Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Stort svenskintresse i Paris

Svensk rekordhållare på lunchen, sju svenskfödda hästar på Vincennes, färsk STL-vinnare inom lunchtravet på Romme samt att en derbykvalstrea byter regi är bara några av de punkter som avverkas i dagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Upset Face ska göra sin första start på Vincennes denna eftermiddag. Foto: Magnus Strömsten/ALN
Upset Face ska göra sin första start på Vincennes denna eftermiddag. Foto: Magnus Strömsten/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

No Doubt och Emilia Leo. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

1

Januari är i full gång, men den svenska travsporten har inte riktigt varvat upp än. En lunchbana och en kvällsbana står på menyn denna fredag. Romme (första start 12.20) har lunchtävlingarna, där Emilia Leo plockar ut svenske rekordhållaren No Doubt (e. Make It Happen). I somras vann ekipaget E3-kval på Färjestad på 1.10,5a/1.640 meter.

Kvällsaktiviteterna står Umåker (18.20) för där ”Mästerkusken” ska utses. De tolv segerrikaste kuskarna på banan förra året hade företräde att köra i loppet. Efter visst manfall saknas bland annat banans champion Magnus A Djuse, som istället tävlar på Romme under fredagen liksom Ulf Ohlsson och Rikard N Skoglund. Nu sitter utflyttade Umeåtränaren Robert Dunder på bästa chansen, med egentränade Shut Up And Dance (e. Up And Quick), i loppet med 50.000 kronor i förstapris.

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

2 Sju svenskfödda hästar startar på Vincennes under eftermiddagen och de är fördelade på två lopp.
I High Five-loppet Prix de Mauriac (€53.000) över 2.850 meter för femåriga ston syns Anders Lindqvists Waiting Hill Hall (e. Muscle Hill), Ron Kuipers Bordeaux S. (e. Orlando Vici) och Adrian Kolgjini-tränade Upset Face (e. Joke Face).

Medan de slåss om segerchecken på 23.850 euro så får de 6-9-åriga ston som gör upp i Prix de Rânes (€43.000) över 2.700 meter nöja sig med 19.350 euro i segerpremie.

Bland deltagarna där syns Robert Berghs Walkie Talkie (e. Zola Boko), Fredrik Wallins Millie Millionaire (e. Jocose) samt Björn Goops duo Valetta (e. Going Kronos) och Catch My Love (e. Symphonic Hanover).

Här kan du se startlistorna till samtliga åtta lopp som avgörs denna tävlingsdag på Vincennes som beräknas pågå mellan 13:50 till 18:00.

***

3

Ulf Stenströmer. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Efter att gått segerlös i 95 dagar var det äntligen dags för islossning för Ulf Stenströmer vid gårdagens lunchtävlingar i Örebro.

Såväl Listas Tinge Ling (e. Enjoy Lavec) som Yukon Bay (e. From Above) vann lopp på Närkebanan och Axevallatränaren har alla möjligheter att bättra på siffrorna ytterligare under den närmsta veckan. På söndag startar han fem hästar på hemmaplan och tre dagar senare selar han ut en duo på Åby.

***

4 Robert Bergh har dussinet hästar uppstallade i Cagnes-sur-Mer och startade tre av dem under torsdagseftermiddagen.
Bäst gick det för Spickleback Face (e. Raja Mirchi) som nådde en tredjeplats värd 4.060 euro i Prix Kaizer Soze (€29.000), en tiondel efter vinnaren Diams de Basserie (e. Ganymede).

I Prix de Cagnes-Sur-Mer (€33.000) galopperade Sanda Love (e. Love You) bort sig i slutkurvan medan Macelleria (e. Maharajah) lyckades knipa sjätteplatsen värd 660 euro.

Här var Vincent Martens-tränade Marcello Wibb (e. Raja Mirchi) trea, men utan riktig chans att utmana vinnaren Figolu Frazeen (e. Rick des Sales).

