Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Andra raka för Readly-löftet?

Tvååringslopp på två olika banor samma kväll. Så gick det för den franska segermaskinen och så har Johan Untersteiner funnit ett lopp utomlands för Cyber Lane.
Onsdagen är här och vi serverar veckans tredje morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Readly Express har en spännande, tvåårig son som startar på Solvalla i kväll. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Readly Express har en spännande, tvåårig son som startar på Solvalla i kväll. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Solvalla och Åby delar på kvällens expresstävlingar och bland annat hyllas Elitloppsvinnaren Nuncio med ett eget lopp för snabblopparna med 100.000 kronor till vinnaren, som sätter punkt för V86-spelet.

Dessutom blir det tvååringslopp på båda banorna. Solvallas Hästägarförenings Tvååringspris ser bland annat Timo Nurmos-tränade Lee Harvey Bros (e. Readly Express) i startlistan i kamp om 100.000 kronor. Denne vann sin debut i slutet av oktober.

På Åby blir det debut för en ny avelshingst. Italienske Riff Kronos (e. Dream Vacation), 1.11,3ak/2.895.567 kr, har sin första startande avkomma i Denco’s Galliano, som tränas av Admir Zukanovic.
Elva hästar finns i Riff Kronos 2018-kull. Fadern tog själv sina största segrar som fyraåring i Grosser Preis von Deutschland och Solvalla Grand Prix.

Här är startlistorna till onsdagens tävlingar. 

***

2 Den franska fyraåringen Galius (e. Love You) är alltjämt ovetande om hur det känns att förlora travlopp. Under tisdagskvällen tog han sin tolfte raka seger sedan tävlingsdebuten och det var därtill den sjätte i följd på någon av Paris-banorna Vincennes och Enghien.

Gårdagens lopp Prix Mebsuta (€37.000) gick på den förstnämnda banan och blev närmast en joggingtur för Séverine Raimonds häst. Körande Yoann Lebourgeois fick bitvis hållas i 1.24-tempo (!) framme i tät och då hade Galius inga som helst problem att avsluta snabbt. Sista kilometern gick på 1.10,6 och de sista 500 meterna avverkades på 1.08,4!
Segertiden skrevs till 1.13,8/2.850 meter och då förstapriset uppgick till 16.650 euro står nu Galius med 136.800 euro i insända prispengar.
– Hästen vann lätt i kväll. En dag kommer han att bli besegrad, men ju senare desto bättre. Nu ska vi starta i ett Grupp II-lopp och möta de stora killarna, sade Séverine Raimond till Paris-Turf.

Loppet som åsyftas som nästa uppgift är Prix Octave Douesnel (€85.000) som körs lördag den 12 december.
Bold Eagle, Earl Simon och Face Time Bourbon är tre av de fem årens vinnare av just det loppet så här finns det lite att leva upp till om Galius ska skriva in sig i historieböckerna…

***

3Det blev Rebecca Dahlén som drog det längsta strået i tisdagens final av Ungdomsserien i Gävle. Efter en andra- och sjundeplats i uttagningsloppen fick Dahlén slå lite ur underläge i finalen med fjärdehandsfavoriten Barry Wadd (e. Super Photo Kosmos), men det räckte för att Dahlén skulle kunna avgå med segern.

Rebecca Dahlén. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Från vinnarhålet iscensatte hon attacken in mot upploppet och den av Tomas Pettersson-tränade hästen avgjorde med en halv längd på 1.14,2a/2.640 meter.

Ägarna Easy KB i Uppsala kunde räkna hem 50.000 kronor och Dahlén själv kunde glädja sig åt ett presentkort till ett värde av 10.000 kr.

Från Gävle noterar vi även ett banrekord. I lag med Jorma Kontio så vann den av Timo Nurmos-tränade Chopin Gar (e. Father Patrick) ett uttagningslopp till Norrlands Elitserie på 1.17,4a/2.140 meter (1.10,6 sista 500 meterna); något som gör honom till den snabbaste utländska tvååriga hingsten på Gävlebanan genom tiderna.

