bold Eagle.

Hru överlägsen Bold Eagle än var sina kullkamarter sedan han kommit till Guarato i mitten av treåringssäsongen så hamnar Face Time Bourbon på plussidan när de jämförs, åtminstone i vissa aspekter. Att de har likartade egenskapsspektra på banan är lätt att konstatera, med den enorma speeden som kännemärke, men Guarato pekar på ett par nyansskillander i Face Time Bourbons favör.

Face Time Bourbons aktion får samma effekt som en galoppörs

En är aktionen:

– Face Time Bourbons aktion får samma effekt som en galoppörs, han kommer ner väldigt djupt i steget samtidigt som det när han skjuter ifrån blir väldigt långt och svävande.

En annan, för en häst mycket viktig aspekt är hovarna.

– Det var länge omöjligt att ta av alla fyra skorna på Bold Eagle. Face Time Bourbons hovar är nästan onaturliga, de växer så mycket och fort att han behöver verkas ner även mellan barfotastarter.

 

Fokustema
Antonio Somma
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”En seger värd 60 miljoner euro”

Face Time Bourbons seger i Prix d'Amérique var småpotatis i sammanhanget och inte den viktigaste för huvudägaren Antonio Somma. Tidigare i veckan blev det klart med en förlikning mellan Somma och amerikanska försäkringsjätten AmTrust Financial Services Inc.
Av
Claes Freidenvall
Seger i Prix d'Amérique för Antonio Somma (t.v. om Björn Goop), men Face Time Bourbons huvudägare vann en viktigare triumf tidigare i veckan... Foto: Mia Törnberg
Seger i Prix d'Amérique för Antonio Somma (t.v. om Björn Goop), men Face Time Bourbons huvudägare vann en viktigare triumf tidigare i veckan... Foto: Mia Törnberg

Amerikanska försäkringsbolaget AmTrust har frivilligt avstått alla sina tidigare fodringar mot Face Time Bourbons ägare Antonio Somma (Scuderia Bivans Srl). Försäkringsjätten krävde nämligen ett skadestånd på enorma två miljarder euro för att Somma påståtts stulit data från AmTrust.

Nu är en mångårig tvist över – den har pågått sedan 2013 – och det slutade med en förlikning mellan AmTrust och Somma.

”Villkor som förblir konfidentiella”

– AmTrust och Antonio Somma/TRI/TRG har löst sina motsättningar och avgjort alla frågor mellan dem på villkor som förblir konfidentiella,” säger senior vice president Elizabeth Malone för investeringar på AmTrust till Insurance Journal.

Enligt onlinetidningen assinews.it var Antonio Sommas seger värd hela 60 miljoner euro. Betydligt mer än de 405.000 euro Face Time Bourbon erhöll för segern i Prix d’Amérique igår…

Fokustema
PDA
Läs senare

39.870 var på Vincennes

Nästan 40.000 var på plats på Vincennes igår för att se Prix d'Amérique – och alla siffror under dagen var positiva jämfört med året innan.
Av
Ola Lernå
Segerfirande inför 39.870 åskådare på Vincennes. Foto Mia Törnberg
Segerfirande inför 39.870 åskådare på Vincennes. Foto Mia Törnberg

39.870 såg Prix d’Amérique 2020, vilket var en tioprocentig ökning jämfört med året före.
Omsättningen i loppet var 18,9 miljoner euro, en ökning med 2,1 procent och banomsättningen landade på 1,89 miljoner, vilket var plus 13 procent.

Dessutom ökade totalomsättningen under dagen för att landa 33,7 miljoner euro – en ökning med 13,5 procent.