Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Breeders Crown-tvåa till Crebas

Dubbla nyförvärv till Axevallatränaren Hans Crebas, italiensk häst gör 502:a starten och så har propositionerna offentliggjorts för mars.
Det är tre av de sju punkter som avverkas i dagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Hans Crebas trummar på. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Hans Crebas trummar på. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Axevallatränaren Hans Crebas har stärkt upp stallet med en spännande fyraåring. Gerben (e. Russel November) 1.13,6ak/114.445 kr avslutade treåringssäsongen med en andraplats i tyska Breeders Crown för treåriga hingstar och valacker (€29.089) och har totalt vunnit tre av sju starter i regi Jeroen Offeringa.

Sedan i senhöstas har Crebas därtill 2019 års tvåa från det belgiska Treåringsderbyt i träning. Miss Moneypenny (e. Varenne) 1.15,6am/267.622 kronor  med fem segrar på 16 starter ska få pröva lyckan på svensk mark.

***

2

Shocking Superman. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Ett tränarbyte väl värt att uppmärksamma har även ägt rum här på svensk mark. Shocking Superman (e. Orlando Vici) 1.10,7am/2.009.488 kr lämnar Östersundsproffset Oscar Berglund för Robert Bergh, enligt Travronden.
– Jag hoppas att Robert får visa vilken fantastisk häst det är. Robert är min stora idol och enligt mig Sveriges bästa tränare. Hoppas de sopar banan i Elitloppet om några månader, säger Berglund till sajten.

***

3 Igår gjorde Noodles Bieffe start 501 i karriären i Florens i Premio Civril (€7.700), men hamnade utanför prisbordet när han kördes av sin tränare Fabio Scatolini. Idag är det dags för nya uppdrag för den 14-årige sonen till Sugarcane Hanover som inte får vila på hanen…

Noodles Bieffe byter bana, kusk och startar på Capannelle i Rom i Premio Frosty Aas (€5.060) över distansen 1.640 meter autostart.

Vad Sulkysport erfar så har ingen travare gjort fler starter i karriären än Noodles Bieffe. Igår passerade Noodles Bieffe dessutom amerikanske passgångaren Terror of Thetrack med 500 starter innanför västen, men Western Terror-sonen är bara lillebror i sammanhaget när det gäller starter på passgångarsidan.

Flitigast i elden har Stacey’s Echo (e. Flarewave) varit med 603 starter under åren 1987-1998. Valacken vann 100 lopp, tjänade i sammanhanget blygsamma 45.571 dollar och tog vinnarrekordet 1.16,1.

Tvåa på listan över antal lopp är Sharp Doc (e. Doctor Harp). Han kom upp i 516 starter, vann 78 lopp och sprang in 72.623 dollar.

***

4

Robert Bergh. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

20 meters tillägg? Nej, 40 meter är det som gäller i ett dubbelklasslopp på Åby ikväll. Hästar upp till 270.000 kronor står på start och de mer meriterade hästarna – däribland tre miljonärer – jagar 40 meter bakom. På startfållan finns bland annat Paw Mahonys norske Derbyfinalist från i höstas, Millmighty (e. Make It Happen), som fått två lopp i kroppen i vinter efter kortare uppehåll.

Jakten från dubbla tillägg leds av Robert Berghs miljonär Ivory di Quattro (e. Love You). Denne hade ett starkt 2020 med över 700.000 kronor insprunget, inkluderat två STL-segrar och framför allt andraplatser i Harper Hanovers lopp på Solvalla, där kommande Prix d’Amérique-deltagaren Moni Viking segrade. Nu gör Ivory di Quattro comeback efter drygt fem månaders uppehåll.

***

5 De som gillar planering och framförhållning hade en högtidsstund under tisdagen. Då offentliggjordes propositionerna för mars månad där STL-finalerna på Solvalla lördag den 27 mars är den mest penningstinna tävlingsdagen.

Utöver STL-finalerna körs även fyra avdelningar av Margaretas tidiga Unghästserie.

