Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Treåringstopp mot Sverige?

Tredje starten - tredje segern.
I dagens morgonsvep uppmärksammar vi bland annat att en av Italiens mest lovande treåringar börjar bli aktuell för en tripp norröver då hästen är anmäld till två storlopp på svensk mark.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Alessandro Gocciadoro vann med Cobra Killer Gar och efter fyra starter vet inte treåringen hur det känns att förlora. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Alessandro Gocciadoro vann med Cobra Killer Gar och efter fyra starter vet inte treåringen hur det känns att förlora. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

1 Det handlar om Alessandro Gocciadoro-tränade italienaren Cash Maker (e. Donato Hanover) som inlett karriären på bästa tänkbara sätt.
Under onsdagseftermiddagen vann han Premio American Bank (€6.600) på La Maura-banan i Milano på 1.14,6a/2.250 meter efter att avslutat sista kilometern efter 1.12,5.

Cash Maker som är lillebror till den dubbla världsrekordhållarinnan Amber Prad (e. Timoko) är anmäld till såväl Breeders Course som E3.

Cash Maker har hittills tjänat 8.030 euro och den som är intresserad av att bevittna tisdagens segerlopp kan klicka här.

***

2Det blev ”överåriga” kuskar som vann de tre första loppen av Juniorchansen. I Eskilstuna kördes två lopp och på Jägersro ett och utfallet var alltså på båda ställena att kuskar som var över 18 år gamla tog hem loppen.

Bäst av de tolv kuskar under 18 år som körde i loppen lyckades Nicole T Edqvist samt Stafström Mika, båda födda år 2005.
Den förstnämnda bärgade såväl en andra- som tredjeplats på Sundbyholm och Mika Stafström slutade tvåa i sitt lopp på Jägersro.

***

3 Halva V86-omgången på export. Precis som i mitten av januari delas onsdagsspelet mellan Solvalla (första start 18.15) och Momarken (18.27) som under gårdagen fick ta över arrangörsskapet av Bjerkes tävlingar på grund av ökad mängd Corona-fall i Oslo-regionen.

I stoloppet Golden Weddings lopp på Solvalla jagar rikstotohärdade miljonärskorna Dixie Brick (e. Donato Hanover) och Hossiana Boko (e. Maharajah) från 20 meters tillägg över sprinterdistans, men blev blott sex hästar på startvolten är inte uppgiften omöjlig för någon av dem att runda till seger.

Fakta

Segerrikaste kuskar i Norge 2021

Kusk, bana – Resultat

 1. Dag-Sveinung Dalen, Drammen – 264 st: 44–29–33
 2. Eirik Höitomt, Jarlsberg – 170 st: 26–19–17
 3. Frode Hamre, Jarlsberg – 56 st: 23–8–7
 4. Tom Erik Solberg, Klosterskogen – 85 st: 17–8–10
 5. Åsbjörn Tengsareid, Jarlsberg – 157 st: 15–21–16

Statistik per den 1 mars.

Expandera
Vad har de norska toppkuskarna visat för form under 2021 då? Förra året tog Dag-Sveinung Dalen sitt första landschampionat och den flitigt arbetande kusken – han har kört nästan 100 lopp fler än Eirik Höitomt på blott två månader! – har redan kopplat klart grepp i årets liga. Däremot är Dalen bara uppsatt i två av fyra V86-lopp ikväll och blir inte speciellt hårt betrodd med vare sig Möller Tor eller Ramona’s Fighter.

Här är startlistorna till kvällens tävlingar.

***

4 Det finns svenskintresse i sex av 13 hästar i dagens High Five-lopp som hämtas från Vincennes-banan i Paris.

Loppet i fråga är Prix de Sedan (€51.000) där Jarmo Niskanen bidrar med såväl Olle Rols (e. Ready Cash) som Burning Man (e. S.J.’s Caviar). Övriga svenskfödda är Johan Untersteiners Niky Flax (e. Love You) samt Philippe Billards Helena di Quattro (e. Un Mec d’Heripre) och därtill startar Björn Goop norske Ghazi B.R. (e. Cantab Hall) och Tomas Malmqvist danske Confidence (e. Great Challenger).

