Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Grönt modefärg i Cornulier

Franska tränare med stor tro på sina Prix du Cornulier-hästar, Daniel Redén i kallblodstagen, spännande treåringsdebutant efter pilsnabbt kvallopp och vem var egentligen dyrast på ASVT:s månadsauktioner ifjol? Det är fyra av de sju punkter som avverkas i dagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant


Fado Du Chene. Foto Mia Törnberg/Sulkysport


Fado Du Chene. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 De franska tränarna har visat begränsat intresse för att engagera sig i ”färggubbe-systemet” där man ska ange på vilken nivå man tror att hästen kommer kunna prestera i det aktuella loppet.

Inte sällan syns det gula gubbar rakt igenom i startlistorna, men i söndagens Prix du Cornulier (€700.000) är det annorlunda.

Hela sju av de 18 deltagarna har fått en grön gubbe markerad intill sig av sina tränare. Bland de övriga är nio markerade med en gul gubbe och två noterade med en röd dito.

Svenskduon Galactica (e. Super Photo Kosmos) och Unique Juni (e. Uptown Yankee) har just en gul gubbe Intill sig och lär inte tillhöra några av de mer betrodda hästarna i loppet.

Klart står dock att Galacticas ryttare Anna Erixon blir historisk oavsett resultat och skulle någon av de svenska hästarna bli bättre än femma så skulle även det varit historiskt vilket du kan läsa mer om här.

***

2 Daniel Redéns sagolika tränarår 2020 innehöll bland annat nio miljonsegrar på svensk mark! Samtliga dessa togs förstås med varmblod, men skaran kallblodstravare i Daniel Redéns stall växer stadigt. Inom V75 i Bollnäs i morgon startar han Bokli Rapp N.O. (e. Mörtvedt Jerkeld) i Andungens Minne. Hästen har fyra segrar och ett andrapris på sina fem senaste starter.

Redan ikväll på Romme kommer det ut ett nyförvärv hos Redén, ett kallblod! Det handlar om sexårige Bäcklös Tamlin (e. Bork Odin), 1.24,8ak/322.100 kr, som kom till Redéns stall i början av året.

Som om inte detta vore nog, på söndag i Gävle årsdebuterar dubbelmiljonären Roli Eld (e. Lome Elden) i Gävle!

***

3 Björn Goop nöp en seger vid torsdagens tävlingar på Vincennes. Bakom Pierre Bellouche-tränade Fregate Mesloise (e. Roc Meslois) tog han hem Prix de Douvres (€43.000) på 1.14,4/2.700 meter vilket gav 19.350 euro i belöning.

Goop var därtill trea med egentränade Say that Again (e. Viking Kronos) i Prix d’Erbray (€51.000), en placering som gav 7.140 euro samt tvåa med Fredrik Wallin-tränade Helio de Fromental (e. Aladin d’Ecajuel) i Prix de Cantin.

Den sistnämnde noterades för 1.14,7/2.850 meter och fick 8.250 euro för sin andraplats.

***

4 Tvåa och fyra på Vincennes i sina två senaste starter – men det var nästan ett år sedan. Som åttaåring är Shorthanded Jag (e. Jag de Bellouet), 1.11,7am/845.502 kr, tillbaka på tävlingsbanan idag. Hästen gör comeback i ny regi, i nytt land, när finskan Miia Nurmi tagit över träningen.

Shorthanded Jag inledde hos Petri Puro och var ytterst nära att kvala in till Svenskt Travderby, men fick nöja sig med tredjeplatsen i uttagningsloppet, slagen av Monark Newmen och Racing Mange. Sent på femåringssäsongen bytte hästen Puro mot Björn Goop och förra vintern fick han alltså mäta krafterna i Frankrike. Sexa-tvåa-fyra blev resultaten innan han lämnade Björn Goop i mars.

Stall Nikkanen Oy i Finland är uppfödare och har ägt hästen hela tiden. Det är även stallet bakom högkapable lillebrodern Short In Cash (e. Ready Cash), 1.11,6am/1.771.321 kr, som tog två segrar och ett andrapris på Vincennes förra vintern för Björn Goop. Hästen var även finalist i Europaderbyt och Breeders Crown som fyraåring.

