Fokustema
V86 Jägersro/Solvalla 15 maj
Läs senare

Rätt besked från derbyvinnaren

Ett prov utan värde, men bästa tänkbara intryck.
När fjolårets derbyvinnare Who's Who årsdebuterade hemma på Solvalla sände han signalen att en ny framgångsrik säsong stundar.
Av
Emil Persson
Who's Who och Örjan Kihlström vid segern i Svenskt Travderby. Under onsdagskvällen var hästen tillbaka som en vinner då han gjorde årsdebut på Solvalla. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Who's Who och Örjan Kihlström vid segern i Svenskt Travderby. Under onsdagskvällen var hästen tillbaka som en vinner då han gjorde årsdebut på Solvalla. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Det är Jubileumspokalen som är det stora målet i år, sade tränaren Pasi Aikio i vinnarcirkeln efter att stallets storstjärna Who’s Who (e. Maharjah) vunnit på 1.14,0/2.160 meter.

Det var ett litet fält blott bestående av fem hästar och när värsta konkurrenten Dibaba (e. Ready Cash) därtill kastade sig i galopp direkt hade körande Örjan Kihlström loppet i sin hand.
Efter att avvaktat bakom de två omeriterade fyraåringar som stod på startvolten gav sig Kihlström iväg 700 meter före mål och rundade fältet på 200 meter. Resterande del tycktes han mest finåka och Who’s Who behövde inte spela ut hela sitt register trots att hans sista kilometer gick på 1.11,8. Femåringen inledde året med att tävla barfota runt om för första gången någonsin, något som även det såg ut att falla väl ut.
– Det är ju alltid roligt att köra de här hästarna efter de fått en vinter i sig och allt var tip-top, bekräftade Kihlström.

Dibaba reparerade storstilat och nådde andraplatsen efter att avslutat de två sista varven i 1.12-tempo.

J.J. överlägsen

Duon Aikio/Kihlström fortsatte av bara farten med Alone (e. Maharajah) ett par lopp senare. Så fort den värsta körningen hade lagt sig sände Kihlström fram till dödspositionen varifrån hästen visade prov på god inställning då han sträckte på sig och höll ifrån sig urtappre Venerdi (e. Mondiale O.K.). Segertiden 1.11,5a/1.640 meter innebar nytt rekord med en och en halv sekund.

Carlos Söderström vann med störst segermarginal av alla på Solvalla denna kväll. J.J. (e. Jocose) gick på i tuff fart hela vägen i MälardalsCupen över 2.640 meter, men det spelade ingen som helst roll. Hon sade tack och hej till de övriga in mot upploppet och var strålande bra som kom hem på 1.13,6a/2.640 meter.

Marcus Lindgren tycks gärna nyttja Per Lennartsson som kusk när han sänder hästar till Solvalla och duon når också fina framgångar ihop. Åt fyraårige Captain Simcoe hade han funnit ett lämpligt lopp då Classic Photo-sonen var en av blott fyra hästar på startvolten i ett sprinterlopp. När starten var vunnen var halva loppet hemma och en klart förbättrad Dominator D.T. (e. Revenue) jagade förtvivlat utan att riktigt komma nära.

V86-avslutningen blev rejält överpacad vilket gynnade New Steel (e. Going Kronos). Favoriten avgjorde den tunga vägen de sista 700 meterna och var väl värd en seger ånyo efter att öppnat upp året med två starka insatser utan att få vända upp för defilering.

Trippel Untersteiner

Johan Untersteiner tog en trippel på Jägersro. Treårsstoet Gina Mearas (e. Cantab Hall) vann direkt i debuten för Halmstadtränaren och han följde upp med två segrar på V86-spelet.
Sandsjöns Enzo (e. Brioni) fick en dryg väg fram till dödspositionen, men var bara bäst i sitt lopp. I stayerloppet spårade Crown Prince W.W. (e. Prince L.) från start till mål även om aktionen var ”sisådär” bitvis och hästen galopperade efter mållinjen när han tilläts slappna av.

Joakim Lövgrens Jairo (e. Love You) blev dagssnabbast då han vann Majsprintern och landade på 1.11,0a/1.640 meter. När han släpptes till ledningen behövde han aldrig brukas maximalt utan segrade komfortabelt.

Conrad Lugauer räknade hem stallets sjätte seger på de de sju senaste starterna då Alegra B. (e. Andover Hall) vann lärlingsloppet från dödens i lag med Marc Elias.

Samma vät till seger tog Jörgen Sjunnesson bakom Alonso Caesar (e. Great Challenger). Jan Pedersens häst mötte ett överkomligt gäng i B-tränarserien och var så pass duktig att han kommer kunna plocka fina prischeckar i Sverige även under sommaren.

