Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Från Vincennes till breddlopp

”Toppchans barfota runt om”, från gulddivisionen och Vincennes till breddlopp, såld på auktion igår – V75-start idag och Breeders Crown flyttas.
Det är några av punkterna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Simon Mitman och Harran Boko. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Simon Mitman och Harran Boko. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Sulkysports tipsexpert Emil Persson levererade sin stora V75-tipsgenomgång vid lunchtid igår och han har hittat en riktig skräll som enkelstreck. Det handlar om Mattias Djuse-tränade Electrical Storm (e. Make It Happen) i det avslutande stayterloppet i V75-omgången på Mantorptravet.

”Vi väljer att chansspika Electrical Storm (V75-7) som älskar när våren gör entré och han får tävla utan skor på hovarna. Spelprocenten på fjolårets Orebro I’ntnl-vinnare är så pass låg att vi bara måste ta chansen!”, skriver Emil.

Electrical Storm och Mattias Djuse spurtar hem Orebro Intn’l. Foto: stalltz.se

En som är av annan åsikt är Kalmartränaren Fredrik Persson, som sätter upp Erik Adielsson bakom Arvid S.H. (e. Scarlet Knight) i loppet.

– Jag tror att han har toppchans! Jag provade barfota runt om i senaste starten och tycker att det fick bra effekt, han fick väldigt fin utväxling och det flöt väldigt bra för honom. Det blir samma balans igen, sade Fredrik Persson till V65 Direkt.

Här är Sulkysports stora tipsgenomgång till V75 i eftermiddag.

***

2I eftermiddag startar fyrfaldige miljonären Frictions helbror Rotate (e. Scarlet Knight), 11.13,1am/477.400 kr, i klass I-försöket inom V75 på Mantorptravet. Och han gör det för nya ägare! Igår såldes nämligen hästen på Traveras internetauktion för 250.000 kronor till Ameva AB i Lysekil.

De nya ägarna har handlar häst av Stefan Melander tidigare. I höstas införskaffades nu fyraårige Digital Eye (e. Super Photo Kosmos), 1.15,0am/141.700 kr kr, som är i träning hos Björn Goop.

Ikväll är det dags igen för den traditionella lördagsauktionen på Travera. Nio starthästar, fyra fölston, tre tvååringar och tre levande fölavgifter i avelshingstar står på menyn. Första utrop är 19.15. Bland hästarna som säljs finns en tvåårig lillasyster till Kriterievinnaren och nästan åttafaldige miljonären Deimos Racing.

Här är hästarna som säljs på travera.nu ikväll.

***

Harran Boko.
Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

3Överlägsen seger i silverdivisionen i september. Tre raka galopper inom V75 efter det och två lottlösa starter på Vincennes i februari. Det är ett riktigt understatement att säga att Conrad Lugauer-tränade Harran Boko (e. Maharajah) med blott 15 startpoäng kliver ned i klass idag. Med sin skötare och delägare Simon Mitman i vagnen kommer nämligen Harran Boko ut i ett av dagens breddlopp på Åbytravet!

Sjuårige Harran Boko har vunnit 17 av 45 starter i karriären och sprungit in drygt 1,7 miljoner kronor så här långt och kände på gulddivisionshästarna i både C.L. Müllers Memorial och Meadow Prophets Minne på Jägersro i höstas, dock med galopp som utgång.

Mitman visade själv kuskform i Halmstad igår när han ledde från start till mål med Oche Trot (e. Andover Hall) under lunchtävlingarna i Halmstad. Det var Mitmans tredje seger på 18 starter.

***

4Det tävlas flitigt i Sverige under lördagen, där bland annat V75-omgången på Mantorptravet (första start 14.45) blev extrainsatt med anledning av coronapandemin. Den svenska V75-spelet skulle ju ha förlagts till Unionstravet på norska Momarken.

