Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Melander jagar ikapp Persson?

Full hand för ”Tarzan” i Sundsvall Open Trot? Melander kommer ikapp Jan-Olov Persson? Räcker en trio för Wallin för att vinna Lars Lindbergs Minne? Blir det svenskt i sprinterfest på Rivieran?
Det är frågor som får svar idag – här är ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Månlykke A.M. och Gunnar Melander är de stora favoriterna i Svenskt Mästerskap för kallblod. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Månlykke A.M. och Gunnar Melander är de stora favoriterna i Svenskt Mästerskap för kallblod. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Det skulle bli en klang- och jubelföreställning för Zoogin (e. Zoot Suit) när det nya storloppet i Norrland, Sundsvall Open Trot på Bergsåker, hade premiär 1996. Den showen stal His Majesty (e. Ideal du Gazeau), Torbjörn Jansson och Annelie Henriksson när His Majesty fick hela publiken att tappa hakan när han besegrade 12-för-tio-favoriten Zoogin.

Milligan’s School och Ulf Eriksson vinner Åby Stora Pris på världsrekord. Foto: Adam Ström/stalltz.se

25 år senare är det dags för årets upplaga av grupp I-loppet och vinnaren av två av de tre senaste årens vinnare, Stefan Melander-tränade Milligan’s School (e. Yankee Glide), jagar sin tredje seger. Det har endast Stig H Johanssons stjärna Victory Tilly (e. Quick Pay) mäktat med i loppets 25-åriga historia.

På tränarsidan har en trio lyckats vinna Sundsvall Open Trot tre gånger. Förutom Stig H Johansson är det Åke Svanstedt (Zoogin, Gidde Palema och Sebastian K.) och Jerry Riordan (Lisa America och Ringostarr Treb två gånger), men bäst i klassen är Stefan Melander med fyra tränarsegrar (Infant du Bossis, Nuncio och Milligan’s School två gånger)!

***

2Gunnar Melander tog över som SM-kungen för 30 år sedan. Sedan var det Jan-Olov Perssons tur att stapla segrar och kliva förbi Melander. För gott? Nej, i eftermiddag kan den numera Bollnäslicensierade tränarnestorn Melander kontra och komma ikapp tränarkollegan på Hagmyren om Gunnar löser uppgiften med titelförsvararen Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M.). 12–11 är ställningen i Perssons favör inför dagens mästerskap.

När det gäller hästar är Järvsöfaks (e. Trollfaks) förstås den store dominanten med tio titlar. Näst bäst i historien är Melanders Månprinsen A.M. (e. Svall Ivar).

Segerrikaste tränare Kallblods-SM:

 • Jan-Olov Persson – 12 (Järvsöfaks 10, Hallsta Lotus 2)
 • Gunnar Melander – 11 (Månprinsen A.M. 5, Stellbarr 3, Lapp Nils 2, Månlykke A.M.)
 • Arvid Stenbäck – 4 (Runsy 4)
 • Jonas Zellin – 4 (Kvisslebrun 4)
 • Folke Hjalmarsson – 3 (Helge Solo 3)
 • Per Jonsson – 3 (Almsäter 2, Hambest)
 • Kenneth Karlsson – 3 (Svinten 2, Nordgubben)

***

3Det är V75-jackpot med knappt åtta miljoner kronor extra i sjurättspotten på Bergsåker i eftermiddag efter att favoriterna stått pall för trycket i Derbyuttagningarna på Jägersro i tisdags. Ett av de mest öppna loppen är lärlingsloppet för ston som är en hyllning till hästkarlen Lars Lindberg, som gick bort för tio år sedan i en ålder av 70 år.

