Fokustema
V86
Läs senare

Ragazzos spurt knäckte Magic Gwin

En spurt av allra bästa märke bjöd Björn Goops Ragazzo da Sopra på Solvalla ikväll när han knäckte storfavoriten Magic Gwin över upploppet på 1.14,1a/2.140 meter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Ragazzo da Sopra har utvecklats rejält de senaste sex månaderna. Han har slappnat av mer i loppen och blivit mer mogen, sade Björn Goop sedan den femårige valacken avslutat sista 400 meterna i 1.11-fart.

Fakta

V86 Jägersro/Solvalla 28 mars

Rätt V86-rad:

3-1-10-1-4-11-1-11

Utdelning:

Åtta rätt: 88.201 kr.
Sju rätt: 1.027 kr.
Sex rätt: 114 kr.

Omsättning: 23.450.646 kr.

Expandera

Odessa Celeber (e. Cantab Hall) svarade för en helgjuten insats från spets för Örjan Kihlström. Genom sista sväng fick Roger Walmanns sto tuff press av favoriten Creation Primero, men på upploppet försvann Tamla Celebers helsyster ifrån på ett mycket övertýgande sätt.

– Hon var fin ikväll och gick undan på ett väldigt bra sätt till slut sedan jag dragit ner norsken, sade Örjan Kihlström.

Dubbelseger

Örjan Kihlström och Woolies (e. Maharajah) hade långt fram till ledande Digital Music när de gav sig iväg i trejdespår 600 kvar i ett stolopp och inte såg det ljusare ut i slutsvängen när Daniel Olsson ryckte åt sig några längders ledning med Digital Music. Samtidigt som ledarinnan stumnade mitt på upploppet så fick Woolies upp farten ordentligt och kunde avgöra kort före mål efter ett slutvarv på 1.14,8.

– Det var nästan halvsäkert innan det var klart, kommenterade Örjan Kihlström Woolies årsdebut.

Örjan Kihlström var nära en trippel, men Dom Perignon kunde inte svara Svante Båth-tränade Empire Garbo (e. Credit Winner) och Ulf Ohlsson. Han kunde vänta med att sätta in attacken ute i fjärdespår till upploppets början och kort före mål avgjorde Empire Garbo.

En imponerande vinnare avslutade V86-spelet i form av Linda’s Girl. Efter ha inlett ute i tredjespår landade stoet i dödens 1.450 kvar och därifrån var Order By Fax-dottern bara bäst för Oskar Kylin-Blom. Tränare gör Lena Norin och stoet vann på 1.14,3a/2.140 meter.

– Linda’s Girl är lite loj i ryggar och gillar att kriga. Jag var väldigt optimistisk idag eftersom hon var så otroligt bra i starten innan. Jag ville vara före Björn (Maharani de Baroda) och Tomi (Stoneisle Ocean) och därför gav jag iväg mig tidigt och det var en chansning som höll, sade Oskar Kylin-Blom.

Tränartrippel till Untersteiner

På Jägersro handlade det mycket om Peter Untersteiner och stallet kunde glädja sig åt en trippel. Inledde gjorde Chiquitita Diablo (e. Raja Mirch) när hon vann ett fyraåringslopp för ston från dödens utanför V86-kupongen. Drygt 600 kvar kastade ledande Digital Furcola in handduken och Chiquitita Diablo var sedan ensam på plan på 1.16,0a/2.140 meter.

– Hon har tränat riktigt tufft i vinter och verkar ha tagit åt sig träningen på rätt sätt, sade Peter Untersteiner.

Bakom Tour Knight (e. Scarlet Knight) hittade Peter Untersteiner tidigt till täten och efter en snabb öppning (1.11,3/500 meter) varvade det femåriga stoet på 1.13,4. Inne på upploppet utmanades hon rejält av Torpedo W.F, men lyckades hålla undan på 1.12,7a/1.640 meter.

– Tour Knight har aldrig varit så startsnabb som ikväll och hon överraskade mig verkligen. I ledningen blev hon lite väl pigg, men jag lät henne gå. Hon blev trött till slut, men det var härligt att hon klarade av att vinna, sade Peter Untersteiner.

