Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Från Vincennes till breddlopp

”Toppchans barfota runt om”, från gulddivisionen och Vincennes till breddlopp, såld på auktion igår – V75-start idag och Breeders Crown flyttas.
Det är några av punkterna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Simon Mitman och Harran Boko. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Simon Mitman och Harran Boko. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Sulkysports tipsexpert Emil Persson levererade sin stora V75-tipsgenomgång vid lunchtid igår och han har hittat en riktig skräll som enkelstreck. Det handlar om Mattias Djuse-tränade Electrical Storm (e. Make It Happen) i det avslutande stayterloppet i V75-omgången på Mantorptravet.

”Vi väljer att chansspika Electrical Storm (V75-7) som älskar när våren gör entré och han får tävla utan skor på hovarna. Spelprocenten på fjolårets Orebro I’ntnl-vinnare är så pass låg att vi bara måste ta chansen!”, skriver Emil.

Electrical Storm och Mattias Djuse spurtar hem Orebro Intn’l. Foto: stalltz.se

En som är av annan åsikt är Kalmartränaren Fredrik Persson, som sätter upp Erik Adielsson bakom Arvid S.H. (e. Scarlet Knight) i loppet.

– Jag tror att han har toppchans! Jag provade barfota runt om i senaste starten och tycker att det fick bra effekt, han fick väldigt fin utväxling och det flöt väldigt bra för honom. Det blir samma balans igen, sade Fredrik Persson till V65 Direkt.

Här är Sulkysports stora tipsgenomgång till V75 i eftermiddag.

***

2I eftermiddag startar fyrfaldige miljonären Frictions helbror Rotate (e. Scarlet Knight), 11.13,1am/477.400 kr, i klass I-försöket inom V75 på Mantorptravet. Och han gör det för nya ägare! Igår såldes nämligen hästen på Traveras internetauktion för 250.000 kronor till Ameva AB i Lysekil.

De nya ägarna har handlar häst av Stefan Melander tidigare. I höstas införskaffades nu fyraårige Digital Eye (e. Super Photo Kosmos), 1.15,0am/141.700 kr kr, som är i träning hos Björn Goop.

Ikväll är det dags igen för den traditionella lördagsauktionen på Travera. Nio starthästar, fyra fölston, tre tvååringar och tre levande fölavgifter i avelshingstar står på menyn. Första utrop är 19.15. Bland hästarna som säljs finns en tvåårig lillasyster till Kriterievinnaren och nästan åttafaldige miljonären Deimos Racing.

Här är hästarna som säljs på travera.nu ikväll.

***

Harran Boko.
Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

3Överlägsen seger i silverdivisionen i september. Tre raka galopper inom V75 efter det och två lottlösa starter på Vincennes i februari. Det är ett riktigt understatement att säga att Conrad Lugauer-tränade Harran Boko (e. Maharajah) med blott 15 startpoäng kliver ned i klass idag. Med sin skötare och delägare Simon Mitman i vagnen kommer nämligen Harran Boko ut i ett av dagens breddlopp på Åbytravet!

Sjuårige Harran Boko har vunnit 17 av 45 starter i karriären och sprungit in drygt 1,7 miljoner kronor så här långt och kände på gulddivisionshästarna i både C.L. Müllers Memorial och Meadow Prophets Minne på Jägersro i höstas, dock med galopp som utgång.

Mitman visade själv kuskform i Halmstad igår när han ledde från start till mål med Oche Trot (e. Andover Hall) under lunchtävlingarna i Halmstad. Det var Mitmans tredje seger på 18 starter.

***

4Det tävlas flitigt i Sverige under lördagen, där bland annat V75-omgången på Mantorptravet (första start 14.45) blev extrainsatt med anledning av coronapandemin. Den svenska V75-spelet skulle ju ha förlagts till Unionstravet på norska Momarken.

Åby (första start 11.10) är först ut med breddtrav, innan Mantorp tar vid och sedan Östersund (första start 18.30) med breddlopp.

Momarken tappade inte bara en svensk V75-omgång i eftermiddag, hela tävlingsdagen flyttades efter skräpta coronarestiktioner i Norge till Biri. Det är full STL-status i alla sju norska V75-lopp, där platser i finaler på svensk mark ligger i potten. Steinlagers Äreslopp är poänggrundande för guldfinalen i Gävle veckan före Elitloppet, kallblodsloppets final avgörs i Östersund den 12 juni, medan övriga divisionsfinaler avgörs på Solvalla under Elitloppshelgen.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar i Sverige och Norge.