Här kan du ta del av propositionerna i sin helhet.

***

6 Solvalla (första start 18.15) och Åby (18.27) delar på onsdagens expresstrav och på huvudstadsbanan plockar Timo Nurmos bland annat ut en av sina segervana, nyblivna fyraåringar i Blaze Kronos (e. Ready Cash). Hon avslutade 2020 på bästa sätt med tre raka segrar och testar nu kort distans för första gången.

Treåringstävlandet går fortfarande på sparlåga i landet och hittills i år har sex svensktränade ungdomar vunnit lopp. Ikväll slutet sju treåringar upp i ST:s Unghästserie på Solvalla och kanske blir det Nurmos i huvudrollen genom Rihanna W.I. (e. S.J.’s Caviar) som avslutade tvååringssäsongen med seger.

Här är startlistorna till onsdagens tävlingar.

***

7 Två svenskfödda, men ingen svensktränad häst kommer till start i onsdagens huvudlopp Prix Jean Dumouch (€49.000) vid dagens tävlingar i franska Agen.
Tioåringarna Beppe Am (e. Enjoy Lavec) och Gross Weight (e. Scarlet Knight) finns med i listan och ska försöka plocka in 25 meter på Jean-Michel Bazire-tränade C D (e. Great Challenger) som sannolikt blir klar favorit efter flera positiva insatser på Vincennes.

På Vivaux-banan i Marseille kommer därtill Restless (e. Ready Cash) till start. Kevin Vanderschelden tränar och kör det sjuåriga stoet i Prix de Clos Simonette (€25.000).

Den som vill spela och se på tävlingarna från Agen respektive Marseille ges den möjligheten via Svenska Spel.

Fokustema
Romme
Läs senare

Westholms fullpoängare

Han har kvalat in till både Kriteret och Breeders Crown, men missat i finalerna.
Ikväll blev det full pott för Jörgen Westholms topptreåring Nineponits Lasse i Rommes treåringsfinal.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nineponits Lasse (e. Uncle Lasse) svarade för en toppinsats i finalen i treåringsserien på Romme med 100.000 kronor till vinnaren. Tredjespår första 700 meterna spelade ingen roll – Uncle Lasse-sonen var hästlängder bättre än sina konkurrenter. Det blev nämigen en dryg inledning för Westholms treårige topphäst innan han nådde till ledningen och klockan visade 1.12,5 första kilometern.

Det bekom inte Ninepoints Lasse det minsta.

I kaxig, härlig stil anförde hästen treåringsfältet och ut ur slutsvängen fann Westholm det för gott att lämna konkurrenterna. Ninepoints Lasse stack ifrån med många längder på 1.12,9a/2.140 meter och såg allt annat än bottnad ut över mållinjen.

– Första varvet gick lite väl fort, men det var en häftig upplevelse. Det blåste kraftigt men han bara flög fram. sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har i höst vunnit både kvar till Svenskt Travkriterium och semifinal i Breeders Crown, men gått lottlös från båda finalerna.

– Han har ju vunnit försök till båda loppen och det ha varit lite tungt att det inte gått bra i finalerna, men nu fick han avsluta säsongen på det här sättet och vi laddar för fyraåringssäsongen. det är mycket rutinen det handlar om och han behöver kunna öppna bättre. Jag tog av käken till den här starten och det blev bättre så jag har hopp, sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har gjort 13 starter (5–1–2) och sprungit in 624.500 kronor så här långt. Bengt Johansson i Sala äger Ninepoints Lasse och har fött upp honom tillsammans med Westholm.

Romme hade en riktig ”finalkväll” och förutom treåringsvinnaren Ninepoints Lasse segrade Westholm även i stayterseriens final med Silver Bullit (e. Orlando Vici) och Emilia Leo tog hem montéfinalen med likaledes egentränade Zlatan Knick (e. Going Kronos).

Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

V75: ”Då når de henne inte”

V75 på hemmaplan – och sju hästar till start.
Adrian Kolgjini har laddat med segerkandidater.
– Om Adrian hittar till ledningen med Afrodite Face når de henne inte, säger pappa Lutfi Kolgjini.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Med sju hästar till start inom lördagens V75-omgång på Jägersro kan Adrian Kolgjini göra avtryck på hemmaplan, både som tränare och kusk. Det ryms flera intressanta bud för streckspelarna blande sju Kolgjini-travarna.

Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Pappa Lutfi Kolgjini är med i verksamheten och lämnade denna rapport om stallets hästar i V65 Direkt på fredagen.

Hannibal Face (V75-1) vann ett V75-lopp för ungdomar under Kriteriehelgen, men galopperade i senaste starten i klass I i Örebro.

– Han blandar och ger, det har blivit många galopp och det är mycket galopp i hästen, men det finns kapacitet i överflöd. Han har mycket kapacitet för hästen och voltstart är normalt inga problem, bara det inte blir omstart. Det kan vara förödandee för honom. Han kommer att tävla med lite mer vikt den här gången och får gå med lättare boots, sade Lutfi till V65 Direkt.

I Diamantstoförsöket (V75-2) har Kolgjini duon Afrodite Face och Hilarious Am.

– Hilarious gick rätt så bra i Norge, men borde ändå kunnat lite bättre. Det är en snabb häst, men om Afrodite Face håller sig i skinnet når inte någon henne. Det är passgångarstam i henne och hon är svår, men jag körde ett jobb med henne i tisdags och hon kändes otroligt bra. Om Adrian hittar till ledningen når de inte henne, sade ”Ludde”.

Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg

En duo från Kolgjini dyker även upp i gulddivisionen (V75-3), Meadow Prophets Minne: Upstate Face och Partizan Face. Den förstnämnde är inkvalad till guldfinalen på Solvalla nästa helg och ska starta även där.

– Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg och de är tränade för det, så det är inga problem att starta nästa helg också. Spåret är besvärligt, men som jag ser det är det Upstate och Berghs häst (Mindyourvalue W.F.) som ska räknas i toppen. Partizan Face gör alltid sitt jobb och är gedigen, han kan nog vara fyra-femma.

Upstate Face och Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund

Till lördagens huvudattraktion – Svensk Uppfödningslöpning (V75-4) – kvalade Adrian in två hästar. Adrian kör själv Hepburn, medan Erik Adielsson får chansen bakom Urban Africa.

– Vi har haft höga tankar om Hepburn hela tiden, hon har inte gjort ett fel under uppträningen och dessutom tävlat bra. Tetrick Wania får inte ha en dålig dag, men är den normal blir hästen svår att slå. Urban Africa utvecklas hela tiden och blir bättre och bättre. Det är en komplett häst, förnuftig och fin, och är absolut med där framme även om läget (bakspår) talar emot. Båda hästarna har känts helt normala i träning inför loppet.

Bästa segerchansen från Konlgjinis stall?

– Det är hugget som stucket mellan Afrodite Face och Upstate Face, sade Lutfi Kolgjini.

Fokustema
Svensk Travsport (uppdaterad)
Läs senare

Domen mot Gylling

Åtta veckors avstängning och 3.000 kronor i böter.
Det blev Jonas Gyllings bestraffning för den felaktiga drivningen på Örebrotravet igår.
Nu slutar han som kusk!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Örebrotravets måldomarnämnd överlämnade ärendet till ST efter ha dömt honom för enhandsdrivning och idag kom domen för Jonas Gylling.

Örebros måldomarnämnds dom.

Han stängdes av i åtta veckor och är fri att köra den 13 januari nästa år. Dessutom ska han betala 3.000 kronor i böter. Värt att notera är att inte händelsen bedöms som ”enhandsdrivning” av Svensk Travsport utan som felaktigt bruk av körspö.

Slutar som kusk

I ett facebook-inlägg (se nedan) skriver Jonas Gylling att han lägger av som kusk och därmed är hans korta karriär över.

 

ST:s jakt på de aktiva