Fokustema
Propulsion
Läs senare

Proppen mot Prix d’Amérique!

Daniel Redén har inte riktigt velat ta beslut om fortsättningen för sin superstjärna Propulsion. Men nu har Redén bestämt sig. Det blir en satsning mot 2019, mot Prix d’Amérique och Elitloppet, vilket också innebär att han inte kommer finnas tillgänglig i aveln nästa år.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
Efter funderande har Daniel Redén bestämt sig för Propulsions framtid. Foto Mia Törnberg
Efter funderande har Daniel Redén bestämt sig för Propulsions framtid. Foto Mia Törnberg

– Nu tar vi sikte på Prix d’Amérique och eventuellt även ett nytt försök i Elitloppet. Han är fortfarande så bra på tävlingsbanan att vi bestämt oss för en fortsatt tävlingskarriär. Hästen får själv bestämma och visa när han inte längre vill tävla och vi kommer inte använda honom i aveln nästa år. Åtminstone inte som det ser ut i dagsläget, kommenterar Daniel Redén.

Propulsion (e. Muscle Hill) har i princip vunnit allt – utom Prix d’Amérique och Elitloppet – under 2018. Tolv starter har givit åtta segrar, två andra och två tredjeplatser med rekordsiffrorna 10,8 miljoner intjänat. Totalt ståtar han med 22 miljoner, men näst år fyller ”Proppen” åtta år. Propulsion började verka i aveln i år och lyckliggjorde 86 ston.
Propulsion ståtar med sex raka segrar och gjorde senaste framträdandet i C.L.Müllers Memorial 27 oktober.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

De gör upp i Jubileumspokalen

Anmälningstiden har gått ut och nu står det klart vilka tio hästar som gör upp i Jubileumspokalen.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Tae Kwon Deo och Adrian Kolgjini ska starta i Jubileumspokalen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Tae Kwon Deo och Adrian Kolgjini ska starta i Jubileumspokalen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

En miljon kronor räknar vinnaren hem i loppet som enbart är öppet för femåriga hästar.

Startfältet:

  • Alone – Ulf Eriksson (Pasi Aikio)
  • Ferrari Sisu – Marc Elias (Conrad Lugauer)
  • Forfantone Am – Torbjörn Jansson (Roger Walmann)
  • M.S.Triple J. – Erik Adielsson (Frode Hamre)
  • Missle Hill – Örjan Kihlström (Daniel Redén)
  • Seismic Wave – Björn Goop (Timo Nurmos)
  • Stoletheshow – Rikard N Skoglund (Marcus Lindgren)
  • Tae Kwon Deo – Adrian Kolgjini
  • Zarenne Fas – Magnus A Djuse (Jerry Riordan)
  • Zio Tom Jet – Johan Untersteiner (Jerry Riordan)

Anmälda hästar som inte kom med: Noble Superb, Inti Boko, Classichap, Evaluate, Smokin Joe, Mellby Glader.

Klicka här för att ta del av tävlingsdagens anmälningslistor i sin helhet.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Världsrekord eller inte?

Ryker världsrekordet? Första starten sedan Derbyt. ATG:s smygreklam i TV4 slutade i Förvaltningsrätten. Glöm inte söka Stig H:s stipendium. ST:s svek mot amatörerna E3-vinnare radar segrar i Italien. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Ikväll gäller det...ska Odd Herakles och Jorma Kontio slå Järvsöfaks världsrekord? Foto Stalltz.se
Ikväll gäller det...ska Odd Herakles och Jorma Kontio slå Järvsöfaks världsrekord? Foto Stalltz.se

1 Blir det en jakt på Järvsöfaks världsrekord 1.17,9 på Bollnästravet ikväll? Det är den stora frågan inför kvällens tävlingar på hälsingebanan, där världens bästa kallblod just nu, norske Odd Herakles (e. Moe Odin), startar från innerspår i Bollnästravets Elitsprint med Jorma Kontio i vagnen. 125.000 kronor väntar vinnaren med en bonus på ytterligare 50.000 kronor om världsrekordet slås.

Med utgångspunkt i akademikern, författaren och kallblodsentusiasten Hans-Erik Uhlins statistik över alla kallblod som travat under 1.20 har Sulkysport gjort en djupdykning i kallblodens stora tidsexplosion. Allt från hästen som spängde 1.20-vallen, norske Spikeld, till Järvsöfaks världsrekord från Gävletravet 2005.

Läs hela artikelserien här!

