Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Redo att spänna bågen

Efter att bärgat den femte segern i karriärens sjätte start känner nu Oskar J Andersson att Readly Lavec är redo för en tuffare utmaning.
– Nästa lördag ska han starta i Margaretas tidiga Unghästserie, säger Rommetränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Oskar J Andersson tränar vårt singelstreck inom V86-spelet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Oskar J Andersson tränar vårt singelstreck inom V86-spelet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Att den fyraårige Bird Parker-sonen har talang visade han under den treåringssäsong som resulterade i fyra segrar och ett andrapris.
Ändå kändes det som att tisdagens årsdebut i samband med lunchtravet i Örebro sade lite mer om hästens framtidsutsikter. Något som tränare Andersson själv tycks hålla med om.
– Jag har har fått frågan flera gånger hur bra hästen är. Att han är bra vet jag, men efter den här starten känner jag mig lite tryggare i att detta kommer bli en riktigt bra häst. Han gav ännu mer besked tillbaka i det här loppet, säger Andersson och ger några exempel:
– Att han var så förnuftig och öppnade så bra bakom bilen är en egenskap som han kommer ha nytta av och som kan ge fördelar högre upp i klasserna. Sen var hela hästen mer alert och spänstig än vad han varit innan. Sättet han gick undan på sista 100 meterna på lätta fötter gillade jag verkligen, tidigare har han varit lite bekväm även om han faktiskt sprang och spelade med öronen nu också.

”Lugnt tagen”

Tisdagens seger togs på 1.15,3a/2.100 meter och gav 25.000 kronor i belöning. En tolv gånger så stor prischeck stundar i nästa uppgift om Readly Lavec vinner på nytt.

Fakta

READLY LAVEC

Fyraårig brun valack e. Bird Parker-Caddie Jasmina e. Going Kronos

St: 6: 5–1–0, 140 000 kr, 1.15,2m, 15.3am

Ägare: Easy KB, Uppsala (Leasingtagare)
Uppfödare: AB Lavec, Vellinge
Tränare & körsven: Oskar J Andersson, Romme

Expandera
– Nästa lördag ska han starta i Margaretas tidiga Unghästserie. Han var inte som bäst rent styrkemässigt i fjolårets sista start som han gjorde i början av december, men det känns att han tagit åt sig träningen bra efter det. Hästen var väldigt lugnt tagen när vi fick honom och bbehövde treåringssäsongen och träna mycket. Jag tror att han kommer fortsätta utvecklas i takt med ökad träning och ser ljust på framtiden, säger Oskar J Andersson.

Readly Lavec har en spännande stamtavla. Modern Caddie Jasmina (e. Going Kronos) 1.13,1am/313.500 kr vann sex av 20 starter i Johan Untersteiners regi och är halvsyster med Caddie Dream (e. Viking Kronos) 1.11,8ak/2.951.717 kr som lämnat en viss Readly Express (e.  Ready Cash) 1.08,9ak/24.711.565 kr.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Vilken debut, Aramis Face!

En debut som smakade mumma.
Aramis Face såg ut som en blivande stjärna!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Aramis Face imponerade stort i debuten för Stefan Persson och Lars I Nilssons treåring avrundade med ett snabbt slutvarv. Foto: Mikael Rosenquist
Aramis Face imponerade stort i debuten för Stefan Persson och Lars I Nilssons treåring avrundade med ett snabbt slutvarv. Foto: Mikael Rosenquist

Lars I Nilsson-tränade Aramis Face (e. Raja Mirchi-Top Notch Pellini) inledde sin karriär på allra bästa sätt när han spårade runt om för Stefan Persson på Jägersro igår.

Efter en inledande runda på 1.20,6 blev det helt annan fart under slutvarvet. Drygt 1.13 sista kilometern och 1.11,7 sista 500 meterna gav seger med sju längder för körande Stefan Persson.

Raja Mirchi-sonen bara lunkade ifrån till slut och kom hem på 1.17,1/2.140 meter och det lyste klass långa vägar om treåringen.

Lars I Nilsson hittade Aramis Face på Kolgjini Yearling Sale 2019 och ropade in honom för 220.000 kronor, vilket måste ses som rena fyndet idag.

