Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Grönt modefärg i Cornulier

Franska tränare med stor tro på sina Prix du Cornulier-hästar, Daniel Redén i kallblodstagen, spännande treåringsdebutant efter pilsnabbt kvallopp och vem var egentligen dyrast på ASVT:s månadsauktioner ifjol? Det är fyra av de sju punkter som avverkas i dagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant


Fado Du Chene. Foto Mia Törnberg/Sulkysport


Fado Du Chene. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

1 De franska tränarna har visat begränsat intresse för att engagera sig i ”färggubbe-systemet” där man ska ange på vilken nivå man tror att hästen kommer kunna prestera i det aktuella loppet.

Inte sällan syns det gula gubbar rakt igenom i startlistorna, men i söndagens Prix du Cornulier (€700.000) är det annorlunda.

Hela sju av de 18 deltagarna har fått en grön gubbe markerad intill sig av sina tränare. Bland de övriga är nio markerade med en gul gubbe och två noterade med en röd dito.

Svenskduon Galactica (e. Super Photo Kosmos) och Unique Juni (e. Uptown Yankee) har just en gul gubbe Intill sig och lär inte tillhöra några av de mer betrodda hästarna i loppet.

Klart står dock att Galacticas ryttare Anna Erixon blir historisk oavsett resultat och skulle någon av de svenska hästarna bli bättre än femma så skulle även det varit historiskt vilket du kan läsa mer om här.

***

2 Daniel Redéns sagolika tränarår 2020 innehöll bland annat nio miljonsegrar på svensk mark! Samtliga dessa togs förstås med varmblod, men skaran kallblodstravare i Daniel Redéns stall växer stadigt. Inom V75 i Bollnäs i morgon startar han Bokli Rapp N.O. (e. Mörtvedt Jerkeld) i Andungens Minne. Hästen har fyra segrar och ett andrapris på sina fem senaste starter.

Redan ikväll på Romme kommer det ut ett nyförvärv hos Redén, ett kallblod! Det handlar om sexårige Bäcklös Tamlin (e. Bork Odin), 1.24,8ak/322.100 kr, som kom till Redéns stall i början av året.

Som om inte detta vore nog, på söndag i Gävle årsdebuterar dubbelmiljonären Roli Eld (e. Lome Elden) i Gävle!

***

3 Björn Goop nöp en seger vid torsdagens tävlingar på Vincennes. Bakom Pierre Bellouche-tränade Fregate Mesloise (e. Roc Meslois) tog han hem Prix de Douvres (€43.000) på 1.14,4/2.700 meter vilket gav 19.350 euro i belöning.

Goop var därtill trea med egentränade Say that Again (e. Viking Kronos) i Prix d’Erbray (€51.000), en placering som gav 7.140 euro samt tvåa med Fredrik Wallin-tränade Helio de Fromental (e. Aladin d’Ecajuel) i Prix de Cantin.

Den sistnämnde noterades för 1.14,7/2.850 meter och fick 8.250 euro för sin andraplats.

***

4 Tvåa och fyra på Vincennes i sina två senaste starter – men det var nästan ett år sedan. Som åttaåring är Shorthanded Jag (e. Jag de Bellouet), 1.11,7am/845.502 kr, tillbaka på tävlingsbanan idag. Hästen gör comeback i ny regi, i nytt land, när finskan Miia Nurmi tagit över träningen.

Shorthanded Jag inledde hos Petri Puro och var ytterst nära att kvala in till Svenskt Travderby, men fick nöja sig med tredjeplatsen i uttagningsloppet, slagen av Monark Newmen och Racing Mange. Sent på femåringssäsongen bytte hästen Puro mot Björn Goop och förra vintern fick han alltså mäta krafterna i Frankrike. Sexa-tvåa-fyra blev resultaten innan han lämnade Björn Goop i mars.

Stall Nikkanen Oy i Finland är uppfödare och har ägt hästen hela tiden. Det är även stallet bakom högkapable lillebrodern Short In Cash (e. Ready Cash), 1.11,6am/1.771.321 kr, som tog två segrar och ett andrapris på Vincennes förra vintern för Björn Goop. Hästen var även finalist i Europaderbyt och Breeders Crown som fyraåring.

