Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

1.12-jobb på väg till Fyraåringseliten

Bergh kan inleda med V75-hattrick, Prix d'Amérique-trea redo idag, 1.12-jobb inför Fyraåringseliten och Viola Silas dräktig igen – men med vem?
Det är några av punkterna i ”Sju nyheter vid sju.”
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Mr Mah Can och Robert Bergh. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Mr Mah Can och Robert Bergh. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Margaretas Tidiga Unghästserie, STL-finaler med C.Th.Ericssons Memorial, Conrads Rödluva i ett ramlopp och hög klass på tävlingarna. Så ser det ut inför eftermiddagen på Solvalla, där Daniel Redén och Lars I Nilsson bland annat berättar djupgående om sina hästar i helgen.

Sulkysports tipsexpert Emil Persson har som vanligt analyserat V75-omgången noga i den stora tipsgenomgången.

”Finalloppen ser ut att vara väldigt jämna och de där givna spikarna lyser med sin frånvaro i vad som därmed blir den spelmässigt väldigt intressant omgång. Vi föll slutligen för Teton Sweet Lindy (V75-4) i Diamantstofinalen samt Handsome Brad (V75-7) i Gulddivisionsfinalen”, skriver Emil.

Här är Sulkysports tips till V75 på Solvalla idag.

***

Robert Bergh. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

2Robert Bergh kan få en trivsam dag på Solvalla. Åtminstone sett på förhand. Bland Berghs starthästar finns en spännande trio som kanske ger ett äkta hattrick på V75?

Timo Lane (V75-1) gjorde det bra som trea när Maestro Crowe vann i senaste starten:
– Det ser bra ut, han har tränat på bra den här veckan och gjort ett par rejäla lopp. Det är lite surt på läget (spår sju bakom bilen, reds. anm.), men har vi lite flax kan det mycket väl gå ändå, sade Bergh till V65 Direkt.

Mr Mah Can (V75-2) har inlett fyraåringssäsongen med två segrar.
– Han har gjort två jättefina lopp i sina två starter i år. Det är några bra emot som fått bra lägen, så jag har svårt att tycka att det är någon riktig vinstchans, men han gör säkert ett topplopp igen.

Condior (V75-3) är obesegrad efter tre starter i Berghs regi.
– Jag var lite bekymrad när han vann senast, då han tappade aktionen och bröt ned, men har inte sett några fel. Vi gick till och med igenom honom med veterinär för tänkte ta en liten paus, men han ser spänstigare ut och det rullar på jättefint i jobben. Han bör prestera bra igen. Spår tio i en final vill man aldrig ha, men jag tycker att det kan gå ändå, han är så bra att han kan kriga om det här.

***

3Precis som vid rikstotofinalerna och första omgången av Margaretas Tidiga Unghästserie i februari satsar Solvalla på en egen tv-sändning i eftermiddag. Med start 14:15 blir det en fem timmar lång livesändning på nätet via atg.se, Solvallas facebooksida och banans egna kanal på Youtube.

Peter Henriksson och Ola Lernå finns i studion i slutkurvan på Solvalla och duon har bland annat en direktlänk till Solvallas måldomare Björn Wikander för möjligheten att lyfta situationer från loppen, berättar Solvalla i ett pressmeddelande.

***

Gu d’Heripre och Franck Nivard vid en tidigare seger. Foto Gerard Forni

4Vincennes kickade igång vårsäsongen under fredagen och redan idag är det dags för ytterligare en tävlingsdag. Grupp II-loppet Prix Robert Auvray (€100.000) är huvudloppet med deltagare som prix d’Amerique-trean Gu d’Heripre (e. Coktail Jet) och Paralympiatravsintresserade Gelati Cut (e. Coktail Jet) som huvudrollsinnehavare, men för oss svenskar får nog ändå Prix Jean Cabrol (€67.000) anses vara av störst intresse.

Här dyker nämligen Wild Love (e. Love You) upp på nytt och jagar sin andra raka seger inom loppet av åtta dagar. Anders Lindqvist startar även Hard Times (e. Coktail Jet), Tomas Malmqvist bidrar med Calle Crown (e. Great Challenger) som får Björn Goop bakom sig och ytterligare tre svenskfödda hästar syns i listan. Jean-Michel Bazire luftar Tjacko Zaz (e. Crazed), men sitter själv bakom loppets sannolika favorit Sobel Conway (e. Conway Hall) och därtill har Philippe Billard Nancy America (e. Revenue) till start.

