Fokustema
Propulsion-affären
Läs senare

”Problemet har varit ST”

Det är ST som förhalar Propulsion-utredningen och ingen annan. Travförbundet vägrar att lämna ut allt förundersökningsmaterial och har dessutom gallrat och uppgiftsminimerat materialet.
Det kan Sulkysport avslöja idag efter en intervju med ansvars- och disciplinnämndens ordförande Sari Olausson.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Svensk Travsports versktällande direktör Maria Croon säger att Propulsion-sidan fått ta del av slasken, men ansvarsnämndens ordförande Sari Olausson och advokat Jesper Arvenberg är av en helt annan uppfattning. Vem talar sanning?. Foto: Claes Freidenvall
Svensk Travsports versktällande direktör Maria Croon säger att Propulsion-sidan fått ta del av slasken, men ansvarsnämndens ordförande Sari Olausson och advokat Jesper Arvenberg är av en helt annan uppfattning. Vem talar sanning?. Foto: Claes Freidenvall

Propulsion-affären har dragit ut på tiden och ST:s vd Maria Croon har torgfört på flera olika ställen att det är Redén-sidan som förhalat processen eftersom advokat Jesper Arvenberg anser att de saknat tillgång till allt material.

Maria Croon har å sin sida, bland annat i Aftonbladet, hävdat att ”ombudet har fått ta del av utredningen och den så kallade slasken.”

– Normalt sett lämnas bara utredningen till berörd person (och eventuellt ombud). I det här fallet har part med ombud fått en mycket omfattande utredning där olika perspektiv och situationer belyses genom ett stort antal intervjuer och ett mycket omfattande utredningsmaterial. Utredaren har delat upp materialet i flera delar. Dels i den omfattande slutrapporten, dels i en så kallad slask som också är omfattande men där frågan inte fördes framåt, dels en del med material som är intetsägande till exempel med rykten som inte lett någonstans eller med personer som säger sig inte minnas något runt ärendet Propulsion. Den andra partens ombud har fått ta del av slasken, deklarerar Maria Croon.

  • Propulsion-sidan har ju å sin sida hävdat att den inte fått tillgång till allt material från ST och att det är ST som förhalat processen. Vad är det egentligen som gäller?

– Utredningen av personuppgiftsbehandlingen har skett med intresseavvägning/berättigat intresse som laglig grund vilket innebär att det inte är möjligt att delge sånt som inte är relevant för utredningen. Svensk Travsport är inte en rättsvårdande instans, som inte lyder under GDPR. Personuppgiftsbehandlingen har därför skett med intresseavvägning/berättigat intresse som laglig grund, vilket inneburit att uppgiftsminimering och gallring varit mycket viktigt. Efter att Svensk Travsport under utredningen tagit del av personuppgifter, pratat med olika personer och därvid bedömt att uppgifterna inte var av intresse för utredningen i sak, så har uppgifterna gallrats.

”Har rätt att ta del av allt material”

Ansvarsnämndens ordförande Sari Olausson reder ut förhållandet:

– Problemet har varit ST. Om jag liknar det här vid en brottmålsprocess, så har man dels en förundersökning som ligger till grund för åtal och dom och så vidare, och dels någonting som kallas för slasken. Där lägger man in förhör som man inte tar in i själva utredningen, men förhör som har hållits. Den åtalade har rätt att ta del av allt material, men i Propulsion-ärendet verkar det finnas någonting utöver slasken.

  • En slask i slasken?

– Det begreppet finns inte i brottmål, där har du förundersökningsmaterialet och slasken. Men här har det hållits förhör som vad jag förstår inte finns någonstans. Det verkar som det har gallrats på något sätt, säger Sari Olausson, och fortsätter:

– Dessutom så har det begärts ut från Redén-hållet USTA-slagningar (Pathway, reds. anm.) och det har de inte heller fått ut. Jag har pratat med Jesper Arvenberg idag (igår, reds. anm.) och han ska begära och få ett beslut från ST varför de här sakerna inte lämnats ut, vilka personer som hörts och vilka förhör som gallrats.

