Fokustema
Prix Moni Maker
Läs senare

Riordan-seger på Vincennes

PARIS. Jerry Riordans Zahra Mil årsdebuterade idag på Vincennes i Prix Moni Maker och det kunde inte slutat mycket bättre. Björn Goop satt i sulkyn och han kunde räkna in en andraplats som tränare i loppet innan.
Av
Cecilia Kristoffersson
Zahra Mil vid segern i Prix Moni Maker på Vincennes idag. Foto Mia Törnberg
Zahra Mil vid segern i Prix Moni Maker på Vincennes idag. Foto Mia Törnberg

Zahra Mil (e. Nad Al Sheba) mötte 14 andra jämnåriga ston i Prix Moni Maker och Björn Goop satt i sulkyn i dagens andra lopp.

Zahra Mil travade den inledande delen av loppet utvändigt om ledaren, vilken skiftades längs vägen innan Goop övertog efter nedförsbacken för att omgående släppa till Fille de Prince (e. Prince d’Espace). I uppförsbacken fick han sedan inta dödspositionen igen för att få Fierte de Baille (e. Neutron du Cebe) framför sig.

Fulmida (e. Riesling) drog iväg och Goop fick runda i tredjespår för att inte tappa kontakten med den nya ledaren. Zahra Mil sög sig hela upploppet ned närmare och närmare och i god tid innan mål var segergreppet kopplat.

– Zahra Mil var mycket bättre i aktionen idag och fungerar mycket bättre utan bakskor. Jag trodde på bra chans redan på förhand då loppet inte såg så tufft ut, sade Jerry Riordan efter loppet.

Segertiden skrevs till 1.14,7/2.700 meter och förstapriset var 15.750 euro. Detta var det fyraåriga stoets femte seger i hennes 13 start.

Efter loppet blev Björn Goop ombedd att hälsa de svenska fansen välkomna till Vincennes på svenska från vinnarpodiet.

Andraplats till Goop

Björn Goops Lorina Citron (e. Niky) startade i dagens första lopp och hon höll till en fin andraplats efter att ha ridits offensivt av Alexandre Abrivard.

Evening Star före Lorina Citron. Foto Mia Törnberg

De inledde allra längst ut i banan och reds till spets strax efter start. Det såg länge bra ut, men hon fick sträcka vapen mot loppets favorit Evening Star (e. Magnificent Rodney) över upploppet.

Detta var Lorina Citrons första framträdande i Frankrike och den tredje under sadel. Hon travade 1.15,2/2.850 meter och belönades med 11.750 euro.

Fokustema
Klass II
Läs senare

Obesegrat superlöfte till Kalmar

Den svenskfödde, men i Nederländerna tränade fyraåringshingsten Velten Versailles gör comeback - och årsdebut - inom söndagens V75-omgång i Kalmar.
Av
Emil Persson
Velten Versailles och Rick Ebbinge från segern på Åby den 15 december i fjol. På söndag är den obesegrade hästen tillbaka på tävlingsbanan då han dyker upp i ett klass II-försök i Kalmar. Foto Sidmakarn
Velten Versailles och Rick Ebbinge från segern på Åby den 15 december i fjol. På söndag är den obesegrade hästen tillbaka på tävlingsbanan då han dyker upp i ett klass II-försök i Kalmar. Foto Sidmakarn

Prodigious-sonen som är obesegrad efter fem raka starter har inte startat sen han vann ett treåringslopp på Åby den 15 december i fjol, men nu är det alltså dags för Jeroen Engwerdas stora löfte på nytt.
Som vanligt är det världsmästarkusken Rick Ebbinge som sitter i sulkyn och förutsättningarna stavas 2.140 meter autostart.

I Gulddivisionen kommer nio hästar kampera och bland dem finns Disco Volante (e. Scarlet Knight) som nu gör sin första start efter att blivit utslagen i Elitloppsförsöket.

