Fokustema
Elitloppet, försök 1
Läs senare

Readly mot pole position

Trots sjundespår bakom startbilsvingen hade inte Readly Express några som helst problem att lösa det första försöket till Elitloppet.
– Jag kan erkänna att jag är lättad för med de spår vi hade så är det ingen enkel sits att sitta i, sade segerkusken Björn Goop.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Readly Express och Björn Goop bytte mardrömsläge till drömposition på 500 meter. Foto Mia Törnberg
Readly Express och Björn Goop bytte mardrömsläge till drömposition på 500 meter. Foto Mia Törnberg

Loppet fick måhända en lite oväntad utveckling då Makethemark (e. Maharajah) höll ut Disco Volante (e. Scarlet Knight) utan större problem och den sistnmämnde fick vikas ner bakom.
Double Exposure (e. Donato Hanover) hamnade i dödspositionen, men det var uppenbart att inte Ulf Ohlsson var sugen på att släppa täten till den hästen bakom Makethemark utan istället inväntade han Readly Express (e. Ready Cash) som var med bra från start, men likväl hängandes i tredjespår.

Det dröjde 400 meter innan han kom ner utvändigt ledaren och ytterligare 150 meter innan han satt i tät. Efter en halvvarvspassering på 1.08,4 kunde Goop sänka markant till 1.11,7 på varvet. Att han satt på trumf förstod hela travvärlden och även om Makethemark sköt till bra från vinnarhålet utgjorde han aldrig något hot.
– Det här känns skönt. Vi stod med ett mardrömsläge och jag hade flera olika alternativ på hur jag skulle lösa det här loppet. Det slutliga beslutet togs när startbilen släppte fältet, då Vile han verkligen följa vingen och när vi var med bra direkt så kändes det naturligt att fortsätta framåt och ta första kurvan i tredjespår istället för en avslutande kurva i tredjespår. Vi kunde köra vårt lopp i ett lagom tempo och det var skönt att inte tömma honom utan kunna sparade krafter även till finalen. Faktum är att han känns fräschare och smidigare idag än någonsin tidigare, sade Björn Goop efter att ”kommit hem” på 1.10,2a/1.609 meter.

Finska hoppet flög fram

Måltrean Looking Superb (e. Orlando Vici) stod likaså för en mycket stark prestation. Från tredje utvändigt fick Jean Michel Bazires häst gå utan rygg i tredjespår de sista 700 meterna, men han höll likväl urstarkt och var på linjen med Makethemark. Den fjärde och sista finalplatsen löste Next Direction (e. Orlando Vici) med knapp marginal.
Efter att oväntat tappat mark från start och hamnat som fyra längs sargen fick han ta den långa vägen och backas ut som sistahäst in mot upploppet, men det finska hoppet flög fram till fjärdeplatsen.

Fokustema
Axevalla
Läs senare

Tolv tvångsstrukna

Hela 85 hästar anmäldes till fredagens uttagningslopp till Stochampionatet. Ett sto var inte godkänd och tolv fyraåringar blev tvångsstrukna.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ganga Bae är en av förhandsfavoriterna till slutsegern, men hon har ett svårt spår i försöket. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Ganga Bae är en av förhandsfavoriterna till slutsegern, men hon har ett svårt spår i försöket. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Det var som sagt väldigt bra anmält till årets Stochampionats-kval. Förra året var intresset inte lika stort utan då fick samtliga 68 hästar plats i försöksloppen. 2018 var det 74 anmälda och bara två ston blev tvångsstrukna.

Förhandsfavoriten – Diana Zet – som vann Oaks ifjol och Drottning Silvias Pokal i våras startar från innerspår i sitt försök. Daniel Redéns fyraåring har testat lång distans tidigare. I början av juni slutade hästen fyra i andra testet Stochampionatet.

Färska vinnaren av Stosprintern, Grande Diva Sisu och Per Nordström, väljer att stå över storloppet på Axevalla för att istället satsa fullt ut mot Derbystoet och Breeders Crown.

Här är kan ni se startlistorna till fredagens kvallopp.

Fokustema
Coronaviruset
Läs senare

Meadowlands släpper in publik

Meadowlands öppnar delvis upp för publik till kommande veckosluts tävlingar.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

– 25 procent av publikkapaciteten inomhus plus högst 500 åskådare utomhus kommer att tillåtas, meddelas från Meadowlands mediaavdelning.

Restriktionerna med anledning av covid 19-pandemin lättas nu alltså på den stora travbanan i New Jersey. Sedan tävlingsverksamheten öppnades igen har man – liksom fallet fortfarande är i Sverige – kört med stängda publikplatser. Nu möjliggörs alltså för hästägare och andra intresserade att komma till tävlingarna på fredag-lördag.

På lördag körs bland annat finalen i Graduate Series för fyraåringar ($250.000) där Marcus Melanders efter två starter i år obesegrade Gimpanzee (e. Chapter Seven) ska starta.

Fokustema
Hingstligan 29 juni-5 juli 2020
Läs senare

Dussinet fullt för Muscle Hill

Muscle Hill fyrade av tolv vinnare förra veckan och sex drog in 100.000 kronor eller mer vid sina respektive triumfer. Med dussinet segrar stod han i en klass för sig.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Muscle Hill var framgångsrikast med tolv vinnare förra veckan. Foto: Stefan Melander/stalltz.se
Muscle Hill var framgångsrikast med tolv vinnare förra veckan. Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Tolv segrar innebar att Muscle Hill klev upp två placeringar i totaltabellen och ligger nu trea efter Love You och Maharajah.

Fakta

Förra veckans toppar:

Tolv segrar:

  • Muscle Hill

Sex segrar:

  • Love You
  • Ready Cash

Fem segrar:

  • Maharajah
  • Super Photo Kosmos

Fyra segrar:

  • From Above
  • Quite Easy
  • Zola Boko

Tre segrar:

  • Going Kronos
  • Prodigious

Fotnot: gäller 29 juni-5 juli 2020 och listan tar upp hingstar med tre eller fler segrar på svensk mark.

Expandera

I Muscle Hills segerdussin ingick: American Hill, Forfantone Am, Golden Avenue, Guzz Mearas, Hell Bent For Am, Hill Street, Hurricane Hill, James Gonzales, Kingofthehill F, Missle Hill, Oblivion och Ready Tonight.

Love You var näst framgångsrikast förra veckan med sex vinnare och är uppe i 163 vinster, vilket är 17 fler än tvåan Maharajah och sedan följer Muscle Hill med 109 triumfer.

Muscle Hill är den vinstrikaste avelshingsten på svensk mark under 2020 med 16.983.200 kronor, följd av Maharajah med 15.077.950 kronor.

Segerrikaste avelshingstar 2020
Namn
StarterSegrar
1 Love You
1.046163
2 Maharajah
1.013146
3 Muscle Hill
637109
4 Ready Cash
623107
5 Scarlet Knight
1.207102
6 S.J.'s Caviar
80992
7 Zola Boko
1.08086
8 Super Photo Kosmos
73475
9 Quite Easy
64673
10 Make It Happen
68868