Fokustema
In memoriam
Läs senare

Ron Gurfein ur tiden

Tre gånger vann Ron Gurfein Hambletonian Stakes som tränare.
Igår dog den 80-årige minst sagt färgstarke tränaren.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Ron Gurfein var framgångsrik som tränare och på senare år har han medverkat som skribent i Harness Update. Foto: stalltz.se
Ron Gurfein var framgångsrik som tränare och på senare år har han medverkat som skribent i Harness Update. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

När Self Possessed vann Hambletonan Stakes 1999 var det Ron Gurfeins tredje vinnare i löpningarnas löpning. Tidigare hade han vunnit med Victory Dream och den fantastiska Continentalvictory.

Ron Gurfein och Self Possessed. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Efter segern med Self Possessed hyllade Ron Gurfein två personer och det var de två veterinärer som grundligt undersökt och behandlat hästen innan Hambletonian Stakes. I fem leder hade hästen injicerats med kortison samma vecka som Self Possessed vann Hambletonian Stakes. Jag har aldrig tidigare – inte senare heller – hört en sådan hyllning till veterinärkåren…

Att Ron Gurfein var en enastående tränare är det inget snack om. Om Self Possessed deklarerade han tidigt att han trodde att hästen skulle bli den första i historien att underskrida 1:50 (1.08,4), men skador satte stopp. Han fick istället nöja sig med att bli världens snabbaste treåring med 1.09,3 och den tiden var fyra tiondelar snabbare än Mack Lobells rekord från 1987.

Radarpar med Lachance

Ron Gurfein och Mike Lachance var ett radarpar och det var också kanadensaren som körde alla Gurfeins Hambletonian-vinnare. Ron Gurfein tränade också den absoluta världsrekordhållaren Beat the Wheel och en annan travare att framhålla är Hambletonian-tvåan Cantab Hall som inte bara blev en utmärkt avelshingst utan en av travsportens främsta morfäder.

trav, travsport, sulkysport, avel, usa, sverige
Cantab Hall med skötare under tävlingskarriären, Emma Pettersson. Foto Stefan Melander/Tarzan

Ron Gurfein växte upp i New York. När han slutade college började han arbeta tillsammans med sin far och hans verksamhet bestod av import av diamanter. Under en semestervecka i Miami blev Ron Gurfein kompis med vd:n för Paraphernalia, ett företag som sålde kvinnokläder. Gurfein blev erbjuden att sköta hans business i New York.

Verksamheten gick bra, men Ron Gurfein valde att sälja sin del i företaget och 1965 var han redo för nya utmaningar. Han köpte några travare, men efter ett tag – det har han berättat för undertecknad – blev han trött på alla dyra räkningar från sina tränare och började helt enkelt träna hästar för egen maskin.

Blygsamma framgångar

Det var blygsamma framgångar från början, men när han flyttade till Monticello 1967 – där stannade han i två decennier – fanns inte några drömmar om Hambletonian Stakes. Tidigt fick han smeknamnet ”The Trotting Guru” av en god vän, men det hade inget med hans framgångar att göra utan var snarare ett öknamn.

Till Meadowlands flyttade han 1987, men det var aldrig tanken, utan när Ron Gurfein kom tillbaka från en semester med familjen var hans 15 boxar på Monticello Raceway uthyrda till en annan tränare…

En av hans tidiga stjärnor var Kerry’s Crown. Hon vann fem lopp och närmare 150.000 dollar innan hon såldes till Björn Damm i Sverige. När svenskägde M.B. Felty (e. Prakas) slutade tvåa i Hambletonian 1991 efter Per Erikssons Giant Victory var Ron Gurfein på ”rätt väg”.

Absolut världsrekordhållare

Tre år senare kom det stora genombrottet när Victory Dream vann Hambletonian Stakes. Det året satte också Beat the Wheel absolut världsrekord i reguljär löpning med tiden 1.09,5 i ett non-betting-lopp på Meadowlands. Ett rekord som stod sig till Self Possessed vann Hambletonian Stakes 1999.

Ron Gurfein är invald i ”Hall of Fame” i USA och han har också blivit utsedd till årets tränare i USA. Totalt vann han 673 lopp på 3.619 starter som tränare åren 1991-2017 och hans hästar sprang in drygt 24,3 miljoner dollar.

På senare har Ron Gurfein medverkat i Harness Update under pseudonymen ”The Guru” och han har inte duckat från något ämne och varit lika uppskattad som ifrågasatt.

Hans barn Lauren Ashley och Blake Taylor skriver om sin pappa på facebook:

”Han hade ett långt liv fyllt med många glädjeämnen, framgångar och kärlek. Hans intelligens var oöverträffad och han fick oss att skratta till hans sista ögonblick.”

Läs mer om Ron Gurfein här!

Fokustema
Romme
Läs senare

Westholms fullpoängare

Han har kvalat in till både Kriteret och Breeders Crown, men missat i finalerna.
Ikväll blev det full pott för Jörgen Westholms topptreåring Nineponits Lasse i Rommes treåringsfinal.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nineponits Lasse (e. Uncle Lasse) svarade för en toppinsats i finalen i treåringsserien på Romme med 100.000 kronor till vinnaren. Tredjespår första 700 meterna spelade ingen roll – Uncle Lasse-sonen var hästlängder bättre än sina konkurrenter. Det blev nämigen en dryg inledning för Westholms treårige topphäst innan han nådde till ledningen och klockan visade 1.12,5 första kilometern.

Det bekom inte Ninepoints Lasse det minsta.