Jarmo Niskanen starar två hästar i High Five-loppet. Foto Mia Törnberg

Faktum är att det kryllar av svensktränade hästar på Vincennes denna dag. I montéloppet Prix d’Alencon (€50.000) startar Adrian Kolgjini Kennedy (e. Joke Face) och under sadel ska även Björn Goops Hell Cat (e. Timoko) starta i Prix du Tarn (€33.000).

Goop kör därtill Tomas Malmqvists Ilma Corda (e. Quaker Jet) i treåringsloppet Prix d’Aigueperse (€44.000) medan Adrien Lamy kör Honesty Love (e. Sam Bourbon) i Prix d’Epinay (€33.000) där Goop själv sitter bakom egentränade Harmonie Merite (e. Tucson) i samma lopp.

Svenskintresse går även att skönja i Mauquenchy. I treåringsloppet Prix de l’Aitre Saint-Maclou – Rouen (€16.000) startar Tomas Malmqvist Isla Jet (e. Bold Eagle) och Anders Lindqvist Idole Bellot (e. Obisolo) vilka båda jagar revansch efter att inlett vardera karriär med diskvalifikation.

Dessförinnan dyker även Jarmo Niskanen-tränade Honey Money (e. Timoko) upp i Prix de la Place de Vieux Marche – Rouen (€16.000).

Genom Sulkysports spelkalender kan du som vanligt ta del av startlistorna till Vincennes tävlingar.

***

5 Den största fyrbenta stjärnan är placerad utanför den stora spelformen när han dyker upp i ett av ramloppen på Momarken ikväll. Det handlar om världens bästa kallblod, Odd Herakles (e. Moe Odin), som var fläckfri 2020 med 14 segrar på lika många starter.

Odd Herakles. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Årsdebuten slutade med säker seger på Sörlandet för en knapp månad sedan och ikväll sluter blott fem motståndare upp i kallblodens snabblopp över sprinterdistans med startbil. Totalt ståtar Odd Herakles med 17 raka segrar, senaste nederlaget kom i Nordiskt Mästerskap i finska Åbo i september 2019 där Tähen Toiviomus segrade.

Odd Herakles ska göra ett par starter till i Norge enligt planen och sedan väntar tjänstgöring som avelshingst i vår och sommar hos Fredrik Fransson i Järvsö, där den norske hingsten redan är fullbokad.

***

6 Grupp-loppen duggar allt tätare på italiensk mark. På söndag är det dags för Grupp III-klassade Gran Premio Encat (€40.400) på La Maura-banan i Milano och det hela ser med största sannolikhet en svenskfödd häst som favorit.

Erik Bondo-tränade Deimos Racing (e. Quite Easy U.S.) vann Gran Premio Locatelli på just La Maura-banan för veckor sedan och ser nu ut att stå inför en passande uppgift ånyo från bricka två bakom bilen.

***

7 Europas genom tiderna dyraste ettåring som sålts på en travauktion deltog i ett kvalificeringslopp på Jägersro under tisdagskvällen, men det utan lyckat resultat.
Chapter Seven-sonen Aristoteles Face som Ellerströmgruppen AB från Trelleborg ropade in på Kolgjini Sales 2019 för 4,7 miljoner hade inte sin bästa dag utan galopperade upprepat. Lutfi Kolgjini körde hästen som tränas av Adrian Kolgjini, men den sistnämnde tog ändå för sig i kvalet.

Han var först i mål med den treårige fransosen Immateriel d’Am (e. Ready Cash) på 1.19,7/2.140 meter vars välmeriterade mor Ask For You (e. Love You) 1.10,5ak/1.612.579 kr har sin förstfödda avkomma i denna hingst.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Han är expert på att göra årsdebut

Experten på årsdebuter, ”ingen trevlig resa för den som svarar”, toppstammat fölsto byter ägare och dags för 30:e raka segern?!
Det är några punkter i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Cyber Lane och Johan Untersteiner. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Cyber Lane och Johan Untersteiner. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

1Från försök till Olympiatravet/Paralympiatravet på Jägersro i årsdebuten till final på Åby med fjärde- respektive andraplats som resultat. Två år i rad har Johan Untersteiners Derbyvinnare Cyber Lane (e. Raja Mirchi) tagit den vägen. Ikväll kan han göra det för tredje året i rad.

