Fokustema
Jubileumspokalen
Läs senare

Readly Express i världsrekordfart

1.09,9a/2.140 meter.
Efter att Readly Express (e. Ready Cash) hållit stången gentemot Twister Bi (e. Varenne) i Jubileumspokalen fällde tränaren Timo Nurmos ett närmast häpnadsväckande citat.
– Han värmde inte lika bra idag. Svettades efter såväl värmningen som inför loppet på ett sätt han inte brukar göra. Hästen var inte på topp idag, men det hoppas jag att han ska vara i vinter, sade Timo Nurmos.
Av
Emil Persson
Readly Express vann Jubileumspokalen på det nya världsrekordet 1.09,9a/2.140 meter. Foto Mia Törnberg
Readly Express vann Jubileumspokalen på det nya världsrekordet 1.09,9a/2.140 meter. Foto Mia Törnberg

När Readly Express höll ut Twister Bi från start och ”bara” inlett första halvvarvet på 1.09,9 kändes årets upplaga av Jubileumspokalen en smula avslagen.
Så blev dock inte fallet. Inte på något vis.
Farten hölls uppe till 1.11 första varvet och till de första 1.500 meterna kom hästarna på 1.10,3.
Varken Readly Express eller Twister Bi såg osedvanligt hetsiga ut på något vis utan det var helt enkelt det tempo som sattes upp.

Twister Bi såg vid utgången av slutkurvan ut att få svårt att riktigt haka på, men över upploppet såg det annorlunda ut.
Sista 100 meterna tog han in rejält, men precis som så många gånger tidigare sträckte Readly Express på sig en gång till och höll stången.
Workout Wonder (e. Conway Hall) fullföljde starkt via vinnarhålet till bronsplatsen medan Cruzado dela Noche (e. Muscle Massive) tog fjärdeplatsen från tredje utvändigt.
Segertiden skrevs till 1.09,9a/2.140 meter vilket var en putsning av Robert Bis världsrekord på tusenmetersbana för äldre hästar med en tiondel.

Readly Express höll emot Twister Bi. Foto: Mia Törnberg

Hästens tränare Timo Nurmos avslöjade i vinnarcirkeln att förberedelserna dock inte hade varit optimala.

Glada miner i vinnarcirkeln. Foto: Mia Törnberg

– Han får vila lite nu, det förtjänar han. Det har varit en tuffare säsong för honom än man kanske kan tro med tanke på avelsarbetet och det kan ha påverkat honom idag. Han svettades efter såväl värmningen som inför loppet på ett sätt han inte brukar göra. Hästen var inte på topp idag och då är det bra att vinna på nytt världsrekord, sade Nurmos.

Körande Jorma Kontio fyllde i:
– Twister Bi var jättebra i dödens, men Readly Express kämpar varje gång. Det här var bara tredje starten i år och att då vinna på 1.09,9 är starkt.

Läs mer: Så kördes Jubileumspokalen

Blekkan bästa legend

Efter fyra raka segrar i Ahlsell Legends fick Stig H Johansson nöja sig med fjärdeplatsen i årets upplaga.
Jomar Blekkan ”bombade” till tät med Ultimate Photo (e. S.J.’s Photo) som var totalt ensam på banan.
– Jag trodde det var klart när varvet gick på 1.14 och han låg på lite hårt. Hamre hade dock sagt till mig att hästen var i fin författning och det stämde verkligen. Bakom bilen kändes detta som vilket lopp som helst, men såhär efteråt är det givetvis stort att slå de här kuskarna som gjort så mycket på tävlingsbanan, sade Jomar Blekkan.

Frode Hamre tränar Ultimate Photo och fyllde på med ytterligare en triumf då Waffle Cone (e. Muscle Hill) spårade hem Wallenius Cup i lag med Erik Adielsson.
Segertiden blev mycket goda 1.11,1a/1.640 meter före en starkt kämpande Vanquish Kronos (e. Raja Mirchi) som höll bra efter småtuff väg fram till dödspositionen.
– Hon fick springa på i ett lite annat tempo än vad som egentligen var optimalt för när jag tog i henne blev hon lite rullig och var nära att gå över i passgång. Det var första gången hon gick med norskt huvudlag, men att dra den och jaga på henne fanns ingen anledning. Det fanns kräm kvar, sade Adielsson.

Hotshot Luca vann på nya världsrekordet 1.12,8/1.660 meter. Foto: Mia Törnberg

Samme man vann Big Noon-Pokalen med Ari-Pekka Pakkanen-tränade Hotshot Luca (e. Dream Vacation).
Efter pangstart till tät och blott 1.17,8 första halvvarvet kutade Hotshot Luca ifrån sin konkurrenter på lätta hovar.
Tillsammans med Twist of Fate (e. S.J.’s Caviar) känns det som att Hotshot Luca utgör den tydliga toppduon i den finska treåringskullen.

Generaal tillbaka

Diamantsto-finalen, tillika Berndt Lindstedts lopp gick passande nog till Torbjörn Jansson-styrda Brokad Brodda (e. Revenue), tränad av Stig H Johansson.
– 1972 jobbade jag för Berndt Lindstedt. Det är bara 45 år sedan, sade Torbjörn Jansson med ett skratt när han fick frågan om hur det var att vinna Berndt Lindstedts lopp och tillade:
– Jag var nöjd hela loppet. Hon gick bra senast i Rättvik, men hon kändes ännu bättre idag.

Peter Untersteiners nederländska toppfyraåring Generaal Bianco (e. Ufo Kievitshof) kördes i rygg efter att blivit för het i tät under Hugo Åbergs-kvällen.
Resultatet blev överlägsen vinst via 1.09 sista 800 meterna.
– Han låg på för mycket utan rygg under Åbergs-kvällen. Idag tog jag det lugnt och han fick allt serverat, men han är verkligen bra för sin klass, sade Untersteiner.

