Fokustema
Svenskt Trav-Kriterium
Läs senare

Redén sopade rent

För första gången på 40 år lyckades en och samma tränare ta hem samtliga tre pallplatser i Sveriges största treåringslopp.
Daniel Redén tog storslam i Svenskt Trav-Krtiterium och körde in sju miljoner kronor efter att Xanthis Harvey vunnit loppet före stallkamraterna Bengan och Ante La Roque.
– Känslomässigt är detta nummer ett; hundraprocent, sade Daniel Redén efter bedriften.
Av
Emil Persson
Xanthis Harvey vid segern i Svenskt Travkriterium. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Xanthis Harvey vid segern i Svenskt Travkriterium. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Det blev ett speciellt lopp då favoriten Bedazzled Sox (e. Brillantissime) galopperade kort före startbilen släppte fältet och andrahandaren Following (e. Nuncio) slog på en galopp i samma ögonblicket om vingarna fälldes in.
Istället var det de fyra hästarna från Daniel Redéns stall som hux flux satt längst fram i fälte med Ante La Roque (e. Uncle Lasse) som anförare följd av Bengan (e. Django Riff) och Greensboro Zet (e. Father Patrick) på utsidan.
Där bakom låg Xanthis Harvey (e. Propulsion) som andrahäst i andraspår innan Örjan Kihlström valde att flytta fram till dödspositionen dryga varvet före mål.
Ett klokt och vinstgivande beslut för över spurtrakan visade Propulsion-sonen att han var starkt nog att vinna Svenskt Trav-Kriterium i sin blott sjunde start.
– Man tänker inte så mycket. Det känns bara väldigt skönt inombords. Han gick fantastiskt bra hästen, sade Örjan Kihlström och fortsatte:
– Daniel har haft höga tankar om honom hela tiden. Han visade styrka och fartresurser i några starter. Sedan har man hoppats att han skulle ha en bra dag och visa rätt takter på rätt dag.

Första på 40 år

Då Bengan spurtade in som tvåa och Ante La Roque höll till tredjeplatsen blev Daniel Redén den första tränaren på 40 år att ha en trio som tog topplaceringarna i Svenskt Trav-Kriterium.
Senast det begav sig var år 1982 då Ulf Nordins Ex Hammering (e. Quick Pay), Solo Hagen (e. Garry Håleryd) och Jonny Star (e. Quick Pay) lyckades med samma sak.
– Jag tappade allt. Det var hästar som galopperade och så fick man se sina fyra vita vagnar komma först i första kurvan. Det var som ett flipperspel vem jag skulle kolla på, sade Daniel Redén, men medgav att det känslomässiga bandet till Xanthis Harveys far Propulsion fällde avgörande:

Daniel Redén räknade hem en trippel i Svenskt Trav-Kriterium efter att Xanthis Harvey vunnit före Bengan och Ante La Roque. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Det var Propulsion som kom fram i tankarna. Jag lade energi på den här och skrek in i honom. Det var en saga när de ropade upp resultatet och hästarna var topp tre.

Daniel Redén vann härmed Svenskt Trav-Kriterium för tredje året i följd. För två år sedan var det Brambling (e. Bold Eagle) som lyckades och ifjol var det Francesco Zet (e. Father Patrick).
– Jag stod här i en intervju 1998 och sade att ”nu är man på topp, nu slutar jag” så jag kanske ska dra den igen. Vilken känsla att de var topp tre. Det här är väldigt, väldigt stort. Känslomässigt är detta nummer ett, hundraprocent.

”Valpighet”

Att Xanthis Harvey i grund och botten har vad som krävs var han helt på det klara med.
– Våra treåringar började bra, men jag sade till Örjan Kihlström att jag hade en annan häst som inte startat än som kunde vinna Kriteriet med tredjespår runt om. Sedan är det en annan sak med tävling och han har haft stora problem med sin valpighet. Han är väldigt speciell. Jag trodde att han hade 800 meter i sig som kunde vara skarpa, men Örjan trodde tydligen att hästen hade ett varv i sig och det blev rätt.

Daniel Redén, Xanthis Harvey och hästens skötare Ellinor Wennebring. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Xanthis Harveys skötare Ellinor Wennebring var även uppassare till Propulsion och var fullt naturligt påtagligt rörd efter loppet.
– Jag är glad, lycklig och bara gråter. Hästen är snäll, men har mycket energi och hyss för sig. Han påminner mycket om sin pappa. Det känns som jag fått en bit av Propulsion tillbaka.

Bakom Redéns topptrio stod Bedazzled Sox för en strålande upphämtning till fjärdeplatsen och Roger Walmann lade även beslag på femteplatsen då Coquaholy (e. Orlando Vici) avslutande strålande i lag med Kim Eriksson.