– Grunden i hans träning under vintern har varit snarlik, men jag har gjort lite annorlunda ändå varje år. Hästen blir äldre så något nytt måste man testa för att se vad det kan ge och för att hålla honom på bra humör, berättade Johan Untersteiner i en lång intervju på sulkysport.se igår.

Läs hela intervjun här!

Hur har det då gått när Cyber Lane tagit tävlingsbanan i besittning igen efter vinteruppehåll? Jo, så här:

 • Som treåring – seger i Halmstad: Debuterade 26 september
 • Som fyraåring – seger i Halmstad: Efter tre månaders paus från februari till maj
 • Som femåring – seger i Halmstad: Efter fem månaders paus från november till april
 • Som sexåring – tvåa på Jägersro: Efter drygt fem månaders uppehåll från oktober till april
 • Som sjuåring – seger på Jägersro: Efter nästan åtta månaders paus från augusti till april
 • Som åttaåring – ? på Jägersro: efter drygt fyra månaders uppehåll från november till april

***

2Sulkysports tipsexpert Emil Persson tror att Johan Untersteiners stjärna ror i land med seger redan i årsdebuten och hästen är ett av förslagen till singelstreck på V75-kupongen till Jägersros lördagstävlingar.

Cyber Lane är hårt betrodd, men inte omgångens största favorit. Den rollen ikläds istället Conrad Lugauer-tränade belgaren Laradja Vrijthout (e. Maharajah), som tagit två segrar och ett andrapris i Jägersrotränarens regi. Då har det handlat om bilstart – nu ställs Laradja Vrijthout inför springspår i voltstart.

– Jag är inte orolig för voltstart, han har springspår vilket betyder lite mer plats än vanligt och jag har mer tid på mig. Håller han sig bara lugn när jag vänder upp så får han gå iväg som han vill och han har visat att han har snabba ben. Han är inte beroende av ledningen, men det vore förstås enklare. Jag har aldrig kört honom i dödens, men han är lite ambitiös av sig så jag tror inte det blir någon trevlig resa för den som svarar mig, sade körande Marc Elias till V65 Direkt.

Spik eller favorit i fara? Här är Sulkysport stora tipsgenomgång till V75.

***

3Från L.G.J. Invest har Hans ”Global” Nelén köpt högintressanta USA-födda fölstoet Roses Glory.

– Hon har inget föl i år, men är dräktig med Readly Express och fölar i februari 2022, säger Hans Nelén som samtidigt sålt och/eller leasat ut ett 20-tal fölston.

Roses Glory (e. Yankee Glide-Spring Gala), 1.10,2ak/1.306.638 kr, tävlade för Peter Untersteiner och Veijo Heiskanen och räknade in 13 segrar på 34 starter. Två av vinsterna kom inom rikstoton och den mest värdefulla triumfen togs i Lovely Godivas lopp med en kvarts miljon till vinnaren. Hon kvalade också in till Drottning Silvias Pokal, men var struken i finalen.

Roses Glorys första avkomma, treårige Excellenzen (e. Raja Mirchi), tränas av amatörtränaren Malin Hurtig i Lindesberg. Ett år yngre syster Army of Monkeys (e. Bold Eagle) ägs av Stefan ”Order By Stable” Balazsi och finns i USA. Roses Glory har också en ettårig son efter Bold Eagle.

Roses Glory när hon köptes av Lars-Göran Jönsson som ettåring i Lexington. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Lars-Göran Jönsson (L.G.J. Invest) köpte Roses Glory i Lexington som ettåring för 37.000 dollar. Hon är undan ostartade Spring Gala (e. Self Possessed), vilken är halvsyster med Father Patrick, 1.08,6*/$2.600.571, Pastor Stephen, 1.10,1*/$1.058.168, Whom Shall I Fear, 1.09,8/$163.935, och Credit Winner-sonen Stan the Man, 1.10,6*/$218.468.