***

4 När Peter Grundmann bytte Hagmyren mot Åby i våras ökade antalet kallblod i träning i Mölndalsräjongen markant och det har fått sportchefen Jon Walter Pedersen att skriva ut ett kallblodslopp vardera i november och december. Ikväll är det dags för det första och tio kallblod känner sig kallade.

Bland dessa finns just en i träning hos Grundmann – miljonären Fender (e. Fakse) som får tysken Wim Pall i sulkyn! Ytterligare en hemmahäst finns i startlistan i form av Mikael Å Linderoths fyraåriga sto Stommen Berta (e. Månprinsen A.M.), som slutade sexa i Derbystoet i somras. Min Lilla Luring (e. Eldfaksen) i träning hos Åbyamatören Kicki Gårdh-Käld är struken.
Två kallblodslopp har körts tidigare i år på Åby, V75 Champions i februari där norskan Trö Hera (e. Järvsöfaks) vann och anrika Solos lopp på Paralympiafinaldagen där kallblodskungen Odd Herakles (e. Moe Odin) var överlägsen.

Nästa kallblodslopp avgörs under V75-dagen den 5 december.

***

5Söndagens N.J.Kosters Memorial på Charlottenlund-banan i Köpenhamn nyttjas som genrep för Johan Untersteiner-tränade Cyber Lane (e. Raja Mirchi) inför Guldfinalen på Solvalla den 28 november.

Det står 100.000 danska kronor på spel och loppet ingår i det GS75-spel som spelbolaget ATG arrangerar under söndagen.

Startlista Kosters Memorial
1.600 meter autostart

 1. Thunder Peak – Ken Ecce
 2. Generaal Bianco – Peter Untersteiner
 3. Obi – Mads Henriksen
 4. Sevilla – Joakim Lövgren
 5. Slide so Easy – Jeppe Juel
 6. Commit Boom Bay – Steen Juul
 7. Cyber Lane – Johan Untersteiner
 8. Monark Newmen – Fredrik Persson
 9. Wonderboy – Birger Jörgensen
 10. Tycoon Conway Hall – Flemming Jensen

***

6

Henrik Hollsten debuterar Lord Flax på fransk mark. Foto: stalltz.se

Mer Frankrike. I dag låter Axevallatränaren Henrik Hollsten sin nioårige hingst Lord Flax (e. Love You) göra debut söderöver. Det hela sker i Prix Ourasi (€24.000) i Lyon och Hollsten har kontrakterat David Bekaert med nära 600 segrar på sitt cv som kusk.

Grunddistansen är 2.700 meter och 25 meter bakom jagar Björn Goop-tränade Juvels Boy (e. Olimede) i lag med Pierre Yves Verva.

Här kan du se loppet i sin helhet.

***

7 Wellino Boko (e. Express-Ride-Flordalie), 1.11,2ak/4.229.856 kr, kommer inte uppstallas som avelshingst i Sverige nästa säsong utan vänder till Holland.

Ägaren John Bootsman skriver på twitter, att Express Ride-sonen kommer att betäcka ett begränsat antal ston på grund av sin höga ålder och dåliga fertilitet.

I Sverige finns 74 avkommor efter Wellino Boko, varav två blivit miljonärer; Carabineri, 1.09,2ak/5.316.431 kr, och Florist 1.12,1ak/1.033.500 kr.