Åby (första start 11.10) är först ut med breddtrav, innan Mantorp tar vid och sedan Östersund (första start 18.30) med breddlopp.

Momarken tappade inte bara en svensk V75-omgång i eftermiddag, hela tävlingsdagen flyttades efter skräpta coronarestiktioner i Norge till Biri. Det är full STL-status i alla sju norska V75-lopp, där platser i finaler på svensk mark ligger i potten. Steinlagers Äreslopp är poänggrundande för guldfinalen i Gävle veckan före Elitloppet, kallblodsloppets final avgörs i Östersund den 12 juni, medan övriga divisionsfinaler avgörs på Solvalla under Elitloppshelgen.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar i Sverige och Norge.

***

5Kallblodens intresseorganisation Sleipner har beviljats medlemsskap i LRF Häst, en branschförening inom Lantbrukarnas Riksförbund som bildades 2014 och samlar allt från Svensk Travsport, Sleipner och ASVT till ridsportförbundet, islandshästförbundet och Western Riders.

– Vi kan bidra med ett nytt perspektiv på hästföretagarfrågorna och vi är övertygade om att vi tillsammans med andra intressemedlemmar i LRF kan nå längre i att förbättra förutsättningarna, säger Sleipners ordförande Marita Arvidsson till LRF.

Så här säger Marita om varför Sleipner ansökt och nu anslutit sig till LRF Häst:

– Det har de senaste åren dykt upp frågeställningar i motioner och i riksstyrelsens egna diskussioner som är övergripande för hela hästnäringen. Det har exempelvis handlat om ökande veterinärkostnader och tillgången på distriktsveterinärer i landet, det har handlat om försämrad postdistribution som drabbat seminstationer och kallblodsuppfödare och det har handlat om övergödningsutredningen med förslag, som om de blir verklighet försvårar och fördyrar hästhållning. Det är svårt att driva dessa frågor på egen hand.

***

trav, travsport, sulkysport, v75, eskilstuna, e3, finaler
Jörgen Westholm. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

6Normandie må vara ett paradis för uppfödning, men tävlingsbanorna för travsport är många i den nordfranska regionen. Idag – första start vid 11-tiden – står Lisieux i fokus i den franska travsporten och Jörgen Westholm står för de svenska inslagen.

Rommetränaren plockar ut två hästar, båda franskfödda och svenskägda. Grahal des Rioults (e. Booster Winner) startar i lärlingsloppet Prix Vans Barbot (€17.000) med Louis Theo Wissocq i sulkyn, medan Help Emge (e. Charly du Noyer) provar lyckan i Prix Equip’horse (€15.000) tillsammans med Mathieu Mottier.

Båda hästarna inledde sina tävlingskarriärer på svensk mark och Grahal des Rioults vann bland annat två lopp förra våren innan Westholm tog hästen till hemlandet.

Här går det att hitta startlistorna till Lisieux tävlingar idag. 

***

7Mantorptravet har blivit Mantorp Hästsportarena och nu har östgötarna landat ett tungt evenemang i sommar. Arenan har nämligen fått förfrågan och tackat ja till att arrangera SM i hoppning i början av augusti. Tävlingarna skulle ha avgjorts på Bråvalla i Norrköping förra sommaren, men ställdes in med anledning av coronapandemin. Nu blir det istället av på Mantorptravet den 9-15 augusti.

Mantorp skulle haft travtävlingar med fyra Breeders Crown-försök och V86 onsdag den 11 augusti, så BC-tävlingarna tidigareläggs till den 2 augusti. Solvalla skulle haft V64-tävlingar den dagen, men får istället köra V86 nio dagar senare när de båda banorna byter tävlingsdagar.