Fakta

Lars Lindberg

Född 12 mars 1941 – död 27 augusti 2011
Segrar: 3.616 (första med Myrpojken 29 maj 1960, sista med Charlotte Stone 7 november 2010). Trädde in i 1.000-klubben 1986.
Meriter: 25 championat, bland annat tio raka på Bergsåker 1975-1984.
Bland de största segrarna finns tre vinster i Kungapokalen (Net Hammering, Bowspirit och Luxury Ås). Den senare vann också Uppfödningslöpningen 2002.
Lasse vann dessutom vunnit fyra E3-finaler. Två gånger i den korta klassen med Luxury Ås (2003) och Kung Lavec (2005), samt två gånger i den långa klassen med Everest Ås (2004) och Kung Lavec (2005). Han vann SM för varmblod med Bowspirit 1992 och SM för kallblod med Almsäter 1995.
Källa: ST

Expandera

Den som har koll på flest hästar i loppet är Gävletränaren Fredrik Wallin – han tränar nämligen tre av stona! Så här sade Fredrik till V65 Direkt på fredagen:

Orlando tycker jag är en bra häst och det var en skön känsla efter senaste starten (trea i Diamantstofinal på Åby, reds. anm.). Hon har väldigt tråkigt läge, men känns ännu bättre i jobben efteråt. Hon är bäst igång tävlingsmässigt av mina tre och den säkraste hästen.

– Om jag inte tyckt att Activated (gör årsdebut) tränat bra så hade jag inte startat henne. Hon är i bra ordning, men att hon ska lägga någon 1.09-varv i tredjespår den här gången tror jag blir svårt.

Ies Elisabet ändes ruskigt fin i sista jobbet och det känns som hon är riktigt bra i ordning. När det är voltstart kan man vara med lite mer i körningen i början än när det är autostart.

Här är Sulkysports stora tipsgenomgång med ranking, analyser, spetsstrider och bästa spikarna signerat vår tipsexpert Emil Persson.

***

Markus B Svedberg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

4Efter Bergsåkers stortävlingar (första start 14.45) avslutar Eskilstuna (första start 18.30) lördagen på svensk mark med en helkväll och elva lopp på programmet.

Hemmatränaren Markus B Svedberg har ett intressant ämne i tyskfödde fyraåringen Kimi di Quattro (e. Maharajah), som debuterade först i oktober som treåring. Det blev sju starter (3–1–2) från oktober till början av februari, inkluderat tredjeplatsen i Margaretas Tidiga Unghästserie i senaste starten där Derbyfinalisten Readly Lavec vann. Efter närmare åtta månaders tävlingsuppehåll är fyraåringen tillbaka på banan ikväll, där innerspår och voltstart är uppgiften som ska lösas.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar i Sverige.

***

5I Frankrike är det full fart denna lördag då det körs Grupp-lopp i såväl Paris som Cagnes-sur-Mer. På Vincennes avgörs Prix Pierre Gamare (€100.000) för treåriga montéhästar, Prix Camille Lepecq (€100.000) för den äldre montéeliten, Prix de Provence (€80.000) för fem, sex- och sjuåringar samt Yearling Cup 2021 – Arqana Trot (€150.000) för treåringar som såldes på Arqana Trot-auktionen i Deauville mellan den 4-6 september 2019.

I det sistnämnda loppet bidrar Tomas Malmqvist med Ichiro de Joudes (e. Bold Eagle) och Malmqvist har även Holy Water (e. Pastor Stephen) i Prix de Provence. Den tredje svensktränade hästen på Vincennes är Jörgen Westholms Exit Angot (e. Nahar de Beval) som startar i amatörloppet Prix de Saint-Mande (€11.000).

Kvällsövningar i Cagnes-sur-Mer ser sprinterloppet Grand Prix du Departement des Alpes-Mari (€150.000) som höjdpunkt och även där finns Tomas Malmqvist med genom Express Jet (e. Goetmals Wood).

Ytterligare två svenskfödda hästar syns i loppet genom Vincent Martens Alcoy (e. Ready Cash) och Alessandro Gocciadoros Global Trustworthy (e. Muscle Hill) som gör Vivid Wise As (e. Yankee Glide) sällskap till rivieran.

Därtill startar Jean Michel Bazire den forne Elitloppsdeltagaren Tjacko Zaz (e. Crazed) i Prix de Montegiorgio (€39.000).

Via Sulkysports spelkalender kan du som vanligt ta del av startlistorna till tävlingarna på Vincennes.

***

Jörgen Sjunnesson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

6Idag är det dags för finalen av Stoderbyt på Charlottenlund med 335.000 danska kronor till vinnaren. Någon svensktränad häst syns inte bland de tolv finalisterna, men däremot kuskar Jörgen Sjunnesson bakom Finest Aveve (e. Pine Chip) som han även körde i uttagningsloppet där stoet blev tvåa.