***

5Kallblodens intresseorganisation Sleipner har beviljats medlemsskap i LRF Häst, en branschförening inom Lantbrukarnas Riksförbund som bildades 2014 och samlar allt från Svensk Travsport, Sleipner och ASVT till ridsportförbundet, islandshästförbundet och Western Riders.

– Vi kan bidra med ett nytt perspektiv på hästföretagarfrågorna och vi är övertygade om att vi tillsammans med andra intressemedlemmar i LRF kan nå längre i att förbättra förutsättningarna, säger Sleipners ordförande Marita Arvidsson till LRF.

Så här säger Marita om varför Sleipner ansökt och nu anslutit sig till LRF Häst:

– Det har de senaste åren dykt upp frågeställningar i motioner och i riksstyrelsens egna diskussioner som är övergripande för hela hästnäringen. Det har exempelvis handlat om ökande veterinärkostnader och tillgången på distriktsveterinärer i landet, det har handlat om försämrad postdistribution som drabbat seminstationer och kallblodsuppfödare och det har handlat om övergödningsutredningen med förslag, som om de blir verklighet försvårar och fördyrar hästhållning. Det är svårt att driva dessa frågor på egen hand.

***

trav, travsport, sulkysport, v75, eskilstuna, e3, finaler
Jörgen Westholm. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

6Normandie må vara ett paradis för uppfödning, men tävlingsbanorna för travsport är många i den nordfranska regionen. Idag – första start vid 11-tiden – står Lisieux i fokus i den franska travsporten och Jörgen Westholm står för de svenska inslagen.

Rommetränaren plockar ut två hästar, båda franskfödda och svenskägda. Grahal des Rioults (e. Booster Winner) startar i lärlingsloppet Prix Vans Barbot (€17.000) med Louis Theo Wissocq i sulkyn, medan Help Emge (e. Charly du Noyer) provar lyckan i Prix Equip’horse (€15.000) tillsammans med Mathieu Mottier.

Båda hästarna inledde sina tävlingskarriärer på svensk mark och Grahal des Rioults vann bland annat två lopp förra våren innan Westholm tog hästen till hemlandet.

Här går det att hitta startlistorna till Lisieux tävlingar idag. 

***

7Mantorptravet har blivit Mantorp Hästsportarena och nu har östgötarna landat ett tungt evenemang i sommar. Arenan har nämligen fått förfrågan och tackat ja till att arrangera SM i hoppning i början av augusti. Tävlingarna skulle ha avgjorts på Bråvalla i Norrköping förra sommaren, men ställdes in med anledning av coronapandemin. Nu blir det istället av på Mantorptravet den 9-15 augusti.

Mantorp skulle haft travtävlingar med fyra Breeders Crown-försök och V86 onsdag den 11 augusti, så BC-tävlingarna tidigareläggs till den 2 augusti. Solvalla skulle haft V64-tävlingar den dagen, men får istället köra V86 nio dagar senare när de båda banorna byter tävlingsdagar.

Fokustema
Boden
Läs senare

Dubbelt Face Time Bourbon

Tvååringspremiären hölls i Boden ikväll och det blev dubbelt Face Time Bourbon och starkast över upploppet var Petri Salmela-tränade Käraste Sisu för Mika Forss.
Av
Claes Freidenvall
Face Time Bourbon tog en dubbel i Boden ikväll i banans tvååringspremiär. Foto: Gerard Forni
Face Time Bourbon tog en dubbel i Boden ikväll i banans tvååringspremiär. Foto: Gerard Forni

– En riktigt fin talang som började på bästa möjliga sätt, sade Mika Forss i segerintervjun på Bodentravet.

Käraste Sisu vinner för Mika Forss.

Mika Fors hade inte speciellt bråttom från början med Käraste Sisu (e. Face Time Bourbon-Dear Abs) och lämnade vinnarhålet för positionen utvändigt om ledande Ice Cold Beer 1.200 kvar.

Där satte sig Mika Forss lugn och det blev rena krypcasinot därframme. Första 500 meterna öppnades på 1.25,9 och Ice Cold Beer varvade på 1.23,6.