Förutom Roses Glory har Spring Gala lämnat Galixton (e. Trixton), 1.09,6/$93.905.

***

429 raka segrar – i morgon kväll går norske kallblodet Lesja Odin (e. Moe Odin) för att tangera världsrekordet för travare i antalet raka segrar från debuten! Längsta segersviten delas av franske Tenor de Baune (e. Le Loir), som tog sin 30:e raka seger i Prix d’Amérique 1991, och Kanadafödde A Worthy Lad (e. Worthy Bowl), som sedan blev avelshingst i Sverige.

Åttaårige Lesja Odin inledde sin karriär med en start som treåring och var borta hela fyraåringssäsongen, innan det tog fart på allvar som femåring. Elva segrar det året följdes av 13 nya triumfer 2019, men ifjol blev det bara tre starter. I mitten av mars gjorde han comeback efter nio månaders tävlingsuppehåll och fick kämpa lite för att lösa uppgiften.

Nu kan Lesja Odin kliva upp i delad ledning i travtoppen när han har en passande uppgift på hemmabanan Sörlandet. Han är en av sex hästar på startfållan med ytterligare tre konkurrenter 20 meter bakom. Tränaren Öystein Tjomsland, som bjöd på segergest i årsdebuten med 18.000 kronor i förstapris, sitter som vanligt i sulkyn. Samma förstapris står på spel i morgondagens lopp.

Startlista, 2.140 meter voltstart: 1) Lesja Odin, 2) Hövding Jaros, 3) Kaptein Kuling, 4) Arnspik, 5) Ask Major, 6) Mietor. 2.160 meter: 7) Kolnes Tom, 8) Wellek, 9) Langlands Odin.

***

Wild Love gick enkelt ifrån till seger för Alexis Prat på Enghien i mars. Foto: Gerard Forni

5Det kryllar av svenskfödda och svensktränade hästar på Vincennes denna eftermiddag. I Prix de Treport (€80.000) jagar Anders Lindqvists Wild Love (e. Love You) sin tredje seger för året och hon gör det mot många bekanta namn. Jörgen Westholm bidrar med Unique Juni (e. Uptown Yankee), bröderna Martens med Alcoy (e. Ready Cash) och Philippe Billard med Nancy America (e. Revenue).

I samma lopp startar Tomas Malmqvist Express Jet (e. Goetmals Wood) och Jägersrotränaren finns även representerad i ytterligare i två lopp. I det Grupp III-klassade treåringsloppet Prix de Saintes (€70.000) startar han Invictus Madiba (e. Booster Winner) som stöter på svenskägda Inferno Piper (e. Coup de Poker) och i Prix de la Dorgogne (€53.000) sänder han ut Bold Eagles halvsyster Hunter Valley (e. Charly du Noyer).

Svensktätt är det även i Prix d’Aubusson (€58.000) för sex- till tioåriga hästar. Staro Ivy League (e. Make it Happen), Helena di Quattro (e. Un Mec d’Heripre), Marcello Wibb (e. Raja Mirchi), Global Un Poco (e. Conway Hall) och Olle Rols (e. Ready Cash) är de fem svenskfödda hästarna i loppet som lockar med 26.100 euro till vinnaren.

Här kan du ta del av startlistorna till Vincennes tävlingar som även innehåller ett Grupp II-klassat montélopp för den äldre eliten.

***

6Jägersro (första start 14.45) är inte ensam på banan när det gäller svenska travarrangörer denna lördag. Ikväll tar Mantorp (första start 18.30) med nio lopp.

Tommy B Andersson har numera Axevallaräjongen som bas och som B-tränare tre hästar på träningslistan. En av dessa är USA-födda fyraåriga stoet Jula Beauty Am (e. Muscle Hill-Beauty of Gray), ägs av Karl-Johan Blank och är uppfödd av Am Bloodstock. Karl-Johan Blank ropade in stoet, under namnet Hookup Am, i Lexington 2018 för 85.000 dollar.