Modern Top Notch Pellini (e. Donato Hanover), 1.16,4m/74.800 kr, gjorde inget större intryck på tävlingsbanan. I aveln inledde hon med Tiger Face (e. Muscle Hill), 1.13,2am/350.000 kr, och Aramis Face är hennes andra avkomma som varit ute och startat.

Fakta

Aramis Face

Ljusbrun hingst 3 år e. Raja Mirchi-Top Notch Pellini e. Donato Hanover
Rekord: 1.17,1m*
Prissumma: 30.000 kr
Resultat: 1 st: 1-0-0
Ägare: Nyra Holding AB med flera
Uppfödare: Lutfi Kolgjini & Anna Svensson
Tränare: Lars I Nilsson, Jägersro
Körsven: Stefan Persson, Halmstad

Expandera

Bakstammen är högklassig. Mormor Concher (e. Pine Chip), 1.12,1/$3.600, köptes av familjen Pellvik på Harrisburg mixedauktion 2009 för 70.000 dollar och då var hon dräktig med Donato Hanover, vilket utmynnade i Top Notch Pellini.

Concher har sina främsta avkommor i Southfork (e. Donerail), 1.10,5/$200.456, Pandora Face (e. Muscle Hill), 1.11,6ak/1.202.169 kr, samt Duke of York-sönerna Open All Doors, 1.11,0/$79.750, och Prized Fighter, 1.11,8/$79.336.

Vann Hambletonian Oaks

Ytterligare ett led tillbaka hittar vi självaste Conch (e. Bonefish), 1.13,2ak*/485.889, som vann Hambletonian Oaks. I aveln har hon onekligen också satt sina spår med flerfaldige championhingsten Viking Kronos (e. American Winner), 1.12,1ak*/6.128.108 kr, och Hambletonian-tvåan King Conch (e. Speedy Crown), 1.11,6*/$676.285.

Viking Kronos och Lutfi Kolgjini. Foto: stalltz.se

Conch är också mormor till Trolley ($517.695), Time to Quit ($244.656) och Infamy ($107.707).

Mormors mor är Conch till Jerry Riordans storstjärna Aetos Kronos (e. Bold Eagle), 1.10,0am/8.394.262 kr, och även till Womans Will ($616.316), Pleasure Kronos (2.623.812 kr), Extraordinary ($291.370), Golden Kronos ($213.840), Casanova Sisu (1.137.900 kr) och Doc ($120.460).

Det kan också nämnas att Conch är mormors mormor till Let’s Go Bucks (e. And Away We Go), 1.10,9*/$408.166.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Stark comeback av V75-häst

En seger och tre andrapris.
Axevallatränaren Thomas Dalborg hade en toppkväll under måndagens tävlingar som var flyttade från hemmabanan till Åby.
Segergodset Cambria övertygade då han klev ut och vann direkt trots 14 månaders tävlingsuppehåll!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Thomas Dalborg. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Thomas Dalborg. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Timoko-sonen Cambria avslutade 2019 med sex raka V75-starter efter en sommarperiod fylld av framgångar, men med facit i hand kostade det mer än det smakade.
– Cambria är en häst som varit trång i gången och lite skör. Han startade på rätt flitigt en period och det gick lite för långt helt enkelt. Han drog på två galopper i sista starten dagen före julafton 2019 och med facit i hand blev det en start för mycket, säger Thomas Dalborg.

Efter vila och behandling kvarstod alltjämt misstankarna att allt inte var helt i sin ordning.
– Vi hade misstankar om att han var sliten i sina framknä. Hästen blev opererad, tränade länge och väl, men det tog tid att få igång honom. Faktum var att det kändes ganska uppgivet fram tills i höstas då vi åkte till veterinär Per Spångfors; efter det kom vändningen. Han hittade småskavanker på flera områden i hästens kropp och efter det dansade han fram!

”Travade bättre än…”

Efter ett godkänt kvallopp i mitten av januari var det comebackdags under måndagskvällen och det hela kunde inte slutat på ett bättre sätt än vad som nu var fallet.