Desto bättre fart blev det sista halvvarvet – klockan visade 1.13,8 – och greppet kopplade Käraste Sisu 150 kvar. Stoet höll sedan säkert ifrån sig Naomi Bros (e. Face Time Bourbon) i spurten med 2,5 längder. Vinnartiden skrevs till 1.19,8/1.640 meter och förstapriset uppgick till 25.000 kronor.

– Jag ville ta det lugnt från början och det är bättre att hästarna får avsluta snabbt när de är så unga, fortsatte Forss.

Första vinnaren

Käraste Sisu ingår i Face Time Bourbons första årgång – 35 svenskregistrerade hästar – och är hans första vinnare på svensk mark.

Modern Dear Abs (e. Muscles Yankee) har varit framgångsrik i avelsboxen med E3-vinnaren Donatello Sisu (e. Conway Hall), 1.11,0ak/1.461.844 kr, och Workout Wonder (e. Conway Hall), 1.09,2ak/€430.472, vinnare av Solvalla Grand Prix 2016 och Prins Daniels lopp 2017.

Käraste Sisus mormors mormor Martine Lobell (e. Joie de Vie) ingår i samma syskonskara som dubble Elitloppsvinnaren och Hambletonian-ettan Mack Lobell (e. Mystic Park), 1.09,7*/$3.917.594.

Själv är hon mor till V Eight ($426.565), Marla Bar ($227.116), Bar None ($219.611) och Cigar Bar ($198.095). Martine Lobell är också mormor till Classic Martine ($1.197.281) och Bar Slide ($649.932) och mormors mor till storstjärnan Hannelore Hanover ($3.303.952).

Käraste Sisu. Källa: breedersbible.com
Fokustema
Yonkers International
Läs senare

San Moteur till VM

Tidigare idag ställde Sulkysport frågan vem som blir Sveriges representant i VM-loppet ($1.000.000) på Yonkers Raceway den 15 oktober. Ikväll blev det klart vem som ska försvara de blågula färgerna.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Björn Goops San Moteur. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Björn Goops San Moteur. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Svaret på din fråga är San Moteur, säger VM-loppets europeiska promotor Klaus Koch.

San Moteur är något av en önskehäst för Klaus Koch. Många hade hoppats få se Björn Goops stjärna i Elitloppet på Solvalla tidigare i år, men nu blir det ett möte med Elitloppsvinnaren Etonnant i New York istället över distansen 2.011 meter.

– Vilket lopp det kan bli. Ecurie D. och Stoletheshow ska ju också vara med, säger Koch.

Nästa onsdag ska Björn Goops stjärna starta i Solvallas Jubileumspokal och på torsdag blir den definitiva listan till det loppet klar.

Vem blir svensk VM-häst?

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Vilka får starta i EM för ston

21 hästar vill vara med i EM för ston på Solvalla nästa onsdag.
Från svenskt håll är duon Honey Mearas och Racing Brodda garanterade en plats i loppet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Franska stoet Heliade du Goutier och Gabriele Gelormini vann enkelt Lady Snärts lopp från ledningen i våras. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Franska stoet Heliade du Goutier och Gabriele Gelormini vann enkelt Lady Snärts lopp från ledningen i våras. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

En miljon väntar vinnaren i EM för ston och bland de anmälda finns titelförsvararen Miracle Tile, men också Heliade du Goutier.

Fransyskan vann Lady Snärts lopp under Elitloppshelgen och Sébastian Guaratos sto kommer att köras av Gabriele Gelormini.

På torsdag morgon är det definitiv anmälan till EM.

Anmälda hästar:

Danmark:

 • Eenymeenyminymoe*

Finland:

 • Chicharita*
 • Her Royal Highness*

Frankrike:

 • Heliade du Goutier*

Holland:

 • Kali Smart*

Italien:

 • Zeudi Amg*
 • Bentley Gar*

Norge:

 • Miracle Tile*
 • Miss Pepper*
 • Global Bred To Win

Sverige:

 • Honey Mearas*
 • Racing Brodda*
 • Sayonara
 • Digital Class
 • Dear Friend
 • Barbro Kronos
 • Margareta Tooma
 • Devs Daffodil
 • Betting Pacer
 • Carry Cash

Tyskland:

 • Namanga Bo*

Fotnot: *garanterade plats i EM.