Fokustema
Propulsion-affären
Läs senare

”Problemet har varit ST”

Det är ST som förhalar Propulsion-utredningen och ingen annan. Travförbundet vägrar att lämna ut allt förundersökningsmaterial och har dessutom gallrat och uppgiftsminimerat materialet.
Det kan Sulkysport avslöja idag efter en intervju med ansvars- och disciplinnämndens ordförande Sari Olausson.
Av
Claes Freidenvall
Svensk Travsports verskställande direktör Maria Croon kritiseras av Bengt Ågerup. Foto: Claes Freidenvall
Svensk Travsports verskställande direktör Maria Croon kritiseras av Bengt Ågerup. Foto: Claes Freidenvall

Propulsion-affären har dragit ut på tiden och ST:s vd Maria Croon har torgfört på flera olika ställen att det är Redén-sidan som förhalat processen eftersom advokat Jesper Arvenberg anser att de saknat tillgång till allt material.

Maria Croon har å sin sida, bland annat i Aftonbladet, hävdat att ”ombudet har fått ta del av utredningen och den så kallade slasken.”

– Normalt sett lämnas bara utredningen till berörd person (och eventuellt ombud). I det här fallet har part med ombud fått en mycket omfattande utredning där olika perspektiv och situationer belyses genom ett stort antal intervjuer och ett mycket omfattande utredningsmaterial. Utredaren har delat upp materialet i flera delar. Dels i den omfattande slutrapporten, dels i en så kallad slask som också är omfattande men där frågan inte fördes framåt, dels en del med material som är intetsägande till exempel med rykten som inte lett någonstans eller med personer som säger sig inte minnas något runt ärendet Propulsion. Den andra partens ombud har fått ta del av slasken, deklarerar Maria Croon.

  • Propulsion-sidan har ju å sin sida hävdat att den inte fått tillgång till allt material från ST och att det är ST som förhalat processen. Vad är det egentligen som gäller?

– Utredningen av personuppgiftsbehandlingen har skett med intresseavvägning/berättigat intresse som laglig grund vilket innebär att det inte är möjligt att delge sånt som inte är relevant för utredningen. Svensk Travsport är inte en rättsvårdande instans, som inte lyder under GDPR. Personuppgiftsbehandlingen har därför skett med intresseavvägning/berättigat intresse som laglig grund, vilket inneburit att uppgiftsminimering och gallring varit mycket viktigt. Efter att Svensk Travsport under utredningen tagit del av personuppgifter, pratat med olika personer och därvid bedömt att uppgifterna inte var av intresse för utredningen i sak, så har uppgifterna gallrats.

”Har rätt att ta del av allt material”

Ansvarsnämndens ordförande Sari Olausson reder ut förhållandet:

– Problemet har varit ST. Om jag liknar det här vid en brottmålsprocess, så har man dels en förundersökning som ligger till grund för åtal och dom och så vidare, och dels någonting som kallas för slasken. Där lägger man in förhör som man inte tar in i själva utredningen, men förhör som har hållits. Den åtalade har rätt att ta del av allt material, men i Propulsion-ärendet verkar det finnas någonting utöver slasken.

  • En slask i slasken?

– Det begreppet finns inte i brottmål, där har du förundersökningsmaterialet och slasken. Men här har det hållits förhör som vad jag förstår inte finns någonstans. Det verkar som det har gallrats på något sätt, säger Sari Olausson, och fortsätter:

– Dessutom så har det begärts ut från Redén-hållet USTA-slagningar (Pathway, reds. anm.) och det har de inte heller fått ut. Jag har pratat med Jesper Arvenberg idag (igår, reds. anm.) och han ska begära och få ett beslut från ST varför de här sakerna inte lämnats ut, vilka personer som hörts och vilka förhör som gallrats.

”ST kan inte ensidigt bestämma”

  • Är det vanligt att förekommande att det sorteras i slasken?

– Alla personer som är hörda i vanliga brottmål, men som man inte lägger in i förundersökningsprotokollet, de ska finnas i slasken. Detta för att den andra parten ska få veta alla utredningsåtgärder som är gjorda även om de kanske inte leder till någonting, säger ansvarsnämndens ordförande och fortsätter:

– ST kan inte ensidigt bestämma vad dom inte anser har betydelse för utredningen. Detta är huvudorsaken till att det dröjt, men fortfarande är målsättningen att de ska gå och hålla en förhandling vecka 20, beroende på hur ST svarar, om det är så att Redén-sidan vill begära förhör med någon.