Lunchtrav i Boden (första start 12.20) och kvällsaktiviteter med V64 på Romme (första start 18.20).

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

5 Årets första månadsauktion i regi ASVT drar igång på tisdag och 13 hästar ligger ute till försäljning. Förra året bjöds det ut 424 travare på ASVT:s internetauktioner och de två dyraste på de nio månadsauktioner som hölls var fölston.

ASVT:s internetauktion är tillbaka efter ha tagit paus i december.

Ulf Eriksson i Sandviken betalade mest. 550.000 kronor var prislappen för Valentina Wind (e. Supergill), 1.10,7/€60.384, dräktig med Googoo Gaagaa, medan Stall Wibb köpte E3-vinnaren Violet Bi (e. Equinox Bi-Fidji Bi), 1.11,9ak/1.690.963 kr, för 510.000 kronor.

Här hittar du hästarna på årets första ASVT-auktion.

***

6 Näst snabbast i kullen utan att ens gjort tävlingsdebut. Hur går det ihop? Ja, kan man räkna in en tidsnotering från kvallopp så är faktiskt Cash Maker (e. Donato Hanover) näst snabbast i sin kull i Italien.

Alessandro Gocciadoros häst kvalade på 1.13,8a/1.600 meter på La Maura-banan i Milano kort före årsskiftet och i eftermiddag är det dags för debut i tävlingssammanhang.

Cash Maker är är en halvbror till Amber Prad (e. Timoko) 1.12,6ak/€75.184 som slog dubbla världsrekord som tvååring på 800 metersbana och som därtill slutade tvåa i Orsi Mangellis stoavdelning som treåring.

***

7 Vincennes travar vidare och kör sin andra tävlingsdag i följd efter två dagars ledighet. Dagens tävlingar är dock fria från svenskintresse. För den som ändå blir nyfiken på tävlingarna kan ultrastammade Intrepide Turgot (e. Ready Cash) var extra spännande att följa i det tredje loppet.

Hingsten är en son till euromiljonärskan Scarlet Turgot och tränas av Sebastien Guarato.

Det körs även trav i Mauquenchy och där startar Daniel Parling sitt fyraårssto Havana Flash (e. Offshore Dream) i det inledande loppet.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Helena har hittat rätt igen!

Det har dröjt drygt ett år mellan segrarna. Idag slog svenskfödda Helena di Quattro till på Vincennes och Franck Nivard skötte tömmarna bakom det sjuåriga stoet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Glädje i vinnarcirkeln sedan Fabrice Souloy-managerade Helena di Quattro vunnit på Vincennes idag. Foto: Gerard Forni
Glädje i vinnarcirkeln sedan Fabrice Souloy-managerade Helena di Quattro vunnit på Vincennes idag. Foto: Gerard Forni

Inne på upploppet plockade Jarmo Niskanen-tränade Olle Rolls ner ledande Dorado Bello, men kunde varken stå emot Helena di Quattro (e. Un Mec d’Heripre-Outlook Kronos) eller vasst avslutande favoriten Vincent de Ferm sista biten.

Vincent de Ferm var närgången till slut, men Helena di Quattro – managerad av Philippe Billard och Fabrice Souloy – höll undan på 1.10,8a/2.100 meter.

Samma tid noterade Vincent Ferm (e. Mago d’Amore) som tvåa, medan Olle Rolls (e. Ready Cash) kom hem på 1.10,9 och tjänade 7.140 euro som trea.

En sjätteplats och 1.020 euro blev det för Björn Goop och Ghazi B.R. (e. Cantab Hall) på 1.11,1. Tomas Malmqvists Confidence slutade oplacerad, medan Johan Untersteiners Niky Flax och Jarmo Niskanens Burning Man diskades för galopp.

Helena di Quattro har varit en pålitlig penningplockare under lång tid, medan segrarna har uteblivit det senaste året. Förra triumfen togs på Vincennes den 10 januari 2020 i stoloppet Prix de Ranes (€43.000).