Efter att ha tävlat för Per Engblom som tvååring och Christopher Lakata som treåring kom hon till Sverige i slutet av förra året och debuterar nu i sitt nya hemland i ett stolopp över sprinterdistans på Mantorptravet ikväll, då Jorma Kontio sitter i sulkyn. Tio starter (2–2–0) och 339.811 kronor inbringade karriären i USA, där hon avslutade i oktober förra året med att vinna ett vanligt lopp Meadowlands på 1.12,7a/1.609 meter efter en resa i rygg på ledaren tillsammans med Corey Callahan. Rekordet 1.11,5ak travades som tvååring som femma i stofinalen av Kindergarten Classic ($251.020).

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

7…och så tittar vi tillbaka på den dramatiska gårdagen. Fredagen då Hail Mary (e. Googoo Gaagaa) åter tog en tävlingsbana i besittning efter fem månaders frånvaro. Intrycket var så där slappt och trögt som det kan se ut i en årsdebut, men när Bergh bad om det minsta pep Hail Mary ifrån i 1.10-fart sista 400 meterna. Så här tyckte Bergh efteråt.

Aprilväder med snö, trafikkaos och smetig bana. Visst är våren här!

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Full fart från norr till syd

Derbyvinnaren i årsdebut, tätt med italienare i Kalmar och förändring i Monté-SM.
Det är bara några av de ämnen som berör i veckans femte morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Berghs Derbyvinnare Hail Mary är redo för årsdebut i kväll. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Robert Berghs Derbyvinnare Hail Mary är redo för årsdebut i kväll. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

1 Hail Mary! Ikväll är det dags för fjolårets svenske Derbyvinnare och Breeders Crown-etta att äntra tävlingsovalen för första gången 2021. Googoo Gaagaa-sonen har tränat i vinterlandskapet runt Robert Berghs stall utanför Sundsvall och Bergh har dessutom bland annat känt på hästen i ett 1.16-jobb inne på Bergsåker inför årsdebuten.

Hail Mary hade en fenomenal fjolårssäsong och tog stora steg på utvecklingskurvan. Tolv segrar och ett andrapris på 14 starter är ett minst sagt strålande facit för hästen som har allt: startsnabbhet, speed och styrka. Nu går han in i första säsongen som äldre med sex raka segrar i bagaget – senaste häst att besegra Hail Mary var Björn Goop-tränade italienarnen Aramis Bar i finalen av Norrlands Grand Prix i juli – och möter både veteraner som varit igång i vinter och jämngamle Global Adventure (e. S.J.’s Caviar), som redan har årsdebuten avklarad. Då slutade Svante Båths femåring tvåa från tillägg när Nyhet (e. Ken Warkentin) vann.

***

2

Sulkysport har tidigare berättat om att det är stopp för travtävlingar i staten Ontario i Kanada sedan en knapp vecka tillbaka. Nu har myndigheterna i Ontario gått ett steg längre. Från och med igår har också all träningsverksamhet förbjudits på Mohawk Raceway.

Nu hoppas ledningen för banan, att det ska bli möjligt att träna och tävla på Mohawk Raceway från den 6 maj.
– Det är mycket svåra nyheter för oss, men sedan pandemin började för mer än ett år sedan har vi valt att stötta Ontarios regering i varje steg den tar och det kommer vi även fortsättningsvis göra, säger banans vd Jim Lawson i ett uttalande till det kanadensiska förbundets hemsida.

***

3Den italienska stortränaren Gennaro Casillo har nio hästar uppstallade på svensk mark. I onsdags gjorde två av dem sina första framträdande i landet och Zinko Top (e. Varenne) lyckades bäst med en tredjeplats på Åby.

Rikard N Skoglund sulky. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport Solvalla 20180211, Travkusk, Travtränare, Sulkysport, Travsport
Christoffer Eriksson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

I dag laddar Casillo om och sänder en trio till lunchtävlingarna i Kalmar. Det handlar om förhållandevis starka kort i form av det lovande treåringsstoet Coco Chanel (e. Bold Eagle), men även de Grupp-loppsmeriterade fyraåringarna Baccani (e. Ideale Luis) och Bramante Ors (e. Ideale Luis).
Christoffer Eriksson kör samtliga hästar.

