Fokustema
Jubileumspokalen
Läs senare

Readly Express i världsrekordfart

1.09,9a/2.140 meter.
Efter att Readly Express (e. Ready Cash) hållit stången gentemot Twister Bi (e. Varenne) i Jubileumspokalen fällde tränaren Timo Nurmos ett närmast häpnadsväckande citat.
– Han värmde inte lika bra idag. Svettades efter såväl värmningen som inför loppet på ett sätt han inte brukar göra. Hästen var inte på topp idag, men det hoppas jag att han ska vara i vinter, sade Timo Nurmos.
Av
Emil Persson
Readly Express vann Jubileumspokalen på det nya världsrekordet 1.09,9a/2.140 meter. Foto Mia Törnberg
Readly Express vann Jubileumspokalen på det nya världsrekordet 1.09,9a/2.140 meter. Foto Mia Törnberg

När Readly Express höll ut Twister Bi från start och ”bara” inlett första halvvarvet på 1.09,9 kändes årets upplaga av Jubileumspokalen en smula avslagen.
Så blev dock inte fallet. Inte på något vis.
Farten hölls uppe till 1.11 första varvet och till de första 1.500 meterna kom hästarna på 1.10,3.
Varken Readly Express eller Twister Bi såg osedvanligt hetsiga ut på något vis utan det var helt enkelt det tempo som sattes upp.

Twister Bi såg vid utgången av slutkurvan ut att få svårt att riktigt haka på, men över upploppet såg det annorlunda ut.
Sista 100 meterna tog han in rejält, men precis som så många gånger tidigare sträckte Readly Express på sig en gång till och höll stången.
Workout Wonder (e. Conway Hall) fullföljde starkt via vinnarhålet till bronsplatsen medan Cruzado dela Noche (e. Muscle Massive) tog fjärdeplatsen från tredje utvändigt.
Segertiden skrevs till 1.09,9a/2.140 meter vilket var en putsning av Robert Bis världsrekord på tusenmetersbana för äldre hästar med en tiondel.

Readly Express höll emot Twister Bi. Foto: Mia Törnberg

Hästens tränare Timo Nurmos avslöjade i vinnarcirkeln att förberedelserna dock inte hade varit optimala.

Glada miner i vinnarcirkeln. Foto: Mia Törnberg

– Han får vila lite nu, det förtjänar han. Det har varit en tuffare säsong för honom än man kanske kan tro med tanke på avelsarbetet och det kan ha påverkat honom idag. Han svettades efter såväl värmningen som inför loppet på ett sätt han inte brukar göra. Hästen var inte på topp idag och då är det bra att vinna på nytt världsrekord, sade Nurmos.

Körande Jorma Kontio fyllde i:
– Twister Bi var jättebra i dödens, men Readly Express kämpar varje gång. Det här var bara tredje starten i år och att då vinna på 1.09,9 är starkt.

Läs mer: Så kördes Jubileumspokalen

Blekkan bästa legend

Efter fyra raka segrar i Ahlsell Legends fick Stig H Johansson nöja sig med fjärdeplatsen i årets upplaga.
Jomar Blekkan ”bombade” till tät med Ultimate Photo (e. S.J.’s Photo) som var totalt ensam på banan.
– Jag trodde det var klart när varvet gick på 1.14 och han låg på lite hårt. Hamre hade dock sagt till mig att hästen var i fin författning och det stämde verkligen. Bakom bilen kändes detta som vilket lopp som helst, men såhär efteråt är det givetvis stort att slå de här kuskarna som gjort så mycket på tävlingsbanan, sade Jomar Blekkan.

Frode Hamre tränar Ultimate Photo och fyllde på med ytterligare en triumf då Waffle Cone (e. Muscle Hill) spårade hem Wallenius Cup i lag med Erik Adielsson.
Segertiden blev mycket goda 1.11,1a/1.640 meter före en starkt kämpande Vanquish Kronos (e. Raja Mirchi) som höll bra efter småtuff väg fram till dödspositionen.
– Hon fick springa på i ett lite annat tempo än vad som egentligen var optimalt för när jag tog i henne blev hon lite rullig och var nära att gå över i passgång. Det var första gången hon gick med norskt huvudlag, men att dra den och jaga på henne fanns ingen anledning. Det fanns kräm kvar, sade Adielsson.

Hotshot Luca vann på nya världsrekordet 1.12,8/1.660 meter. Foto: Mia Törnberg

Samme man vann Big Noon-Pokalen med Ari-Pekka Pakkanen-tränade Hotshot Luca (e. Dream Vacation).
Efter pangstart till tät och blott 1.17,8 första halvvarvet kutade Hotshot Luca ifrån sin konkurrenter på lätta hovar.
Tillsammans med Twist of Fate (e. S.J.’s Caviar) känns det som att Hotshot Luca utgör den tydliga toppduon i den finska treåringskullen.

Generaal tillbaka

Diamantsto-finalen, tillika Berndt Lindstedts lopp gick passande nog till Torbjörn Jansson-styrda Brokad Brodda (e. Revenue), tränad av Stig H Johansson.
– 1972 jobbade jag för Berndt Lindstedt. Det är bara 45 år sedan, sade Torbjörn Jansson med ett skratt när han fick frågan om hur det var att vinna Berndt Lindstedts lopp och tillade:
– Jag var nöjd hela loppet. Hon gick bra senast i Rättvik, men hon kändes ännu bättre idag.