”Oerhört noga med slasken”

STAD:s ordförande Sari Olausson har själv tidigare arbetat som åklagare och är väl insatt i begreppet ”slasken”.

Fakta

STAD

är en förkortning av Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinämnd.

STAD beslutar om påföljder vid otillåten användning av läkemedel, behandlingar et, med avsikt att påverka hästens prestationsförmåga i tävling – eller i träning som är att jämställa med tävling.

Ibland beslutar STAD i ärenden där den svarande kan anses ha skadat travsporten eller travsportens anseende hos allmänheten.

STAD beslutar även i andra disciplinära ärenden, t.ex. olämpligt uppträdande och olämplig behandling av häst.

I STAD sitter sex stycken ledamöter. Ordföranden samt en ledamot är lagfarna. Dessutom ingår två förtroendevalda från travsporten, en förtroendevald från galoppsporten och en person med veterinärmedicinsk sakkunskap.

Det är Svensk Travsport som kan väcka talan hos STAD. Nämndens beslut kan överklagas till överdomstolen.

Källa: travsport.se

Expandera

– Jag var oerhört noga med att allt skulle finnas i slasken som inte läggs in i förundersökningsprotokollet. Den andra sidan måste få ta ställning om det här är väsentligt eller inte?

Enligt Sari Olausson har hon tidigare i år haft en förberedelse inför den kommande förhandlingen med ST:s förbundsjurist Göran Wahlman och Daniel Redéns ombud, advokat Jesper Arvenberg.

– Redan då frågade jag varför inte ST lämnade ut slasken.

”Vägrar lämna ut”

Jesper Arvenberg.

Daniel Redéns ombud, advokat Jesper Arvenberg, bekräftar för Sulkysport att han begärt från ST att få ut allt underlag ur utredningen.

– Men ST har vägrat lämna ut. Vi har väckt frågan inom ramen för STAD, som anmodat ST att lämna ut materialet. Då har ST till STAD svarat på ett lite kryptiskt sätt, innebärande att man kan tolka det som att materialet är raderat, borde varit raderat alternativt att man inte har för avsikt att lämna ut det med hänvisning till GDPR, säger advokat Jesper Arvenberg.

”Inte haft tidsmässiga förhinder”

Om alla pusselbitar faller på plats hoppas STAD:s ordförande Sari Olausson att förhandlingen kan äga rum under vecka 20 och hon räknar med att den tar tre dagar.

– Det är inte Svensk Travsport som styr tiden utan det gör STAD i dialog med parterna. Mig veterligen har Svensk Travsport inte haft några förhinder tidsmässigt utan vad jag förstår så har ombudet för den andra parten samt STAD haft svårt att hitta tider som fungerat under våren. Nu är det emellertid inplanerat en förhandling med början den 18 maj, skriver ST:s verkställande direktör Maria Croon i ett svar till Sulkysport.

Fokustema
Danmark
Läs senare

Mellby Viking har bytt land

Stayerspecialisten Mellby Viking har bytt land och finns sedan förra veckan på Jylland i Danmark hos Tanja och Helle Thorhauge.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Mellby Viking vid en av sina två segrar i Örebro Intn'l tillsammans med Jorma Kontio. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Mellby Viking vid en av sina två segrar i Örebro Intn'l tillsammans med Jorma Kontio. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Vi är väldigt glada i hans familj och vi har tidigare köpt Mellby Vikings mor Naomi de Lou och hans syster Mellby Akacia, berättar Tanja Thorhauge.

Mellby Viking (e. Viking Kronos), 1.12,1am/3.484.031 kr, vann bland annat Harper Hanovers lopp och dubbla upplagor av Orebro Intn’l innan han gick till avel 2018.

– Mellby Viking kommer att avelsvärderas i Danmark i februari nästa år och företrädesvis kommer vi att använda honom till våra egna ston. Vi kommer också erbjuda hans tjänster för 10.000 danska kronor och tanken är att Mellby Viking ska betäcka naturligt.

Sista avkomman föddes ifjol

Tanja och Helle Thorhauge kan också berätta att Mellby Vikings mor Naomi de Lou (e. Extreme Dream) fick sitt sista föl ifjol – ett sto efter Quite Easy – och är nu pensionerad.

– Mellby Akacia står på Stall Gustafsberg i Västervik och har i år fått ett sto efter Panne de Moteur, men är dessvärre inte dräktig.

I Tanja och Helle Thorhauges ägo finns också ett ettårigt sto efter Mellby Viking och Mellby Akleja (e. Varenne), 1.14,5am/164.000 kr, och det handlar om en syster till Mellby Ivy (617.350 kr), Mellby Highball (415.200 kr) och treårige Mellby Korall (234.500).

