Fokustema
Orbital Ås
Läs senare

Riordan fråndömd seger

Carl Johan Jepson vann med Jerry Riordan-tränade Orbital Ås på Axevalla den 24 januari, men har fråndömts segern och förstapriset på 30.000 kronor av Svensk Travsport.
Av
Claes Freidenvall
Jerry Riordan-tränat nyttjas som spik av Sulkysport. Foto Mia Törnberg
Jerry Riordan-tränat nyttjas som spik av Sulkysport. Foto Mia Törnberg

– Orbital Ås hade en fel startprissumma på Axevalla, säger Petter Johansson, sportchef Svensk Travsport.

Loppet var stängt vid 200.000 kronor och i programmet står Orbital Ås med 199.327 kronor.

– Hästen kom från USA och två starter var missade. Orbital Ås hade för hög startprissumma och enligt paragraf 33 i tävlingsreglementet ska hästen fråndömas vunnet pris om det konstateras inom 30 dagar och vi fick kännedom om detta i tisdags.

Den korrekta prissumman skulle varit 211.557 kronor och därmed var inte Orbital Ås startberättigad i loppet.

– Egentligen är det två delar, dels paragraf 33 i tävlingsreglementet, men i allmänna bestämmelser punkt 3 står det också att tränaren är skyldig att kontrollera att hästens resultat från starter i utlandet är fullständiga.

Startat sju gånger innan upptäckt

Två starter saknades från den 27 april och 8 maj 2017 och dessa var värda 12.230 kronor. Detta upptäcktes inte förrän i början av veckan trots att Orbital Ås startat sju gånger (!) sedan hon anlände från USA till Sverige.

– Det är fruktansvärt tråkigt, men reglerna är tyvärr sådana.

Henrik Eriksson i Östersund äger stoet och han går miste om förstapriset på 30.000 kronor.

Det är anmälarens ansvar, enligt ST:s tävlingsreglemente, att se till att en häst har korrekta uppgifter när den importeras till Sverige, men samtidigt har Svensk Travsport möjlighet att gå in i det amerikanska travförbundets databas och kontrollera om uppgifterna stämmer.

– Får vi in en häst som ska importeras kollar vi helt enkelt upp hästen, men just i det här fallet saknas två starter.

Fokustema
Kanada
Läs senare

Takter invald i Hall of Fame

Hall of Fame i USA, Hall of Fame i Sverige och nu Hall of Fame i Kanada. Igår invaldes Jimmy Takter på Induction Gala på Mississauga Convention Centre.
Av
Claes Freidenvall
För tredje gången blev Jimmy Takter invald i Hall of Fame. Först i USA, sedan Sverige och nu i Kanada. Foto Adam Ström/stalltz.se
För tredje gången blev Jimmy Takter invald i Hall of Fame. Först i USA, sedan Sverige och nu i Kanada. Foto Adam Ström/stalltz.se

Sex tvåbenta och fyra hästar valdes i kanadenska Hall of Fame igår och en av dem var Jimmy Takter..

– Det har varit en lång resa. Vi krossade Atlanten för 37 år sedan och har varit oerhört lyckligt lottade med många kanadensiska ägare och Kanada har varit en stor del av mitt liv. I princip började jag tävla här sedan jag startade upp min karriär som tränare, sammanfattade Jimmy Takter, som också passade på att hylla kanadensarnas passion och kärlek till hästen.

Jimmy Takter är den första icke-kanadensaren som väljs in i lönnlövens Hall of Fame och att det blev just Jimmy är kanske inte så konstigt. Totalt har hans hästar gjort 1.325 starter i Kanada, vunnit 266 lopp och sprungit in 34,2 miljoner dollar.

Av dessa 1.325 lopp har 103 kommit i stakeslopp. Takter har tränat 19 hästar som utsetts till ”Årets Häst” – O’Brien Award – i Kanada. Ett år, 2015, var han ledande tränare (dollar) i Kanada trots att han hade basen för sin verksamhet i USA.

Jimmy Takter till Hall of Fame

Fokustema
Oak Grove
Läs senare

Ny travbana i Kentucky

Red Mile i alla ära, men nu får den röda grusbanan i Lexington en konkurrent i staten Kentucky. Det är galoppbanorna Churchill Downs och Keeneland som gör gemensam sak.
Av
Claes Freidenvall

I tisdags blev det klart att Oak Grove Racing & Gaming ska bygga en arena för sulkysport och den beräknas kosta 150 miljoner dollar. Banan ska byggas i två olika faser intill Fort Campbell.

Första delen – bana, stallar och paddock – beräknas vara klar i oktober i år och då ska också ett 12-dagarsmeeting hållas på banan. Andra delen beräknas vara färdig under första halvan av 2020 och då tillkommer en tribun, en amfiteater, ett hotell med 128 rum och en spelhall med 1.500 slot machines.

– Vi tittar alltid på möjligheter att stärka hästindustrin i Kentucky och idag är vi glada över att fira de stora steg vi gjort i Oak Grove, säger stadens borgmästare Theresa Javis i ett pressmeddelande.

Fokustema
Vermo
Läs senare

34 kvar i Europaderbyt

Årets upplaga av Grand Prix l'U.E.T. körs på Vermo den 12 oktober, men innan dess ska försöken avgöras på Solvalla och Vincennes. Från svensk horisont kvarstår 34 fyraåringar.
Av
Claes Freidenvall
Carl Johan Jepson, Activated och Fredik Wallin i vinnarcirkeln efter Stochampionatet. I Europaderbyt ställs Activated emot självaste Campo Bahia. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Carl Johan Jepson, Activated och Fredik Wallin i vinnarcirkeln efter Stochampionatet. I Europaderbyt ställs Activated emot självaste Campo Bahia. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Försöken till Europaderbyt, som loppet kallas i folkmun, avgörs på Vincennes den 24 september och fyra dagar senare på Solvalla.

Bland de anmälda svensktränade travarna ska i första hand storstjärnan Campo Bahia lyftas fram, men också toppstona Activated och Conrads Rödluva.

Activated har ju tagit över drottningtiteln bland de fyraåriga stona sedan Fredrik Wallins häst besegrat Conrads Rödluva både i Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet.

Kvarstående svenskfödda i Europaderbyt:

Activated
Aleppo Pine
Alfred Zonett
Alhambra
Alone
Attraversiamo
Betting Gangster
Bottnas Future
Cab Lane
Campo Bahia
Captain Simcoe
Conrads Rödluva
Convivial Church
Even’s Cool Boy
Fighter Mearas
Filur Sisu
Forfantone Am
Global Weather
Global Welcome
Il Duce Boko
Ilydia Boko
Inspector
Istanbul Boko
Kaiser Southwind
Kennedy
Night Brodde
Sandsjöns Enzo
Smokin Joe
Staro Miami
Stoletheshow (NO)
Typhoon Face
Velten Versailles
Zeus Bi (IT)
Önas Nougat