Fokustema
Så var år 2021
Läs senare

De mest lästa nyheterna 2021

Uppsittningsavgift på proffstränade hästar, utredningen om Propulsion och Westholms hot var några av de mest lästa nyheterna 2021.
Men ingen slog intervjun där Hans-Owe Sundberg berättade att han skulle lägga av.
Det här var mest läst på Sulkysport 2021!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Hans-Owe Sundberg, Daniel Redén, Propulsion och Torbjörn Jansson var några av alla som lockade till läsning 2021. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport & Adam Ström/stalltz.se
Hans-Owe Sundberg, Daniel Redén, Propulsion och Torbjörn Jansson var några av alla som lockade till läsning 2021. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport & Adam Ström/stalltz.se

1Vid årsskiftet slår Hans-Owe Sundberg igen portarna efter mer än ett halvt sekel i travsportens tjänst. För Sulkysport berättade han varför – och minns tillbaka på den långa karriären!

– Jag börjar bli sliten i kroppen. Framför allt är det en axel som krånglar och skulle jag fortsätta behöver jag göra något åt den. Då går det säkert minst tre-fyra månader innan jag är tillbaka, sade Hans-Owe Sundberg.

Läs artikeln här: Fokus: Slutar efter 57 år

***

Stefan Persson kommer från och med årsskiftet att börja ta ut uppsittningsavgift även när han kör proffstränade hästar. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

2Stefan Persson tog upp ämnet som blivit en het potatis och fler catchdrivers ska följa efter.

– Jag behöver kunna täcka mina resekostnader och kunna stoppa undan lite pengar till pension. Så som det är just nu går det inte att ha det, det finns ingen ekonomi i det här livet.

Orden kommer från catchdriver Stefan Persson, som nu bestämt sig för att även börja ta uppsittningsavgift på proffstränade hästar från och med årsskiftet.

Läs artikeln här: Tar ut uppsittningsavgift på proffshästar

***

Daniel Redéns slagningar på sitt Pathway-konto hos USTA. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

3Det gångna året handlade en hel del om Propulsiongate. Bland annat: ST valde att radera bort viktiga och uppgifter ur Propulsion-utredningen och tog bort sådant som kan vara till last för ST:s eget ansvar.

Det kunde advokat Jesper Arvenberg visa i ett utdrag från Daniel Redéns Pathway-konto hos det amerikanska travförbundet USTA.

Läs artikeln här: Materialet som ST tog bort

***

4En svensk proffstränare misstänks för att ha gått mycket hårt åt och slagit en häst utanför tävling. Enligt uppgifter till Sulkysport ska det också finnas en film på händelsen. Det rapporterades i september.

– Vilka åtgärder som vi vidtar kan jag inte gå in närmare på, sade Jesper Holm, utredare på Svensk Travsports hästvälfärdsavdelning, i samband med att utredningen drog igång.

Läs artikeln här: Proffstränare utreds för djurskyddsbrott

***

5På avdelningen ”Propulsion-gate”…den långa utredningen nådde avslut i första insatsen STAD, Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd. Daniel Redéns dömdes till ansvar enligt paragraf 72 i Tävlingsreglementet, men befriades från påföljd i Propulsion-affären.

Nämnden beslutade att Propulsion ska vara förbjuden att för all framtid delta i tävling och att detta beslut gäller även om äganderätten övergår till annan.

Domen överklagades till Överdomstolen, där de tänkta förhandlingarna i december sköts på framtiden med anledning av coronapandemin.

Läs artikeln här: Ingen påföljd för Redén

***

trav, travsport, sulkysport, v75, eskilstuna, e3, finaler
Jörgen Westholm. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

6Jörgen Westholm hotade att lämna Rommetravet i vinnarcirkeln på Rättvik efter att ha vunnit med Fenix Brick den 1 oktober och blev utskrattad av travbanechefen Sven Eriksson:

– Jag är så jävla förbannad att jag funderar på byta bana!

Läs artikeln här: Westholm hotar lämna Romme

***

7Torbjörn Jansson tvingades till ett längre uppehåll från att köra lopp i höstas. I en månad var Torbjörn borta från tävlingsbanan och för Sulkysport berättade Solvallaveteranen varför:

– Diskbråck och det är ungefär en vecka gammalt, sade Torbjörn Jansson i slutet av november.

