Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Rättviksamatörens derbyhopp

Två galopper på vägen spelade ingen roll!
I B.W.Modde-sonen Dellenit har Rättviksamatören David Nylander en häst för Svenskt Kallblodsderby!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Treåringssäsongen innehöll 18 starter och blott en seger, men i takt med ökad rutin har Dellenit tagit stora steg i sin utveckling.
Tisdagskvällens start på Bergsåker var hans femte för året och resultaten går inte av för hackor. Två vinster, en andra- och två tredjeplatser har det blivit och i tisdagens försökslopp till Sleipner Cup löste Dellenit uppgiften trots dubbla galopper.

Fakta

Dellenit

Fyraårig brun hingst e. B.W.Modde–Lassas Busan e. Håkon Jo

St: 23: 3–3–4, 1.28,6m, 230.600 kr

Ägare: David Nylander AB, Rättvik.
Uppfödare: Kristin, Eva & Staffan Berg.
Tränare: David Nylander, Rättvik.

Den första kom efter 400 meter och gjorde att Dellenit tappade upp emot 30 meter till framförvarande, men fältet var litet och det var bara fyra hästar som skulle rundas.
Efter hand om Nylander fram som tvåa i andraspår och satte in attacken med full kraft 800 meter före mål, men så var galoppen fram på nytt 200 meter senare. Dellenit ställde sig dock fort och avgjorde ytterst resolut med två längder som segermarginal till Sturfajt’n (e. Tekno Odin).
– Han börjar bli lite väl laddad. Han ska förbi dem direkt, men nu gick det bra ändå. Han är duktig på att ställa sig och vill egentligen inte galoppera, men det blir lite för mycket sprattel, sade David Nylander i Bergsåkers vinnarcirkel.

Här kan du läsa en Fokus-intervju med Daniel Nylander publicerad i maj 2020.

Miljonärer i mödernet

Triumfen bärgades på 1.29,1/2.160 meter och var värd 35.000 kronor.
– Det här är den första hästen som jag är med hela vägen på från början, tidigare har jag hållit på med bättre begagnade. Min far Åke höll på med travhästar i hela sitt liv. Jag har egentligen inte börjat förrän senare – i vuxen ålder – och det är nordsvenskar som ligger mig varmast om hjärtat, sade Nylander.

Modern Lassas Busan (e. Håkon Jo) gick ett godkänt premielopp i mars som tvååring, men kom aldrig till start.
Hennes mor Lassas Travina (e. Troll Jahn) 1.34,3m/21.000 kr nöp tre andraplatser på åtta starter, men har gjort betydligt större avtryck i avelsboxen.
Hon är nämligen mor till Lärkan (e. Hallsta Lotus) 1.23,3k/1.492.600 kr vars karriär innehöll segrar i Svensk Travsports kallblodiga 4-årsstjärna, Th Egnells Memorial, Bernth Martinssons Lopp för kallblod, men även en andraplats i en final av Dubbelcupen.
Lassas Travina är även mor till Stark (e. Åkre Lurifax) 1.25,2k/518.150 kr som även han räknade hem en andraplats i Dubbelcupens final.
Lassas Travina är därtill halvsyster med Lassas Lavin (e. Toddy) 1.22,6ak/1.312.927 kr.