Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

”Sprungit och halvsovit i loppen”

Hagkompisar kliver ut på V75, ”vinterguld” i ny tappning, Bergh jagar seger på Vincennes och auktion ikväll.
Det är några av punkterna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Disco Volante, Sorbet och Coin Perdu möts i gulddivisionen i Bollnäs. Foto Sulkysport
Disco Volante, Sorbet och Coin Perdu möts i gulddivisionen i Bollnäs. Foto Sulkysport

1Bollnästravet står i centrum för den svenska travsporten i eftermiddag och kväll med en intressant V75-omgång. Så här ser Sulkysports tipsexpert Emil Persson på omgången:

”På förhand ser lördagens omgång mer överkomlig ut och vi landar i att spika två favoriter trots att det egentligen inte är ett helt önskvärt scenario. Vi kan nämligen inte blunda för att såväl Bokli Rapp N.O. (V75-3) som Disco Volante (V75-4) har väldigt lämpliga uppgifter framför sig.”

Två betrodda hästar spikas, men var finns skrällarna som ska föra utdelningen i höjden. Kolla in Sulkysports stora V75-genomgång med spetsstrider, analyser, ranking och systemförslag!

***

2Hemmatränaren Tomas Pettersson lastar två hästar från träningscampen Runemo Gård för start på V75. Och det är två riktiga kompisar det handlar om. Kallblodet G.G.Ojjdo (e. Svall Ivar) och varmblodet Kontur (e. Varenne) går nämligen tillsammans i hagen hemmavid. G.G.Ojjdo möter tuffa motståndare som Bokli Rapp och Tekno Jerven, medan Kontur har en intressant uppgift i klass II-försöket från spår två bakom bilen.

– G.G.Ojjdo (V75-3) har tränat på i veckan och verkar lugn och fin, det är ett gott tecken. Jag hoppas komma först och leda en bit, sedan får vi se. Lång distans ser jag som ett plus, sade Tomas till V65 Direkt.

Med Kontur är Tomas desto mer betrodd.

– Kontur (V75-5) öppnade väldigt bra på Solvalla näst senast och det är enda gången jag laddat med honom bakom bilen. Hästen har sprungit och halvsovit i loppen så nyttigt att få gå med spända linor en gång (satt fast på Solvalla näst senast). Han har haft goggleshuvudlag i de två senaste starterna och vi fortsätter med det. Han trivs bra i ledningen och framför allt är nöjd med hästen i träning, sade Tomas.

Här är startlistorna till Bollnäs lördagstävlingar.

***

3Gulddivisionen ett sömnmedel med de stora profilerna fullt upptagna med vinterträning? Visst, med barfotaförbud väntar en hel del av landets topphästar på att årsdebutera, men lördagens gulddivision i Bollnäs håller fin klass.

Disco Volante (e. Scarlet Knight) har redan vunnit en gulddivision i vinter och har varit med i Elitloppet de två senaste åren. Sorbet (e. Super Photo Kosmos) var trea i Elitloppet ifjol och dessutom tvåa i Sundsvall Open Trot i sitt senaste framträdande – för fem månader sedan. Uppstickaren heter Coin Perdu (e. S.J.’s Caviar) med seger i Svensk Uppfödningslöpning och andraplatsen i Kriteriet på meritlistan. Efter över två års långt uppehåll, inklusive avelsarbete, har hästens comeback varit lovande.

Årets första rikstotofinaler avgörs på Solvalla om två veckor.

Vinterns gulddivisionsvinnare

Datum/bana – Vinnare (far) – Kusk – Tränare

  • 12 dec Halmstad – Dragster (e. Mikro Mesh) – Erik Adielsson – Roger Malmqvist
  • 2 jan Kalmar – Sevilla (e. Ready Cash) – Joakim Lövgren – Joakim Lövgren
  • 9 jan Bergsåker – Disco Volante (e. Scarlet Knight) – Ulf Ohlsson – Stefan Melander
  • 16 jan Jägersro – Pacific Face (e. Igor November) – Giuseppe Lubrano – Giuseppe Lubrano

***

4Robert Berghs Mindyourvalue W.F. (e. Hövding Lavec) dyker upp i dagens Prix de Brest (€90.000) på Vincennes. Björn Goop kör åttaåringen från 25 meters tillägg i detta Grupp III-lopp där vinnaren kammar hem 40.500 euro.