Torbjörn var tillbaka i mitten av december och vann i sin comeback efter skadeuppehållet med S.G.Charmant (e. Trixton) på Solvalla.

Läs artikeln här: ”Just nu är jag inte så smidig”

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Sju händelser under året

Från hyllad till sparkad.
Unghäststjärnan som försvann.
USA-flytt blev succé.
Här är sju händelser under 2021.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Skilsmässan mellan Björn Goop och Face Time Bourbons ägare Antonio Somma var ett faktum efter Prix de France och på Elitloppet bestod publiken utomhus av åtta personer. Foto Adam Ström/Stalltz.se & Mathias Hedlund/Sulkysport
Skilsmässan mellan Björn Goop och Face Time Bourbons ägare Antonio Somma var ett faktum efter Prix de France och på Elitloppet bestod publiken utomhus av åtta personer. Foto Adam Ström/Stalltz.se & Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Tjugofyra segrar och fem andraplatser på 29 starter plus 2.692.540 euro.

Så löd facit för Face Time Bourbon och Björn Goop när hästens huvudägare Antonio Somma (Scuderia Bivans Srl) beslutade sig för att byta ut Björn Goop efter andraplatsen i Prix de France. Innan den starten hade Björn Goop vunnit Prix d’Amérique för andra gången med Face Time Bourbon till ägarens stora glädje.

För andra året i rad vann Face Time Bourbon och Björn Goop Prix d’Amérique. Foto Gerard Forni

I en direktsändning i franska travkanalen Equidia kungjorde Antonio Somma att Eric Raffin skulle bli den som skulle ta hand om Face Time Bourbon i fortsättningen.

***

2 Ibland blir det inte som man har tänkt sig. När Captain Corey vann Hambletonian Stakes i somras för Åke Svanstedt såg inte bara han utan ägarna en ljus framtid på tävlingsbanan. Ytterligare två starter hann Googoo Gaagaa-sonen med, men i samband med det framträdande som skulle bli det sista – seger i consolation i Pennsylvania Sire Stakes – skadade sig Captain Corey.

Captain Corey och Åke Svanstedt vid parets sista seger. Foto: Curtis Salonick

Länge väntade ägarna innan beslutet togs att det skulle bli avel 2022 istället för att ge Captain Corey chansen att komma tillbaka till tävlingsbanan. Därmed var den korta och framgångsrika karriären över efter 14 starter (10-2-0), rekordet 1.09,0* och 1.090.333 dollar.

***

3 Elitloppet kördes utan publik 2020. I år fick åtta personer chansen att se Sveriges flaggskeppslöpning på plats på Solvalla. Covid-19 har fortsatt att låta tala om sig under 2021 och den stora frågan är hur det blir 2022?

De åtta inbjudna i publiken vid bankanten under Elitloppshelgen hälsar på Jörgen Westholms Ebony Boko i värmningen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Vad vi vet idag är att Elitloppet 2022 kommer få en ansiktslyftning när det gäller prispengar och att vinnaren belönas rikligare än någonsin. Förstapriset lyfts från tre till fem miljoner kronor. Innan dess meddelade ledningen för Åby att Åby Stora Pris döps om till ”World Grand Prix” och att var fjärde år – med start 2024 – kommer vinnaren att erhålla sex miljoner kronor!

***

4 När Wild Love skar mållinjen som etta i Harper Hanovers lopp på 1.11,9 över 3.180 meter var det som världsrekordhållare. Anders Lindqvist hade prickat formtoppen alldeles perfekt med Bengt Simbergs Love You-dotter när hon plockade in en miljon kronor sedan hon körts till seger av Kevin Oscarsson.

Wild Love spurtade hem Harper Hanovers lopp tidigare i år. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

En vinter i Frankrike hade satt sina positiva spår. Där hade hon vunnit Prix de la Lorraine (€67.000), Prix du Cantal (€50.000), Prix de Pierrefitte-sur-Seine (€58.000) och tjänat 1,1 miljoner kronor. Totalt kom Wild Love upp i 2.658.111 kronor under 2021 och fördubblade nästan sin startprissumma.

