Fokustema
Linje 5
Läs senare

Professor Ö.K. med mäktigt slutvarv

Det blev norsk seger i femåringsloppet Linje 5 på Hagmyren. Professor Ö.K:s slutvarv gick inte att stå emot. I snabbloppet var hemmahästen Pydin nära att spräcka 1.20-vallen.
Av
Lars G Dahlgren

Professor Ö.K. hade 20-30 meter fram till ledaren Spang Viktor (e. Alm Viktor) som höll 1.25-tempo där framme för Björn Karlsson med Stumne Fyr (e. Joker Elden) på utsidan. Kjetil Djöselands häst åt sig dock successivt närmare tätduon, hade fått närkontakt in på upploppet och avgjorde snyggt sista 50 meterna på 1.24,2/2.160.

Fakta

Professor Ö.K.

hingst fem år e. Norheim Svenn – Samina Ö.K. e. Pål Even
23 st: 15–1–1
Rekord: 1.24,2m* – 1.26,5am*
Insprunget: 693.022 kr
Uppfödare: Bernt Öksnevad, Norge.
Ägare: Helen Lea May, Norge.
Tränare och körsven: Kjetil Djöseland, Norge

Expandera

– Det här kan bli en elithäst, sade Kjetil Djöseland och man får väl säga att Professor Ö.K:s starka slutvarv på Hagmyren bekräftar den utsagan: femåringen travade slutkilometern på 1.23.

Förstapriset i Linje 5 var 150.000 kronor.

Professor Ö.K. ingår i första kullen efter Norheim Svenn (e. Järvsöfaks – Norheim Elle) och är tillsammans med dottern Lykkje May (u. Lykkje Kristin) sin faders hittills främsta avkomma. Norska Kriteriesegraren och Derbytvåan Norheim Svenn, tio segrar på 21 starter och rekord 1.23,0, står i år hos Jan-Olov Persson som avelshingst.

– Professor Ö.K. är den av Norheim Svenns avkommor som är mest lika sin pappa, säger Kjetil Djöseland som också tränade Norheim Svenn till dennes unghästframgångar.

Professor Ö.K. klättrade snabbt i den norska fyraåringstoppen förra året och utan en galopp i sista kurvan i Derbyt på Bjerke hade han sannolikt tagit en betydligt större bit av priskakan än det nu blev (sjundeplats).

Kjetil Djöseland är hemmahörande på Forus och hade sålunda en lång resa till Hagmyrens stora femåringslopp. Han synkroniserade den med att under lördagen vinna Ole Uttisröds Minneslopp på Momarken med sin Kleppe Fanden (e. Alm Viktor – Gjömle Vinni) på topptiden 1.22,6a/2.140.

Pydin snabbast i Sverige

– Detta var grymt, sade tränaren Niclas Torstemo sedan hans sjuåring Pydin (e. Moe Odin – Pyraksa) imponerat stort i Sleipners Elitlopp på 1.20,1a/1.640 meter – årets snabbaste segertid för kallblod i Sverige.

– Pydin är en av de hästar man måste ha klocka med sig när man kör, för man lurar sig på hur fort det går. Nästa gång rycker vi propparna också, sade kusken Ove A Lindqvist.

Hälsinglands Treåringselit bjöd på en grym prestation av Tekno Jerven. Efter galopp i starten travade sonen till Tekno Odin och Puma Jerva 1.24,5 i två varv enligt privata klockor fram till segertiden 1.26,7/2.160 meter!

– Det är fruktansvärd klass i både storebror Ängsborken och den här, men det är synd att han ska vara så stökig och ställa till det för sig, sade Jimmy Jonsson om den av pappa Alf Jonsson tränade treåringen.

 

 

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Bryssel i Paris

Björn Goop och Bryssel tog hem Prix de Sille le Guillaume (€58.000) på Vincennes idag trots ett kortare galoppinslag från start.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni

Sjuårige Bryssel (e. Ready Cash-Spacelane) och Björn Goop styrde på i tredjespår 1.200 kvar från sjunde utvändigt, fick kort senare en rygg att gå på. Vid ingången till upploppet tackade Björn Goop Visitor för draghjälpen och 100 kvar klev Bryssel förbi både ledande Classic Haufor och Visitor och vann på 1.13,0/2.850 meter.

Bryssel och Björn Goop.

Förstapriset i Prix de Sille le Guillaume uppgick till 26.100 euro och äger gör Stall Bryssel. För Bryssel var det andra segern för året på Vincennes – i somras tog han hem Prix Hygica (€48.000) på 1.13,5 över 2.850 meter.

