Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Galactica mot franska montéeliten

Schweizisk uppstickare på Romme, Galactica i montédebut på Vincennes och tunt med ston i onsdagens stolopp på Solvalla är tre av de sju punkter som behandlas i dagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Malin Bergströms sto Galactica och Anna Erixon . Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Malin Bergströms sto Galactica och Anna Erixon . Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

1 Schweiz är allt annat än en stormakt i de europeiska travsporten. Blott drygt 120 travlopp kördes i landet förra året, en minskning – visserligen i coronatider – med 80-talet lopp jämfört med 2019. 27 tävlingstillfällen var på landets huvudbana Avenches med fyra-sex lopp varje gång. Dessutom avgjordes strölopp i Alperna i St Moritz (tre dagar) och Zürich (två dagar).

Att uppfödningen inte är speciellt stor i landet råder därför inga tvivel om. 2019 föddes endast 42 föl. Därför är det lite anmärkningsvärt när en schwiezisk-flaggad travare dyker upp på Romme ikväll. Sexåriga stoet Fighter Lady (e. franske Origano Lep) gör debut på svensk mark på Romme för Solvallaamatören Kevin Gondet. I sitt hemland har stoet gjort 21 starter (4–2–2), sprungit in 236.051 kronor och tog rekordet 1.13,2ak* vid seger i Avenches i september.
Är steget långt till en svensk koppling? Inte alls! det finns flera.

Hästens mamma Windisputable (e. Windsong’s Legacy) tävlade som två- och treåring för Åke Svanstedt och Per Fromell, där åtta starter gav en tredjeplats och 22.500 kronor insprunget. På sommaren som treåring exporterades till Schweiz. Där blev det två tredjeplatser som bäst på åtta försök.

Mormor till Fighter Lady är amerikanskan Ruby Crown (e. Incredible Nevele), som blev ett namn i Sverige genom att lämna Stefan Melanders Hambletonian-vinnare Scarlet Knight! Dessutom – i just Avenches 2011 – vann Robert Bergh Europaderbyt med Kadett C.D. som besegrade dubble Elitloppsvinnaren Timoko. Pappa till Kadett C.D. är en viss Scarlet Knight…
Hur står sig travsporten i Schweiz? En fingervisning kanske Fighter Lady kan ge.

***

2 Startlistan till söndagens stora montélopp Prix du Calvados (€130.000) är klar och av extra stort intresse för oss svenskar då Galactica (e. Super Photo Kosmos) finns bland de 13 deltagarna.

Malin Bergström låter som vanligt Anna Erixon sitta i sadeln i detta lopp där det står 67.500 euro på spel till vinnaren samt tre frilbiljetter till Prix du Cornulier (€650.000).

Noterbart är även att loppet innehåller två montédebutanter i for av de etablerade topphästarna Valokaja Hindö (e. Great Challenger) och Carat Williams (e. Prodigious).

Startlista Prix du Calvados
2.850 mer voltstart, samlad prissumma: 130.000 euro

 1. Freeman de Houelle – Eric Raffin
 2. Galactica – Anna Erixon
 3. Dynamite Marceaux – Christopher Corbineau
 4. Fun Quick – Matthieu Abrivard
 5. Flore de Janeiro – Florian Desmigneux
 6. Jerry Mom – David Thomain
 7. Daida de Vandel – Alexandre Abrivard
 8. Looking Superb – Francois Lagadeuc
 9. Etoile de Bruyere – Adrien Lamy
 10. Valokaja Hindö – Jean Yann Ricart
 11. Dexter Fromentro – Camille Levesque
 12. Fado du Chene – Paul Philippe Ploquin
 13. Carat Williams – Yoann Lebourgeois

***

3

trav, travsport, sulkysport, kallblod
Ulsrud Tea tävlar vidare som 14-åring. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Under annandag jul vann Hickothepooh (e. Triton Sund) silverdivisionsfinalen på Solvalla och i morgon är det dags för en ny start.

Trond Anderssen väljer att starta den nioårige valacken i Gulddivisionen på Jarlsberg där vinnaren kammar hem 60.000 norska kronor.

I högsta klassen för kallblod startar det nu 14-åriga stoet Ulsrud Tea (e. Åsajerven) för 194:e gången! Svein Ove Wassberg kör den av Ove Kenneth Karlsen-tränade damen och även där är förutsättningarna 1.609 meter autostart med 60.000 norska kronor till vinnaren.