***

5 Efter ha slutat tvåa i sitt försök och sexa i finalen i Elitloppet bestämde sig Ecurie D:s ägare Marko Kreivi och Süleyman Yüksel att prova vingarna hos Åke Svanstedt på amerikansk mark.

Ecurie D. vinner sin USA-debut för Åke Svanstedt. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Och det blev succé direkt! Två starter och lika många segrar och 393.000 dollar insprunget efter ha vunnit finalen i Breeders Crown ($650.000) på Meadowlands på 1.09,6 och Allerage Farms ($136.000) på rekordtiden 1.08,9 på Red Mile.

***

6 De dagar Milligans’s School tävlar på toppen av sin förmåga har han få övermän i världen. Det visade Yankee Glide-sonen när han vann Åby Stora Pris på nytt världsrekord. Ulf Eriksson satt i sulkyn när Milligan’s School slog till på 1.11,9a/3.140 meter och tränaren Stefan Melander nöjt:

Milligan’s School vid årets seger i Åby Stora Pris på nytt världsrekord. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Man tror ju knappt det är sant. När Nevele Pride kom ner på 1.11.3 i slutet av 1960-talet var det helt otroligt. Nu springer hästarna det över 3.140 meter.

Att Milligan’s School kunde springa fort över längre distanser var ingen nyhet. Tidigare under sommaren tangerade han Very Kronos världsrekord över 2.640 meter med tiden 1.11,6a.

***

7 Propulsion har varit en följetong sedan han diskades som etta i Elitloppet på grund av nervsnittning 2020. Den här trista historien är ännu inte i mål. Egentligen skulle det skett förhandling i Överdomstolen den 15-16 december, men den fick skjutas på framtiden med anledning av covid-19.

Juristerna Sari Olausson och Anette Fassl ställde sina platser till förfogande i STAD i ett öppet brev till Svensk Travsports styelse. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Under året har det också skett några uppseendeväckande saker runt ”Propulsion-affären” och inte minst när ansvar- och disciplinnämndens ordförande Sari Olausson och vice ordförande Anette Fassl valde att ställa sina platser till förfogande efter ”ett öppet brev” till ST:s styrelse där det riktades kraftig kritik mot ST:s verkställande direktör Maria Croon.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Etonnant åker till Bordeaux

Laddar upp inför Prix d'Amérique 58 mil sydväst om Paris. Auktionsåret drar igång i Frankrike och USA i januari. Intressant italienska debuterar för Goop. Bjerke bjuder på V75. Sista chansen för ”Piraten”.
Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Etonnant plockar ner Face Time Bourbon i spurten i Prix du Bourbonnais. Idag dyker han upp i Bordeaux. Foto: Gerard Forni
Etonnant plockar ner Face Time Bourbon i spurten i Prix du Bourbonnais. Idag dyker han upp i Bordeaux. Foto: Gerard Forni
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 I Frankrike travas det i såväl Bordeaux (11.50) som på Vincennes denna torsdag och lite överraskande så är det på den förstnämnda orten som dagens mest intressanta häst dyker upp.

Richard Westerink låter nämligen sin Prix d’Amerique-klara stjärna Etonnant (e. Timoko) göra en ”mellanstart” i Grand Prix d’Hiver (€49.000) där hästen jagar från 50 meters tillägg i ett lopp med grunddistansen 2.650 meter. Anthony Barrier gör resan ner för att köra Etonnant som tävlar med skor på hovarna denna gång efter att gått barfota runt om i de två inledande B-loppen där han i det senaste framträdandet besegrade Face Time Bourbon.

Konkurrens saknas på intet vis då bland annat Fire Cracker (e. Quaro) som vunnit tre Grupp III-lopp under året startar 25 meter före.