I kaxig, härlig stil anförde hästen treåringsfältet och ut ur slutsvängen fann Westholm det för gott att lämna konkurrenterna. Ninepoints Lasse stack ifrån med många längder på 1.12,9a/2.140 meter och såg allt annat än bottnad ut över mållinjen.

– Första varvet gick lite väl fort, men det var en häftig upplevelse. Det blåste kraftigt men han bara flög fram. sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har i höst vunnit både kvar till Svenskt Travkriterium och semifinal i Breeders Crown, men gått lottlös från båda finalerna.

– Han har ju vunnit försök till båda loppen och det ha varit lite tungt att det inte gått bra i finalerna, men nu fick han avsluta säsongen på det här sättet och vi laddar för fyraåringssäsongen. det är mycket rutinen det handlar om och han behöver kunna öppna bättre. Jag tog av käken till den här starten och det blev bättre så jag har hopp, sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har gjort 13 starter (5–1–2) och sprungit in 624.500 kronor så här långt. Bengt Johansson i Sala äger Ninepoints Lasse och har fött upp honom tillsammans med Westholm.

Romme hade en riktig ”finalkväll” och förutom treåringsvinnaren Ninepoints Lasse segrade Westholm även i stayterseriens final med Silver Bullit (e. Orlando Vici) och Emilia Leo tog hem montéfinalen med likaledes egentränade Zlatan Knick (e. Going Kronos).

Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

V75: ”Då når de henne inte”

V75 på hemmaplan – och sju hästar till start.
Adrian Kolgjini har laddat med segerkandidater.
– Om Adrian hittar till ledningen med Afrodite Face når de henne inte, säger pappa Lutfi Kolgjini.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Med sju hästar till start inom lördagens V75-omgång på Jägersro kan Adrian Kolgjini göra avtryck på hemmaplan, både som tränare och kusk. Det ryms flera intressanta bud för streckspelarna blande sju Kolgjini-travarna.

Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Pappa Lutfi Kolgjini är med i verksamheten och lämnade denna rapport om stallets hästar i V65 Direkt på fredagen.

Hannibal Face (V75-1) vann ett V75-lopp för ungdomar under Kriteriehelgen, men galopperade i senaste starten i klass I i Örebro.

– Han blandar och ger, det har blivit många galopp och det är mycket galopp i hästen, men det finns kapacitet i överflöd. Han har mycket kapacitet för hästen och voltstart är normalt inga problem, bara det inte blir omstart. Det kan vara förödandee för honom. Han kommer att tävla med lite mer vikt den här gången och får gå med lättare boots, sade Lutfi till V65 Direkt.

I Diamantstoförsöket (V75-2) har Kolgjini duon Afrodite Face och Hilarious Am.

– Hilarious gick rätt så bra i Norge, men borde ändå kunnat lite bättre. Det är en snabb häst, men om Afrodite Face håller sig i skinnet når inte någon henne. Det är passgångarstam i henne och hon är svår, men jag körde ett jobb med henne i tisdags och hon kändes otroligt bra. Om Adrian hittar till ledningen når de inte henne, sade ”Ludde”.

Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg

En duo från Kolgjini dyker även upp i gulddivisionen (V75-3), Meadow Prophets Minne: Upstate Face och Partizan Face. Den förstnämnde är inkvalad till guldfinalen på Solvalla nästa helg och ska starta även där.

– Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg och de är tränade för det, så det är inga problem att starta nästa helg också. Spåret är besvärligt, men som jag ser det är det Upstate och Berghs häst (Mindyourvalue W.F.) som ska räknas i toppen. Partizan Face gör alltid sitt jobb och är gedigen, han kan nog vara fyra-femma.

Upstate Face och Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund

Till lördagens huvudattraktion – Svensk Uppfödningslöpning (V75-4) – kvalade Adrian in två hästar. Adrian kör själv Hepburn, medan Erik Adielsson får chansen bakom Urban Africa.

– Vi har haft höga tankar om Hepburn hela tiden, hon har inte gjort ett fel under uppträningen och dessutom tävlat bra. Tetrick Wania får inte ha en dålig dag, men är den normal blir hästen svår att slå. Urban Africa utvecklas hela tiden och blir bättre och bättre. Det är en komplett häst, förnuftig och fin, och är absolut med där framme även om läget (bakspår) talar emot. Båda hästarna har känts helt normala i träning inför loppet.

Bästa segerchansen från Konlgjinis stall?

– Det är hugget som stucket mellan Afrodite Face och Upstate Face, sade Lutfi Kolgjini.

Fokustema
Svensk Travsport (uppdaterad)
Läs senare

Domen mot Gylling

Åtta veckors avstängning och 3.000 kronor i böter.
Det blev Jonas Gyllings bestraffning för den felaktiga drivningen på Örebrotravet igår.
Nu slutar han som kusk!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Örebrotravets måldomarnämnd överlämnade ärendet till ST efter ha dömt honom för enhandsdrivning och idag kom domen för Jonas Gylling.

Örebros måldomarnämnds dom.

Han stängdes av i åtta veckor och är fri att köra den 13 januari nästa år. Dessutom ska han betala 3.000 kronor i böter. Värt att notera är att inte händelsen bedöms som ”enhandsdrivning” av Svensk Travsport utan som felaktigt bruk av körspö.

Slutar som kusk

I ett facebook-inlägg (se nedan) skriver Jonas Gylling att han lägger av som kusk och därmed är hans korta karriär över.

 

ST:s jakt på de aktiva