Här kan du ta del av startlistorna till Jarlsberg i sin helhet.

***

4 Det blev full pott för Sulkysports spelförslag till V86 under onsdagen. Samtliga åtta vinnare fanns markerade på systemet som hade en kostnad på 2.400 kronor vilket gav 25.600 kronor i ren vinst.

Även andelssystemet innehöll alla vinnare vilket gav 1.120 kronor tillbaka andel.

Vid lunchtid idag publiceras Sulkysports tips till morgondagens V75-omgång på Bergsåker.

***

5Norrmannen Öystein Tjomsland hade många goda minnen från Östersundstravet 2020, där han med drygt 2,5 miljoner kronor inkört till stallet drog in mer än tre gånger så mycket som tvåan i tränarligan, Robert Bergh. Grunden var förstås dubbeln i Kallblodsderbyt och trippen i Derbystoet i somras.

När det nu är årspremiär på Jämtlandsbanan plockar Tjomsland ut två hästar från sin filial utanför Sundsvall. Bland dessa finns nyblivne femåringen Tinder Lars (e. Tekno Odin), som inledde karriären ifjol som fyraåring med tre segrar på fem starter. Och på tal om minnen från Östersund – mormors mor till hästen är självaste Buaas Stjerna (e. Troll Jahn), som vann Kallblodsderbyt 1991.
Östersund (första start 12.20) är dagens lunchbana, medan kvällstävlingarna avgörs på Romme (18.20).

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

6 Det blev en knapp förlust för Sobel Conway (e. Conway Hall) i torsdagens Prix Hersilie (€59.000) på Vincennes.
Jean-Michel Bazires häst fick sträcka vapen mot stallkamraten Valzer di Poggio (e. Love You) i en tät slutstrid, men fick 14.750 euro för sin andraplats.

Sobel Conway har gjort nio starter på fransk mark, vunnit ett lopp, slutat tvåa i fem och tjänat 89.900 euro i dessa.

Här kan du läsa mer om torsdagens lopp.

***

7 Intresset för att starta i onsdagens Fiona Sans lopp på Solvalla visade sig vara begränsat trots att 100.000 kronor står på spel till vinnaren.

Den färska världsrekordhållarinnan Racing Brodda (e. Prodigious) sänds ut av Mattias Djuse ihop med sin ständige följeslagare Rikard N Skoglund och kommer bli storfavorit i detta lopp över 2.140 meter autostart.

Fiona Sans lopp
2.140 meter autostart, förstapris: 100.000 kronor

 1. Dixie Brick – Jorma Kontio
 2. Gobi Princess – Erik Adielsson
 3. Racing Brodda – Rikard N Skoglund
 4. Ridgehead Karisma – Torbjörn Jansson
 5. Dontlooseallmoney – Ulf Ohlsson
 6. Mingait Tooma – Jevgeni Ivanov

Fiona Sans lopp är föga överraskande placerat utanför V86-spelet, men inte heller i de övriga loppen blir det särskilt många hästar till start.
Norska Bjerkebanen som Solvalla delar V86-omgången med har inte fullt fält i någon av de fyra avdelningar som de står som värd för utan som mest tio hästar i sina lopp.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Ny skrällvinst i P d’A?

Har du 100.000 dollar över? Svårt att bli hästägare som privatperson. En kvar till 4.000 segrar. Dubbeljackpot i Halmstad. Fyra svenska tränarsegrar i Paris. Det är några av rubrikerna i ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Junior Guelpa ställde till med en riktig sensation när Bahia Quesnot vann sitt första montélopp och det i Prix de Cornulier. Tar hon hem Prix d'Amérique av bara farten? Foto: Gerard Forni
Junior Guelpa ställde till med en riktig sensation när Bahia Quesnot vann sitt första montélopp och det i Prix de Cornulier. Tar hon hem Prix d'Amérique av bara farten? Foto: Gerard Forni

1 Prix d’Amérique avgörs nästa söndag på Vincennes och 27 hästar har skrivits in i loppet strax före Sulkysports publicering av Morgonsvepet.

