Fokustema
Avelsboxen
Läs senare

Rajesh Faces mamma till Villiam

Enjoy the Music är nyss hemkommen från Frankrike och gör Nippy Girl sällskap till Menhammar Stuteri. Båda för att träffa Kriterie-vinnaren Villiam.
Av
Cecilia Kristoffersson
Rajesh Face. Foto Mia Törnberg
Rajesh Face. Foto Mia Törnberg

Bathilda Bagshot (e. Ready Cash) inledde karriären strålande med två raka segrar och travade 1.13,8a/2.140 i sin andra start. Hon har nu varit i Frankrike och vintertränats tillsammans med bland andra Prix d’Amérique-vinnaren Readly Express.

Hennes mamma Enjoy the Music har även hon varit I Frankrike, men på helt andra äventyr…
– Hon har inte tagit sig de två senaste åren då vi provat att få henne dräktig med först Dollar Macker och sedan Timoko. Vi tog hem henne för tre veckor sedan och nu ska vi få hjälp av Johan Hellander på Menhammar Stuteri med att försöka få henne dräktig med Villiam, berättar Enjoy the Musics ägare Stig-Ove Axelsson.

Enjoy the Music (e. Enjoy Lavec) har en vass moderstam och bakom henne döljer sig i sin tur Music of the Soul och mormors mor heter Allegro. Allegro är även mormor till superstjärnan Lookout Victory (e. Valley Victory) och Musical Rhyme (e. Cantab Hall), snart sexfaldig miljonär som tävlar mot den äldre eliten på andra sidan Atlanten. Andra topphästar med svensk anknytning från samma möderne är Magic Tonight och Spoil Me.

Axelssons andra fölsto är Nippy Girl (e. Ginger Somolli) som tjänade 3.784.356 kronor och travade rekordet 1.11,6am. Hennes främsta avkomma är hittills Rajesh Face (e. Raja Mirchi) 1.10,5ak/1.294.960kr och även hon ska till Villiam i år.
– Jag hade sådan tur att jag fick två platser hos Villiam och jag vet inte om det var för att Timo Nurmos tyckte synd om mig då vi haft sådan otur på sistone. Nippy Girl fick en helbror till Rajesh som skulle säljas på Wenngarns auktion, men han dog tyvärr samma dag de skulle filma honom inför auktionen. Det blir spännande om vi får två avkommor efter Villiam till nästa år, säger Stig-Ove Axelsson drömmande.

Fokustema
Tävlingsstopp
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Derbyvinnare går till avel

Derbyvinnaren Poochai har gjort sin sista start.
Efterhängsna småskador gör att nioåringen avslutar karriären med 15 segrar på 71 starter och 5,2 miljoner kronor på kontot.
Av
Mathias Hedlund
Svante Båth-tränade Poochais största seger kom med Örjan Kihlström i Svenskt Travderby 2014, där Ivar Sånna plockades ned sista biten. Foto Leif Norberg ALN
Svante Båth-tränade Poochais största seger kom med Örjan Kihlström i Svenskt Travderby 2014, där Ivar Sånna plockades ned sista biten. Foto Leif Norberg ALN

Han gör det dessutom med seger i senaste starten som skedde på Mantorp 8 september ifjol. Poochai har genom hela karriären tränats av Svante Båth och är såväl uppfödd som ägd av Roxy Horses KB i Färila som Leif Norberg står bakom.
Poochai vann inte bara Derbyt, utan var även först i Kungapokalen samt Big Noon-Pokalen och triumferade som äldre Frances Bulwarks Lopp.

”Kan man inte drömma om”

– När han gjorde sin tredje start och vann kval till Uppfödningslöpningen så insåg jag att det var något extra. Men den utvecklingen kan man inte drömma om, att få vara med och tävla i de här sällskapen, säger Leif Norberg.
Som givetvis rankar Derbysegern högst.
– Det är många minnen när man ser tillbaka på hans karriär. Han har varit helt fantastiskt
Poochai (e. Make It Happen – In Vino Veritas e. Express Ride) är avelsvärderad med högt skattat avelsvärde och Leif har förhoppningar om att något stuteri ska vara på hugget.
– Jag tycker att han vore värd att få prova i alla fall. Kanske något mindre stuteri som vill testa honom. Jag hoppas att någon hör av sig, säger Leif.
Som har kvar en syster, Chookdi, till Poochai som startar på nytt framåt sommaren och sedermera ska debutera i aveln.
– Ska jag fortsätta med aveln, då är det med henne, säger Leif.

Fokustema
Nyfödd
Läs senare

Prowess fick Ready Cash-sto

Prowess Kronos har nedkommit med sitt femte föl och det blev ett sto efter Ready Cash.
Av
Ola Lernå

Prowess Kronos vann själv åtta lopp på tolv starter och är syster med hästar som miljonärerna Jacky Glide, Oliver Kronos, Treasure Kronos och Very Kronos.
Stall Nyx äger Prowess Kronos.

Stoföl efter Ready Cash – Prowess Kronos. Foto Privat
Fokustema
Avel
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Stochampionatsvinnaren till avel

Stochampionatsvinnaren Galactica har gjort sin sista start.
Den fantastiska resan som uppfödaren och tränaren Malin Bergström får vara med om går därmed in i ett nytt kapitel.
Av
Ola Lernå
Galactica avslutar tävlingskarriären och ska bli mamma. Foto Mia Törnberg
Galactica avslutar tävlingskarriären och ska bli mamma. Foto Mia Törnberg

Galactica är uppfödd och ägd av Malin Bergström som också tränat Super Photo Kosmos-dottern genom nästan hela karriären. Triumfen i Stochampionatet 2016 med Lars-Åke Söderholm i sulkyn är tveklöst höjdpunkten. På 40 starter blev det nio segrar, 2,2 miljoner intjänat och rekordet 1.10,7.

Fakta

Galactica-fakta

Sto 7 år
e. Super Photo Kosmos – Humla Laday e. Buzzin Brian
Uppfödare: Malin & Jonas Bergström
Ägare: Malin, Jörgen & Viviann Bergström
Tränare: Malin Bergström
Körsven: Lars-Åke Söderholm
Meriter: Vinnare Stochampionatet, V75-lopp, fyra Breeders Crown

Expandera

Galactica har bokat plats hos Cantab Hall-sonen Explosive Matter.
Tanken var att Galactica skulle göra ytterligare en start och hon är anmäld till hemmabanan Eskilstuna på söndag.
– Hon hostade i dagens jobb och därmed är ingen start aktuell. Hon är så otroligt värdefull för oss och det är dags för en ny spännande karriär som mamma, säger Malin Bergström.