Kolgjini utmanar italienarna

Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Treåringar i Hambo-genrep

Greenshoes baneman Marseille är tillbaka på tävlingsbanan. På lördag startar Åke Svanstedts Earl Beal Jr. Memorial-vinnare i en division av Tompkins-Geers ($50.450) på Meadowlands.
Av
Claes Freidenvall
Åke Svanstedts Marseille är tillbaka på tävlingsbanan på lördag. Foto Stalltz.se
Åke Svanstedts Marseille är tillbaka på tävlingsbanan på lördag. Foto Stalltz.se

För Marseille blir det ett generalrepetition inför Hambletonian Stakes och det lär knappast bli en promenad i parken för Åke Svanstedts travare. Motstånd saknas nämligen inte och segermaskinen Pilot Discretion blir ingen lätt nöt att knäcka.

Marseille vid en tidigare seger. Foto: Curtis Salonick

Marcus Melander tar ut Gerry och han spurtade strålande som fyra i den ena divisionen av Stanley Dancer Memorial i sin senaste start och bland de anmälda i loppet är också Jonas Czernysons Consus Victory och Per Engbloms Osterc.

Den andra divisionen av Tompkins-Geers är också en högklassig historia med Marcus Melanders svenskfödde Green Manalishi som är hästen att besegra. Åke Svanstedt plockar ut duon Galixton och Sheena’s Boy, medan Jonas Czernyson startar Aldebaranwalkabout och Nancy Johansson Hudson River.

Green Manalishi. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Stona genrepar inför Hambletonian Oaks i Tompkins-Geers ($47.050) i två divisioner. I den första divisionen startar Åke Svanstedt duon Personal Paradise och Hallintheclouds, medan Lucas Wallin selar ut Princess Deo och Per Engblom Whispering Oaks.

I den andra divisionen plockar Svanstedt ut Golden Tricks, Nancy Johanssons bidrag är Fraulein Blucher och Per Engblom startar Beautiful Sin.

Världsmästare till start

Samma kväll avgörs också finalen i Mr Muscleman ($60.000) med världsmästaren Cruzado Dela Noche i startlistan och Marcus Melanders travare möter bland annat Per Engbloms Pinkman.

Samtliga startlistor till Meadowlands på lördag hittar ni här!

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Publiksatsning till Jubileumspokalen

Onsdagen den 14 augusti körs Jubileumspokalen och Solvalla gör sitt bästa för att få folk till banan för att uppleva tävlingsdagen på plats.
Av
Cecilia Kristoffersson
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg

Om ganska exakt en månad körs Jubileumspokalen på Solvalla och det är flera topphästar som kan vara aktuella för loppet. Bland andra Who’s Who (e. Maharajah), som startar i Eskilstuna ikväll, Selmer I.H. (e. Love You), Villiam (e. Muscle Hill), Perfect Spirit (e. Andover Hall).

Förutom huvudloppet körs även EM för ston, Big Noon-pokalen, Wallenius Cup och nyinstiftade Jäntungens lopp för kallblod.

Nu har Solvalla satt in extra bussar för de som vill lämna bilen hemma eller inte har möjlighet att ta sig till banan på annat sätt.

BUSSLINJER

  • Karlstad – Örebro – Västerås – Enköping – Solvalla
  • Bollnäs – Gävle – Tierp – Uppsala – Solvalla
  • Mantorp – Linköping – Norrköping – Nyköping – Solvalla
  • Rättvik – Borlänge – Romme – Sala – Solvalla
  • Eskilstuna – Södertälje – Solvalla
Fokustema
Jubileumspokalen
Läs senare

BC-vinnare tillbaka

I lördags var Breeders Crown-vinnaren Selmer I.H. tillbaka efter tre månaders tävlingsuppehåll och det slutade på bästa sätt i Midnight Race i finska Torneå.
Av
Cecilia Kristoffersson
Selmer I.H. vann i comebacken och siktas nu mot Solvalla. Foto Mia Törnberg
Selmer I.H. vann i comebacken och siktas nu mot Solvalla. Foto Mia Törnberg

Året började med seger, men sedan strulade det lite och Selmer I.H. (e. Love You) galopperade i två starter.
– Vi kollade upp honom och gav honom en träningsperiod. Loppet i Torneå i lördags låg bra till i tiden och vi hade tagit sikte mot det. Nu glömmer vi det som varit och tittar framåt igen, säger Samu Sundqvist som är privattränare åt Ingemar Hultqvist.

Segertiden i lördags blev 1.13,4a/2.100 meter och förstapriset var 102.610 kronor. Nu är det även bestämt vad nästa uppgift blir.
– Jubileumspokalen. Har man en häst som duger att starta där vill man göra det, säger Samu Sundqvist som har toppform i stallet med fyra segrar på de senaste tio starterna och en segerprocent på 28 i år.