Klara för start är redan inkvalade och nybakade Prix de Cornulier-vinnaren Bahia Quesnot, Davidson du Pont, Delia du Pommereux, Diable de Vauvert, Face Time Bourbon, Feerie Wood, Feliciano, Gu d’Heripre, Moni Viking, Victor Ferm och Vivid Wise As.

Ytterligare sju platser ska sättas till och i dagsläget är de vikta för Robert Berghs Power, Billie de Montfort, Feeling Cash, Tony Gio, Chica de Joudes, Looking Superb och Drole de Jet.

Första strykningsomgången sker 27 januari och dagen efter, klockan 12.00, publiceras den definitiva startlistan till Prix d’Amérique.

***

2 Mohawk Million, världens rikaste tvååringslopp, kommer hållas i år igen. Förra året segrade Julie Miller-tränade Venerate (e. Love You) och ägaren kunde kvittera ut 500.000 dollar.

Venerate (10) spurtar hem Mohawk Million för Andrew McCarthy. Foto: New Image Media

För att säkra en plats – nio bjuds ut – i loppet är prislappen 100.000 dollar och sedan finns det ytterligare en chans att kvala in (kostnadsfritt) via seger i William Wellwood Memorial som precis som Mohawk Million avgörs på Mohawk Raceway.

Den 15 februari hålls dragningen för de ägare som vill delta med valfri tvååring. Om det nu är så att fler ägare nio vill vara med i världens dyraste insatslopp för travare så sker lottning om platserna.

Mohawk Million hålls på Mohawk Raceway den 25 september.

***

3 Kerryn Manning är världens segerrikaste kvinna genom tiderna i hästsportens värld. För fyra år sedan passerade australienskan galoppjockeyn Julie Krone (3.704 vinster) och nu har 45-åriga Kerryn Manning ett annat mål i sikte. Endast en seger fattas innan hon når 4.000 triumfer.

trav, travsport, sulkysport, solvalla, legends, manning, australien
Världens segerrikaste kvinnliga kusk, Kerryn Manning från Australien med en kvar till 4.000. Här tillsammans pappa Peter. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Manning vann sitt första lopp 1992 och fem år senare – då 21 år gammal – tävlade hon i Sverige och Norge med Knight Pistol (e. The Contender), 1.12,6*/$612.203, vilket bland annat utmynnade i seger i Harley Davidson Race på Sörlandet i Norge. Ytterligare en gång har Melbourne-bördiga Manning varit på Solvalla och det var för att deltaga i Ahsell Legends 2018.

***

4 ASVT ändrar auktionsvillkoren inför 2021, skriver föreningen på sin hemsida:

”Endast näringsidkare får delta i auktionen som köpare. Konsument kan endast delta som säljare. Denna ändring är gjord för att skydda säljarna från att en konsument (privatperson) ropar in hästen under auktionen och sedan ändrar sig utan anledning inom 14 dagar.

Under de vanliga fysiska auktionerna var det ovanligt att privatpersoner ropade in hästar. Detta blev dock väldigt vanligt när förutsättningarna ändrades ifjol. Det går väldigt bra att skriva under med ett Bank-id som representant för ett företag istället för att göra köpet som privatperson.”

Första stora auktionsdagen 2021 är Elitauktionen den 28 maj och precis som Kriterieauktionen ifjol kommer den att hållas via Menhammar Online Sale.

Läs mer om Elitauktionen här!

***

5 Ingen utdelning på fyra rätt i torsdags, ingen utdelning på varken fem eller fyra rätt i fredags. Det innebär dubbeljackpot på V64 i Halmstad ikväll, där drygt 2,5 miljoner kronor extra ligger i sexrättspotten.

En häst att luta sig emot kan vara stoet Bianca Sisa (e. Ens Snapshot), som tränas av Årjängsamatören Frode Larsen.

Bianca Sisa har visat fin vinterform i tre starter i Norge, där det blivit två segrar (varav en inom V75) och en tredjeplats, och nu är förutsättningarna passande med fjärdepår bakom startbilen och kort distans. Hittills har det blivit 14 segrar på 65 starter för Bianca Sisa.

***

6 Två svenska banor tävlar under måndagen. Huvudattraktionen är alltså Halmstad (första start 18.20), medan lunchen avgörs på Färjestad (12.20). Rättvikamatören Marlene Gustafsson har satt Mascarpone Doc (e. Red Hot Dynamite) i fin vinterform med två segrar på de tre senaste starterna. Nu jagar han en ny triumf i V4-inledningen på Färjestad.