Mindyourvalue W.F. vann Prix de Lille, körd av Björn Goop, för två år sedan. Foto: Gerard Forni

Hästen är ensam svensk representant bland de tolv deltagarna, men mer svenskt går att finna i andra lopp under tävlingsdagen. I montéloppet Prix de Courtomer (€37.000) startar Ron Kuipers Darshana (e. Lavec Kronos) och i samma lopp syns Fredrik Wallin-tränade Euskara (e. Texas Charm) som får Charlène Callico i sadeln.

Tidigare under tävlingsdagen svingar sig även Björn Goop upp bakom Jörgen Westholms Figaro Vici (e. Village Mystic) i Prix de Bernay (€43.000).

Här kan du ta del av lördagens startlistor till Vincennes tävlingar via Sulkysports spelkalender.

***

5Ett dussin hästar går under internetklubban på Traveras auktion på travera.nu ikväll med start 19.15. Åtta fölston, tre starthästar och en tvååring bjuds ut och bland dessa hästar finns fyraårige Global Bring It On (e. Bold Eagle), som förra veckan vann lopp i Örebro, och treårige Savoy Brown (e. Classic Photo), som travade en 1.16-tid som tvååring och tjänade 57.500 kr.

Här är alla hästar som säljs på Traveras auktion – och här går det att följa budgivningen.

***

6Med Hvalstad Odin (e. Moe Odin) vann han sitt första montélopp förra hösten. Igår på Romme var det dags för andra sadelsegern på ett kallblod för fransmannen Jonathan Carré.  Tillsammans med åttaårige B,W,Sture (e. Moe Odin) slutade det med överlägsen seger i montéloppet för kallblod på Romme.. 1.27,2/2.180 meter skrev segertiden till för hästen s0om tränas av Jan-Olov Persson.

Jonathan Carré slutade tvåa i svenska montéligan förra året bakom Emilia Leo.

***

7Precis som i Sverige är lördagen en stor travdag i våra grannländer. Både Norge och Finland har rikstototävlingar. Bjerke står för den norska V75-omgången, dit Årjängstränaren Tom Horpestad reser med nioåriga stoet Miss Åslanda (e. Caramba Hall), som jubilerade med sin 100:e start i karriären i sitt senaste framträdande. Då slutade hon oplacerad i ett montélopp. Bättre lycka nu i ett sexhästarslopp och sulky?

Finska kallblodet Välähdys (e. Viesker) tillhör de vinstrikaste genom tiderna och närmar sig 500.000 euro insprunget. Ytterligare ett steg mot milstolpen kan tolvåringen ta i Åbo i eftermiddag i snabbloppet med 7.000 euro till vinnaren.

Här är startlistorna till Bjerkes tävlingar.

Här är startlistorna till Åbos tävlingar.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Inget vimsig alls

I sin karakteristiska stil glänste Vimse Lars så smått i torsdagskvällens försök till Dubbelcupen i Östersund.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Öystein Tjomslands nioårige Norheim Faksen-son hade en lämplig uppgift på pappret, men det går inte påstå att han kom till dukat bord.
Därtill så tangerade han faktiskt sitt rekord över medeldistans. Körande Ulf Ohlsson valde att hålla uppe tempot hela vägen med en varvsnotering på 1.25,1 och fick hästen att komma i mål på 1.25,5a/2.140 meter.