– Tyvärr dog Mellby Akleja i samband med fölningen och det var ett mirakel att fölet överlevde.

Vidare finns också två dräktiga fölston från Mellby Gårds uppfödning hos Thorhauge: toppstammade duon Mellby Ticket (e. Windsong’s Legacy-Giannina Mia), 1.12,9ak/592.300 kr, och ostartade Mellby Cosy (e. Viking Kronos-Needles’n Pins).

Fokustema
Fördelning
Läs senare

Kolgjini: ”Tävla om pengarna”

Fler unga hästar måste tjäna mer pengar och sluta gnäll om tvååringstävlandet.
Skrota premieloppspengarna!
Och lägg sparkrav på ATG!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Lutfi Kolgjini vill se en hel del förändringar framöver för att förbättra läget för svensk travsport. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Lutfi Kolgjini vill se en hel del förändringar framöver för att förbättra läget för svensk travsport. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Lutfi Kolgjini är som alltid rak i sin kommunikation och han gillar inte att det på vissa håll har det börjat ylas om nerdragningar av tvååringstävlandet i Sverige igen. Det är en bild som Kolgjini inte alls håller med om.

– Det är inget fel att tävla med tvååringar och det är skjuta över målet när man vill dra ner på det. Jag har bevisat det flera gånger att hästar klarar av att gå vidare och utvecklas till stjärnor som äldre om de startat som tvååringar. Och jag skulle vilja säga att det är tack vare de startat som tvååringar, säger Lufti Kolgjini.

Revenue och Lutfi Kolgjini. Närmare 17 miljoner tjänade vinnaren av Svensk Uppfödningslöpning under sin karriär. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Och det är svårt att argumentera emot honom. Sju gånger har Lutfi Kolgjini vunnit Svensk Uppfödningslöpning som tränare och hästar som Revenue (16.703.971 kr), Raja Mirchi (8.726.632 kr), Hövding Lavec (4.799.625 kr), Micro Mesh (3.468.875 kr) och Onceforall Face (3.043.902 kr) har gått vidare och dragit in miljonbelopp efter tvååringssäsongen.

– Mina två andra vinnare – Noir Quailte och Omega Topline – kan jag däremot inte ta ansvar för eftersom de bytte tränare efter tvååringsäsongen…

”Enklare att utveckla”

Enligt Kolgjini innebär tvååringsstarter gratisrutin inför kommande säsonger.

Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– När hästar startat som tvååringar och kommer ut som treåringar är de proffs. De kan helt enkelt sitt jobb och då är det mycket enklare att utveckla en treåring uppåt när den varit ute som tvååring. Att snacka om tvååringstävlande som det görs på olika håll är att göra svensk travsport en otjänst. Problemet ligger i upplägget med tre- och fyraåringstävlandet, säger Kolgjini, och utvecklar sitt resonemang:

”Kan knappt försörja sig”

– Alldeles för få treåringar tjänar pengar. Några drar in storkovan, men det stora antalet tjänar alldeles för lite och knappt så att de kan försörja sig. Premiechansningen var en fantastisk idé från början med stora prispengar, men den har inte alls slagit så väl ut som jag hoppades på. Det visar sig att ett fåtal hästar tjänar miljonbelopp, men fortfarande är det alldeles för många som inte tjänar några pengar. Problematiken ligger att de andra prispengarna är för dåliga i unghästloppen. Jag skulle vilja se ett system där många fler unga hästar tjänar pengar.

”Pengarna finns i systemet”, säger Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/sulkysport

”Omvandla till prispengar”

Det vill Lutfi Kolgjini bland annat göra genom att skrota premieloppspengar och omvandla dessa medel till reda prispengar.

– Bidrag är inte utvecklande vare sig för sporten eller spelet. Vi snackar om ganska många miljoner som finns i systemet och som kan omvandlas till prispengar istället för bidrag. Idag försvinner en del av bidragen i fel fickor dessutom. Vi ser hästar som kommer från utlandet över bron, eller över vattnet och hämtar bidrag och sedan åker tillbaka till respektive länder. Det är helt förkastligt! Tävla istället om pengarna på svensk mark. Med högre prispengar skulle det bli mer attraktivt att köpa unghästar på auktion också.

I år delades det ut 17.256.000 kronor i premieloppspengar, fördelat på 14.380.000 kronor till hästägarna och 2.876.000 kronor till uppfödarna.