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Toppsto debuterar i ny regi

Hon kvalade in till tre stora finaler i Sverige ifjol som treåring.
På tisdag debuterar miljonärskan och ett av kullens vinstrikaste ston, Chablis Ribb, i ny regi.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Chablis Ribb och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Chablis Ribb och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Josefine Ivehag med sin tidigare stjärna Rock Me. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Chablis Ribb (e. Raja Mirchi) har hela karriären tränats av Rättviks Leif Witasp,. Samtidigt har B-tränaren Josefine Ivehag med licens på Axevalla stått som delägare i det leasade stoet.

Ifjol kvalade Chablis Ribb in till båda E3-finalerna efter försökssegrar (trea som bäst i finalen av långa E3), samt till Oaks. Över en miljon kronor sprang hon in under treåringssäsongen efter bland annat fem segrar.

Efter att ha slutat oplacerad i uttagningsloppet till Drottning Silvias Pokal i slutet av april lämnade Chablis Ribb Leif Witasp och tog istället plats i Josefin Ivehags stall.

På tisdag på Solvalla blir det debut för den nya tränaren i ett blott fem hästar stort fält med fyraåriga ston över sprinterdistans. Förstapriset är 60.000 kronor och Chablis Ribb, som får Carl Johan Jepson i sulkyn, drog perfekta innerspåret.

Motståndet kommer från Timo Nurmos-duon Marion Fouty Bon (e. Mister J.P.) och Queen Ratzeputz (e. Miscle Hill) samt Alessandros Gocciadoros Bressa du Kras (e. Irving Rivarco) och Sybille Tinter-tränade Namanga Bo (e. Maharajah).

På Solvalla på tisdag startar också fjolårets fyraåriga drottning på svenska banor, Daniel Redén-tränade Diana Zet (e. Hard Livin), i ett stolopp. I sitt senaste framträdande galopperade hon i Prins Daniels Lopp på Solvalla.

Här är startlistorna till Solvallas tävlingar på tisdag.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Hela stallet har lyft sig”

Jörgen S Erikssons Dollar Doc visade prov på bra löpskalle då han höll stången i tisdagens långlopp på Axevalla.
– En efterlängtad seger och det känns som hela stallet har lyft sig, säger Jörgen S Eriksson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Dollar Doc och Jörgen S Eriksson fick segerdefilera på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Dollar Doc och Jörgen S Eriksson fick segerdefilera på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Eskilstunatränarens springare gjorde sin blott tredje start för året och kurvan har onekligen varit den rätta. Efter en tredjeplats i årsdebuten blev hästen tvåa i den efterföljande starten och nu kom segern.
– Han fick aldrig vila någon gång. Det var körningar hela vägen, men hästen kämpade på. Han kändes riktigt fräsch och fin, säger Jörgen S Eriksson.

Dollar Doc är därmed fortsatt obesegrad när han gått i ledningen. Detta var fjärde tillfället.
– Han biter ifrån sig bra när han får hästar omkring sig.

Att hästen skulle få en lite längre paus efter fjolårets sista start i december var bestämt, men uppehållet blev aningen längre än vad som var tänkt.
– Jag kände i sista starten i fjol att han var ganska sliten. Jag hade inga direkta planer så då bestämde vi oss för att ta ett break helt enkelt. Tanken var att han skulle komma ut i mars-april igen, men han fick en hovböld bak som vi håller på och jobbar med fortfarande. Det är i princip bra nu och snart ska vi kunna köra barfota runt om också som det känns. Hästen har snälla ägare som låter oss vänta ut honom.

”Klass I framöver”

Vilka vägar han ska ta framöver är inte riktigt bestämt i nuläget.
– Jag satt och tittade lite grann igår. Det finns en möjlighet att gå för Margaretas tidiga Unghästserie den 1 juli, men det lär behövas mer startpoäng för att komma med i det loppet än vad min häst har. Därför blir det nog så att vi åker till Årjäng om tio dagar och försöker kvala in till ett finallopp som körs längre fram i sommar. Finalen körs med voltstart vilket min häst inte är så van vid, men han känns starkare och mer travsäker nu. Sedan är jag inte främmande för att gå för Klass I framöver.