Triumfen var värd 50.000 kronor i detta sjunde av tio försök i Dubbelcupen vars final avgörs på Romme under påskdagen den 4 april, då med 200.000 kronor till vinnaren.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Pink & Black köper svensk topphäst

Att italienska storhästägaren Scuderia Pink & Black köper en svensk topphäst, att Fredrik Linder stärker upp med två V75-bekanta hästar och att en segermaskin jagar 29:e raka segern är tre av de sju punkter som avhandlas i veckans femte morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
En svenskfödd Kriterietrea är såld och kommer exporteras till Italien. Foto Tommy Andersson/ALN
En svenskfödd Kriterietrea är såld och kommer exporteras till Italien. Foto Tommy Andersson/ALN

1 Den italienska storhästägaren Scuderia Pink & Black har köpt Kriterie- och Derbytrean Global Trustworthy (e. Muscle Hill) 1.10,7/3.849.080 kr.
Åttaåringen som startat sporadiskt karriären igenom har räknat hem tio segrar på 25 starter och bland fullträffarna är segrarna i Grupp II-klassade loppen Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst samt Frances Bulwarks lopp á 400.000 kronor styck de mest framträdande.

Breeders Course-vinnaren Acciaio är en av många framgångsrika hästar som tävlat i Scuderia Pink & Blacks ägo. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Global Trustworthy vars senaste framträdande slutade med en andraplats i Gulddivisionen på Bergsåker i december 2019 har karriären igenom tränats av Timo Nurmos, men nu blir det Alessandro Gocciadoro som tar över träningen på italiensk mark.
– Scuderia Pink & Black är alltid på jakt efter bra hästar, oavsett ålder. Under det senaste halvåret har de köpt Bubble Effe före den italienska Derbyfinalen och därtill har de Conquistador Bi och Cash Back Bi som är väldigt intressanta treåringar, säger Alessandro Gocciadoros fru Sinead Sernicoli och tillägger:
– Vi vet om att hästen inte har startat på en lång tid, förstod att han haft sina problem, men tyckte det var intressant att lägga ett bud och det accepterades. Hästen ska tränas igång försiktigt när han kommer ner hit till Italien; med tanke på de problem som har varit så måste vi ta det väldigt lugnt.

***

2 Små fält, men en det fyrbenta godbitar. Så kan Solvallas lunchtävlingar (första start 12.20) sammanfattas. Digital Summit (e. Super Photo Kosmos) kom igång sent under treåringsässongen, men började plocka segrar på hösten och kvalade in tilld en Breeders Crown-final som vanns av Brother Bill. Som fyraåring var han tvåa i två avdelningen av Margaretas Tidiga Unghästserie (bakom Ultion Face och Hail Mary), innan han försvann från banan i början av maj. Idag är det dags för comeback för Stefan Melanders miljonär. Nu ställs han bland annat mot Claes Sjöströms Jaguar Dream (e. Love You), som för en dryg månad sedan vann direkt efter över 1,5 års uppehåll.

En annan intressant årsdebutant är fyraårige Climber (e. Cantab Hall), som debuterar i regi Sibylle Tinter. Hästen vann storlopp Owners Cup K (€35.000) och slutade fyra på Vincennes som tvååring. Ifjol kvalade han in till korta E3 via andraplats i försöket. Två segrar och närmare halvmiljonen insprunget har den svenskfödde hingsten skrapat ihop hittills.

Och på tal om profiler i årsdebut – Stig H Johanson hoppar upp i tävlingssulkyn bakom egentränade Musique d’Inverne (e. Un Mec d’Heripre). Förra året körde Stig H sex lopp (0–2–2).

***

3 Fredrik Linder förstärker med två rikstotobekanta travare. Från Stefan Melanders stall kommer duon Rally Hans (e. Scarlet Knight-Loveletter), 1.12,2am/735.500 kr, och Surf’n Turf (e. Scarlet Knight-Classic Queen), 1.12,0ak/705.900 kr.