I Paris har också Bryssel vunnit Prix de Sainte-Marie-du-Mont (€50.000) och i Sverige har han tagit sin största vinst i Sören Nordins lopp och det gjorde han som treåring på Solvalla.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Goop kör i franska Stokriteriet

Franska Stokriteriet – Criterium des Pouliches (€110.000) – avgörs på lördag på Vincennes och har lockat elva deltagare och flera av de mest kända korten bland de treåriga ston. Dessutom dyker Björn Goop upp i sulkyn bakom Gunilla d'Atout.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sébastien Guarato har två hästar till start och den ena – Gunilla d’Atout – körs av Björn Goop. Ready Cash-dottern kommer närmast från seger i Grupp II-loppet Prix Reine du Corta (€100.000) på Vincennes.

Green Grass är den mest merittyngda i Guaratos duo och den som tjänast mest av alla i Stokriteriet, 330.900 euro. Tidigare i år har hon vunnit Criterium des Jeunes (€170.000) plus Prix Gelinotte (€100.000) och Prix Roquepine (€100.000).

Två hästar till start har också Philippe Allaire. Girls Talk har vunnit två semi-classique-löpningar – Prix Masina (€100.000) och Prix Guy Deloison (€100.000) – under 2019. Hans andra kort Graine de Crack står utan seger under 2019, men har tre tredjeplatser i semi-classique-löpningarna Prix Gelinotte, Prix Roquepine och Prix Ozo.

Startlista:

Criterium des Pouliches (€110.000)
Priser: 49.500-27.500-15.400-8.800-5.500-2.200-1.100 euro.
2.700 meter.

Namn (far) – Körsven

 1. Gourgandine (e. Bold Eagle) – Franck Ouvrie
 2. Galaxie du Goutier (e. Kaisy Dream) – Clemence Duvaldestin
 3. Gondole Jenilou (e. Goetmals Wood) – Yoann Lebourgeois
 4. Gaia Olmenhof (e. Ready Cash) – Christophe Martens
 5. Galilea Money (e. Bold Eagle) – Nicolas Bazire
 6. Gloria du Goutier (e. Timoko) – Jean-Philippe Monclin
 7. Graine de Crack (e. Booster Winner) – Anthony Barrier
 8. Gunilla d’Atout (e. Ready Cash) – Björn Goop
 9. Gee (e. Brutus de Bailly) – Mathieu Mottier
 10. Girls Talk (e. Brillantissme) – David Thomain
 11. Green Grass (e. Bold Eagle) – Gabriele Gelormini
Fokustema
Solvalla Grand Prix UPPDATERAD
Läs senare

Fyra av sju från Melander

Endast nio hästar ville vara med och köra om 581.500 kronor i Solvalla Grand Prix på onsdag. Av dem var endast sju startberättigade och hela fyra kommer från Stefan Melanders stall.
Av
Lars G Dahlgren
Evaluate och Stefan Melander vid en seger på Solvalla i april. Foto Tommy Andersson/ALN
Evaluate och Stefan Melander vid en seger på Solvalla i april. Foto Tommy Andersson/ALN

Det samlas poäng till Solvalla Grand Prix i Solvallaserien hela året, men i slutändan blev det inte ens nära fullt fällt.  i detta fyraåringslopp med 300.000 kronor till vinnaren.

Mest meriterade är Fyraåringselitvinnaren Missle Hill (e. Muscle Hill – India Hall) och Sprintermästartrean Evaluate (e. Andover Hall – Blathin)

Av de sju anmälda är fyra importer från Nordamerika. För att få vara med i Solvalla GP måste hästarna ha startat i något av loppen i Solvallaserien, och eftersom varken Thrust Control eller Maxus gjort det av de nio som var anmälda går loppet med futtiga sju hästar.

Anmälningslista

Solvalla Grand Prix, onsdag 27 november, 2.140 meter autostart. Förstapris: 300.000 kronor:

 • Evaluate – tränare: Stefan Melander
 • Flight Dynamics – Stefan Melander
 • Im Your Captain – Stefan Melander
 • Mellby Glader – Robert Bergh
 • Missle Hill – Daniel Redén
 • Tito C.A. – Stefan Melander
 • Wingmaster – Emelie Persson (a)

Startlistan till Solvalla Grand Prix med kuskar och startspår blir klar under torsdageftermiddagen.