Hästens sexårige helbror Ready Doc (e. Ready Cash) hade ett fint fjolår med dryga halvmiljonen intjänad, men i år har det gått sämre. På sex starter har det blivit en andraplats som bäst. Något som dock kan ändras på nu på fredag då hästen startar i Bollnäs.
– Det är småsaker som gjort att han inte har fått till det. Vi får se om det kan släppa ordentligt för honom snart också. Han känns helt okej i träningen och jag tycker att hela stallet har lyft sig med fina prestationer bara sista veckan så vi hoppas att han åker med på det av bara farten, avslutar Jörgen S Eriksson.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Fullt fokus på fyraåringar

Dagens morgonsvep handlar bland annat om fyraåringsstjärnor i såväl Sverige som Italien, men bland annat mycket berörs även att en svensk guldhäst ska pröva lyckan i Frankrike.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Hur ska man göra för att slåss om en tätplacering i nästa års Elitlopp på Solvalla? Jo, vinna fyraåringsloppet Prix Readly Express på Solvalla med 400.000 kronor till vinnaren. I år är det dags för årets upplaga – den tredje i ordningen – och resultaten i Elitloppet drygt elva månader senare har varit minst sagt starkt när det gäller vinnarna i Prix Readly Express.

  • 2019: Svante Båth-tränade Attraversiamo (e. Kiss Francais) vann Prix Readly Express på svenska rekordet 1.10,5a/2.140 meter, fortsatte med att vinna Svenskt Travderby i september – och sluta tvåa i Elitloppet bakom Cokstile 2020!
  • 2020: Daniel Redén-tränade Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) spetsvann lekande lätt Prix Readly Express på 1.11,8. han vann Sprintermästaren och slutade tvåa i Svenskt Travderby – innan han för några veckor sedan slog till med seger i Elitloppet 2021!

Vem av kvällens tolv deltagare är mogna att göra samma resa som Attraversiamo eller Don Fanucci Zet? Mest meriterade inför årets Prix Readly Express är fjolårets Breeders Crown-vinnare Mister Hercules (e. Trixton), Kriterietvåan San Moteur (e. Panne de Moteur) och Breeders Course-vinnaren Hell Bent For Am (e. Muscle Hill).

***

2 Efter tio år som lärling hos Björn Goop väljer nu 28-årige Anton Sverre att ta ut proffslicens, skriver Travronden. Sverre tar ut licens redan om två veckor så från och med 1 juli kan han titulera sig proffstränare.
– Jag blir proffstränare på Färjestad och ska hålla till på Peter Cederins gård, två och en halv mil utanför Karlstad. Det här är en familjesatsning och jag gör det tillsammans med min sambo. Svärfar kommer vara ett viktigt bollplank för mig, säger Sverre till Travronden och när han säger svärfar så syftar han på Peter Cederin vars dotter Helena alltså är sambo med Anton Sverre.

I inledningsskedet beräknar han att ha sju-åtta hästar på sin träningslista.

***

3 Solvalla (första start 18.30) bjuder på fina onsdagstävlingar även vid sidan om huvudnumret Prix Readly Express. Första Jubileumstestet för femåringar ser bland annat Reijo Liljendahls högkapable italienare Admiral As (e. Ready Cash) och Svante Båths fyrfaldige miljonär Global Adventure (e. S.J.’s Caviar).

Admiral As ska starta i onsdagens femåringslopp på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Svenskfödda duon Ambrosius (e. Uncle Lasse) och Indigo Sisu (e. Chocolatier) ställs mot fyra italienare och två jänkare i ett uttagningslopp till korta varianten av Breeders Course med final på Jägersro under Åbergskvällen i slutet av juli.
Vid sidan om Solvalla blir det även breddlopp på Hagmyren (första start 17.45) på onsdagskvällen.

Startlistorna till dagens tävlingar finner du här.