Här är startlistorna till måndagens tävlingar.

***

7 När Empire vann på Vincennes igår var det den fjärde svenska tränarsegern under vintermeetinget 2020-2021.

Först ut var Björn Goop med Goodmoko i Prix Ismene (€29.000) den 30 oktober ifjol. Den triumfen följdes upp av Fredrik B Larssons Milliondollarrhyme i Prix du Languedoc (€70.000) och därefter kom Robert Bergh-tränade Powers vinst i Prix de Croix (€100.000) förra lördagen.

Igår var det dags för Tomas Malmqvist att spräcka nollan med Empire i Prix de Mirande (€53.000).

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Årets första föl?

Fölsäsongen är igång. Rapportera in ditt föl till Sulkysport. Inställt i Norge. Unghästlöpningar byter datum och stöps om. Svenskar nederlagstippade i Frankrike. Vem blev dyrast på travera-auktionen? Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Tidigare i veckan sågs årets första föl på Menhammar Stuteri. Foto: Emine Lundsten
Tidigare i veckan sågs årets första föl på Menhammar Stuteri. Foto: Emine Lundsten

1 På Menhammar Stuteri nedkom fyraåriga Cuddly Bear (e. Jocose) med en dotter efter Readly Express tidigare i veckan. Första fölet i Sverige anno 2021?

Cuddly Bear tillsammans med sin nyfödda dotter. Foto: Emine Lundsten

Ostartade modern Cuddly Bear fick sitt första föl och hon är undan Koala Face (e. Viking Kronos-Mack’s Sister), 1.16,7am/97.500 kr, vars mormor Matina Hanover har lämnat självaste Mack Lobell, 1.09,7ak*/22.408.640 kr.

Matina Hanover är också mormor till Enjoy Lavec, 1.09,6ak*/7.470.946 kr, via Margit Lobell, som i sin tur är mormor till Caddie Dream – mor till Readly Express, 1.08.9ak*/24.711.565 kr.

***

2 Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild.
Maila till Sulkysport! Maila till Sulkysport

***

3 För länge sedan var Yonkers Trot det första benet i amerikanska Triple Crown – de två andra loppen är Hambletonian Stakes och Kentucky Futurity – och efter ha avgjorts på hösten under flera decennier är Yonkers Raceways största löpning tillbaka i gamla hjulspår.

2019 vann Gimpanzee Yonkers Trot. Ifjol ställdes loppet in på grund av dålig ekonomi. Foto: Mike Lizzi

Årets datum är satt till 2 juli och loppet har en garanterad prissumma på 300.000 dollar. Senast löpningen avgjordes 2019 (inställt ifjol) vann Marcus Melander-tränade Gimpanzee och då uppgick den totala prissumman i loppet till 500.000 dollar.

Flytten av Yonkers Trot innebär att Pocono Downs väljer att senarelägga treåringsloppet Earl Beal Jr. Memorial, vilket precis som Yonkers Trot var inställt förra året. Earl Beal Jr. Memorial får inte bara ett nytt datum (21 augusti) utan kommer också delas upp i tre divisioner; huvudloppet med 300.000 dollar i totalprissumma och två consolation med 200.000 respektive 100.000 dollar.

***

4 Idag rids världens största montélopp på Vincennes och Frankrikes huvudstadsoval bjuder på ett digert program. Två svenskfödda hästar ställer upp i Prix de Cornulier (€700.000), men både Malin Bergströms Galactica och Jörgen Westholms Unique Juni tillmäts inga större chanser av franska facktidningen Paris-Turf.

Så här rankar Paris-Turf: 5 Flamme du Goutier, 17 Feeling Cash, 13 Etonnant, 15 Etoile de Bruyere, 8 Gladys de Plaines, 11 Daida de Vandel, 16 Fado du Chene, 4 Dynamite Marceaux, 1 Freeman de Houelle, 18 Bahia Quesnot, 3 Flicka de Blary, 12 Carla du Chatelet, 7 Dayana Berry, 9 Jerry Mom, 14 Bilooka du Boscail, 10 Unique Juni, 2 Galactica och 6 Crepe Satin.

Prix de Cornulier rids klockan 15.15 och samtliga startlistor till Vincennes tävlingar hittar ni hos Sulkysport.