Startlista Kalmarsundspokalen/Gulddivisionen
1.640 meter autostart, förstapris: 200.000 kronor

  1. Policy of Truth – Erik Adielsson
  2. Slide so Easy – Flemming Jensen
  3. Coktail Fortuna – Carl Johan Jepson
  4. Pastore Bob – Johan Untersteiner
  5. Disco Volante – Ulf Ohlsson
  6. Generaal Bianco – Peter Untersteiner
  7. Baron Gift – Rickard Svanstedt
  8. Nappa Scar – Per Lennartsson
  9. Dante Boko – Lutfi Kolgjini
Fokustema
Italien
Läs senare

Svenskbekant storloppsvinnare

Zaccaria Bar (e. Ready Cash) som under fjolåret gjorde två starter på Åby vann söndagens storlopp i italienska Trieste.
Av
Emil Persson

Det handlade om Gran Premio Presidente della Repubblica (€40.040) för fyraåriga hästar och fjolårets vinnare av Gran Premio Nazionale anförde loppet från start till mål i lag med Roberto Andreghetti.
Andrea Bavaresi står sedan kort tid tillbaka som tränare på Erik Bondos hästar och segertiden 1.13,5a/2.060 meter var nytt löpningsrekord med 0,8 sekunder som marginal. Segerpremien uppgick till 15.071 euro.

Alessandro Gocciadoro-tränade Zar Op (e. Manofmanymissions) spurtade starkt till andraplatsen i lag med Manuel Pistone och Luca Talpos Zawadi (e. Maharajah) bärgade bronset.

Däremot blev det galopp i rygg på vinnaren för fjolårets vinnare av Treåringseliten för ston på Solvalla – Zabriskie Ok (e. Conway Hall) med 500 meter kvar att köra.

Övertygande Maharajah-son

Under lördagens tävlingar i Neapel visade en mycket fin Maharajah-avkomma upp sig i treåringsloppet Premio Road to Citta’ di Napoli (€14.300). Precis som titeln antyder är storloppet i antågande (30 juni) och dit kan man med rätta ta sikte med Alrajah One (e. Maharajah) om man så önskar.

Enrico Bellei driver ”popstall” ihop med Claus Hollman som står som tränare till hästen som kom hem på starka 1.13,5a/2.100 meter i det som nu var hans femte seger i nionde starten.

Fokustema
Österrikiskt Derby
Läs senare

Lugauers Nero Maximus bäst

Conrad Lugauers Nero Maximus vann det österrikiska Derbyt på Krieau-banan i Wien.
Av
Lars G Dahlgren
Nero Maximus och Conrad Lugauer efter den österrikiska Derbysegern. Foto: Nikolaus Matzka.
Nero Maximus och Conrad Lugauer efter den österrikiska Derbysegern. Foto: Nikolaus Matzka.

Man kan säga att Lugauer låste loppet med sin duo, Marc Elias-körde Cesare Borgia (e. Raja Mirchi – La Traviata) i ledningen och Nero Maximus (e. November – J.S.Maxima) med Lugauer själv på utsidan.

Fakta

Nero Maximus

hingst fyra år e. November – J.S.Maxima e. Toss Out
11 st: 7–0–0
Rekord: 1.14,8am*
Insprunget: cirka 475.000 kr
Uppfödare: Oliver Badura, Österrike
Ägare: O Badura, S Reiss, M Huber & B Nikolai
Tränare och körsven: Conrad Lugauer, Jägersro

Expandera

Nero Maximus vann lätt på 1.16,6a/2.600 meter och Conrad Lugauer räknade in sin tredje österrikiska Derbyseger, de två tidigare är Cesare Borgias mamma La Traviata (e. Awesome Goal) som vann 2006 och sedan Pompano Crown (e. Armbro Goal) 2008.

Nero Maximus, uppfödd och ägd av Oliver Badura, har sju segrar på elva starter och kom till Lugauer i slutet av treåringssäsongen. I Sverige inledde hingsten i år med tre raka segrar på Jägersro.

Nero Maximus är efter tyskfödde Buvetier d’Aunou-sonen November som var uppfödd just av Stall Novembers Michael Schröer. Novembers bästa avkomma är österrikefödde Kaka som tog rekordet 1.10,6 och sprang in 221.000 euro. Även Kaka vann österrikiska Derbyt, 2011.

Nero Maximus mamma J.S.Maxima (e. Toss Out) har tidigare lämnat Muscle Hillary (e. Muscle Hill) vilken sprang in 166.000 kronor för Roger Walmann. Mormors far till Nero Maximus är Meadow Road.

Nero Maximus fick 30.000 euro för segern. Cesare Borgia slutade sexa.