”ST kan inte ensidigt bestämma”

  • Är det vanligt att förekommande att det sorteras i slasken?

– Alla personer som är hörda i vanliga brottmål, men som man inte lägger in i förundersökningsprotokollet, de ska finnas i slasken. Detta för att den andra parten ska få veta alla utredningsåtgärder som är gjorda även om de kanske inte leder till någonting, säger ansvarsnämndens ordförande och fortsätter:

– ST kan inte ensidigt bestämma vad dom inte anser har betydelse för utredningen. Detta är huvudorsaken till att det dröjt, men fortfarande är målsättningen att de ska gå och hålla en förhandling vecka 20, beroende på hur ST svarar, om det är så att Redén-sidan vill begära förhör med någon.

”Oerhört noga med slasken”

STAD:s ordförande Sari Olausson har själv tidigare arbetat som åklagare och är väl insatt i begreppet ”slasken”.

Fakta

STAD

är en förkortning av Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinämnd.

STAD beslutar om påföljder vid otillåten användning av läkemedel, behandlingar et, med avsikt att påverka hästens prestationsförmåga i tävling – eller i träning som är att jämställa med tävling.

Ibland beslutar STAD i ärenden där den svarande kan anses ha skadat travsporten eller travsportens anseende hos allmänheten.

STAD beslutar även i andra disciplinära ärenden, t.ex. olämpligt uppträdande och olämplig behandling av häst.

I STAD sitter sex stycken ledamöter. Ordföranden samt en ledamot är lagfarna. Dessutom ingår två förtroendevalda från travsporten, en förtroendevald från galoppsporten och en person med veterinärmedicinsk sakkunskap.

Det är Svensk Travsport som kan väcka talan hos STAD. Nämndens beslut kan överklagas till överdomstolen.

Källa: travsport.se

Expandera

– Jag var oerhört noga med att allt skulle finnas i slasken som inte läggs in i förundersökningsprotokollet. Den andra sidan måste få ta ställning om det här är väsentligt eller inte?

Enligt Sari Olausson har hon tidigare i år haft en förberedelse inför den kommande förhandlingen med ST:s förbundsjurist Göran Wahlman och Daniel Redéns ombud, advokat Jesper Arvenberg.

– Redan då frågade jag varför inte ST lämnade ut slasken.

”Vägrar lämna ut”

Jesper Arvenberg.

Daniel Redéns ombud, advokat Jesper Arvenberg, bekräftar för Sulkysport att han begärt från ST att få ut allt underlag ur utredningen.

– Men ST har vägrat lämna ut. Vi har väckt frågan inom ramen för STAD, som anmodat ST att lämna ut materialet. Då har ST till STAD svarat på ett lite kryptiskt sätt, innebärande att man kan tolka det som att materialet är raderat, borde varit raderat alternativt att man inte har för avsikt att lämna ut det med hänvisning till GDPR, säger advokat Jesper Arvenberg.

”Inte haft tidsmässiga förhinder”

Om alla pusselbitar faller på plats hoppas STAD:s ordförande Sari Olausson att förhandlingen kan äga rum under vecka 20 och hon räknar med att den tar tre dagar.

– Det är inte Svensk Travsport som styr tiden utan det gör STAD i dialog med parterna. Mig veterligen har Svensk Travsport inte haft några förhinder tidsmässigt utan vad jag förstår så har ombudet för den andra parten samt STAD haft svårt att hitta tider som fungerat under våren. Nu är det emellertid inplanerat en förhandling med början den 18 maj, skriver ST:s verkställande direktör Maria Croon i ett svar till Sulkysport.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

”Håller på att skolas in”

Att hålla sig till rätt gångart är ofta guld värd.
Det ”räddade” Felix Orlando i Vårfavoriten.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Per Nordström kunde glädja sig åt seger med Felix Orlando i Vårfavoriten. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Per Nordström kunde glädja sig åt seger med Felix Orlando i Vårfavoriten. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Per Nordström och Felix Orlando (e. Orlando Vici-Preferencial) var chanslös att ta ledningen från Daven Port och Jorma Kontio, men när den senare galopperade efter 300 meter kunde Nordström köra till spets.