Ytterligare fyra svensktränade hästar startar under tävlingsdagen. Björn Goop har Balsamine Font (e. Filipp Roc) i Prix de Meaux (€53.000), Tomas Malmqvist Express Jet (e. Goetmals Wood) i Prix du Bois de Vincennes (€85.000) samt Illawara (e. Bold Eagle) i Prix de Châtillon (€53.000) och så bidrar Jörgen Westholm med Féerie de Faël (e. Sam Bourbon) i Prix de Gabarret (€37.000).

Via Sulkysports spelkalender kan du ta del dagens startlistor till Vincennes.

***

Malin Bergströms sto Galactica och Anna Erixon. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

5Efter Solvallas topptävlingar tar Axevalla (första start 18.30) vid med kvällstävlingar. Eskilstunaamatören Malin Bergström har låtit toppstoet och Stochampionatsvinnaren Galactica (e. Super Photo Kosmos) gå till aveln efter vinterns franska montéäventyr, men tro inte att Bergström ligger på latsidan. Ikväll är hon tillbaka på Stochampionatsbanan Axevalla med fyra hästar till start!

Två av dem är nyinköpta från Stefan Melanders stall och debuterar i Bergströms regi. Så här säger hon i Axevallas banprogram om nyförvärven:

– Sedan Digital Pro kom har jag jobbat en del muskulöst med henne, i övrigt har hon bara fått landa i sin nya miljö. Man får i alla fall en fin känsla när man kör henne och min uppfattning är att det är en fantastisk häst i grunden.

– Digital Carpet känns som en jättefin häst, som det ska bli spännande att få tävla med här. Hon har sett väldigt bra ut i loppen på sistone.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

6Topphästarna gör entré på löpande band här hemma i Sverige och det våras även söderöver. Under gårdagen fick fjolårets vinnare av Gran Premio Orsi Mangelli – Bepi Bi (e. Donato Hanover) 1.11,7/€213.800 – en riktig urblåsare på La Maura-banan i Milano. Alessandro Gocciadoro körde 1.12/1.600 meter med sin Grupp I-vinnare som även var trea i fjolårets italienska Derbyfinal. Årsdebuten ska äga rum i Gran Premio Citta’ di Torino (€88.000) söndag den 11 april innan en kort Norden-turné stundar.

Söndag den 9 maj ska hästen starta i Glenn Kosmos Memorial på Vermo och därefter stundar en start i Fyraåringseliten på Solvalla under Elitloppshelgen.

***

7Fyra segrar på lika många starter blev det för Googoo Gaagaa i onsdags och han är också i full gång med årets säsong. Hans tre första betäckta ston är dräktiga, däribland Viola Silas (e. Lindy Lane), 1.10,9ak*/6.742.760 kr, vinnare av korta E3, Drottning Silvias Pokal, Derbystoet, Stochampionatet och H.K.H. Prins Daniels lopp.

En intressant bokning har kommit in till Googoo Gaagaa. Det handlar om italienska mångmiljonärskan Shadow Gar (e. Pine Chip-Lady Killer Gar), 1.09,1/€592.283, som på meritlistan bland annat har en tredjeplats i Hugo Åbergs Memorial från 2017 och segrar i Lady Snärts lopp, Stoeliten (Bjerke), Giant Diablos lopp och Enoch Karlssons Minne plus Prix de Fos sur Mer, Prix de Chambord och Prix d’Alencon på Vincennes.

Fokustema
Italien
Läs senare

Maharajah-dotter vann storlopp

På hippodromen i Pontecagno bjöd Maharajah-dottern Akela Pal Ferm på uppvisning i nyinstiftade storloppet Gran Premio Valentinia (€40.040) när hon besegrade svenskfödda duon Global Trustworthy och Usain Töll.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

En postion utvändigt om ledande Aura spelade mindre roll och in slutsvängen tog femåriga Akela Pal Ferm (e. Maharajah-Remilla di Palle) och Antonio di Nardo över kommandot och försvann till en smått överlägsen seger på 1.11,3a/1.600 meter.

Akela Pal Ferm vinner i överlägsen stil.