Och du förresten! Förra veckan var det stor V86-succé för Sulkysport. Full pott med åtta rätt och över 53.000 kronor i utdelning för systemförslaget till Vaggeryds tävlingar. Idag vid lunchtid kommer Emil Persson med sina drag, avslag och spikar till kvällens omgång på Solvalla.
Sulkysports andelssystem hos Vinna Tillsammans gav 2.127 kronor tillbaka på satsade 110 kronor.

Här går det att köpa andelar till kvällens V86-omgång!

***

4 Alessandro Gocciadoro är ständigt i farten och aktuell både på svensk mark och hemma i Italien. På Solvalla luftar han Cash Maker (e. Donato Hanover) respektive Zap di Girifalco (e. Dream Vacation) och på Capannelle-banan i Rom dyker fyraåringsstjärnan Bengurion Jet upp.

Maharajah-sonen övertygade stort då han vann Fyraåringseliten i Köpenhamn under Lunden-banans Copenhagen Cup-dag och ska nu genrepa inför Grupp I-loppet Gran Premio Tino Triossi (€154.000) som likaså avgörs i Rom den 29 juni.

Motståndarna är blott fem till antalet, men innehåller såväl  Bleff Dipa (e. Mister J.P.) som vann fjolårets Derby del Trotto (€847.000) som Bristol Cr (e. Owen Cr) som vann Gran Premio Mipaaf (€407.000) som tvååring.

Startlista
2.100 meter autostart

  1. Bleff Dipa – Roberto Vecchione
  2. Black Beauty Key – Vincenzo Luongo
  3. Bengurion Jet – Alessandro Gocciadoro
  4. Bristol Cr – Gaetano di Nardo
  5. Bonjovi Mmg – Dario Battistini
  6. Birba Caf – Enrico Bellei

***

5

Vagabond Bi och David Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Ett av fjolårets stora utropstecken Vagabond Bi (e. Varenne) har haft svårt att återfinna fjolårsformen. Nu görs en satsning söderut med hopp om att hästen ska passa väl in i franska lopp istället för att behöva tävla mot elitskiktet här hemma i Sverige.
– Det är struligt att som amatör stå som tränare på hästen i Frankrike när det är snabba ryck så nu tar vi hjälp av Fredrik Wallin som hjälper mig med allt där nere. Resan startar på fredag och vi siktar mot ett lopp i Caen på tisdag, säger David Persson.

Då handlar det om Prix de Corneville (€31.000) över 2.200 meter autostart för sju, åtta- och nioåriga hästar som högst tjänat 185.000 euro.

***

6 Det blev 8.000 norska kronor i böter för Ole Johan Östre efter söndagens uppmärksammade händelse på Bjerke där han efter galopp körde ikapp fältet och ”punktmarkerade” en konkurrent under 400 meter som därmed stod utan chans att attackera.

Det var Joakim Rasmussen och Hat Trick som Östre och hans Almond Paste slogs om samma spår med, men domarna ansåg tydligt att Rasmussen hade rätt till spåret. Östre tilldelades 3.000 norska kronor i böter för snäv körning och ytterligare 5.000 norska kronor i böter för osportsligt uppträdande.
– När en häst galopperar ska kusken ta hästen utåt i banan och bort från fältet så fort det är möjligt, men Östre väljer att inte göra det. Istället kör han upp till Rasmussen och lägger sig på utsidan. Det är vad vi menar är osportsligt upptränade, säger Bjerkes huvuddomare Morten Arnesen till TGN.no.

***

7 Gott om svenskintresse är det ont om i Frankrike denna onsdag. Såväl tävlingarna i Chartres som Vichy har premiumstatus och sänds i den franska trav- och galoppkanalen Equidia, men den enda svensktränade hästen som syns i listorna är Ron Kuipers Gentile Hollandia (e. Niky) som dyker upp i Prix France Adot 28 (€19.000) för femåringar.