Stoet är uppfödd av Stal Quattro i Holland och Helena di Quattro är undan Outlook Kronos (e. Cantab Hall), 1.16,4ak/161.884 kr, som också lämnat Ivory di Quattro (e. Love You), 1.12,1ak*/1.146.708 kr.

Se loppet här!

Obesegrad i fem starter

Treårige Izoard Vedaquais (e. Bird Parker-Dokha Vedaquaise) är obesegrad efter fem starter och de senaste tre triumferna har tagits på Vincennes.

Nu fick han ett perfekt lopp i andra utvändigt i Prix d’Aigueperse (€44.000) och kunde kliva på i tredjespår kilometern från mål för att nå fram till ledaren 200 meter senare.

Inne på upploppet stegade Izoard Vedaquais obehindrat undan för Eric Raffin och vann på nya rekordet 1.14,0/2.700 meter.

Här gjorde Tomas Malmqvists Ilma Corda första starten sedan hon slutade oplacerad i Criterium des Jeunes, men galopperade bort sig för Björn Goop.

Vinnaren är undan Dokha Vedaquais (e. Prodigious), 1.13,9/€110.570, och hon har sin första avkomma i Izoard Vedaquais, 1.14,0l*/€58.950. Själv är modern halvsyster med Granon Vedaquais (e. Brillantissime), 1.12,3/€156.000.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Åtta utmanar FTB

Idag blev den definitiva startlistan till Prix de Sélection (€200.000) på Vincennes på lördag klar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Face Time Bourbon vid segern i Prix d'Amérique. Foto Adam Ström/stalltz.se
Face Time Bourbon vid segern i Prix d'Amérique. Foto Adam Ström/stalltz.se

Precis som ifjol slipper Face Time Bourbon (e. Ready Cash) att plocka in 25 meters tillägg på sina motståndare i Prix de Sélection. Enligt propositionen belastas fem- och sexåringar med tillägg, men eftersom inga fyraåringar anmälts är det lika start som gäller.

Eric Raffin. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Eric Raffin tar hand om tömmarna bakom Face Time Bourbon i jakten på tredje raka segern i Prix de Sélection på lördag på Vincennes och det blir också tredje gången den franske toppkusken kör Sébastien Guaratos stjärna. Vid de två tidigare starterna har duon vunnit tillsammans.

På papperet ser det ut att bli en promenad i parken för Face Time Bourbon och Eric Raffin.

Prix de Sélection (€200.000)
Priser: 90.000-50.000-28.000-16.000-10.000-4.000-2.000 euro.
2.200 meter.

  1. Galilee des Pres – Maxime Bezier
  2. For You Madrik – Benoit Robin
  3. Foxtrot Sea – Cédric Megissier
  4. Fairplay d’Urzy – Jean-Michel Bazire
  5. Fric du Chene – Franck Nivard
  6. Flore de Janeiro – Franck Blandin
  7. Fakir du Lorault – Francois Lecanu
  8. Frisbee d’Am – Alexandre Abrivard
  9. Face Time Bourbon – Eric Raffin
Fokustema
Fölrapport
Läs senare

Första fölet på Flenmo

På Flenmo Egendom har tidigare Eskilstuna-tränaren Håkan Erikssons Kitspirit blivit mor till en dotter efter Maharajah.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

– Årets första föl och nu går Kitspirit till Readly Express, berättar Johan Eriksson på Flenmo Egendom.

Kitspirit har fått en dotter efter Maharajah. Foto: privat

Modern Kitspirit (e. Credit Winner), 1.12,8ak*/490.650 kr, vann åtta lopp på 51 starter. Hon har en avkomma sedan tidigare; ettårige sonen Maxspirit (e. Explosive Matter).

Mormor Spirituell (e. Sugarcane Hanover), 1.12,7ak/1.368.500 kr, tränades, ägdes och föddes upp av Håkan Eriksson. Hennes karriär innehöll hela 24 vinster på 67 starter.

Spirituell fick åtta avkommor – samtliga startade! – och tjänade tillsammas drygt fyra miljoner kronor. Toppar gör duon Highspirit (e. Super Arnie), 1.10,7ak*/1.314.500 kr, och McSpirit (e. Kadabra), 1.12,1ak*/988.943 kr.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport