Fokustema
Prix du Luxembourg
Läs senare

Resesällskap för Dijon till Elitloppet klart?

PARIS. Romain Derieux planerar att komma tillbaka till Solvalla för att Dijon ska försöka försvara sin fjolårstitel i Elitloppet. Sannolikt har han då också med sig segraren i Prix du Luxembourg,. Anzi des Liards.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Anzi des Liards vann Priux du Luxembourg från dödens. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Anzi des Liards vann Priux du Luxembourg från dödens. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Han är bäst på Vincennes, en häst som passar här. Men visst, han är tio år nu och vi bör väl försöka prova i Sverige åtminstone en gång om vi får chansen, säger Romain Derieux.

Fakta

Anzi des Liards

valack tio år e. Look de Star – Nausicaa du Sud e. Ganymede
68 st: 16–15–12
Rekord: 1.10,9am*
Insprunget: 822.680 euro
Uppfödare och ägare: Richard Padovani
Tränare och körsven: Romain Derieux

Expandera

Anzi des Liards (e. Look de Star – Nausicaa du Sud) hade inte vunnit sedan 2017 innan han nu slog till i vad som kan kallas Prix d’Amérique-helgens motsvarighet till Elitloppshelgens Sweden Cup, ett lopp för ”nästaneliten” dagen före det stora slaget.

Detta på 1.10,9a/2.100 meter efter att ha jobbat sig fram utvändigt ledaren inför slutkilometern. Därifrån var han denna dag bara starkast och bäst, i sin krängiga råstarka stil, på 1.10,9a/2.100 meter. När Anzi des Liards kom ner utvändigt ledande Mindyourvalue W.F. frälste han samtidigt favoriten Dorgos de Guez (e. Romcok de Guez) till andra par utvändigt. Även om det såg ut som att Jean-Michel Bazire satt duktigt fast med sin häst genom slutkurvan förstod alla ändå vad som skulle hända; Dorgos de Guez skulle komma loss när Bazire ville det. Så skedde också, men spurten räckte inte för att ta ner den starke Anizi des Liards.

Trea slutade Jarmo Niskanens sexåring Earl Simon (e. Prodigious) och Robert Bergh-tränade Mindyourvalue W.F. höll för Björn Goop till fjärdeplatsen från ledningen. Dorgos de Guez, Earl Simon och Mindyourvaule W.F. landade alla på 1.11,0.

Anzi des Liards var påtänkt för Elitloppshelgen redan förra året, som resesällskap till Dijon, men Romain Derieux var då för rädd för att Anzi des Liards skulle få jobbigt med den svenska voltstarten och stod då över.

– Men vinner man Prix du Luxembourg på 1.10,9 kommer man förstås med i diskussionen gällande att vara Elitloppsaktuell, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Earl Simon slutade alltså trea efter att ha släppt ledningen till Mindyourvalue W.F.

– Hästen gjorde ett bra lopp och gick inte helt tom heller eftersom det inte riktigt löste sig till slut. nu har han Prix de la Marne nästa söndag och är Earl Simon som han ska i veckan startar vi där även om det blir lite tätt, säger Jarmo Niskanen.

För Mindyourvalue W.F. (e. Hövding Lavec) blev loppet till stor del en kopia av Prix du Forez för två veckor sedan; hårddragning i ledningen och sedan tapper som infångad.

– Det kostade lite att komma till ledningen (1.07,8 första 600 metetrna, reds.anm.) och sedan ville jag dra i jämnt hårt tempo (det blev 1.10 första 1.100 och 1.11 första 1.600, reds.anm). Han höll starkt, konstaterade Björn Goop.

Förstapriset i Prix du Luxembourg var 45.000 euro. Earl Simon tjänade 14.000 euro och Mindyourvalue W.F. 8.000 euro. Jerry Riordan-tränade Shadow Gar (e. Pine Chip) blev oplacerad på 1.11,3 efter invändig resa.

Fokustema
Triamcinolonacetonid
Läs senare

Nytt positivt A-prov

Under tisdagen meddelade Svenskt Travsport om två positiva A-prov. Idag rapporterar förbudet om ytterligare ett fall.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

Det är amatörtränade Malkin som lämnat ett positivt prov efter V75-segern i Gävle på skärtorsdagen. Hästen lämnade ett blodprov efter fullträffen och analysen visar förekomst av substansen Triamcinolonacetonid.