I övrigt verkar det vara samma namn i favoritposition i Kalmar som inom lördagens V75-omgång på Jägersro.
Joakim Lövgren jagar sin andra raka seger med flyfotade fyraårsdamen Namaste (e. Muscle Hill) och Marc Elias sitter bakom pappa Conrad Lugauers Sebbe Cee (e. Sebastian K.) som inlett karriären med fyra segrar på fem försök.

***

4

Vilken present! En stor del av Mascate Matchs intäkter under tävlingskarriären (och när hon såldes på auktion) har hästens ägare Massi Stable beslutat att donera till Sylva Ry, en välgörenhetsorganisation som ger stöd till barn och ungdomar som drabbats av cancer.

Hela 430.000 euro, eller nästan 4,4 miljoner kronor, handlar det om till Sylva Ry. Verkställande direktör Marika Aro berättade, att det är den med marginal största donation som föreningen erhållit och att det motsvarar en tredjedel av Sylva Rys årsbudget. Ytterligare 18.970 euro skänktes från Travliga-hästen på annat håll och den totala summan uppgick till 448.970 euro

Mascate Matchs karriär drog in drygt 7,3 miljoner innan hon lade tävlingsskorna på hyllan i höstas på grund av skada. I år ska stoet betäckas med Maharajah.

***

5

Lunchbanan Kalmar (första start 12.15), huvudbanan Boden (18.20) och kvällssaxbanan Romme (18.30) – det är hela menyn för svensk travsport denna fredag.

Sexårige valacken Imakemyjokes (e. Joke Face) vann i sin andra start som treåring, men sedan följde 2,5 segerlösa år och 26 starter på tävlingsbanan. Nu ståtar Eskilstunaamatören Anneli Ekmans travare med två raka segrar! Förklaring? Tja, en stor del ligger säkerligen i byte av disciplin. I mars gjorde nämligen hästen sina två första starter under sadel och vann båda. Ikväll på Romme jagar han tredje raka triumfen med Emilia Leo i sadeln.

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

6Godkänd montéprestation krävs i Monté-SM 2021. Den nyheten kungjorde Svensk Travsport på sin hemsida under torsdagen.

Malin Bergströms sto Galactica vann fjolårets Monté-SM i lag med Anna Erixon. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

De senaste åren har Monté-SM placerats inom V75-spelet och när hästar dykt upp i startlistan som aldrig tidigare gjort ett montéframträdande så har vissa spelare skruvat på sig och framfört missnöje.
– Vi tycker det är värdefullt att montésporten får synas på bästa sändningstid ihop med de övriga SM-loppen. Samtidigt är det förstås önskvärt att spelarna inte känner onödig osäkerhet inför Monté-SM. Därför skärper vi propositionen något och lägger till att alla SM-hästar tidigare ska ha gjort minst en godkänd montéprestation, i kval eller lopp. Vi vill berätta detta redan nu så att tränarna till eventuella kandidater för Monté-SM kan planera sommarens matchning på ett så bra sätt som möjligt, säger Svensk Travsports t f sportchef Per Wetterholm i ett pressmeddelande.

***

7 Det har kryllat av USA-importer i de svenska startlistorna denna vecka och i Danmark vill man inte vara sämre. På måndag gör nämligen den amerikanske Wishing Stone-sonen Stonefire 1.10,5/735.968 dkk debut i dansk mark i regi Bo Westergård.

I USA var det Dewayne Minor som tränade hästen som vann tre av 19 starter och bland annat slutade fyra i finalen av Ontario Sire Stakes (€300.000).