I huvudloppet Prix de la Cote d’Azur (€120.000) tog svenskfödde Alcoy (e. Ready Cash) en fjärdeplats värd 9.600 euro, men var aldrig nära att utmana vinnaren Golden Bridge (e. Ready Cash) som lade beslag på segerchecken på 54.000 euro. Här kan du läsa mer om torsdagens huvudlopp.

***

5 Det mesta pekar uppåt för Joakim Elfving som nu står med 72 hästar i träning efter att två nya anslutit under föregående vecka.
Tvåårige hingsten Com Miracle (e. Muscle Mass) samt femårige hingsten Booze (e. Zola Boko) 1.10,8ak/403.800 kr, som i fjol var trea i ett Derbykval bakom Champ Lane och Bythebook, har anslutit från stallet.

Båda hästarna ägs av Väsby Häst AB från Stockholm.

***

6 Den irländska sulkysäsongen drar igång den 21 mars och det sker på Portmarnock Raceway i Dublin som erbjuder lopp både för travare och passgångare.

Portmarnock Raceway är en 800-metersbana och den ligger 10 minuters bilväg från såväl Dublins citykärna som stadens flygplats.

Banan slog upp portarna 1969, stängdes 2004 men återöppnades i juni 2011 efter sju års tystnad. Runt 20 tävlingsdagar hålls årligen och banrekordet hålls av hollandsfödde valacken Yke Starlake (e. Armbro Trick-Bella Way) med tiden 1.14,5 över en engelsk mil.

Mer om irländsk sulkysport kan läsas här!

***

7 Axevallaamatören David Persson har en verksamhet som bara växt och växt på senare år, men nu har han via Instagram meddelat att en av stallets mer framgångsrika hästar rundar av karriären.

Det sjuåriga stoet Emmylou (e. Orlando Vici) 1.11,9ak/853.400 kr som vann två V75-lopp under 2019 ska nu få gå till avel efter en karriär som utmynnade i åtta segrar på 51 starter.

Fokustema
Romme
Läs senare

Westholms fullpoängare

Han har kvalat in till både Kriteret och Breeders Crown, men missat i finalerna.
Ikväll blev det full pott för Jörgen Westholms topptreåring Nineponits Lasse i Rommes treåringsfinal.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nineponits Lasse (e. Uncle Lasse) svarade för en toppinsats i finalen i treåringsserien på Romme med 100.000 kronor till vinnaren. Tredjespår första 700 meterna spelade ingen roll – Uncle Lasse-sonen var hästlängder bättre än sina konkurrenter. Det blev nämigen en dryg inledning för Westholms treårige topphäst innan han nådde till ledningen och klockan visade 1.12,5 första kilometern.

Det bekom inte Ninepoints Lasse det minsta.

I kaxig, härlig stil anförde hästen treåringsfältet och ut ur slutsvängen fann Westholm det för gott att lämna konkurrenterna. Ninepoints Lasse stack ifrån med många längder på 1.12,9a/2.140 meter och såg allt annat än bottnad ut över mållinjen.

– Första varvet gick lite väl fort, men det var en häftig upplevelse. Det blåste kraftigt men han bara flög fram. sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har i höst vunnit både kvar till Svenskt Travkriterium och semifinal i Breeders Crown, men gått lottlös från båda finalerna.

– Han har ju vunnit försök till båda loppen och det ha varit lite tungt att det inte gått bra i finalerna, men nu fick han avsluta säsongen på det här sättet och vi laddar för fyraåringssäsongen. det är mycket rutinen det handlar om och han behöver kunna öppna bättre. Jag tog av käken till den här starten och det blev bättre så jag har hopp, sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har gjort 13 starter (5–1–2) och sprungit in 624.500 kronor så här långt. Bengt Johansson i Sala äger Ninepoints Lasse och har fött upp honom tillsammans med Westholm.

Romme hade en riktig ”finalkväll” och förutom treåringsvinnaren Ninepoints Lasse segrade Westholm även i stayterseriens final med Silver Bullit (e. Orlando Vici) och Emilia Leo tog hem montéfinalen med likaledes egentränade Zlatan Knick (e. Going Kronos).

Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

V75: ”Då når de henne inte”

V75 på hemmaplan – och sju hästar till start.
Adrian Kolgjini har laddat med segerkandidater.
– Om Adrian hittar till ledningen med Afrodite Face når de henne inte, säger pappa Lutfi Kolgjini.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Med sju hästar till start inom lördagens V75-omgång på Jägersro kan Adrian Kolgjini göra avtryck på hemmaplan, både som tränare och kusk. Det ryms flera intressanta bud för streckspelarna blande sju Kolgjini-travarna.

Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Pappa Lutfi Kolgjini är med i verksamheten och lämnade denna rapport om stallets hästar i V65 Direkt på fredagen.

Hannibal Face (V75-1) vann ett V75-lopp för ungdomar under Kriteriehelgen, men galopperade i senaste starten i klass I i Örebro.

– Han blandar och ger, det har blivit många galopp och det är mycket galopp i hästen, men det finns kapacitet i överflöd. Han har mycket kapacitet för hästen och voltstart är normalt inga problem, bara det inte blir omstart. Det kan vara förödandee för honom. Han kommer att tävla med lite mer vikt den här gången och får gå med lättare boots, sade Lutfi till V65 Direkt.

I Diamantstoförsöket (V75-2) har Kolgjini duon Afrodite Face och Hilarious Am.

– Hilarious gick rätt så bra i Norge, men borde ändå kunnat lite bättre. Det är en snabb häst, men om Afrodite Face håller sig i skinnet når inte någon henne. Det är passgångarstam i henne och hon är svår, men jag körde ett jobb med henne i tisdags och hon kändes otroligt bra. Om Adrian hittar till ledningen når de inte henne, sade ”Ludde”.

Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg

En duo från Kolgjini dyker även upp i gulddivisionen (V75-3), Meadow Prophets Minne: Upstate Face och Partizan Face. Den förstnämnde är inkvalad till guldfinalen på Solvalla nästa helg och ska starta även där.

– Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg och de är tränade för det, så det är inga problem att starta nästa helg också. Spåret är besvärligt, men som jag ser det är det Upstate och Berghs häst (Mindyourvalue W.F.) som ska räknas i toppen. Partizan Face gör alltid sitt jobb och är gedigen, han kan nog vara fyra-femma.

Upstate Face och Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund

Till lördagens huvudattraktion – Svensk Uppfödningslöpning (V75-4) – kvalade Adrian in två hästar. Adrian kör själv Hepburn, medan Erik Adielsson får chansen bakom Urban Africa.

– Vi har haft höga tankar om Hepburn hela tiden, hon har inte gjort ett fel under uppträningen och dessutom tävlat bra. Tetrick Wania får inte ha en dålig dag, men är den normal blir hästen svår att slå. Urban Africa utvecklas hela tiden och blir bättre och bättre. Det är en komplett häst, förnuftig och fin, och är absolut med där framme även om läget (bakspår) talar emot. Båda hästarna har känts helt normala i träning inför loppet.

Bästa segerchansen från Konlgjinis stall?

– Det är hugget som stucket mellan Afrodite Face och Upstate Face, sade Lutfi Kolgjini.

Fokustema
Svensk Travsport (uppdaterad)
Läs senare

Domen mot Gylling

Åtta veckors avstängning och 3.000 kronor i böter.
Det blev Jonas Gyllings bestraffning för den felaktiga drivningen på Örebrotravet igår.
Nu slutar han som kusk!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Örebrotravets måldomarnämnd överlämnade ärendet till ST efter ha dömt honom för enhandsdrivning och idag kom domen för Jonas Gylling.

Örebros måldomarnämnds dom.

Han stängdes av i åtta veckor och är fri att köra den 13 januari nästa år. Dessutom ska han betala 3.000 kronor i böter. Värt att notera är att inte händelsen bedöms som ”enhandsdrivning” av Svensk Travsport utan som felaktigt bruk av körspö.

Slutar som kusk

I ett facebook-inlägg (se nedan) skriver Jonas Gylling att han lägger av som kusk och därmed är hans korta karriär över.

 

ST:s jakt på de aktiva