***

5 Coronapandemin satte stopp för V75-tävlingarna på Bjerke igår och idag är också tävlingarna avlysta på Jarlsberg travbana. Vidare har DNT tagit beslut att det inte heller blir några tävlingar på Bjerke 26-27 januari eller på Momarkens travbana den 31 januari.

Foto: Alex Donnachie

***

6 Olle ”Sisyfos” Larsson och finska News Stable köpte de två dyraste travarna på gårdagens travera-auktion. Global Bring It On (e. Bold Eagle) och Venice Brodda (e. Muscle Hill) kostade båda 170.000 kronor. Här hittar ni resultatet från auktionen.

***

7Sveriges framgångsrikaste tränare 2020 var Daniel Redén. Med 41,5 miljoner kronor insprunget för stallets hästar var han drygt 1,5 miljoner kronor bättre än tvåan Björn Goop. 2021 har han inlett lugnt och hittills har det bara blivit sex starter, men segerprocenten är starka 50!

Idag är Gävle (första start 13.45) enda svenska bana som tävlar och Redén sänder en kvintett till banan. Bland dessa finns snabblopparen elvaårige Roli Eld (e. Lome Elden), som varit tvåa och etta i sina två starter för Redén. Nu möter han bland annat uppstickaren B.W.Rune (e. Tekno Odin) i ett sprinterlopp i ett försök i årets första dubbelcupsserie med final på Romme den 4 april.

Här är startlistorna till söndagens tävlingar.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

”Sprungit och halvsovit i loppen”

Hagkompisar kliver ut på V75, ”vinterguld” i ny tappning, Bergh jagar seger på Vincennes och auktion ikväll.
Det är några av punkterna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Disco Volante, Sorbet och Coin Perdu möts i gulddivisionen i Bollnäs. Foto Sulkysport
Disco Volante, Sorbet och Coin Perdu möts i gulddivisionen i Bollnäs. Foto Sulkysport

1Bollnästravet står i centrum för den svenska travsporten i eftermiddag och kväll med en intressant V75-omgång. Så här ser Sulkysports tipsexpert Emil Persson på omgången:

”På förhand ser lördagens omgång mer överkomlig ut och vi landar i att spika två favoriter trots att det egentligen inte är ett helt önskvärt scenario. Vi kan nämligen inte blunda för att såväl Bokli Rapp N.O. (V75-3) som Disco Volante (V75-4) har väldigt lämpliga uppgifter framför sig.”

Två betrodda hästar spikas, men var finns skrällarna som ska föra utdelningen i höjden. Kolla in Sulkysports stora V75-genomgång med spetsstrider, analyser, ranking och systemförslag!

***

2Hemmatränaren Tomas Pettersson lastar två hästar från träningscampen Runemo Gård för start på V75. Och det är två riktiga kompisar det handlar om. Kallblodet G.G.Ojjdo (e. Svall Ivar) och varmblodet Kontur (e. Varenne) går nämligen tillsammans i hagen hemmavid. G.G.Ojjdo möter tuffa motståndare som Bokli Rapp och Tekno Jerven, medan Kontur har en intressant uppgift i klass II-försöket från spår två bakom bilen.

– G.G.Ojjdo (V75-3) har tränat på i veckan och verkar lugn och fin, det är ett gott tecken. Jag hoppas komma först och leda en bit, sedan får vi se. Lång distans ser jag som ett plus, sade Tomas till V65 Direkt.

Med Kontur är Tomas desto mer betrodd.

– Kontur (V75-5) öppnade väldigt bra på Solvalla näst senast och det är enda gången jag laddat med honom bakom bilen. Hästen har sprungit och halvsovit i loppen så nyttigt att få gå med spända linor en gång (satt fast på Solvalla näst senast). Han har haft goggleshuvudlag i de två senaste starterna och vi fortsätter med det. Han trivs bra i ledningen och framför allt är nöjd med hästen i träning, sade Tomas.

Här är startlistorna till Bollnäs lördagstävlingar.

***

3Gulddivisionen ett sömnmedel med de stora profilerna fullt upptagna med vinterträning? Visst, med barfotaförbud väntar en hel del av landets topphästar på att årsdebutera, men lördagens gulddivision i Bollnäs håller fin klass.