Hästen dyker upp i ett öppet fyraåringslopp i Skive med 15.000 danska kronor till vinnaren och gör debut över medeldistans då loppet körs över 2.060 meter autostart.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Kraftmätning i Breeders Crown

Manchego kvalar! Derby- och Oaks-etta till start. Amerikanare i Sverige-debut. Vinstrikaste stoet genom tiderna årsdebuterar. Elitloppsdeltagare till sydvästra Frankrike. Då körs försöken i Breeders Crown. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Manchego och Dexter Dunn – på lördag kvalar duon på Meadowlands. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Manchego och Dexter Dunn – på lördag kvalar duon på Meadowlands. Foto: Adam Ström/stalltz.se

1 Björn Goop-tränade Eagle Eye Sherry (e. Bold Eagle) skrev historia som treåring förra året när hon blev det vinstrikaste svenskfödda treåringsstoet genom tiderna. Höjdpunkten var segern i Svenskt Trav-Oaks på Solvalla, en triumf som en avstängd tränare Goop fick beskåda från sidan och istället se Stefan Persson lotsa stoet till vinst.

Eagle Eye Sherry och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Eagle Eye Sherry avrundade succéåret med att av bara farten plocka hem Breeders Crown-finalen för treåriga ston i Eskilstuna.

Ikväll är hon både tillbaka på banan och i Breeders-sammanhang, när hon startar i årets första uttagningslopp för de fyraåriga stona i Örebro.

Björn Goop sitter själv i vagnen i ett högklassigt som bland annat även innehåller båda E3-vinnarna från förra året, Barbro Kronos (e. Trixton) och Globalizer (e. Bold Eagle). Vinnarna av fjolårets fyra största lopp för treåriga ston mäter alltså krafterna redan i april!

Vinstrikaste svenskfödda treåriga ston

År – Häst (far) – Tränare – Prispengar

 1. Eagle Eye Sherry (e. Bold Eagle) – Björn Goop – 5.033.000 kr
 2. Conrads Rödluva (e. S.J.’s Caviar) – Daniel Redén – 4.965.500 kr
 3. Staro Miami (e. S.J.’s Caviar) – Ari-Pekka Pakkanen – 3.642.425 kr
 4. Darling Mearas (e. Cantab Hall) – Stefan Persson – 3.582.500 kr
 5. Ina Scot (e. Allen Hanover) – Kjell P Dahlström – 3.552.000 kr

***

2 Robert Berghs nyförvärv från Srf Stable debuterar ikväll på svensk mark i försök i Breeders Crown. Rome Pays Off (e. Muscle Hill), 1.09,7ak/3.857.714 kr, och Fifty Cent Piece (e. Muscle Hill), 1.09,9ak*1.329.534 kr, kommer båda från USA och Marcus Melander.

Rome Pays Off och Mattias Melander. Foto: Chris Gooden

Rome Pays Off sprang in närmare 700.000 kronor ifjol, men det var som tvååring han gjorde starkast ifrån sig och tjänade drygt 3,1 miljoner kronor. Det året slutade Rome Pays Off tvåa i såväl Breeders Crown som Peter Haughton Memorial, medan han ifjol tog hem Tompkins-Geers ($89.100) och varit finalist (galopp) i Hambletonian Stakes.

Fifty Cent Piece vann bland annat ett försök i Pennsylvania Sire Stakes ($93.591) och en division av Simpson Stake ($43.100) förra året. Båda hästarna är uppfödda av Stefan ”Order By Stable” Balazsi och var två dyrgripar när de såldes på auktion. Fifty Cent Piece gick loss för hela 500.000 dollar, medan prislappen för Rome Pays Off var 155.000 dollar.

Fifty Cent Piece som ettåring. Foto: Lina Alm

***

3 Två svenska banor tävlar under torsdagen och kvällsbanan Örebro (första start 18.20) står förstås för höjdpunkterna med årets första uttagningslopp till Breeders Crown för tre- och fyraåriga hästar.

Sex försöksomgångar ska avgöras under året och de sex främsta hästarna får direktplats i BC-semifinalerna på Solvalla den 24 oktober.

Här är schemat: Örebro 8 april, Halmstad 17 maj, Rättvik 26 juni, Mantorp 2 augusti, Solänget 21 september och Färjestad 5 oktober.