Peter Untersteiners nederländska toppfyraåring Generaal Bianco (e. Ufo Kievitshof) kördes i rygg efter att blivit för het i tät under Hugo Åbergs-kvällen.
Resultatet blev överlägsen vinst via 1.09 sista 800 meterna.
– Han låg på för mycket utan rygg under Åbergs-kvällen. Idag tog jag det lugnt och han fick allt serverat, men han är verkligen bra för sin klass, sade Untersteiner.

Fokustema
Prix René Balliere
Läs senare

Bold Eagle från start till mål

Bold Eagle var tillbaka i all sin glans när han vann Prix René Balliere på Vincennes.
Av
Lars G Dahlgren
Bold Eagle vann Prix René Balliere för fjärde året i följd. Foto: Gerard Forni
Bold Eagle vann Prix René Balliere för fjärde året i följd. Foto: Gerard Forni

Björn Goop lyckades överraskande förvalta innerspåret till ledningen då Elitloppsvinnaren Dijon inte var sitt vanliga startexplosiva jag. Bold Eagle hade sedankontroll in i mål, men det tajtade till sig sista biten då Bold Eagle, med bomullen kvar i öronen ska sägas, verkade slå av lite på takten efter att ha skaffat sig en längds försprång vid upploppets början.

Fakta

Bold Eagle

hingst åtta år e. Ready Cash – Reethi Rah Jet e. Love You
63 st: 44–9–1
Rekord: 1.08,4ak*
Insprunget: 4,553.620 euro
Uppfödare: Jean-Etienne Dubois
Ägare: Ecurie Pierre Pilarski
Tränare: Sébastien Guarato
Körsven: Björn Goop

Expandera

Bold Eagle tog fjärde raka segern i detta stora sommarlopp på Vincennes, på 1.10,2a/2.100 meter. Tvåa slutade norske Looking Superb (e. Orlando Vici – Classical Pine) som höll starkt efter att ha sänts fram utvändigt ledaren inför slutkilometern. Detroit Castelets (e. Neoh Jiel) toppspurtade till tredjeplatsen från kön. De tre första hästarna i mål fick alla kilometertiden 1.10,2.

Fakta

Resultatlista

Prix René Balliere, 2.100 meter autostart
1 Bold Eagle 1.10,2 – Björn Goop – 76.500 euro
2 Looking Superb 1.10,2 – Jean -Michel Bazire – 42.500
3 Detroits Castelets 1.10,2 – Matthieu Abrivard – 23.800
4 Orlando Jet 1.10,3 – Rudolf Haller – 13.600
5 Tessy d’Ete – 1.10,4 – Franck Nivard – 8.500
6 Billie de Montfort 1.10,6 – Gabriele Gelormoni – 3.400
7 Valko Jenilat 1.10,7 – Francois Lagadeuc – 1.700
Opl: Carat Williams 1.10,8, Dijon d, Cash Gamble d, Tony Gio d, Delia du Pommereux d

Expandera

 

Fokustema
V75
Läs senare

Riordan till Kalmar

Idag gör Jerry Riordan resan från Halmstad till Kalmar för att starta tre hästar, varav två inom streckspelet.
Läs intervjuerna om hästarna här.
Av
Cecilia Kristoffersson
Jerry Riordan har två hästar ut inom streckspelet idag. Foto Mia Törnberg
Jerry Riordan har två hästar ut inom streckspelet idag. Foto Mia Törnberg

I V75-2 kommer hans Red Rock Canyon Ås ut med tre raka segrar i bagaget.
– Red Rock Canyon Ås (3) har gjort det riktigt bra på sistone, men i lättare sammanhang. Han fick en perfekt resa senast och kommer inte skämma ut sig. Pengar tar han, men att vinna på V75 kan bli tufft, säger Jerry Riordan.

I den sista avdelningen av V75 startar Shadow Gar från spår 2.
– Shadow Gar känns fortsatt bra och gör stabila insatser varje gång. Hon möter i stort sett samma hästar som vanligt och nu fick hon ett perfekt utgångsläge. Inga ändringar på henne och med anledning av läget har hon ganska bra chans, avslutar Halmstadtränaren.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Dubbelt blågult

Svenskfött och svensktränat blev facit igår när Harrah's Philadelphia hade tävlingar och det var Jenny Melanders Smooth Aceleration och Menhammar-uppfödde Whether Or Not som toppade.
Av
Claes Freidenvall
Jenny Melanders Smooth Aceleration årsdebuterade med seger igår. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Jenny Melanders Smooth Aceleration årsdebuterade med seger igår. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Från rygg ledaren spurtvann Smooth Aceleration (e. Swan For All-Hernameissylvia) för Eric Carlson på 1.13,5/1.609 meter och belöningen var 7.000 dollar för den treårige valacken som delägs av Jenny Melander.

För Smooth Aceleration var det årsdebut. Förra året vann han tre lopp på elva starter och tjänade 39.690 dollar. Han köptes på Hoosier Yearling Sale för 20.000 dollar som ettåring.

Modern Hernameissylvia (e. Cantab Hall), 1.15,2/$24.910, är halvsyster med till Finland exporterade Anderberg (e. Andover Hall), 1.10,5/$187.437.

Åttonde årssegern

Victor Kirby placerade Whether Or Not (e. Cantab Hall-Quandry) i femte inner och på upploppet avgjorde den femårige valacken med två längder på 1.11,0. Förstapriset uppgick till 7.250 dollar.

Whether Or Not räknade in sin åttonde seger för säsongen. Den femårige valacken är undan ostartade Quandary (e. Viking Kronos), som också är mor till Unreturned Love (e. Zola Boko), 1.12,7ak*/306.424 kr.