Desto större svenskintresse går att skönja i Stoeliten där vinnaren får 75.000 danska kronor. Thomas Madsen bidrar med Call Me Brodda (e. Maharajah), Fredrik Persson med Ultra Bright (e. Zola Boko) och Adrian Kolgjini med Sashay My Way (e. Muscle Massive).

Därtill körs ett öppet treåringslopp för ston där Jägersrotränarna Joakim Lövgren och Christoffer Eriksson startar M.T.Ravishing (e. Raja Mirchi) samt Seventh Heaven (e. Uncle Lasse) och Johan Untersteiner prövar lyckan med Glorious Rain (e. Donato Hanover).

De dansktränade tvååringarna tycks ha kommit längre än svenska dito. Idag körs två tvååringslopp på Lunden och bland annat startar Peter Stenå-tränade Peak Cashflow (e. Ready Cash) som kvalade på 1.19,2/2.000 meter på fransk mark redan i maj. Det handlar om en helbror till 2017 års danska Derbyvinnare Bvlgari Peak 1.12,6ak/1.667.898 kr.

Här kan du ta del av banprogrammet till tävlingarna på Charlottenlund.

***

7Tre kvällar i rad på Bjerke har både varmblod och kallblod fightats om platser i de norska klassiska loppen som avgörs på samma bana den 11-12 september. Fyra av uttagningsloppen vanns av svensktränade hästar och ett femte av en svenskfödd, tränad i Norge.

Vinnarna hittades alla på kallblodssidan i form av treåringarna Mjölner Malvin, Dunungen och Ängsthea, samt fyraåringarna Wolt och norsktränade Monster Merete (e. Monster Monsun).

Svensktränade hästar i norska klassiker

Kriteriet kallblod:

 • Mjölner Malvin (e. Mjölber Herkules) – Oskar Kylin Blom
 • Salte Fanden (e. Kleppe Fanden) – Jan-Olov Persson

Stokriteriet kallblod:

 • Dunungen (e. Smedheim Solan) – Jan-Olov Persson
 • Ängsthea (e. Tekno Odin) – Robert Skoglund

Derbyt kallblod:

 • Wolt (e. Moe Odin) – Jan-Olov Persson
 • Oppgårdsdrängen (e. Tekno Odin) – Jan-Olov Persson
 • Eld Tekno (e. Tekno Odin) – Oskar Kylin Blom

Derbystoet varmblod:

 • Paramount Tile (e. Donato Hanover) – Erik Berglöf

Svenskfödda Tekno Jerva (e. Tekno Odin) i träning hos Öystein Tjomsland kvalade också in till Stokriteriet som trea i sitt försök.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Auktionslopp utan könsaspekt

ASVT:s auktionslopp på Solvalla för tvååringar på onsdag samlade så få anmälda hingstar/valacker att de blandas med stona istället för att som tidigare tävlat i skilda löpningar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Dags för ASVT;s auktionslopp på Solvalla på onsdag nästa vecka.
Dags för ASVT;s auktionslopp på Solvalla på onsdag nästa vecka.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Åtta ston och sex hingstar/valacker anmäldes till ASVT-auktionslopp. Båda loppen bjuder på 200.000 kronor i förstapris och för att det skulle bli ett rent hingst/valack-lopp krävde propositionen minst sju anmälda.

Av de 14 hästar som finns med i auktionsloppen var fyra strukna från Elit- respektive Kriterieauktionen, varav en ettåring togs tillbaka. För att få vara med i auktionsloppen krävs att hästarna saluförts i någon av ASVT:s auktionskataloger.

Dyrast av auktionsloppshästarna var duon Cobra Kai (e. Nuncio) och Jujutsu Sisu (e. Django Riff) som såldes för 190.000 kronor vardera, medan Coquina Beach (e. Scarlet Knight) var billigast och klubbades för 35.000 kronor.

Startlistor:

ASVT:s auktionslopp
Priser: 200.000-100.000-50.000-24.000-16.000-10.000 kr
2.140 meter, autostart.