V64-omgången i Örebro ikväll kryddas med drygt en miljon jackpotkronor extra i sexrättspotten. Lunchbana är Bergsåker (första start 12.20) och här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

4 På lördag kvalar den häst som står allra högst upp på Solvallas önskelista av tänkbara utländska gäster till Elitloppet. Manchego, världens snabbaste sto genom tiderna, går ut från spår åtta bakom bilens vingar på Meadowlands milebana och körs av Dexter Dunn.

Manchego och Dexter Dunn. Foto: Lisa Photo

Dottern till Muscle Hill har travat 1.07,7 över den engelska milen och sprungit in 2.723.181 dollar. Hennes tränare Nancy Takter tog för övrigt sin första seger – Rocky Mountan Guy – som egen tränare igår för åtta år sedan på Meadowlands.

”Då hade jag två hästar i träning, nu har jag 79”, skriver Nancy Takter på twitter, som ”smygstartat” årets säsong med åtta vinster på 26 starter och inkörda 104.195 dollar.

Förra året hade Nancy Takter rekordsiffror. Hennes stall bokförde sig för 8.077.979 dollar efter 127 vinster på 414 starter.

***

5 På söndag bjuder Turin på två högklassiga fyraåringslopp – Gran Premio Citta di Torino (€88.000) – och där startar bland annat fjolårets Derbyvinnare Bleff Dipa (e. Mister J.P.) med Vincenzo Piscuoglio Dell’Annunziata i sulkyn. Holger Ehlerts travare har gjort två starter tidigare i år med en andraplats som bäst.

I förra framträdandet var Bleff Dipa tvåa bakom Bengurion Jet (e. Maharajah) i Premio Vercelli (€12.100) på 1.12,4a/2.060 meter. Bengurion Jet finns också med i startlistan på söndag och är en av fyra hästar från Alessandro Gocciadoro stall.

I stoavdelningen har Gocciadoro fem av elva hästar och han väljer själv att köra fjolårets italienska Oaks del Trotto-vinnare Betta Zack (e. Rotary Ok), som vunnit åtta av 14 starter och sprungit in drygt 155.000 euro i karriären.

Hon ställs mot ett annat toppsto, Blackflash Bar (e. Oropuro Bar), vilken årsdebuterade med seger i Gran Premio Firenze (€88.000) på 1.13,5a/2.020 meter och Fausto Barellis sto har tjänat drygt 350.000 euro. Ifjol slutade hon tvåa i det italienska Derbyt bakom Bleff Dipa.

***

6 Dagen innan Gran Premio Citta di Torino bjuder Aversa på två penningstinna treåringslopp för hingstar respektive ston. Gran Premio Gaetano Stabile (€40.040) är det tredje större treåringsloppet på italiensk mark i år.

Bland de startande finns Raja Mirchi-sonen Colosseuss, vilken vunnit tre av sju starter i år för sin tränare Sabato di Vincenzo. I stoavdelningen har Clelia d’Arc (e. Vivid Wise As) redan vunnit ett storlopp i år. Hon segrade i Gran Premio Etruria (€40.040) och Gennaro Casillos sto ståtar med tre vinster på fyra starter i år.

***

7 Tre franska travbanor arrangerar tävlingar under torsdagen, men det är bara två av banornas tävlingar som har premium-status och visas i den franska travkanalen Equidia Pro.

Olyckligt nog för oss svenskar för det är på ”skuggbanan” Toulouse som den mest intressanta hästen dyker upp ur ett blågult perspektiv.

Jean-Michel Bazire sänder nämligen den forne Elitloppsdeltagaren Tjacko Zaz (e. Crazed) till sydvästra Frankrike för start i Prix des Benevoles (€23.000) över 2.150 meter autostart.

Cedric Terry kör hästen som jagar segerchecken på 10.350 euro åt sin svenska ägare Kings Arms i Avesta AB.

Till Lyon A Parilly skickar Anders Lindqvist Hector des Buttes (e. Travel Jet) för start i montéloppet Prix de la Meuse (€18.000) och till Mauquenchy sänder Ron Kuiper Gentille Hollandia (e. Niky) för start i Prix Roquepine (€18.000).