En tränarseger blev det också för Peter Untersteiner i ett lärlingslopp sedan Kaiser Håleryd (e. Raja Mirchi) och Peter Zadel spurtat ner Fontaine Brodda sista biten på 1.15,9a/2.140 meter.
Bellino B. (e. Jillis Joker) fick trava utan rygg halva vägen i ett 3.140-meterslopp där Rawindski och Veijo Heiskanen fick bestämma farten. Trots det kunde Marc Elias och Bellino B. slå sig förbi sista biten och Conrad Lugauers sexåring landade på 1.17,1/3.160 meter.

– Bellino B. var oväntat bra och han fick trava sista 1.500 meterna i dödens, sade Marc Elias.

Mr Lindy (e. Cantab Hall) var tapper i ledningen för Veijo Heiskanen när han svarade ut Falk On Hill i spurten. Den förstnämnde tvingades till en 1.07-öppning när han försvarade innerspåret, men trots det orkade sjuåringen hålla stången in i mål på 1.12,3a/1.640 meter.

– Mr Lindy var bättre än jag trodde han skulle vara. Det kändes bra hela vägen och han låg lagom på bettet, sade Veijo Heiskanen.

Duktig treåring

Count Forte (e. Pilgrims Taj) gjorde ett trevligt intryck från ledningen i ett treåringslopp med storfavoriten Tellus Face på utsidan större delen av loppet. På upploppet höll Pekka Korpis häst säkert undan på 1.16,2a/2.140 meter efter ett slutvarv i underkant 1.15.

– Han är fortfarande väldigt grön, men vann väldigt enkelt, sade Pekka Korpi.

Modern Bellissima Duo (e. Super Arnie), 1.16,3ak/€5.440, har tre avkommor sedan tidigare och där Arctic Masculino (e. S.J.’s Photo), 1.13,8ak/€18.362, lyckats bäst. Själv ingår modern Bellissima Duo i en urstark syskonskara med namn som avelshingstarna Express Merett (e. Express It), 1.10,4ak/€710.024, och Classico Merett (e. Coktail Jet), 1.10,3ak/€665.258.

Pekka Korpi såg också länge ut att kunna blanda sig i segerstriden bakom Word For Word i ett maidenlopp. Vinnarhålets Fancy Ride lyckades ta sig förbi ledaren inne på upploppet, men kunde inte stå emot fyraårige Sugarcraft (e. Love You) sista biten när han vann sitt första lopp i karriären i fjärde starten på 1.16,4a/2.140 meter.

– Han skulle blivit valack tidigare… Sugarcraft går hela vägen in i mål och är väldigt stark, konstaterade Björn Goop.

”Ståtlig har han alltid varit”

En stark insats svarade också Chinaman (e. Cantab Hall) för på Jägersro. Joakim Lövgren provade för täten inledningsvis, men fick snällt backa ner i rygg på ledande Flash Gordon Sisu 1.400 kvar. Drygt 550 meter före mål tog Lövgren positionen utvändigt om storfavoriten igen och 50 meter före mål fick Chaina Man fatt i Flash Gordon Sisu och vann på 1.19,3/2.140 meter.

– Chinaman visade inte bara att han är snygg utan rejäl också. Ståtlig har han alltid varit, men jag var inte nöjd med värmningen idag. Han galopperade och jag fick ingen fart på honom i motvinden. I loppet hade han en helt annan inställning, sade Joakim Lövgren.

Chinaman – då namngiven Idaho Boko – ropade Joakim Lövgren in på Wenngarn Yearling Sale och klubban föll på 360.000 kronor. Chinaman är halvbror med fyraårige Betting Superstar (e. Andover Hall), 1.13,5ak/112.000 kr. Modern Zsaza Boko (e. Muscles Yankee) gjorde två starter i USA, tog rekordet 1.14,1 men lämnade tävlingsovalen utan ha tjänat en dollar.

Tredje segern i femte starten tog femårige Dornoch Am (e. Scarlet Knight) från spets för Christoffer Eriksson på 1.16,3/2.160 meter och valacken är fortsatt obesegrad felfri.

