Intäkterna ökade med 75 miljoner kronor jämfört med samma period förra året och kvartalet är det starkaste för månaderna januari-mars som ATG haft. Medan ATG kom in i 2019 med svag fart på hästspelen var det desto bättre snurr in i 2020. Det har också varit två V75-jackpots mer än 2019 också påverkar resultatet i positiv riktning.
I slutet av perioden, de två-tre sista dagarna i mars, kom också effekten av att Sverige i stort sett blev ensamt om att ha igång hästkapplöpningar i spåren av covid 19-pandemin, samtidigt som ”hela sportspelsvärlden stängde”. Det gav ATG:s hästspel en stor boost i bruttoomsättningssiffror.
Till exempel konstaterar ATG:s verkställande direktör Hasse Lord Skarplöth i den ekonomiska rapporten att det de utländska partnerbolag som ATG har, som en följd av covid 19 kan utan vidare fastslås, att ”den internationella bruttoomsättningen har ökat med 62 procent till 835 miljoner kronor.”
den internationella bruttoomsättningen har ökat med 62 procent
Det är dock först i nästa kvartal, april, maj och juni, som coronaeffekterna kommer att ha fullt genomslag i ATG:s ekonomi. Bland annat kommer då de två jättestora V75-jackpots som varit i april (Romme 12/4 och Åby i lördags) med i resultatet.
Under 2019 var det svårt att jämföra ATG:s siffror med de från föregående år eftersom man vid årsskiftet 2018-19 gick in i den nya licensieringslagstiftningen för spelmarknaden vilket kraftigt påverkade penningströmmarna mellan ATG och dess ägare trav- och galopppsporterna och skatten. Nu är dock denna övergångsperiod förbi och det går alltså lättare att se hur ATG:s spel, och intäkterna från spelet, utvecklas.
Första kvartalet 2020 blev alltså klart starkare än motsvarande period 2019. Det behövs eftersom det de två senaste åren uppstått ett stort underskott, på flera hundra miljoner kronor, att hantera för Svensk Travsport och även ett underskott för Svensk Galopp, eftersom nettospelsintäkterna under 2018-19 inte räckt till för att täcka alla utgifter – inklusive prispengar till hästägarna och drift av banor och investeringar. ATG hade vid månadskiftet mars-april 1.074 miljoner kronor i ”skuld till kreditinstitut”, en ökning med 300 miljoner kronor jämfört med ett år tidigare,
1.074 miljoner kronor i ”skuld till kreditinstitut”, en ökning med 300 miljoner kronor jämfört med ett år tidigare
Nettospelsintäkten ökade jämfört med samma månader 2019 med hela 107 miljoner första kvartalet 2020, och ATG:s totala intäkter med 123 miljoner. Ökningen är hela elva procent. Det finns då en viss ”dopingefffekt” i den jämförelsen., Första kvartalet 2019 var inte det i Danmark förvärvade bolaget Ecosys med i siffrorna. Detta bidrar med 32 miljoner till koncernens ökning av nettospelsintäkten.
Nyckeltal
Kostnaderna har samtidigt ökat med 55 miljoner varav 25 miljoner är spelskatt, en direkt följd av omsättningsökningen. Avskrivingarna på de senaste åren gjorda investeringar är också nära nog dubblade, från 39 till 67 miljoner. Samtidigt har den oöverskådliga posten ”övriga kostnader” minskat, från 900 till 896 miljoner för koncernen och från 596 till 576 miljoner i moderbolaget. I denna kostnad finns då en hel del rörliga delar som går upp med ökat spel, till exempel ersättningen för ”hästsportinformation, rättigheter och sponsring” till Svensk Travsport och Svensk Galopp. Denna har, till en följd av omsättnimngsökningen på hästspel, ökat med fem miljoner kronor första kvartalet, till 185 miljoner Att de övriga kostnadrna minskat, trots omsättningsökningen, är ett tecken på att ATG nu har lägre fast kostnadsmassa för sin drift än 2019.
Det som gick bäst första kvartalet, sett till ökningen av nettospelsintäkterna med 75 miljoner kronor ”i moderbolaget”, var ATG:s sportspel. Där ökade intäkten från 54 till 95 miljoner, alltså med 41 miljoner. Och då fick alltså detta spel en svår knäck, i praktiken ner till noll, de två-tre sista veckorna i mars när idrotten ”coronastängde”
Nettointäkten på hästspel ökade med 17 miljoner och på kasino med lika mycket, 17 miljoner.
Spelet på hästar, som minskade kraftigt 2018 och in i 2019, men återhämtade sig i slutet på året, visar nu en ökning jämfört med 2019. Måttet hästspelets svenska bruttoomsättning ökade med fyra procent till 2.944 miljoner kronor. Ökningen var 113 miljoner kronor. Spelnettot på denna ökning blev alltså 17 miljoner kronor.
Man är dock ännu tillbaka i toppsiffrorna för spelet på hästar 2017-18. År 2018 spelades det hos ATG för 3.143 mkr på hästar de tre första månaderna och 2017 för 3.065 mkr.
ATG:s utvceckling av rörelseresultatet (det som i slutet av året kan delas ut till hästsporten som koncernbidrag eller aktieutdelning) är oerhört stark, från 288 miljoner första kvartalet 2019 till 343 miljoner i år – en ökning med 19 procent!
Fotnot: I eftermiddag publiceras en intervju med ATG:S ekonomichef Lotta Nilsson-Viitala där hon kommenterar kvartalsrapporten.
Här är kvartalsrapporten i sin helhet.