Fokustema
International Trot
Läs senare

Svanstedt bakom danskt i VM

För andra året i rad blir Slide So Easy dansk representant i VM-loppet på Yonkers Raceway och när tränaren Flemming Jensen väljer att stanna hemma blir det Åke Svanstedt som tar hand om tömmarna.
Av
Claes Freidenvall
Slide So Easy och Flemming Jensen vid segern i Kalmarsundspokalen tidigare i år. Foto: Jörgen Tufvesson/ALN
Slide So Easy och Flemming Jensen vid segern i Kalmarsundspokalen tidigare i år. Foto: Jörgen Tufvesson/ALN

Slide So Easy (e. Quite Easy-Elegante Frökjaer), 1.10,2ak*/2.578.968 dkr, ståtar med fyra raka segrar och vann senast Rex the Greats lopp på Charlottenlund.

Förra året representerade också Bo Jondahls uppfödning Danmark i International Trot ($1.000.000) på Yonkers Raceway, det så kallade VM-loppet, som vanns av Marcus Melanders Cruzado Dela Noche.

I dagsläget är titelförsvararen Cruzado Dela Noche (Sverige), Slide So Easy (Danmark), Uza Josselyn (Schweiz) och italienske Zacon Gio klara för VM-loppet den 12 oktober på Yonkers Raceway med ståtliga förstapriset 500.000 dollar.

Fokustema
Chester
Läs senare

Ågrens bank avlade maiden

Marcus Melanders italienare Bank Wise As – ägd av Lennart Ågren – tog sin första seger idag på amerikansk mark när hon vann på Harrah's Philadelphia i Chester.
Av
Claes Freidenvall
Lennart Ågren hade en vinnare i USA idag. Foto Mia Törnberg
Lennart Ågren hade en vinnare i USA idag. Foto Mia Törnberg

Tim Tetrick släppte ledningen med Bank Wise As (e. Muscle Hill-In Wise As) vid ingången till första sväng till Queso Fresco och liftade med i rygg. Inne på upploppet använde sig Tim Tetrick av open stretch och Joe Bongiorno hade inget svar med Lucas Wallins häst.

Bank Wise As invändigt med Tim Tetrick.

Bank Wise As gick ifrån med en dryg längd på 1.13,9/1.609 meter, medan Queso Fresco (e. Father Patrick) noterade 1.14,0 som tvåa. Segern var värd 6.500 dollar och det var Bank Wise As första seger på fem försök (1-1-2).

Köptes i Italien

Reijo Liljendahl ropade in Bank Wise As för Lennart ”Srf Stable” Ågrens räkning på ITS Yearling Sale ifjol för 80.000 euro.

Modern In Wise As (e. S.J.’s Caviar), 1.12,3/€221.288, tävlade framgångsrikt med segrar i stoavdelningarna i Criterium Partenopeo, Premio Beatrice, Premio Carlo Marangoni och en andraplats i Gran Criterium.

In Wise As ingår i samma syskonskara som Mind Wise As (e. Lemon Dra), 1.13,4/€321.922, Swan Wise As (e. Varenne), 1.11,4*/€140.118, och UET Wise As (e. Daguet Rapide), 1.12,3*/€130.124.

Fokustema
Gävle
Läs senare

1.10,7 av Missle Hill

USA-importen Missle Hill vann Fyraåringseliten i maj.
Ikväll tog hästen hem sin näst största framgång hos Daniel Redén när han hemförde Fyraåringsstjärnan i Gävle.
Av
Pär Gustafsson

Solvalla-tränaren Daniel Redén körde själv Hill Street, som snabbstartade till ledningen i underkant av 1.09 första 500 meterna. Efter drygt 700 meter släppte han till stallkamraten Missle Hill (e. Muscle Hill) och Örjan Kihlström som passerade 1.000 meter efter 1.10,5. Över upploppet var det spel mot ett mål och Missle Hill länsade undan utan bekymmer på 1.10,7a/1.640 meter.

– En jättefin häst som är tacksam att köra. Han är både startsnabb och rejäl, berömde Örjan Kihlström efter fjärde segern i Fyraåringsstjärnan.
Förra året vann han med Perfect Spirit, som också tränas av Daniel Redén och han har även satt dit Roger Walmanns duo Magic Tonight och Rune U.S.

Missle Hill kammade hem förstapriset på 150.000 kronor med krafter i behåll och i svensk regi har fyraåringen tre segrar på sex försök. Totalt i karriären har han startat 34 gånger (6-3-6) och tjänat nästan 2,1 miljoner kronor.

Roger Walmann-tränade Forfantone Am spurtade starkt som tvåa i händerna på Kenneth Haugstad och trea slutade nämnde Hill Street efter att ha släppt ledningen.

SM-vinnaren bäst igen

Annelie Lagergren-tränade Björs Frej (e. Järvsöfaks) följde segern i Svenskt Mästerskap med en ny fullträff. Hingsten fick göra jobbet själv i tredjespår från fjärde ytter och avgjorde i en tät slutstrid. Kallblodet noterade 1.24,3a/2.140 meter och förstapriset i det här försöket i Dubbelcupen uppgick till 50.000 kronor.
– Hästen vill vinna, berömde Jorma Kontio, som även körde vid SM-segern på Bergsåker i slutet av augusti.

Autokort e-tidning
89 kronor i månaden
Enkelt och smidigt
Varje onsdag på din dator, surfplatta och smartphone
Beställ
Sport