***

Jimmy H Andersson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

4 Fredagens kvällsbana är Bollnäs (första start 18.20), där färske proffstränaren Jimmy H Andersson jagar andra raka segern med egentränade Andre Agassi. Hästen blev för två veckor sedan Jimmys förste vinnare som proffstränare.
Det är även dags för andra försöket i kallblodens fyraåringsserie Sleipner Cup. Totalt väntar elva försök i vinter och vår innan två finaler – en för vardera kön – med 150.000 kronor i förstapris i varje avgörs på Romme i början av juni. Kvällens sex hästar lilla startfält ser bland annat årsdebuterande Oppgårdsdrängen (e. Tekno Odin), som ifjol vann försök till både svenska och norska Kriteriet.

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

5Formkurvan på Björn Goops hästar i Frankrike pekar uppåt och idag finns han representerad på båda de två banor som arrangerar travlopp i landet.

I Cagnes-sur-Mer kuskar Gabriele Gelormini bakom Goops Guillaume Boko (e. Prodigious) I Prix d’Helsinki (33.000) över 2.140 meter autostart och i Laval är det Sidney van den Brande som sitter upp bakom Ready Cash-sonen Goldenboy du Chenu i Prix Feu Violet (€18.000) över 2.850 meter voltstart.

På den sistnämnda banan arrangeras även fredagens High Five-lopp med start kl. 17:30. Via denna länk kan du läsa Sulkysports matiga tipsgenomgång av loppet och du som vill köpa High Five-andel i vårt system följer denna länk.

***

6 Ikväll på Sörlandet är det dags igen för kallblodet som vägrar förlora. Åttaårige, norske valacken Lesja Odin (e. Moe Odin) jagar efter långt uppehåll 29:e raka segern från debuten!

Lesja Odin debuterade den 28 augusti 2016 och fem första starterna gjordes i regi Geir Vegard Gundersen, men sedan sommaren 2018 har Lesja Odin funnits i Öystein Tjomslands vård. Ifjol blev det bara tre starter och när Lesja Odin nu gör comeback har han varit borta från tävlingsbanan nästan nio månader med 28 raka segrar i bagaget.

558.000 norska kronor har han sprungit ihop och hittills har hästen matchats mestadels i lägre klasser – 21 av segrarna tagits i lopp med 12.000–18.000 kronor i förstapris. Förstapriset i kvällens sprinterlopp med startbil är just 18.000 norska kronor och Lesja Odin har dragit spår fem bakom startbilen med tränare Tjomsland i vagnen.

Här är startlistorna till kvällens tävlingar på Sörlandet.

***

7Jennifer L Oscarsson är tillbaka på ”mammas gata” och börjar inom kort jobba för Veijo Heiskanen.
Där har hon även tidigare haft anställning och bland annat nått starka resultat som montéryttare på stallets hästar.

Oscarsson hade ett sämre år i fjol med åtta segrar på 111 starter och är alltjämt segerlös efter fyra försök 2021, men har under de tre åren dessförinnan räknat in mellan 18-23 triumfer varje säsong.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Sobel Conway övertygade

Sobel Conway flög förbi – och ifrån – sina konkurrenter på Vincennes idag.
Prix Emile Allix Courboy (€67.000) blev rensa mumsbiten för Kari Lähdekorpis travare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Jean-Michel Bazire satte full fart från andra ytter i sista sväng och redan vid ingången till upploppet hade Sobel Conway (e. Conway Hall-Jasmine Broline) kopplat grepp och sedan stack den åttaårige valacken enkelt ifrån på starka 1.11,5 över 2.700 meter.

Anders Lindqvist-tränade Wild Love (e. Love You) avslutade duktigt till andraplatsen på 1.11,7 och trea slutade Björn Goop bakom Tomas Malmqvist-tränade Calle Crown (e. Great Challenger) på 1.11,8.

Sobel Conway tog sin andra seger under vintermeetinget. Förra triumfen kom den 19 december i Prix de Saint-James (€56.000) och dessutom har han fyra andraplatser på meritlistan på den franska huvudstadsovalen.

Se loppet här!