– En bra häst i grund och botten, men det har varit mycket bekymmer under vägen och han har aldrig kunnat tränats ordentligt. Sköter han sig finns det mycket att hämta framöver, sade Christoffer Eriksson.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Hela stallet har lyft sig”

Jörgen S Erikssons Dollar Doc visade prov på bra löpskalle då han höll stången i tisdagens långlopp på Axevalla.
– En efterlängtad seger och det känns som hela stallet har lyft sig, säger Jörgen S Eriksson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Dollar Doc och Jörgen S Eriksson fick segerdefilera på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Dollar Doc och Jörgen S Eriksson fick segerdefilera på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Eskilstunatränarens springare gjorde sin blott tredje start för året och kurvan har onekligen varit den rätta. Efter en tredjeplats i årsdebuten blev hästen tvåa i den efterföljande starten och nu kom segern.
– Han fick aldrig vila någon gång. Det var körningar hela vägen, men hästen kämpade på. Han kändes riktigt fräsch och fin, säger Jörgen S Eriksson.

Dollar Doc är därmed fortsatt obesegrad när han gått i ledningen. Detta var fjärde tillfället.
– Han biter ifrån sig bra när han får hästar omkring sig.

Att hästen skulle få en lite längre paus efter fjolårets sista start i december var bestämt, men uppehållet blev aningen längre än vad som var tänkt.
– Jag kände i sista starten i fjol att han var ganska sliten. Jag hade inga direkta planer så då bestämde vi oss för att ta ett break helt enkelt. Tanken var att han skulle komma ut i mars-april igen, men han fick en hovböld bak som vi håller på och jobbar med fortfarande. Det är i princip bra nu och snart ska vi kunna köra barfota runt om också som det känns. Hästen har snälla ägare som låter oss vänta ut honom.

”Klass I framöver”

Vilka vägar han ska ta framöver är inte riktigt bestämt i nuläget.
– Jag satt och tittade lite grann igår. Det finns en möjlighet att gå för Margaretas tidiga Unghästserie den 1 juli, men det lär behövas mer startpoäng för att komma med i det loppet än vad min häst har. Därför blir det nog så att vi åker till Årjäng om tio dagar och försöker kvala in till ett finallopp som körs längre fram i sommar. Finalen körs med voltstart vilket min häst inte är så van vid, men han känns starkare och mer travsäker nu. Sedan är jag inte främmande för att gå för Klass I framöver.

Hästens sexårige helbror Ready Doc (e. Ready Cash) hade ett fint fjolår med dryga halvmiljonen intjänad, men i år har det gått sämre. På sex starter har det blivit en andraplats som bäst. Något som dock kan ändras på nu på fredag då hästen startar i Bollnäs.
– Det är småsaker som gjort att han inte har fått till det. Vi får se om det kan släppa ordentligt för honom snart också. Han känns helt okej i träningen och jag tycker att hela stallet har lyft sig med fina prestationer bara sista veckan så vi hoppas att han åker med på det av bara farten, avslutar Jörgen S Eriksson.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Fullt fokus på fyraåringar

Dagens morgonsvep handlar bland annat om fyraåringsstjärnor i såväl Sverige som Italien, men bland annat mycket berörs även att en svensk guldhäst ska pröva lyckan i Frankrike.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Hur ska man göra för att slåss om en tätplacering i nästa års Elitlopp på Solvalla? Jo, vinna fyraåringsloppet Prix Readly Express på Solvalla med 400.000 kronor till vinnaren. I år är det dags för årets upplaga – den tredje i ordningen – och resultaten i Elitloppet drygt elva månader senare har varit minst sagt starkt när det gäller vinnarna i Prix Readly Express.

  • 2019: Svante Båth-tränade Attraversiamo (e. Kiss Francais) vann Prix Readly Express på svenska rekordet 1.10,5a/2.140 meter, fortsatte med att vinna Svenskt Travderby i september – och sluta tvåa i Elitloppet bakom Cokstile 2020!
  • 2020: Daniel Redén-tränade Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) spetsvann lekande lätt Prix Readly Express på 1.11,8. han vann Sprintermästaren och slutade tvåa i Svenskt Travderby – innan han för några veckor sedan slog till med seger i Elitloppet 2021!

Vem av kvällens tolv deltagare är mogna att göra samma resa som Attraversiamo eller Don Fanucci Zet? Mest meriterade inför årets Prix Readly Express är fjolårets Breeders Crown-vinnare Mister Hercules (e. Trixton), Kriterietvåan San Moteur (e. Panne de Moteur) och Breeders Course-vinnaren Hell Bent For Am (e. Muscle Hill).