***

2 Tidigare i år kunde Sulkysport berätta att Granskningsnämnden för radio och tv har fällt ett inslag i Nyhetsmorgon i TV4 för att otillbörligt gynnat kommersiella intressen. Under programpunkten ”dagens trav” berättade programledaren att det var dags för ”vårt VM”, tävlingen VM i V75.


Anmälaren ansåg att inslaget – utan att vara markerat som reklam – var reklam för ett spelbolag (ATG) dolt i ett redaktionellt upplägg.

Nu har domen i Förvaltningsrätten kommit och TV4 ska betala en avgift om 50.000 kronor. Skälen för avgörandet är att Förvaltningsrätten anser, att program som inte är reklam får enligt radio- och tv-lagen inte otillbörligt gynna kommersiella syften.

I domen skriver Förvaltningsrätten: ”…inslaget om ett spel på trav (V75) i programmet Nyhetsmorgon gått utöver vad som varit motiverat av ett informations- och underhållningsintresse och att inslaget därmed strider mot bestämmelsen i 5 kap. 5 § radio- och tv-lagen.”

***

3 Tre svenska banor tävlar under torsdagen, där alltså huvudanrättningen serveras i Bollnäs (första start 18.20). Vid sidan om snabbloppet för kallblod dyker flera intressanta travare upp. Som Daniel Redéns segervana amerikanska duo Coogan (e. Donato Hanover) och Vivacious Allie (e. Muscle Hill) som möts i ett gott lopp av silverdivisionsklass.

Järvsöamatören Lars-Erik Karlsson var bäste svensk i storloppen på Derbydagen för kallblod när han tog bronspengen med Mustang (e. Horgen Tore) i Derbyt. Nu gör han första starten sedan Derbyt och möter äldre kallblod i ett försök i dubbelcupen.

Övriga banor som tävlar är Örebro (12.20) och Åby (17.45). Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

4

Vilka får ta emot Stig H:s stipendium? . Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Nu är det hög tid att söka Stig H:s stipendium för 2020. Ansökningstiden utgår den 24 augusti. För att kunna söka stipendiet måste man vara anställd hos en A-tränare och högst 30 år gammal. Här hittar du blanketten för att söka stipendiet.

Årets stipendiater kommer att presenteras av Stig H Johansson på Solvalla den 27 september. Läs mer om Stig H:s stipendium här!

***

5 Svensk Travsports svek mot landets amatörer tydliggörs för varje dag som går. Bergsåkers Stora Amatörpris den 28 augusti har bytt namn till STaR Bergsåkers Stora Pris i år, men är inte mycket till amatörlopp längre.

”Amatören” Emilia Leo. Foto Mia Törnberg

Förra året var det ett rent – som det självklart bör vara! – amatörlopp.

I år kan vi få se kuskar som Emilia Leo, Anders Eriksson och Niclas Hammaström. Inte mycket till amatörer över den trion…

***

6 Charlottenlunds travbana framtid är fortsatt oviss. Det stod klart efter måndagens generalförsamling på den danska huvudstadsbanan. Ingenting blev bestämt om Nordens äldsta travbana blir kvar i Charlottenlund eller om den ska säljas. Fortsättning följer…

***

7 Donatello Sisu (e. Conway Hall-Dear Abs) tycks trivas som fisken i vattnet sedan han såldes till Italien. Sedan Donatello Sisu anlände till pastalandet har han startat fem gånger – alla i år! – och vunnit fyra lopp.

Senaste triumfen kom i Treviso i tisdags i Premio Orsago (€6.600) och sjuåringen vann för sin tränare Maurizio Cheli på 1.13,6a/1.609 meter. Årsinkomsten så här långt är 9.367 euro.

 

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Svanstedt-tvååring i rykande spurt

Åke Svanstedts tvååringar går som tåget för dagen och igår presenterade han ny vinnare när Fly Light avlade maiden i ett försök i Pennsylvania Sire Stakes ($102.360) för hingstar och valacker.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Åke Svanstedts Fly Light tog första segern i karriären igår på Meadows med världens segerrikaste kusk Dave Palone i sulkyn. Foto: Chris Gooden
Åke Svanstedts Fly Light tog första segern i karriären igår på Meadows med världens segerrikaste kusk Dave Palone i sulkyn. Foto: Chris Gooden

Dave Palone skötte tömmarna och från tät höll Fly Light (e. Father Patrick-Hustle Heart) undan för Marcus Melanders In Range (e. Bar Hopping) i en rykande avslutning.

