Fokustema
Stallbyte
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Riordan flyttar

Jerry Riordan har letat nytt stall sedan hans blev sålt. Nu har han hittat nytt och börjar redan planera flytten.
Av
Cecilia Kristoffersson
Jerry Riordan byter stall. Foto Mia Törnberg
Jerry Riordan byter stall. Foto Mia Törnberg

– Det stämmer och från och med den 1 augusti kommer jag att hyra Stefan Perssons stall. Det blir skönt att flytta och lätt då det bara ligger 200 meter bort, säger Jerry Riordan.

Stefan Persson ska bli privattränare och hans stall kommer därför stå tomt.

– Det är ett fint stall och den här lösningen blir bra för oss båda. Jag har letat länge efter något nytt i Halmstad-trakten, men det är inte lätt att hitta och jag är väldigt nöjd med den här lösningen, avslutar Jerry Riordan.

Fokustema
Hamburg
Läs senare

Storseger till Riordan

Italienske Zarenne Fas var helt outstanding i fyraåringsloppet Grosser Preis von Deutschland (€150.000) för Rikard Skoglund efter en resa i andra utvändigt idag på Bahrenfeld-banan i Hamburg.
Av
Claes Freidenvall
Jerry Riordan-tränade Zarenne Fas vann Grosser Preis von Deutschland idag. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Jerry Riordan-tränade Zarenne Fas vann Grosser Preis von Deutschland idag. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Från andra ytter skickade Rikard Skoglund iväg Zarenne Fas (e. Varenne-Miss Muscle Fas) i tredjespår i sista sväng, övertog täten 300 kvar och försvann till en överlägsen triumf på 1.12,2a/2.200 meter.

Zarenne Fas.

– Planen var att ta ledningen, men det blev bra ändå med en resa i andra ytter och Zarenne Fas var verkligen bra idag, sade Rikard Skoglund.

Jerry Riordan-tränade Zarenne Fas tog sin tredje Grupp I-vinst. Som tvååring vann han Gran Criterium (€187.000) och ifjol toppade han i Gran Premio Orsi Mangelli (€396.000).

– Förmodligen är det första segern för mig i Tyskland och då passade det ju bra att vinna det största loppet också, sade Jerry Riordan.

Bakom Zarenne Fas slutade Maxus (e. Muscle Hill) tvåa för Kenneth Haugstad och tredjeplatsen gick till Jerry Riordan-tränade Zabul Fi (e. Ganymede).

Fyra olika tränare

Zarenne Fas är undan Miss Muscle Fas (e. Muscles Yankee), 1.13,9/€65.671, som ingår i samma syskonskara som Ranymede Fas (e. Ganymede), 1.11,9/€154.362, och Gin Lemon Safra (e. Lemon Dra), 1.12,3/€120.137. Förutom Zarenne Fas har också Miss Muscle Fas lämnat Varenna Fas (e. Varenne), 1.13,3/€40.115.

Jerry Riordan är hästens fjärde tränare. Han började hos Team Minopoli, flyttades senare till Michele di Maro och därefter till Vincenzo Tufani innan Riordan tog över rodret i somras.

Dagens start var den femte i regi Jerry Riordan och den första triumfen. Tidigare har Zarenne Fas bland annat varit tvåa i Ragnar Thorngrens Minne bakom Tae Kwon Deo.

Fokustema
Svenskt Travkriterium
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Ny balans söndagen till ära

Jerry Riordan ändrar i utrustningen på sin Aetos Kronos inför söndagens batalj.
Av
Cecilia Kristoffersson
Jerry Riordan-tränade Zarenne Fas vann Grosser Preis von Deutschland idag. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Jerry Riordan-tränade Zarenne Fas vann Grosser Preis von Deutschland idag. Foto Simon Hagen/Sulkysport

På söndag kommer Jerry Riordans Aetos Kronos (e. Bold Eagle) ut från spår fem i Svenskt Travkriterium och han kommer med fyra raka segrar i ryggen.

– Aetos Kronos kommer att tävla med öppet huvudlag för första gången. På senaste tiden har vi öppnat upp honom mer och mer då Ready Cash-blodet slår igenom, trots att han är efter Bold Eagle, och han blir lite överambitiös ibland. Hemma är han lite lat och det var han även i lopp tidigare. Nu har vi gått från helstängt huvudlag till att tävla med cant-see-back till att nu köra med helt öppet. I övrigt gör vi inga ändringar, säger Jerry Riordan.

Aetos Kronos har i år startat sju gånger, vunnit fem av dessa och hittills tjänat 3.300.000 kronor.

Läs ett längre reportage om hur Aetos Kronos kan bli historisk om han vinner på söndag i dagens utgåva av Sulkysport.

Fokustema
Hugo Åbergs Memorial
Läs senare

Hugo Åbergs: Repris och revansch!

Hugo Åbergs Memorial blev en repris på Elitloppet 2018.
Ringostarr Treb och Wim Paal lurade Propulsion på fjärde raka segern.
Av
Ola Lernå
Ringostarr Treb drog det längsta strået och snuvade Propulsion på sin fjärde raka seger. Foto: Simon Hagen
Ringostarr Treb drog det längsta strået och snuvade Propulsion på sin fjärde raka seger. Foto: Simon Hagen

Ringostarr Treb (e. Classic Photo) försökte svara ledningen, men fick ge sig efter 500 meter mot Uza Josselyn i 1.05,5-tempo. Den farten passade förstås Örjan Kihlström som satt nöjd i fjärde utvändigt. För nöjd visade det sig.
Uza Josselyn kom till varvet på 1.09,1, då anslöt Ringostarr Treb utvändigt, samtidigt som Örjan Kihlström börjat fundera på sin attack. Ringostarr Treb käkade snabbt upp ledarinnan och skaffade sig några ointagliga längder.
Trots 1.07,2 sista 800 meterna i spåren fick Propulsion nöja sig med andraplatsen. Pastore Bob var trea från tredje invändigt och Johan Untersteiners andrahäst Cyber Lane fyra efter en lucka.
Ringostarr Treb tappade stilen efter fjolårets Elitloppet och det var till och med tveksamt om hästen skulle fortsätta tävla. En period i Italien där han verkade som avelshingst och fick ladda batterierna gjorde susen.

Repris och revansch

Åter i Sverige har Jerry Riordan byggt upp nioåringen som nu var redo att ta upp kampen med de allra bästa. Och loppet blev i princip en repris av Elitloppet 2018. Den gången var det Pastore Bob som drog i ledningen, medan Wim Paal körde i spåret mellan ledarrygg och dödens. Då avslutade Propulsion ursinnigt, men han inte fram till mer än andraplatsen. Det var också en revansch från 2017. Då vann Propulsion just före Ringostarr Treb i Hugo Åbergs Memorial.
– Man är så otroligt tacksam för den här hästen. Han har gått sina ”fighter”, men rest sig. Att han vann Hugo Åbergs är förstås stort, men jag är så imponerad att han tog sig tillbaka till vinnarcirkeln, sade Jerry Riordan.
– Det är underbart att få visa upp en häst i toppskick som uppskattas på det här sättet av publiken, fortsatte Riordan.
Även Wim Paal lyfte fram Ringostarr Treb som tog hem förstapriset 1.609.000 kronor.
– Jag gjorde mitt, men det är hästen som är stjärnan. Det är han som gjorde jobbet, konstaterade Wim Paal efter segern på 1.09,4a/1.609 meter.

Sport