Lunchtrav i Boden (första start 12.20) och kvällsaktiviteter med V64 på Romme (första start 18.20).

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

5 Årets första månadsauktion i regi ASVT drar igång på tisdag och 13 hästar ligger ute till försäljning. Förra året bjöds det ut 424 travare på ASVT:s internetauktioner och de två dyraste på de nio månadsauktioner som hölls var fölston.

ASVT:s internetauktion är tillbaka efter ha tagit paus i december.

Ulf Eriksson i Sandviken betalade mest. 550.000 kronor var prislappen för Valentina Wind (e. Supergill), 1.10,7/€60.384, dräktig med Googoo Gaagaa, medan Stall Wibb köpte E3-vinnaren Violet Bi (e. Equinox Bi-Fidji Bi), 1.11,9ak/1.690.963 kr, för 510.000 kronor.

Här hittar du hästarna på årets första ASVT-auktion.

***

6 Näst snabbast i kullen utan att ens gjort tävlingsdebut. Hur går det ihop? Ja, kan man räkna in en tidsnotering från kvallopp så är faktiskt Cash Maker (e. Donato Hanover) näst snabbast i sin kull i Italien.

Alessandro Gocciadoros häst kvalade på 1.13,8a/1.600 meter på La Maura-banan i Milano kort före årsskiftet och i eftermiddag är det dags för debut i tävlingssammanhang.

Cash Maker är är en halvbror till Amber Prad (e. Timoko) 1.12,6ak/€75.184 som slog dubbla världsrekord som tvååring på 800 metersbana och som därtill slutade tvåa i Orsi Mangellis stoavdelning som treåring.

***

7 Vincennes travar vidare och kör sin andra tävlingsdag i följd efter två dagars ledighet. Dagens tävlingar är dock fria från svenskintresse. För den som ändå blir nyfiken på tävlingarna kan ultrastammade Intrepide Turgot (e. Ready Cash) var extra spännande att följa i det tredje loppet.

Hingsten är en son till euromiljonärskan Scarlet Turgot och tränas av Sebastien Guarato.

Det körs även trav i Mauquenchy och där startar Daniel Parling sitt fyraårssto Havana Flash (e. Offshore Dream) i det inledande loppet.

Fokustema
Romme
Läs senare

Westholms fullpoängare

Han har kvalat in till både Kriteret och Breeders Crown, men missat i finalerna.
Ikväll blev det full pott för Jörgen Westholms topptreåring Nineponits Lasse i Rommes treåringsfinal.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nineponits Lasse (e. Uncle Lasse) svarade för en toppinsats i finalen i treåringsserien på Romme med 100.000 kronor till vinnaren. Tredjespår första 700 meterna spelade ingen roll – Uncle Lasse-sonen var hästlängder bättre än sina konkurrenter. Det blev nämigen en dryg inledning för Westholms treårige topphäst innan han nådde till ledningen och klockan visade 1.12,5 första kilometern.

Det bekom inte Ninepoints Lasse det minsta.

I kaxig, härlig stil anförde hästen treåringsfältet och ut ur slutsvängen fann Westholm det för gott att lämna konkurrenterna. Ninepoints Lasse stack ifrån med många längder på 1.12,9a/2.140 meter och såg allt annat än bottnad ut över mållinjen.

– Första varvet gick lite väl fort, men det var en häftig upplevelse. Det blåste kraftigt men han bara flög fram. sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har i höst vunnit både kvar till Svenskt Travkriterium och semifinal i Breeders Crown, men gått lottlös från båda finalerna.

– Han har ju vunnit försök till båda loppen och det ha varit lite tungt att det inte gått bra i finalerna, men nu fick han avsluta säsongen på det här sättet och vi laddar för fyraåringssäsongen. det är mycket rutinen det handlar om och han behöver kunna öppna bättre. Jag tog av käken till den här starten och det blev bättre så jag har hopp, sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har gjort 13 starter (5–1–2) och sprungit in 624.500 kronor så här långt. Bengt Johansson i Sala äger Ninepoints Lasse och har fött upp honom tillsammans med Westholm.

Romme hade en riktig ”finalkväll” och förutom treåringsvinnaren Ninepoints Lasse segrade Westholm även i stayterseriens final med Silver Bullit (e. Orlando Vici) och Emilia Leo tog hem montéfinalen med likaledes egentränade Zlatan Knick (e. Going Kronos).

Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

V75: ”Då når de henne inte”

V75 på hemmaplan – och sju hästar till start.
Adrian Kolgjini har laddat med segerkandidater.
– Om Adrian hittar till ledningen med Afrodite Face når de henne inte, säger pappa Lutfi Kolgjini.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Med sju hästar till start inom lördagens V75-omgång på Jägersro kan Adrian Kolgjini göra avtryck på hemmaplan, både som tränare och kusk. Det ryms flera intressanta bud för streckspelarna blande sju Kolgjini-travarna.

Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Pappa Lutfi Kolgjini är med i verksamheten och lämnade denna rapport om stallets hästar i V65 Direkt på fredagen.

Hannibal Face (V75-1) vann ett V75-lopp för ungdomar under Kriteriehelgen, men galopperade i senaste starten i klass I i Örebro.

– Han blandar och ger, det har blivit många galopp och det är mycket galopp i hästen, men det finns kapacitet i överflöd. Han har mycket kapacitet för hästen och voltstart är normalt inga problem, bara det inte blir omstart. Det kan vara förödandee för honom. Han kommer att tävla med lite mer vikt den här gången och får gå med lättare boots, sade Lutfi till V65 Direkt.

I Diamantstoförsöket (V75-2) har Kolgjini duon Afrodite Face och Hilarious Am.

– Hilarious gick rätt så bra i Norge, men borde ändå kunnat lite bättre. Det är en snabb häst, men om Afrodite Face håller sig i skinnet når inte någon henne. Det är passgångarstam i henne och hon är svår, men jag körde ett jobb med henne i tisdags och hon kändes otroligt bra. Om Adrian hittar till ledningen når de inte henne, sade ”Ludde”.

Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg

En duo från Kolgjini dyker även upp i gulddivisionen (V75-3), Meadow Prophets Minne: Upstate Face och Partizan Face. Den förstnämnde är inkvalad till guldfinalen på Solvalla nästa helg och ska starta även där.

– Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg och de är tränade för det, så det är inga problem att starta nästa helg också. Spåret är besvärligt, men som jag ser det är det Upstate och Berghs häst (Mindyourvalue W.F.) som ska räknas i toppen. Partizan Face gör alltid sitt jobb och är gedigen, han kan nog vara fyra-femma.

Upstate Face och Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund

Till lördagens huvudattraktion – Svensk Uppfödningslöpning (V75-4) – kvalade Adrian in två hästar. Adrian kör själv Hepburn, medan Erik Adielsson får chansen bakom Urban Africa.

– Vi har haft höga tankar om Hepburn hela tiden, hon har inte gjort ett fel under uppträningen och dessutom tävlat bra. Tetrick Wania får inte ha en dålig dag, men är den normal blir hästen svår att slå. Urban Africa utvecklas hela tiden och blir bättre och bättre. Det är en komplett häst, förnuftig och fin, och är absolut med där framme även om läget (bakspår) talar emot. Båda hästarna har känts helt normala i träning inför loppet.

Bästa segerchansen från Konlgjinis stall?

– Det är hugget som stucket mellan Afrodite Face och Upstate Face, sade Lutfi Kolgjini.

Fokustema
Svensk Travsport (uppdaterad)
Läs senare

Domen mot Gylling

Åtta veckors avstängning och 3.000 kronor i böter.
Det blev Jonas Gyllings bestraffning för den felaktiga drivningen på Örebrotravet igår.
Nu slutar han som kusk!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Örebrotravets måldomarnämnd överlämnade ärendet till ST efter ha dömt honom för enhandsdrivning och idag kom domen för Jonas Gylling.

Örebros måldomarnämnds dom.

Han stängdes av i åtta veckor och är fri att köra den 13 januari nästa år. Dessutom ska han betala 3.000 kronor i böter. Värt att notera är att inte händelsen bedöms som ”enhandsdrivning” av Svensk Travsport utan som felaktigt bruk av körspö.

Slutar som kusk

I ett facebook-inlägg (se nedan) skriver Jonas Gylling att han lägger av som kusk och därmed är hans korta karriär över.

 

ST:s jakt på de aktiva