Namn (kön/far) – Tränare – Auktionspris

 1. Jackandjones Sisu (hingst e. What the Hill) – Antti Veteläinen – 90.000 kr
 2. Megan di Quattro (sto e. Orlando Vici) – Caroline Larsson Örnfeldt – 35.000 kr
 3. Coquina Beach (sto e. Scarlet Knight) – Åke Lindblom – 35.000 kr
 4. M.T. Sollentuna* (sto e. Quite Easy) – Svante Båth – 80.000 kr
 5. Beyonce Broline (sto e. Quite Easy) – Fredrik Wallin – 140.000 kr
 6. Cobra Kai* (hingst e. Nuncio) – Marcus Lindgren – 190.000 kr
 7. Jujutsu Sisu (sto e. Django Riff) – Mattias Djuse – 190.000 kr

Fotnot: *Cobra Kai var namngiven Energy Efficent. M.T. Sollentuna såldes under namnet M.T. Sooleawa.

ASVT:s auktionslopp
Priser: 200.000-100.000-50.000-24.000-16.000-10.000 kr
2.140 meter, autostart.

Namn (kön/far) – Tränare – Auktionspris

 1. Önas Ramone* (sto e. Nuncio) – Per Nordström – struken
 2. Pagani Hall* (hingst e. What the Hill) – Åke Lindblom – åter
 3. Joy Sisu* (sto e. Brillantissime) – Petri Salmela – struken
 4. Tarmac (hingst e. Scarlet Knight) – Åke Lindblom – 50.000 kr
 5. Eucalyptus (valack e. Magic Tonight) – Svante Båth – 110.000 kr
 6. Ipanema Beach* (sto e. Scarlet Knight) – Christoffer Eriksson – struken
 7. Ies General* (hingst e. Nuncio) – Fredrik Wallin – struken

Fotnot: *Ies General, Ipanema Beach, Joy Sisu och Önas Ramona var strukna. Pagani Hall ropades åter för 150.000 kronor.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Grupp I-vinst för svenskägd?

Svenskägde treåringen Inferno Piper går ut i Grupp I-loppet Prix de l'Etoile (€200.000) på Vincennes på söndag där fyra- och femåringar ska försöka plocka in 50 meters tillägg över grunddistansen 2.150 meter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Inferno Piper vid sin övertygande vinst på Enghien för Christophe Martens i näst senaste starten. Foto: Gerard Forni
Inferno Piper vid sin övertygande vinst på Enghien för Christophe Martens i näst senaste starten. Foto: Gerard Forni
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Face Time Bourbon (e. Ready Cash) och Björn Goop tog hem Prix de l’Etoile ifjol på banrekordet 1.09,4/2.200 meter och senast en treåring höll undan 50 meter för äldre konkurrenter i tilläggsloppet var Ecu Pierji (e. Tucson) för fyra år sedan när han travade 1.11,1, vilket fortsatt står som banrekord för treåringar på Vincennes.

Inferno Piper (e. Coup de Poker) som körs av Christophe Martens svarade för en strålande insats som tvåa i senaste starten i semi-classique-löpningen Prix Victor Regis där Stall Pipers treåring sluade tvåa efter Italiano Vero, vilken han möter igen på söndag.

Vem är bäst under sadel?

Ytterligare ett lopp med Grupp I-status avgörs på den franska huvudstadsbanan och det handlar om Prix de Normandie (€200.000) för femåringar under sadel över den mastiga distansen 3.000 meter.

Startar gör bland annat Gladys des Plaines (e. Opus Viervil) och förra året vann hon det franska sadelderbyt Prix du President de la Republique (€170.000).

Vinnnaren av det franska sadelkriteriet – Prix de Vincennes (€200.000 – Gangster du Wallon (e. Let’s Go Along) finns också bland de anmälda i löpningen.

Startlistor:

Prix de l’Etoile (€200.000)
Priser: 90.000-50.000-28.000-16.000-10.000-4.000-2.000 euro
2.150 meter:

1 Idefix de Centule
2 Inferno Piper
3 Idylle A Vie
4 Infant Perrine
5 I Love Me
6 Ideal Ligneries
7 It’s Now Or Never
8 Italiano Vero

2.200 meter:

9 Harrah Dibah
10 Hermine Girl
11 Ganay de Banville
12 Gunilla d’Atout

Prix de Normandie (€200.000)
Priser: 90.000-50.000-28.000-16.000-10.000-4.000-2.000 euro
3.000 meter, monté.