***

2 Efter tio år som lärling hos Björn Goop väljer nu 28-årige Anton Sverre att ta ut proffslicens, skriver Travronden. Sverre tar ut licens redan om två veckor så från och med 1 juli kan han titulera sig proffstränare.
– Jag blir proffstränare på Färjestad och ska hålla till på Peter Cederins gård, två och en halv mil utanför Karlstad. Det här är en familjesatsning och jag gör det tillsammans med min sambo. Svärfar kommer vara ett viktigt bollplank för mig, säger Sverre till Travronden och när han säger svärfar så syftar han på Peter Cederin vars dotter Helena alltså är sambo med Anton Sverre.

I inledningsskedet beräknar han att ha sju-åtta hästar på sin träningslista.

***

3 Solvalla (första start 18.30) bjuder på fina onsdagstävlingar även vid sidan om huvudnumret Prix Readly Express. Första Jubileumstestet för femåringar ser bland annat Reijo Liljendahls högkapable italienare Admiral As (e. Ready Cash) och Svante Båths fyrfaldige miljonär Global Adventure (e. S.J.’s Caviar).

Admiral As ska starta i onsdagens femåringslopp på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Svenskfödda duon Ambrosius (e. Uncle Lasse) och Indigo Sisu (e. Chocolatier) ställs mot fyra italienare och två jänkare i ett uttagningslopp till korta varianten av Breeders Course med final på Jägersro under Åbergskvällen i slutet av juli.
Vid sidan om Solvalla blir det även breddlopp på Hagmyren (första start 17.45) på onsdagskvällen.

Startlistorna till dagens tävlingar finner du här.

Och du förresten! Förra veckan var det stor V86-succé för Sulkysport. Full pott med åtta rätt och över 53.000 kronor i utdelning för systemförslaget till Vaggeryds tävlingar. Idag vid lunchtid kommer Emil Persson med sina drag, avslag och spikar till kvällens omgång på Solvalla.
Sulkysports andelssystem hos Vinna Tillsammans gav 2.127 kronor tillbaka på satsade 110 kronor.

Här går det att köpa andelar till kvällens V86-omgång!

***

4 Alessandro Gocciadoro är ständigt i farten och aktuell både på svensk mark och hemma i Italien. På Solvalla luftar han Cash Maker (e. Donato Hanover) respektive Zap di Girifalco (e. Dream Vacation) och på Capannelle-banan i Rom dyker fyraåringsstjärnan Bengurion Jet upp.

Maharajah-sonen övertygade stort då han vann Fyraåringseliten i Köpenhamn under Lunden-banans Copenhagen Cup-dag och ska nu genrepa inför Grupp I-loppet Gran Premio Tino Triossi (€154.000) som likaså avgörs i Rom den 29 juni.

Motståndarna är blott fem till antalet, men innehåller såväl  Bleff Dipa (e. Mister J.P.) som vann fjolårets Derby del Trotto (€847.000) som Bristol Cr (e. Owen Cr) som vann Gran Premio Mipaaf (€407.000) som tvååring.

Startlista
2.100 meter autostart

  1. Bleff Dipa – Roberto Vecchione
  2. Black Beauty Key – Vincenzo Luongo
  3. Bengurion Jet – Alessandro Gocciadoro
  4. Bristol Cr – Gaetano di Nardo
  5. Bonjovi Mmg – Dario Battistini
  6. Birba Caf – Enrico Bellei

***

5

Vagabond Bi och David Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Ett av fjolårets stora utropstecken Vagabond Bi (e. Varenne) har haft svårt att återfinna fjolårsformen. Nu görs en satsning söderut med hopp om att hästen ska passa väl in i franska lopp istället för att behöva tävla mot elitskiktet här hemma i Sverige.
– Det är struligt att som amatör stå som tränare på hästen i Frankrike när det är snabba ryck så nu tar vi hjälp av Fredrik Wallin som hjälper mig med allt där nere. Resan startar på fredag och vi siktar mot ett lopp i Caen på tisdag, säger David Persson.

Då handlar det om Prix de Corneville (€31.000) över 2.200 meter autostart för sju, åtta- och nioåriga hästar som högst tjänat 185.000 euro.

***

6 Det blev 8.000 norska kronor i böter för Ole Johan Östre efter söndagens uppmärksammade händelse på Bjerke där han efter galopp körde ikapp fältet och ”punktmarkerade” en konkurrent under 400 meter som därmed stod utan chans att attackera.