– Felix Orlando är kvick från början och även om jag inte tryckte av allting inledningsvis så fortsatte jag att köra mot Jorma. Jag vet inte om han började ta upp sin häst eller om det gick för fort i det läget. När Daven Port galopperade var det enkelt att glida till ledningen, sade Per Nordström till Solvalla-tv.

Fakta

Felix Orlando

Brun hingst 3 år e. Orlando Vici-Preferencial e. Infinitif
Rekord: 1.18,0k – 1.13,2ak
Prissumma: 838.800 kr
Resultat: 8 st: 2-3-1
Ägare: Stall Motvind HB, Ystad
Uppfödare: Tal AB, Arvika
Tränare: Per Nordström, Jägersro
Körsven: Per Nordström, Jägersro
Skötare: Emma Nordström

Expandera

Efter ha öppnat första halvvarvet på 1.10,2 kunde Nordström dra ner på farten därframme och varvet gick inte snabbare än 1.16,3. Strax efteråt bytte Örjan Kihlström ut vinnarhålet mot dödens med Chipper Kronos.

”Bära långt”

Den senare hade inte sin bästa dag utan kastade in handduken vid utgången av sista sväng i samma veva som Per Nordström och Felix Orlando ryckte åt sig några längders försprång.

Inne på upploppet tog Carl Halbak upp jakten, men en galopp 150 kvar satte stopp för segerplanerna och istället var det Indigo Sisu som kom med en stark spurt, men han var för sent ute för att bjuda Nordströms travare på en match.

Felix Orlando kunde hålla undan säkert på 1.14,6a/2.140 meter före Indigo Sisu, vilken avslutade 1.12 sista kilometern och till tredjeplatsen fullföljde Daven Port starkt efter galopp.

– Felix Orlando startade några gånger på hemmaplan ifjol, men har inte varit ute och gjort några längre resor. Nu håller vi på att skola in Felix Orlando och göra honom till en riktig tävlingshäst. Han skötte sig väldigt bra ikväll. Över upploppet bet han i bra, svarade ärligt och sträckte på sig mycket fint. Full fart var det över mål också. Det är en häst som jag siktar högt med. Utvecklas han lite till och blir starkare kommer det här att bära långt.

Starkt fjolår

Orlando Vici-sonen hade ett starkt fjolår med seger i Breeders Crown och en tredjeplats i Svensk Uppfödningslöpning. Nu har han öppnat 2021 med en andraplats och seger i Vårfavoriten, värderad till 200.000 kronor.

Felix Orlando är undan norskfödda Preferencial, 1.14,5ak/269.486 kr, som vann fyra lopp på 49 starter. Preferencial är fallen efter italienske Derbyvinnaren Infinitif och undan fransyskan Penny Lane (e. Garbor Star), som också är mor till Joe Fraizer (e. Judge Joe), 1.14,6ak/269.486 kr.

Mödernet går tillbaka till Illiade IV (e. Acrobate II), som är mormors mor till Casting de Chenu (€250.330) och Ondine de Chenu (€216.660) och mormors mormor till duon Light Up de Vonnas (€432.970) och Mickael de Vonnas (€373.990).

Källa: breedersbible.com
Fokustema
Solvalla
Läs senare

Lacille med krafter sparade

Tredje segern i fjärde starten.
Lacille Boko var tuffast i spurten.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Lacille Boko vid en tidigare seger med Örjan Kihlström. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Lacille Boko vid en tidigare seger med Örjan Kihlström. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Svante Båth-tränade Lacille Boko (e. Readly Express-Facile Boko) ledde den andra klungan i Vårfavoriten för ston, medan Västerbo Lookhigh och Cintra låg 40-talet meter framför efter att duon dragit iväg 1.09,8 första 500 meterna.

