Fokustema
Avelsboxen
Läs senare

Rajesh Faces mamma till Villiam

Enjoy the Music är nyss hemkommen från Frankrike och gör Nippy Girl sällskap till Menhammar Stuteri. Båda för att träffa Kriterie-vinnaren Villiam.
Av
Cecilia Kristoffersson
Rajesh Face. Foto Mia Törnberg
Rajesh Face. Foto Mia Törnberg

Bathilda Bagshot (e. Ready Cash) inledde karriären strålande med två raka segrar och travade 1.13,8a/2.140 i sin andra start. Hon har nu varit i Frankrike och vintertränats tillsammans med bland andra Prix d’Amérique-vinnaren Readly Express.

Hennes mamma Enjoy the Music har även hon varit I Frankrike, men på helt andra äventyr…
– Hon har inte tagit sig de två senaste åren då vi provat att få henne dräktig med först Dollar Macker och sedan Timoko. Vi tog hem henne för tre veckor sedan och nu ska vi få hjälp av Johan Hellander på Menhammar Stuteri med att försöka få henne dräktig med Villiam, berättar Enjoy the Musics ägare Stig-Ove Axelsson.

Enjoy the Music (e. Enjoy Lavec) har en vass moderstam och bakom henne döljer sig i sin tur Music of the Soul och mormors mor heter Allegro. Allegro är även mormor till superstjärnan Lookout Victory (e. Valley Victory) och Musical Rhyme (e. Cantab Hall), snart sexfaldig miljonär som tävlar mot den äldre eliten på andra sidan Atlanten. Andra topphästar med svensk anknytning från samma möderne är Magic Tonight och Spoil Me.

Axelssons andra fölsto är Nippy Girl (e. Ginger Somolli) som tjänade 3.784.356 kronor och travade rekordet 1.11,6am. Hennes främsta avkomma är hittills Rajesh Face (e. Raja Mirchi) 1.10,5ak/1.294.960kr och även hon ska till Villiam i år.
– Jag hade sådan tur att jag fick två platser hos Villiam och jag vet inte om det var för att Timo Nurmos tyckte synd om mig då vi haft sådan otur på sistone. Nippy Girl fick en helbror till Rajesh som skulle säljas på Wenngarns auktion, men han dog tyvärr samma dag de skulle filma honom inför auktionen. Det blir spännande om vi får två avkommor efter Villiam till nästa år, säger Stig-Ove Axelsson drömmande.

Fokustema
Avelsvärdering
Läs senare

Explosive Matter fick toppoäng

Avelsvärderingsnämnden har fått ligga i senaste månaden. Hela tre gånger har hingstar visats för nämnden. De senaste är Explosive Matter och Makethemark.
Av
Lars G Dahlgren
Explosive Matter gavs 87 poäng av avelsvärderingsnämnden. Foto Claes Kärrstrand
Explosive Matter gavs 87 poäng av avelsvärderingsnämnden. Foto Claes Kärrstrand

Båda var anmälda till den egentliga avelsvärderingen i mars, men ströks då. I veckan genomgick de istället värderingsprocessen.

USA-importen Explosive Matter (e. Cantab Hall – Fireworks Hanover) fick en av de högsta poänger som nämnden delat ut: 87 av maximala 100. Detta gör att Explosive Matter hamnar i kategorin ”mycket högt förväntat avelsvärde”.

Egentligen är avelsvärdernas arbete i hans fall tvåa på bollen. Explosive Matter har varit verksam i aveln sedan 2010 och det måste ha varit ett riktigt gränsfall att det behövdes en ”riktig” individprövning och inte en avkommebedömning. Explosive Matter har vunnit få 38 svenskfödda avkommor som nu är fyra år och äldre, varav 22 är fyraåringar, och bland dessa finns två E3-vinnare: Policy of Truth (vilken för övrigt är uppfödd och delägs av Stefan Johansson som är med i avelsvärderigsnämnden) och No Matter.

I USA har Explosive Matter lagt Hambletonianvinnaren Pinkman, toppstoet Phaetosive och några Explosive Matter-hästar som importerats till Sverige har också lyckats bra i storlopp: Ruby Trap, Hesiod, Love Matters, Explosive de Vie.

Jubileumspokalvinnaren Makethemark (e. Maharajah – Global Naughty) som årsdebuterar i Rommeheatet på söndag, fick omdömet ”högt förväntat avelsvärde”, 75 poäng.

Fokustema
Nyfödd
Läs senare

Dubbelmiljonärska blev mamma

Dubbelmiljonärskan Jacky Glide (e. Jag de Bellouet) har fått sitt tredje föl.
Av
Ola Lernå

Efter två raka med Muscle Hill som pappa nedkom Jacky Glide med ett stoföl efter Bold Eagle. Nu går hon till S.J.’s Caviar.
Erik Adielsson Adielsson Catchdrivning äger.
Tillsammans med Stig H Johansson äger Erik Emily Moon (e. Juliano Star – Miss Pilaar) som fått en hingst efter Raja Mirchi. Emily Moon ska i år besöka avelsdebutanten Coin Perdu.

Fokustema
Nyfött
Läs senare

Första What the Hill-aren i Sverige?

What the Hill var först i mål i Hambletonian, men diskvalificerades för trängning. Muscle Hill-sonen har nu fått sitt första föl på svensk mark.
Av
Ola Lernå

Hos Stall Goj på Gotland har Flax Avenue fött ett hingstföl och det handlar alltså om en halvbror till dubbelmiljonären Super Nice.
Sten O och Ingela Jansson äger Flax Avenue som nu får besöka Googoo Gaagaa.