1.08,1 sista 400 meterna travade Fly Light och det hjälpte inte att In Range avslutade ännu snabbare sista quartern – 1.07,6 – och i mål skiljde det en längd till Fly Lights fördel. Segertiden skrevs till 1.12,5/1.609 meter, medan In Range noterade tiondelen långsammare.

För Fly Light var det första segern i tredje starten efter att han slutat trea i debuten och fyra i andra framträdandet. Åke Svanstedt deläger hingsten, som köptes på Lexington Selected Yearling Sale förra året för 50.000 dollar.

Modern Hustle Heart (e. Credit Winner), 1.13,2/$9.761, är också mor till treåriga Dazzling Diva (e. Credit Winner), 1.11,2/$23.497, som vunnit en division av Arden Downs ($26.764) i år.

Mormor och stostjärnan Creamy Mimi (e. Conway Hall), 1.10,7*/$929.193, har också lämnat French Laundry (6.116.723 kr), King City (1.926.417 kr), French Cafe ($228.331), The Franchise ($150.943), Miss Mimi ($102.367) och Åke Svanstedt-tränade treåringen Cafe Americano (e. Father Patrick), 1.10,6/$65.741.

Imponerade från spets

I det andra försöket slutade Per Engblom-tränade Ethan T Hanover (e. Bar Hopping) tvåa från rygg ledaren på 1.11,7, men var helt utan chans mot ledande Arnold N Dicky (e. Bar Hopping-Kalibrated) och Dave Palone.

Arnold N Dicky vann på nytt löpningsrekord. Foto: Chris Gooden

Chuck Sylvesters tvååring imponerade när han stack ifrån med 5,5 längder över upploppet och kom hem på nya löpningsrekordet 1.11,1. Tidigare i år har Arnold N Dicky vunnit en division av Pennsylvania Stallion Series ($20.000).

Kostade 17.000 dollar

Ifjol köptes hingsten för 17.000 dollar i Harrisburg. Modern Kalibrated (e. Broadway Hall), 1.13,1/$45.023, är ett resultat av embryotransfer. Hon har varit pålitlig som fölsto med avkommor som Measuredperfection ($347.445), Step On It ($138.533), All Set Lets Go ($121.399) och Jailhouse Diva ($117.620).

Mister Boinga. Foto: Chris Gooden

Det kördes också fem divisioner i Pennsylvania Stallion Series ($20.000) för tvååriga hingstar och de vanns i tur och ordning av Mister Boinga (e. Bar Hopping-Boinga) på 1.12,8, Sunny Crockett (e. Father Patrick-Moonlight In Miami) på 1.12,1, The Irishman (e. Cantab Hall-Demoiselle Hanover) på 1.12,6, Lindy’s Booze Cruz (e. Bar Hopping-Universal Success) på 1.13,6 och avslutningsvis Killer Instinct (e. Southwind Frank-Wheely Quick) på 1.14,4.

Swan For All dominerade

Indiana State Fair hade sin toppdag igår med flera löpningar med många år på nacken. The Horseman Stake för treåriga ston ($29.632) och hingstar/valacker ($31.502) kördes för 111:e gången!

Emma Town Bud. Foto: Linscott Photo

Emma Town Bud (e. Big Stick Lindy-Centerfold Lady) vann hingstarnas och valackernas uppgörelse från spets på 1.11,6 för Michael Oosting efter ha avslutat sista quartern på 1.08,7.

Stoavdelningen gick till Rock Swan (e. Swan For All-Jolly Jessica) och Trace Tetrick på 1.11,5 och här handlade det om ledning runt om och seger med två längder.

Resterande stakes gick också till avkommor efter Swan For All…Swift Swanda (e. Swan For All-Cheetah Hall) och Trace Tetrick spurtvann stoavdelningen i den 84:e upplagan av Hoosier Stake ($19.835) för tvååriga ston på 1.13,1.

Hoosier Stake ($10.788) för de tvååriga hingstarna och valackerna delades i två divisioner. Allforone Hanover (e. Swan For All-Allamerican Phoebe) segrade för Trace Tetrick på 1.15,1, medan All the Truth (e. Swan For All-Little Bitty Lies) kom hem på 1.14,6 för Ricky Macomber Jr. efter ha travat sista 400 meterna på 1.11,1.

Tvååringsloppet The Ralph Wilfong Memorial ($33.530) togs hem av Swingforthefences (e. Swan For All-Sunday Yankee) och Peter Wrenn på 1.13,0.