***

2 Vid tävlingarna på Vincennes (13.50) är det Grupp III-klassade treåringsloppet Prix de Chateau Chinon (€80.000) höjdpunkten och där debuterar Björn Goop ett spännande nyförvärv.

Björn Goop. Foto Mia Törnberg

Det handlar om det italienskfödda stoet Coco Chanel Effe (e. Love You) 1.12,5ak/€57.230,  som vunnit sju av sina tolv starter. På hennes cv syns en tredjeplats i finalen av Oaks del Trotto och Gran Premio Orsi Mangelli Filly.

Faktum är att hela nio av de 15 deltagarna i loppet är italienskfödda och bland dem syns bland annat Alessandro Gocciadoros Cash Bank Bigi (e. The Bank) som vann Treåringseliten för ston under Elitloppsdagen.

I samma lopp gör finskfödda Dusktodawn Boogie debut i Jean-Michel Bazires regi. Lexus Font-dottern vann Stokriteriet i Tammerfors i oktober och räknade även hem finska Breeders Crown-finalen som tvååring.

Därtill startar Jarmo Niskanen Goutte de Pluie (e. Brillantissime) i Prix de Limay (€37.000), Robert Bergh Horizon du Gers (e. Bold Eagle) i Prix de Brive la Gaillarde (€29.000) och så dyker svenskfödda Catch My Love (e. Symphonic Hanover) upp i Prix de Salvanhac (€58.000) där hon får återstifta bekantskap med sin tidigare tränare Björn Goop.

Via Sulkysports spelkalender kan du ta del av dagens startlistor till Vincennes.

***

3 Årets Prix d’Amérique-auktion arrangeras både i Deauville och på Vincennes den 26 respektive 28 januari. Arqana-katalogen innehåller 269 nummer och flera hästar med svenskintresse bjuds ut.

Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Lutfi Kolgjini plockar ut tre travare. Fölstoet Chiba de Vandel (e. Ganymede-Tilka de Vandel), 1.15,6m/€26.207, dräktig med Mosaique Face.

Vidare säljer Kolgjini franskfödda duon Ivana Cash (e. Ready Cash-Quietude Mesloise), 1.16,5m/66.900 kr, och Hannibal Face (e. Bold Eagle-Casualty of Love), 1.11,6am*/382.900 kr.

En ettårig svenskfödd dotter efter Propulsion och Forlane du Pommeau (e. Ready Cash) bjuds ut, namngiven Liberty Fromentro. Även en ettårig svenskfödd hingst efter Propulsion – Triathlet – säljs och han är undan Une Winner (e. Korean), 1.16,2l/€71.200.

Ettårige svenskfödde hingsten Le Special One (e. Googoo Gaagaa-Hanina des Racques) går också under klubban.

Svenska toppstoet Vincennes (e. Spotlite Lobell), 1.09,9ak/6.467.387 kr, säljs dräktig med Gu d’Heripre och även två avkommor bjuds ut efter stoet; ettåriga italienskan Fury Kronos (e. Orlando Vici) och fyraåriga stoet Coco Kronos (e. Muscle Hill).

Mer svenskfött; treåriga ostartade stoet Junkie (e. Varenne-What A Way) samt åttaåriga duon Helena di Quattro (e. Un Mec d’Heripre), 1.10,7am/€290.014, och Catch My Love (e. Symphonic Hanover-Give Me Your Love), 1.11,8am/€206.454.

Första avkomman efter topphästen Gu d’Heripre (e. Coktail Jet) säljs också och ettårige Lac Majeur (83) är undan Beauty Turgot (e. Hand du Vivier), 1.12,4m/€463.660.

Här kan auktionskatalogen laddas ner.

***

4 Och innan Prix d’Amérique-auktionen hålls Tattersalls Winter Mixed Sale på Meadowlands den 17 januari. 24 travare bjuds ut plus andelar i avelshingstarna i Muscle Hill, Six Pack och Trixton.