 1. Gloire Joyeuse
 2. Grizzly Bear
 3. Gangster Davaness
 4. Gloria du Gers
 5. Girly Beco
 6. Granvillaise Bleue
 7. Good Luck Quick
 8. Goldy Mary
 9. Gangster du Wallon
 10. Gladys des Plaines
Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Nu har det lossnat för Felicia

Med en dubbel Prix d'Amérique-vinnare och flerfaldig championhingst som far och en mor som sprang in över 1,7 miljoner dollar finns det förstås högt ställda förväntningar, men det dröjde till sjätte starten innan Felicia Zet fick avlägga maiden.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Felizia Zet och Örjan Kihlström vid gårdagens vinst på Solvalla. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Felizia Zet och Örjan Kihlström vid gårdagens vinst på Solvalla. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Felicia Zet har varit jättebra hela tiden, men det har inte velat sig riktigt och det var roligt att få vinna med henne. Daniel Redén har trott på henne från första början, sade Örjan Kihlström i vinnarcirkeln efter loppet på Solvalla igår.

I första sväng övertog Felicia Zet (e. Ready Cash-Pampered Princess) täten och efter snabba 1.10,5 första 500 meterna sänktes farten till 1.15,1 vid kilometerpasseringen. Desto bättre fart på tillställningen blev det på sista bortre långsidan och Felicia Zet klippte till med 1.10 sista 700 meterna.

– Hon kändes fin hela vägen, men inne på upploppet kändes det som Felicia Zet trodde det var klart och bromsade till lite grann. Men hon tände om och gick väldigt bra sedan. En häst med bra inställning och som rör sig fint, betygsatte Kilhström.

Fakta

Felicia Zet

Brunt sto 3 år e. Ready Cash-Pampered Princess e. Andover Hall
Rekord: 1.16,0m – 1.13,8am*
Prissumma: 185.500 kr
Resultat: 6 st: 1-3-0
Ägare: Stall Zet
Uppfödare: Brixton Medical AB
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla
Skötare: Lina Pergenius

Expandera

Felicia Zet gick ifrån med två längder och kom hem på nya rekordet 1.13,8a/2.140 meter när hon tog hem ST:s Unghästserie och 100.000 kronor.

Valde bort Oaks för Hambletonian

Ready Cash-dottern Felicia Zet är undan Jimmy Takters storstjärna Pampered Princess (e. Andover Hall), 1.09,6/$1.740.605, som Jimmy ansåg så bra att han valde bort Oaks och startade henne i Hambletonian Stakes. Hon vann sitt försök, men slutade oplacerad i den final som vanns av fenomenet Donato Hanover.

Pampered Princess meritlista var lång med segrar i Reynolds Stake, Tompkins-Geers, Robert Stewart Stake, Champlain Stake, Oakville Stake, International Stallion Stake, Elegantimage Stake, Delvin Miller Memorial och Bluegrass Stake vann hon både som två- och treåring.

När Pampered Princess gick till avel hade hon vunnt 16 lopp på 27 starter och varit tvåa vid åtta tillfällen. Någon större lycka har hon inte haft i avelsboxen – hittills är Pampered Winner (e. Credit Winner), 1.10,6ak/796.448 kr, den främsta av hennes tio avkommor, varav nio är i startbar ålder.

Mormor Bold Dreamer (e. Donerail), 1.11,1/$531.258, har förutom Pampered Princess lämnat Was It A Dream (e. Striking Sahbra), 1.11,5/$824.457, Nothing But Class (e. Andover Hall), 1.09,6ak*/2.874.939 kr, och Chasin Dreams (e. Credit Winner), 1.11,6*/$204.094.

Mormor är också Bold Dreamer till Merrie Annabelle-vinnaren To Dream On (e. Credit Winner-Satin Pillows), 1.09,7*/$968.077, Magic Night (e. Kadabra-Bedtime Song), 1.10,3/$383.376, och Credit Creation (e. Credit Winner-Satin Pillows), 1.11,5/$129.051.