Fokustema
Prix de Bourgogne
Läs senare

Readly Express på plats för Prix de Bourgogne

15 hästar kvarstår i Prix de Bourgogne på söndag. Readly Express åkte till Frankrike igår på juldagen och ska starta.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
 Readly Express har tränat färdigt inför Prix d'Amérique på Timo Nurmos träningscamp Jordanstorp och åkt till Björn Goops stall i Normandie. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Readly Express har tränat färdigt inför Prix d'Amérique på Timo Nurmos träningscamp Jordanstorp och åkt till Björn Goops stall i Normandie. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Det är definitiv anmälan i morgon torsdag till Prix de Bourgogne över 2.100 meter bilstart. De tre främsta i loppet får biljetter till Prix d’Amérique. I det här loppet brukar de franska topparna gå ut och köras rätt offensivt, för att få en ordentlig genomkörare fyra veckor före Prix d’Amérique,

Fakta

Inkvalad till Prix d'Amérique:

  • Prix de Bretagne: Davidson du Pont, Delia du Pommereux, Bird Parker
  • Prix du Bourbonnais: Delia du Pommereux, Belina Josselyn, Bird Parker
  • Prix Tenor de Baune: Looking Superb
  • Criterium Continental: Eridan

Återstående kvallopp:

  • Prix de Bourgogne (€120.000) – 30 december
  • Prix de Belgique (€120.000) – 13 januari
Expandera

Den ende av de mest namnkunniga som kan sägas saknas, har tagits ner ”under strecket” av sin tränare Philippe Allaire och ämnar alltså inte starta, är Traders, som utöver Prix d’Amérique också har det största montéloppet Prix de Cornulier i sikte.

Förutom årets Prix d’Amérique-vinnare Readly Express finns ytterligare en svenskfödd travare anmäld. Philippe Billard-tränade Cash Gamble gör sitt tredje försök att kvala in till Prix d’Amérique efter ha misslyckats i både Prix de Bretagne och Prix du Bourbonnais.

Anmälningslistan

Hästarna anges i fallande prissummeordning. De nio vinstrikaste får framspår bakom bilen.

Prix de Bourgogne (€120.000)
Priser: 54.000-40.000-16.800-9.600-6.000-2.400-1.200 euro.
2.100 meter, autostart.

Framspår:
Bold Eagle (Sébastien Guarato)
Bird Parker (Philippe Allaire)
Readly Express (Timo Nurmos)
Billie de Montfort (Sébastien Guarato)
Belina Josselyn (Jean-Michel Bazire)
Carat Williams (Sébastien Guarato)
Uza Josselyn (René Aebischer)
Charly du Noyer (Philippe Allaire)
Briac Dark (Thierry Duvaldestin)
Bakspår:

Cash Gamble (Philippe Billard)
Dijon (Romain Derieux)
Dreamoko (Richard Westerink)
Testimonial Ok (Alessandro Gocciadoro)
Trendy Ok (Alessandro Gocciadoro)
Comete Darche (Junior Guelpa)

Fokustema
Doping
Läs senare

Fast för doping efter hårprov

En amatörtränad häst testade positivt för doping efter seger i ett montélopp på Solvalla i januari.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Svensk Travsport rapporterar om dopingfallet på sin hemsida. Det handlar om sexårige valacken Power Memphis (e. Mr Pine Chip), som lämnade positivt A-prov via hårprov efter segern på Solvalla den 22 januari.

Hårprovet visade spår av det manliga könshormonet testosteron. Så här skriver Svensk Travsport om substansen: Testosteron är ett manligt könshormon och är originalet till de syntetiska anabola steroiderna. I dopningssammanhang används anabola steroider för att öka muskelmassa, fysisk styrka och uthållighet.

B-provet är skickat för analys på ett annat laboratorium och ST har inlett en utredning. Power Memphis är belagd med startförbud tills vidare.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Dubbla föl i Stenkullen

Christina och Mats Olsson i Stenkullen kan rapportera om två fölningar. Quill Pen har fått ett sto efter Explosive Matter och Snow Angel en hingst efter S.J.'s Caviar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Snow Angel (e. Order By Fax), 1.12,0ak/723.400 kr, tävlade för Mats Olsson och vann nio lopp på 68 starter. Hennes hingst efter S.J.’s Caviar är hennes första avkomma.

Snow Angels son efter S.J.’s Caviar. Foto: privat

Själv är Snow Angel undan Angel’s Light (e. Angus Hall), 1.17,7k/26.500 kr. Hennes mor Flash Light (e. Mack Lobell), 1.16,3ak/97.500 kr, har sin överlägset bästa avkomma i Malin Löfgrens stjärna Sanity (e. Love You), 1.09,2ak/10.280.145 kr, vilken deltog i Elitloppet två gånger.

Andra avkomman

Quill Pen (e. Offshore Dream-In Writing), 1.12,3ak/506.688 kr, har en avkomma sedan tidigare – en tvåårig dotter efter Raja Mirchi – och i år har hon fått ett sto efter Explosive Matter.

Hennes mor In Writing (e. Malabar Man), 1.16,0/$4.376, fick fem avkommor och samtliga tog sig till tävlingsbanan med I Am Dynamite (e. Love You), 1.12,7am/817.450 kr, som den främste.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Gävle
Läs senare

Positivt A-prov av 1.10-travare

I mars sprang Picasso 1.10,1a/1.640 meter i Gävle.
Idag rapporterar Svensk Travsport att den tolvårige valacken lämnat ett positivt A-prov.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

ST meddelar följande:

Det urinprov som togs efter loppet visar i analysen av A-provet på förekomst av substanserna Koffein och Teofyllin över rapporteringsnivå”.

Tills vidare har Picasso, som tränas av Gävles Troels Andersen, startförbud och B-provet skickas till ett franskt laboratorium för analys. Svensk Travsport har startat en utredning.

Fakta

  • Koffein är ett centralstimulerande medel med uppiggande effekt. Teofyllin är en metabolit (nedbrytningsprodukt) till koffein.
  • Koffein finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. Däremot finns det koffein ensamt eller i kombination med andra läkemedelssubstanser i flera humanläkemedel.
  • Koffein finns i ett antal livsmedel och även förekomst i vissa foder har tidigare konstaterats.