Fakta

Lacille Boko

Brunt sto 3 år e. Readly Express-Facile Boko e. Virgill Boko
Rekord: 1.18,2m* – 1.14,7am*
Prissumma: 220.500 kr
Resultat: 4 st: 3-0-0
Ägare: Caracolas AB
Uppfödare: Boko Stables Holland BV, Nederländerna
Tränare: Svante Båth, Solvalla
Körsven: Ulf Ohlsson, Solvalla
Skötare: Alexander Ljungman

Expandera

Sedan kunde Anders Zackrisson lugna ner tempot med Västerbo Lookhigh till 1.15,4 första rundan och i samma veva gick Cintra ut i dödens och Ulf Ohlsson fann positionen i andra utvändigt med Lacille Boko.

Köra rakt fram

Ledaren var slagen vid utgången av sista sväng och när Cintra tog över och Per Lennartsson gick ner på innerspår vid upploppets början var det bara för Ulf Ohlsson att göra rakt fram med Lacille Boko. Utan några större bekymmer kopplades segergreppt drygt 50 meter före mål.

– Det var gynnsamt för oss att de körde på lite därframme från början och sedan löste det sig bra för vår del. Lacille Boko gjorde det bra även om vi förvisso fick ett fint lopp, men det behöver man ibland, sade Ulf Ohlsson till Solvalla-tv, och fortsatte:

– Upploppet ned kändes det bra och även om vi inte vann med så stor marginal så var det nog lite sparat också.

Segertiden skrevs till nya rekordet 1.14,7a/2.140 meter och ägarna Caracolas AB kunde kvittera ut 100.000 kronor när stoet tog sin tredje seger i fjärde starten.

BC-vinnare som tvååring

Lacille Boko är undan Facile Boko (e. Virgill Boko), 1.11,5ak/1.844.900 kr, som vann sju av 28 starter. Som tvååring tog Facile Boko hem Breeders Crown, året efter ASVT:s Auktionslopp och samma år var hon trea i långa E3.

Lacille Boko är Facile Bokos första avkomma. Därefter har hon två raka avkommor efter Trixton. Mormor Zacile Boko (e. Muscles Yankee-Andiamo), 1.17,4k*/88.921 kr, startade bara sju gånger och vann ett lopp och det var i debuten. Hon köptes på Lexington Selected Yearling Sale för 50.000 dollar.

Källa: breedersbible.com
Fokustema
Frankrike
Läs senare

Goop-seger i Lyon

Årets andra seger blev det för Björn Goops Freegate Island i Lyon idag, medan Tomas Malmqvists danske Derbyvinnare Dumbo kammade noll på samma oval.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Björn Goop har vunnit de två senaste upplagorna av Criterium des 3 ans. Blir det tredje raka kuskvinsten på söndag? Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop har vunnit de två senaste upplagorna av Criterium des 3 ans. Blir det tredje raka kuskvinsten på söndag? Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Anthony Barrier satt bakom P & D Bronsmans Fregate Island (e. Timoko-Agneska) och duon tog hem Prix Henri Callier (€26.000) på 1.14,5a/2.650 meter. Förra triumfen i år togs i Prix Jean Louf (€19.000) i Amiens.

Fregate Island vid dagens seger.

Dagens triumf värderades till 11.700 euro och det sexåriga stoet serverades en resa i rygg på ledande First des Mares. Anthony Barrier hittade fritt spelrum 250 kvar och Freegate Island kunde spurta till en enkel seger.

Se loppet här!

En sjätteplats och 600 euro blev det också för Björn Goop-tränade Ribaude (e. Conny Nobell) i Prix du Souvenir A Ph. Dibilio-de Nantes (€30.000) på 1.13,7 där Tomas Malmqvist danske Derbyvinnare Dumbo agerade under pari och slutade oplacerad. Goops andra häst i loppet, Stonewashed, galopperade bort sig och diskvalificerades.

I en tät slutstrid vann Bolero du Sablier (e. Halimede-Preuve du Sablier) och Thomas Bernard på 1.13,5/2.650 meter.