Malkin, som har hunnit vinna ytterligare ett lopp, har tills vidare startförbud och B-provet har skickats till Frankrike för analys.

Tränaren Hanna Forslin kommenterar A-provet på Twitter:

Fakta

  • Triamcinolonacetonid är en glukokortikoid, vilka används för att dämpa immunreaktioner och inflammatoriska processer.
  • Triamcinolonacetonid finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. För hund och katt finns inregistrerade utvärtes läkemedel som innehållande substansen.
  • Triamcinolonacetonid finns på humansidan inregistrerat i kutana sprayer, nässprayer, örondroppar, krämer och injektionslösningar. Injektionslösningarna har länge använts i hästpraktik. Svensk Travsport har anmodat om stor försiktighet vid användning av substansen, vilken framgår av Karenstids- och förbudslistan.

Fast för doping efter hårprov

Positivt A-prov av 1.10-travare

Fokustema
NZB Bloodstock Standardbred
Läs senare

Majestic Son-hingst i topp

Det är inte bara i Sverige som det ska hållas unghästauktioner på nätet i år. Nya Zeelands auktion NZB Bloodstock Standardbred ”All Ages Sales” hölls under åtta dagar och tog slut idag. En son till Majestic Son blev dyrast av de 19 travare som bjöds ut.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Av årsfölen betaldes det mest för en Majestic Son-hingst undan Cyclone Dani (e. Muscles Yankee) och klubban slogs på 15.000 nyzeeländska dollar, eller 89.000 svenska kronor.

Avkomma efter Majestic Son som var dyrast på NZB Bloodstock Standardbred-auktionen

Ostartade modern Cyclone Dani har sin främsta avkomma i Cyclone Chief (e. The Pres), 1.18,5/$46.218, som vunnit fyra lopp och som varit tvåa i finalen i Grupp I-loppet Australasian Breeders Crown.

Näst dyrast var en dotter till What the Hill, vilken har sin första kull ute till försäljning i år. För ett sto undan ostartade Della’s Spur (e. Pegasus Spur) betalades 10.000 nyzeeländska dollar och det var hennes första avkomma. Modern är helsyster med storstjärnan Speeding Spur, 1.10,1*/$678.875, vinnare av Great Southern Star 2016 och Rowe Cup 2018.

Av 148 utbjudna hästar såldes 138 för totalt 1.042.310 dollar och snittet för travare och passgångare blev 7.553 dollar. Dyrast blev en passgångarhingst efter Art Major för 52.500 dollar.

Samtliga resultat från auktionen, som hölls i regi gavelhouse.com, hittar ni här!

Fokustema
ASVT Internetauktion
Läs senare

Toppstammad valack dyrast

Valacken Vitro Diablo blev dyrast på ASVT:s internetauktion igår och han såldes till Norge för 220.000 kronor.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Öistein Andresen köpte Vitro Diablo (e. Bold Eagle-Chanson d’Inverne), 1.12,5ak/268.000 kr, för 220.000 kronor. Den fyraårige valacken har startat nio gånger (2-2-1) och båda segrarna tog han som treåring i Peter Untersteiners regi.

Vitro Diablo är undan Chanson d’Inverne (e. S.J.’s Photo), 1.12,3ak*/2.353.507 kr, som tävlade för Peter Untersteiner och Jori Turja och vann 21 lopp på 64 starter. I avelsboxen har hon sin överlägset bästa avkomma i Attack Diablo (e. Blue York Yankee), 1.10,6ak/4.460.689 kr.

Näst dyrast var Stella Newmen (e. Symphonic Hanover-Lady Value), 1.10,4ak/1.107.345 kr, och Håkan Karlsson i Eskilstuna betalade 138.000 kronor för det åttaåriga stoet. Hon har tränats i Danmark av Flemming Jensen, vunnit 15 lopp på 52 starter.

Stella Newmen är halvsyster med Fredrik Perssons Derbytvåa Monark Newmen (e. Orlando Vici), 1.10,0ak/4.590.840 kr.

Totalt såldes 13 av 18 utbjudna hästar för 825.000 kronor.

Samtliga resultat från ASVT:s internetauktion hittar ni här!

Sport