Fakta

CAMBRIA

Sexårig brun valack e. Timoko-Borga Brunett e. Viking Kronos

St: 18: 3–1–2, 288.800 kr, 1.14,0am*

Uppfödare: Mats Andersson, Kvänum
Ägare: Stall Dalborg AB (Dalborg T) & Lundin L

Tränare & körsven: Thomas Dalborg, Axevalla

Dalborg tog ett initiativ mitt i loppet och tog sig hastigt från att legat sist till att anföra fältet.
Stallkamraten Incredible Wine (e. Chocolatier) som var favoritspelad anslöt på utsidan kort senare, men stod utan chans att passera Cambria som vann loppet på 1.16,2a/2.640 meter.
– Jag trodde på en bra placering på förhand, men inte att han skulle kunna besegra Incredible Wine. Att Cambria var såhär pass redo överraskade mig, men han älskar att tävla och springer på hjärtat. Det syntes direkt på hästen att han tyckte detta skulle bli hur kul som helst.

Vad var du mest nöjd med?
– Totalintrycket var väldigt positivt, men frågan är om han inte travade bättre än någonsin. Sedan föll det väl ut med jänkarvagnen, han fick ut sitt steg några centimeter till i den, det gjorde skillnad. De här långloppen passar bra för honom så tanken är att vi ska fortsätta sikta mot sådana här lopp framöver.

Formtopp efter flytt

Dalborgs måndagskväll var som nämnt av bästa märke med tre andraplatser utöver segern. Idag finns 24 hästar på träningslistan och året har inletts starkt med fyra segrar på 25 starter och totalt 13 placeringar bland de tre främsta.
– Jag har en gård som ligger intryck mellan Axevalla och Skara Sommarland och har nu flyttat hela min verksamhet dit efter att haft stall inne på banan. Hästarna är glada, positiva och det känns som vi nått en formtopp i och med flytten. Sedan har jag bra hjälp också, det betyder väldigt mycket.

Av stallets hästar är elva två- eller tre år gamla.
– Och jag har aldrig haft så bra unghästar som jag har nu så det ser positivt ut inför framtiden, avslutar Thomas Dalborg.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Snabbast på 1.23,8

Han travade en låg 1.15-tid som tvååring.
Igår kom första segern på beskedliga 1.23,8 på Örebrotravet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Herecomestheboom och Kaj Widell vinner på Örebrotravet igår. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Herecomestheboom och Kaj Widell vinner på Örebrotravet igår. Foto Gunilla König/Stalltz.se

Herecomestheboom (e. Select Yankee-Hot Babe) var en av tre vinnare på Örebrotravet igår innan tävlingarna ställdes in på grund av tjällossning.

Treåringen var också snabbast på det tunga underlaget när han travade 1.23,8/2.100 meter. Kaj Widell serverade Herecomestheboom en resa i rygg på ledande Current Leader, som passerade första kilometern på 1.26,6.

I slutsvängen ryckte Rikard N Skoglund och Current Leader åt sig några längders försprång och Herecomestheboom såg ut att vara rejält avhängd i det läget.

Inne på upploppet fick Herecomestheboom upp farten, plockade in försprånget och avgjorde med 1,5 längder efter 1.18 sista 400 meterna. Vinsten för den Mikael Cedergren-tränade treåringen var värd 40.000 kronor.

Fakta

Herecomestheboom

Mörkbrun hingst 3 år e. Select Yankee-Hot Babe e. Enjoy Lavec
Rekord: 1.17,9k – 1.15,1ak
Prissumma: 73.700 kr
Resultat: 6 st: 1-0-0
Ägare: M.C. Racing AB, Lärbro
Uppfödare: Mikael Cedergren, Alfta
Tränare: Mikael Cedergren, Bollnäs
Körsven: Kaj Widell, Solvalla
Skötare: Paulina Berplin

Expandera

Herecomestheboom är en av tio avkommor efter Select Yankee född 2018. Modern Hot Babe (e. Enjoy Lavec), 1.17,0am/23.100 kr, är också en produkt från Mikael Cedergren och precis som Herecomestheboom är hon uppfödd av Bollnästränaren.

Hot Babe gjorde elva starter och vann ett lopp innan hon gick till avel och Herecomestheboom är hennes första avkomma.

Mormor Peach Princess (e. Sierra Kosmos), 1.14,5am/679.810 kr, var desto framgångsrikare på tävlingsbanan. Själv ingår hon i en syskonskara om nio hästar där samtliga startat, varav sex tjänat över 100.000 kronor och där Peach Princess är den som lyckats bäst.

Källa: worldwidepedigree.com