– Det finns pengar i systemet och skulle man se över det skulle inte något treåringslopp i landet köras med ett förstapris under 100.000 kronor. Då måste man givetvis rikta prispengarna där hästarna finns och ingen annanstans.

”Måste göra något drastiskt”

Men Lutfi Kolgjini vill också ta bort premiechansningen – värderad till drygt 46 miljoner för 2020-kullen.

– Sänk premiechansningen och fördela prispengarna lite mer brett så att fler hästar kan tjäna pengar. Om vi inte gör någonting drastiskt nu ser jag bara en tendens och den går neråt, vilket avspeglar intresset för att köpa hästar på svenska unghästauktioner, säger Kolgjini och avslutar med en passning till trav- och galoppsportens spelbolag ATG:

– För övrigt tycker jag att ATG ska beläggas med sparkrav på 200 miljoner och hur de hittar pengarna struntar jag fullkomligt i!

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Slutar med flaggan i topp?

Joy Alissa bjöd på en härlig uppvisning när hon tangerade sitt personbästa på Gävletravet igår för Fredrik Linder och byter tränare efter den här starten.
Av
Claes Freidenvall
Fredrik Linder satt bakom Joy Alissa igår och nu byter stoet tränare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Fredrik Linder satt bakom Joy Alissa igår och nu byter stoet tränare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

På ett inte alltför perfekt underlag dansade Joy Alissa (e. Maharajah-Glittra C.D.) 1.11,1a/1.640 meter på Gävletravet för Fredrik Linder och utklassade sina motståndare med ”många längder”.

– Hon har fått en del tuffa lopp och det har härdat henne, sade Fredrik Linder i vinnarcirkeln.

Efter 500 meter attackerade Fredrik Linder från tredje utvändigt i det högt uppskruvade tempot där Issiah passerade halvvarvet på snabba 1.09,4.

– Vi kom igenom jättefint från början ocn när jag skulle vrida på ville också Marcus Lilius (Mission Beach) vara med i matchen och därav forceringen, fortsatte Linder.

Ledningen övertogs resolut 900 meter före mål och kilometern passerade den femåriga Maharajah-dottern på 1.10,4.

Fakta

Joy Alissa

Brunt sto 5 år e. Maharajah-Glittra C.D. e. Igor Brick
Rekord: 1.11,9k* – 1.11,1ak*
Vinstsumma: 816.300 kr
Resultat: 45 st: 10-3-7
Ägare: Hållbara Hus i Västerås AB, Västerås
Uppfödare: Anders Karlsson, Tystberga
Tränare: Fredrik Linder, Romme
Körsven: Fredrik Linder, Romme
Skötare: Magdalena Eriksson

Expandera

— När vi kom till spets lät jag henne bara gasa på. Banan sög en hel del, men hon hade rätt dag idag.

Joy Alissas uppvisning belönades med 25.000 kronor och i vinnarcirkeln berättade ägaren att stoet ska gå i träning till Olle Alsén.

Slutar som tränare?

Rykten har gjort gällande under en period att Fredrik Linder ska sluta som proffstränare, men Sulkysport har trots flera försök inte fått uppgifterna bekräftade från Fredrik Linders sida.

Apropå härdad…Joy Alissa har startat fem gånger inom rikstoton i år med två fjärdeplatser och lika många sjättepris. Totalt innehåller karriären tio vinster på 45 starter.

Joy Alisssa är undan Glittra C.D. (e. Igor Brick), 1.13,9am/630.000 kr, vilken har varit en plusvariant i avelsboxen. Hon är bland annat mor till Phoenix Photo (e. Super Photo Kosmos), 1.11,0am/2.184.400 kr, Wind Knight (e. Scarlet Knight), 1.11,7ak/1.026.640 kr, och Triton (e. Triton Sund), 1.12,0am*/599.500 kr.

Svante Ericssons dubbelmiljonär Phoenix Photo. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Totalt har hennes avkommor vunnit 43 lopp på 254 starter, varav 14 vinster tagits av Svante Ericssons stjärna Phoenix Photo, vilken vunnit dubbla försök plus final i silverdivisionen. Phoenix Photo har också segrat i högsta klassen i år och tidigare i höstas tog han hem Mälarpriset i Eskilstuna.

Glittra C.D. är själv halvsyster med två miljonärer; Hilda C.D. (e. Victor Victor), 1.12,2ak/2.063.521 kr, och Kricken C.D. (e. Scarlet Knight), 1.11,5ak/1.007.600 kr.

Joy Alissa. Källa: breedersbible.com