Ethan T Hanover. Foto: USTA/Ken Weingartner

På auktionen går bland annat Per Engbloms framgångsrike och delägde Yonkers Trot-femma Ethan T Hanover (e. Bar Hopping-Emmylou Who), 1.09,1/$267.170.

Ethan T Hanovers mor Emmylou Who (e. Ken Warkentin), 1.10,1/$660.354, är också mor till världsrekordhållaren Emoticon Hanover (e. Kadabra), 1.08,6*/$2.044.663, Sir John F ($360.059), Solsbury Hill ($136.586) och Ex Hanover ($120.731).

Här kan auktionskatalogen laddas ner.

***

5 ATG:s V75 Winter Burst travar vidare och den stora spelformen gästar idag den norska huvudstadsbanan Bjerke. Snabbloppshästarna gör upp om tävlingsdagens högsta förstapris på 100.000 norska kronor i Bjerkepokalen där Frode Hamres Stoletheshow (e. Dream Vacation) ser ut att få bära på ett tungt favoritskap.

trav, travsport, sulkysport, V75, V86, jackpot, jackpott, solvalla, åby, bergsåker, julpengar
Stoletheshow. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Fjolårets tvåa i Jubileumspokalen, då i regi Marcus Lindgren, inledde med två andraplatser bakom Ble du Gers efter flytten till Hamre innan första segern i den nya regin togs på Bjerke för två veckor sedan.

Bland motståndarna syns bland annat 2018 års vinnare av Norskt Travderby Gretzky B.R. (e. Quite Easy) samt Göran Antonsens evighetsmaskin Lionel (e. Look de Star).

Här kan du ta del av dagens startlistor till tävlingarna på Bjerke.

***

Oskar Kylin Blom. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

6Inte sedan Sven-Erik Landin blev segerrikaste kusk på Gävletravet 1980 har en hemmatränare lagt beslag på kuskchampionatet. Sedan Sven-Erik tog sin senaste av fem titlar på hemmabanan har championkuskarna varit Jim Frick, Åke Svanstedt, Torbjörn Jansson, Ulf Ohlsson och Jorma Kontio. I dagens årsfinal, som inleds med första start 12.20, har Oskar Kylin Blom chansen.

Gävletränaren ligger med 20 årssegrar på hemmaplan tvåa i kuskligan, en seger bakom ledande Ulf Ohlsson och på samma antal som trean Mats E Djuse. Trion är flitigt i elden idag och medan Ohlsson och Djuse sätter sin tillit till hästar tränade av andra, så har Kylin Blom ”tömt stallet” när han kör sju egentränade hästar.

Bland dessa finns kapable fyraåringen Chestnut (e. Jocose), som ståtar med tre raka segrar, samtliga på hemmabanan i höst och vinter.

Kusk, resultat 1–2–3 – Antal hästar idag

 1. Ulf Ohlsson: 21–20–14 – sju uppsittningar
 2. Oskar Kylin Blom: 20–15–10 – åtta uppsittningar
 3. Mats E Djuse: 20–14–10 – sex uppsittningar

Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

7Tio år i rad – sedan tävlingsdebuten som vanns på Romme den 31 januari 2011 – har On Track Piraten (e. Kool du Caux) vunnit lopp. Idag i Gävle har Hans R Strömbergs 13-åring sista chansen att fortsätta en lika sagolik som fenomenal svit.

Årets säsong har innehållit 24 starter så här långt, men fortfarande väntar den 19-faldige miljonären på första årssegern. En andraplats och sex tredjepris har det blivit.

Förra året var det också nära att sviten bröts, men då slog ”Piraten” till i Super Lights lopp på Romme den 28 december och tog första årssegern.

Visar 13-åringen ännu större kyla i år och skriver in sig i historieböckerna på årets näst sista dag? Hästen körs av sin skötare Martina Jonsson och uppgiften är 40 meters tillägg över lång distans.