Fokustema
V86 Östersund
Läs senare

Pydin Sveriges bästa kallblod

Det är ingen tvekan vilken häst som just nu är bästa svenskfödda kallblod. Pydin var överlägsen i Sven O Perssons Minne i Östersund.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Ove A Lindqvist. Foto: Leif Norberg, ALN
Ove A Lindqvist. Foto: Leif Norberg, ALN

Ove A Lindqvist tog det lugnt från start från spåret långt ut på startbilsvingen och det var rätt taktik när Särpefanten öppnade i 1.17,5-fart för att få ledningen från bakspår. När fältet formerade sig satt Pydin (e. Moe Odin – Pyraksa) i andra par utvändigt och därifrån var det spel mot ett mål när Ove tog högertöm på sista bortre långsidan.

Fakta

Pydin

hingst 7 år e. Moe Odin – Pyraksa e. Järvsöfaks
60 st: 17–3–5
Rekord: 1.21,5m – 1.20,1ak*
Insprunget: 2.183. 894 kr
Uppfödare och ägare: Bo Torstemo, Hackås
Tränare: Niclas Torstemo, Hagmyren
Körsven: Ove A Lindqvist, Umåker
Skötare: Anna Torstemo

Expandera

– Jag hade planen att ta det försiktigt i början för jag anade att det skulle bli hård körning. Om Tangen Haap kommit till ledningen hade jag kört fram utvändigt för att visa hur bra Pydin är, sade Ove A Lindqvist.

Nu behövdes inte det, för Elitkampenvinnaren Tangen Haap galopperade i starten. Pydin vann på 1.22,9a/2.140 och det var inte tomt i mål.

– Nej Pydin fällde fram öronen till slut när han kommit en bit före de andra och när jag ryade till lite åt honom efter mål stack han igen, sade Ove A Lindqvist.

Ove A Lindqvist vann även klass II-försöket, med Thomas Claesson-tränade Katinka (e, Kesaco Phedo – Elles W.Lolita). Detta från spets på 1.13,5a/1.640.

Bitcoin (e. S.J.s Caviar – Processa) skulle varit med i ett Diamantstolopp på Visbytravet för två veckor sedan men fick stå över det på grund av hosta. Hon vann nu ett sådant lopp i Östersund istället. Micael Melander fick en bra rygg i tredjespår när han attackerade med den Robert Bergh-tränade hästen och Bitcoin var aldrig hotad på upploppet på 1.14,8a/2.140.

Catarina Norqvist-tränade From The Mine (e. From Above – Kålmans Tap Girl) vann lätt på 1.11,7a/1.640 sedan Magnus A Djuse hittat andra par utvändigt med den sjuårige valacken.

Fakta

Spelfakta

Rätt V86-rad:
4–5–8–14–7–8–1–4
Utdelning:
Åtta rätt: 1.842.323 kr
Sju rätt: 5.212 kr
Sex rätt: 270 kr
Omsättning: 21.257.582 kr

Expandera

I Treåringsloppet för ston tog Jan-Ove Olsen-tränade Krakas (e. Yarrah Boko – Quiche) andra raka, på skarpa 1.14,7/2.160, för Örjan Kihlström.

Wången-hästen Juni Goggen (e. Fjeelstad Goggen – Majtindra) ledde hela väggen för Mats E Djuse på 1,25,5a/2.140.

Nordsjö Odin ohygglig på 1.22,0

 

Storskräll när loppet kördes om

 

 

Fokustema
SLU
Läs senare

Rune Andersson hedersdoktor

Rune Andersson, i travkretsar mest känd som ”Mellby Gård” och en gång i tiden delägare i Grades Singing och därefter topphästar som Going Kronos, Human Behaviour och senast Stochampionatsvinnaren Mellby Free, har utsetts till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Rune Andersson på Mellby Gård.
Foto: André de Loisted
Rune Andersson på Mellby Gård. Foto: André de Loisted

Åtta personer har utsetts till hedersdoktor vid SLU i år och en av dem är alltså Rune Andersson.

2020 års hedersdoktorer – skriver SLU i ett pressmeddelande – kommer att promoveras först i samband med doktorspromotionen i oktober 2021 i Uppsala på grund av rådande omständigheter. Deras respektive föreläsningar kommer också att hållas i samband med promotionen 2021.

Rune Andersson har utsetts till hedersdoktor vid fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap och så här presenteras (se nedan!) han av Sveriges lantbruksuniversitet:

”Direktör Rune Andersson, Mellby gård, är en av landets mest framgångsrika företagsledare och entreprenörer. Han blev civilingenjör vid Chalmers 1968 och har haft en lång karriär inom näringslivet, bland annat som koncernchef för Trelleborg AB. Han köpte Mellby gård 1986 och företaget Mellby gård omfattar i dag ett 20-tal företag inom olika branscher. Han har med sitt stora intresse för företagande och entreprenörskap i lantbruket haft stor betydelse för LTV-fakulteten. Hans stöd och intresse har bidragit till framstående vetenskapliga och samverkansinsatser.”

Fokustema
Norrbottens Stora Pris
Läs senare

M-stjärnor till Boden

Både Makethemark och Milliondollarryhme tilldelas varsitt wildcard till storloppet Norrbottens Stora Pris 2020.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Det är med stort nöje vi hälsar Makethemark och Milliondollarrhyme välkomna till start i Norrbottens Stora Pris 2020.  Makethemark har slutat tvåa två år i rad bakom Propulsion och gör nu sin tredje start i storloppet.  Milliondollarrhyme satt fast med krafter sparade i Elitloppsfinalen i söndags och tränaren Fredrik B Larsson hälsar att allt är bra med hästen och att man ser fram emot att åter tävla på Bodentravet, berättar David Zimmer i ett pressmeddelande.

Både Makethemark och Milliondollarryhme deltog i Elitloppet i år och bäst gick det för Fredrik B Larssons häst som slutade femma i finalen.

Norrbottens Stora Pris avgörs den 13 juni – första start är klockan 17.35 – och övriga åtta platser tillsätts via startpoäng.

Fokustema
Avel
Läs senare

Propulsion får fortsätta betäcka

För första gången efter Trav-og Galopp-Nytts avslöjande om att Propulsion tävlat nervsnittad gör Svensk Travsport ett officiellt uttalande på travsport.se och klargör att redan födda avkommor efter Elitloppsvinnaren – och de betäckningar som görs i år – inte kommer att påverkas.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Igår berättade Svensk Travsports vd Maria Croon att Propulsion tilldelats startförbud under den utredning som pågår sedan i tisdags kväll.

På sin hemsida skriver Svenskt Travsport:

”Svensk Travsport får också många frågor avseende Propulsions avelsverksamhet och därvidlag har Propulsion fortfarande ett gällande betäckningsbevis, utifrån tidigare genomförd avelsvärdering. En ny avelsvärdering kan, enligt kapitel 25 kap. paragraf 6 Registreringsreglementet, bli aktuell när utredningen är klar. Detta innebär att redan födda avkommor samt de betäckningar som görs i år inte kommer att påverkas, oavsett slutligt beslut i ärendet. Svensk Travsport kommer också inleda en intern utredning för att genomlysa förbundets process och hantering.”