Det var Joakim Rasmussen och Hat Trick som Östre och hans Almond Paste slogs om samma spår med, men domarna ansåg tydligt att Rasmussen hade rätt till spåret. Östre tilldelades 3.000 norska kronor i böter för snäv körning och ytterligare 5.000 norska kronor i böter för osportsligt uppträdande.
– När en häst galopperar ska kusken ta hästen utåt i banan och bort från fältet så fort det är möjligt, men Östre väljer att inte göra det. Istället kör han upp till Rasmussen och lägger sig på utsidan. Det är vad vi menar är osportsligt upptränade, säger Bjerkes huvuddomare Morten Arnesen till TGN.no.

***

7 Gott om svenskintresse är det ont om i Frankrike denna onsdag. Såväl tävlingarna i Chartres som Vichy har premiumstatus och sänds i den franska trav- och galoppkanalen Equidia, men den enda svensktränade hästen som syns i listorna är Ron Kuipers Gentile Hollandia (e. Niky) som dyker upp i Prix France Adot 28 (€19.000) för femåringar.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Nuncio-son vann på 1.14-tid

Två blågula tränarsegrar på Pocono Downs – Jonas Czernyson och Anette Lorentzon – medan Nuncio-sonen Joygo vann ett kval i överlägsen stil.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Nuncio med sin skötare Catarina Lundström. Foto Stalltz.se
Nuncio med sin skötare Catarina Lundström. Foto Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Storstjärnan Nuncio har sin första kull ute på tävlingsbanan i år och Anders ”Courant” Ströms uppfödning Joygo (e. Nuncio-Eleventeen) har redan vunnit en division i Kentucky Proud Series ($($7.000) på fair stakes-banan Lebanon Raceway.

Joygo när han såldes som ettåring. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Igår kvalade han på Meadows och även om han inte var lika överlägsen som i första framträdandet – vann med 17 längder – så utklassade han sina motståndare med 10,5 längder för sin tränare Roger Hammer på 1.14,6/1.609 meter.

Ifjol såldes Joygo för 12.000 dollar i Harrisburg. Modern Elventeen, 1.11,1/$16.180, har sin första avkomma i Joygo. Själv ingår modern i samma syskonskara som Swinging Royalty ($255.880), Cash Hit ($130.172) och Light’s Down Low ($100.857).

Avlade maiden

Scott Zeron guidade Goodgollymissmolly (e. Love You-Duolotta) till seger från spets med en längd och det treåriga stoet kom hem på 1.11,6/1.609 meter. Tränaren Jonas Czernyson deläger och förstapriset uppgick till 5.850 dollar.

Jonas Czernyson. Foto: Lina Alm

Det var stoets första seger och tidigare hade hon en tredjeplats som bäst på sex starter och 3.004 intjänade dollar. Goodgollymissmolly köptes för 20.000 dollar som ettåring i Harrisburg och hon är undan Duolotta (e. Muscles Yankee), 1.14,1/$9.059, vilken tidigare lämnat Lotto Winner (e. Credit Winner), 1.12,0/$166.461.

Duolotta ingår i sin tur i samma syskonskara som Valvec ($665.181), Twocarlane ($431.445) och Pinetucky ($192.560).

Tredje raka segern

Tidigare under dagen segrade Anette Lorentzon-tränade Kiss An Angel (e. Father Patrick-Falling For Flori) och Matt Kakaley från spets och det treåriga stoet försvann ifrån sina konkurrenter med drygt tre längder över upploppet på 1.12,2. Precis som Goodgollymissmolly erhöll Kiss An Angels ägare 5.850 dollar för segern. För Anette Lorentzon var det 50:e tränarsegern i år.

Anette Lorentzon-tränade Kiss An Angel vann igår. Jeannie Karlsson/Sulkysport

Stoet, som räknade in tredje raka triumfen, delägs av ACL Stuteri, Anette Lorentzon och bland uppfödarna finns Perry Söderberg. Ostartade modern Falling For Flori (e. Credit Winner) har sin första avkomma i Kiss An Angel.

Mormor Muchess (e. Yankee Glide), 1.13,1/$20.756, har sin främsta företrädare i tidigare Staffan Lind-tränade Captain Morgan (e. Cantab Hall), 1.09,6/$89.958. Muchness är i sin tur helsyster med toppstoet Falls For You, 1.09,7/$1.326.357. Hon vann Goldsmith Maid (C$410.000), Armbro Flight Stakes (C$361.225) och Kentucky Futurity Filly.