Disco Volante (e. Scarlet Knight) har redan vunnit en gulddivision i vinter och har varit med i Elitloppet de två senaste åren. Sorbet (e. Super Photo Kosmos) var trea i Elitloppet ifjol och dessutom tvåa i Sundsvall Open Trot i sitt senaste framträdande – för fem månader sedan. Uppstickaren heter Coin Perdu (e. S.J.’s Caviar) med seger i Svensk Uppfödningslöpning och andraplatsen i Kriteriet på meritlistan. Efter över två års långt uppehåll, inklusive avelsarbete, har hästens comeback varit lovande.

Årets första rikstotofinaler avgörs på Solvalla om två veckor.

Vinterns gulddivisionsvinnare

Datum/bana – Vinnare (far) – Kusk – Tränare

 • 12 dec Halmstad – Dragster (e. Mikro Mesh) – Erik Adielsson – Roger Malmqvist
 • 2 jan Kalmar – Sevilla (e. Ready Cash) – Joakim Lövgren – Joakim Lövgren
 • 9 jan Bergsåker – Disco Volante (e. Scarlet Knight) – Ulf Ohlsson – Stefan Melander
 • 16 jan Jägersro – Pacific Face (e. Igor November) – Giuseppe Lubrano – Giuseppe Lubrano

***

4Robert Berghs Mindyourvalue W.F. (e. Hövding Lavec) dyker upp i dagens Prix de Brest (€90.000) på Vincennes. Björn Goop kör åttaåringen från 25 meters tillägg i detta Grupp III-lopp där vinnaren kammar hem 40.500 euro.

Mindyourvalue W.F. vann Prix de Lille, körd av Björn Goop, för två år sedan. Foto: Gerard Forni

Hästen är ensam svensk representant bland de tolv deltagarna, men mer svenskt går att finna i andra lopp under tävlingsdagen. I montéloppet Prix de Courtomer (€37.000) startar Ron Kuipers Darshana (e. Lavec Kronos) och i samma lopp syns Fredrik Wallin-tränade Euskara (e. Texas Charm) som får Charlène Callico i sadeln.

Tidigare under tävlingsdagen svingar sig även Björn Goop upp bakom Jörgen Westholms Figaro Vici (e. Village Mystic) i Prix de Bernay (€43.000).

Här kan du ta del av lördagens startlistor till Vincennes tävlingar via Sulkysports spelkalender.

***

5Ett dussin hästar går under internetklubban på Traveras auktion på travera.nu ikväll med start 19.15. Åtta fölston, tre starthästar och en tvååring bjuds ut och bland dessa hästar finns fyraårige Global Bring It On (e. Bold Eagle), som förra veckan vann lopp i Örebro, och treårige Savoy Brown (e. Classic Photo), som travade en 1.16-tid som tvååring och tjänade 57.500 kr.

Här är alla hästar som säljs på Traveras auktion – och här går det att följa budgivningen.

***

6Med Hvalstad Odin (e. Moe Odin) vann han sitt första montélopp förra hösten. Igår på Romme var det dags för andra sadelsegern på ett kallblod för fransmannen Jonathan Carré.  Tillsammans med åttaårige B,W,Sture (e. Moe Odin) slutade det med överlägsen seger i montéloppet för kallblod på Romme.. 1.27,2/2.180 meter skrev segertiden till för hästen s0om tränas av Jan-Olov Persson.

Jonathan Carré slutade tvåa i svenska montéligan förra året bakom Emilia Leo.

***

7Precis som i Sverige är lördagen en stor travdag i våra grannländer. Både Norge och Finland har rikstototävlingar. Bjerke står för den norska V75-omgången, dit Årjängstränaren Tom Horpestad reser med nioåriga stoet Miss Åslanda (e. Caramba Hall), som jubilerade med sin 100:e start i karriären i sitt senaste framträdande. Då slutade hon oplacerad i ett montélopp. Bättre lycka nu i ett sexhästarslopp och sulky?

Finska kallblodet Välähdys (e. Viesker) tillhör de vinstrikaste genom tiderna och närmar sig 500.000 euro insprunget. Ytterligare ett steg mot milstolpen kan tolvåringen ta i Åbo i eftermiddag i snabbloppet med 7.000 euro till vinnaren.

Här är startlistorna till Bjerkes tävlingar.

Här är startlistorna till Åbos tävlingar.