Alessandro Gocciadoro och Global Thrustworthy (e. Muscle Hill) tog upp jakten från tredje ytter i tredjespår drygt 700 kvar, men kunde aldrig bjuda upp till dans utan fick istället inrikta sig på andraplatsen på 1.11,9. Trea slutade Usain Töll (e. Googoo Gaagaa) på 1.12,0. I det oplacerades skara fanns också svenskfödde Mellby Drake.

Andra storloppsvinsten

Gennaro Casillo-tränade Akela Pal Ferm, 1.10,3*/€117.328, har tidigare vunnit Gran Premio Matti (€40.040) och har också tredjeplatser i GP-löpningarna Mediterraneo, Citta di Follonica och Citta di Treviso.

Ostartade modern Remilla di Palle (e. S.J.’s Photo) har också lämnat trion Zen Pal Ferm (€33.759), Vive le Vent (€28.185) och Bucefalo Pal Ferm (€23.780).

Modern är i sin tur halvsyster med avelshingsten och unghäststjärnan Nad al Sheba (e. Windsong’s Legacy), 1.12,1*/€304.889, och Ora Pronobis (e. Pine Chip), 1.13,0/€119.474.

Fokustema
ATG:s ekonomichef:
Läs senare

”ATG är effektivare nu”

Kan ATG öka sin utbetalning till travsporten utifrån resultatet 2021? Blir koncernbidraget mer än 1,5 miljarder kronor? Det är frågor som är aktuella efter presentationen av ATG:s ekonomiska rapport för de nio första månaderna 2021.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
ATG:s ekonimichef Lotta Nilsson Viitala. Foto: pressbild från ATG
ATG:s ekonimichef Lotta Nilsson Viitala. Foto: pressbild från ATG
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Det vi har på bordet nu är resultat efter nio månader, resultatdispositionen är en fråga för styrelsen att ta ställning till efter årsskiftet. Vad gäller framtiden lämnar inte ATG några publika prognoser men så klart har vi påbörjat budgetarbetet. Det dröjer minst en månad till innan budgeten är klar, säger ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson Viitala och fortsätter:

– ATG:s mission är att vara hästnäringens motor och spelbranschens kompass så att en hög andel av bolagets resultat ska gå till ägarna är ju självklart, det är vårt uppdrag helt enkelt

Både travbanor och aktiva har skickat kraftfulla propåer om att utbetalningen från ATG till sporten nu är redo att ökas. Dels i form av ett liksom 2020 starkare koncernbidrag vid årets slut än vad sporten ”lånat” av ATG under löpande verksamhetsåret 2021, men naturligtvis också med en budgetförstärkning för 2022, innebärande en högre månatlig utbetalning (eller om man så vill ett större lån) än sporten har sedan spelmarknaden omreglerades årsskiftet 2018-19, vilket innebar skifte till nuvarande modell för hur pengarna rör sig mellan ATG och ST.

ATG kan nu peka på ett fantastiskt lyft av rörelseresultatet jämfört med 2019, med hela 382 miljoner kronor för de nio första månaderna. Det är från detta resultat en eventuellt höljd utbetalningsnivå kan hämtas. Men det gäller ju då att ha en viktig sak i minnet: 2019-nivån resulterade ii ett illrött underskott utifrån den utbetalningsnivå till banor och aktiva som då gällde, och som därför justerades ner med storleksordningen 80-100 miljoner under 2020.

Fakta

Helårsresultat

ATG:s rörelseresultat helår efter skatt

2020: 1.769
2019: 1.162

Koncernbidrag till ST

2020: 1.996
2019: 934

 

Expandera

Det går att göra följande gissning om vad ATG:s styrelse har att ta ställning till där i början av nästa år.

 • Rörelseresultatet för  q1, q2 och q3 2021 är 1.420 miljoner kronor
 • Förändringen under q3 jämfört med 2020 var minus 20 procent
 • Blir förändringen under q4 fortsatt cirka minus 20 procent jämfört med pandemiåret 2020 landar ATG:s rörelseresultat på cirka 1.600 miljoner kronor.
 • Det är 450 miljoner kronor bättre än det svaga 2019 och knappt 200 miljoner sämre än rekordåret 2020. Det pekar mot att utrymmet för koncernbidraget hamnar någonstans i intervallet 1,4-1,7 miljarder kronor. Detta ska alltså kvittas mot vad Svensk Travsport undr året ”lånat” av ATG, vilket lär vara någonstans i häradet av 1,5 miljarder kronor.

Utöver koncernbidraget erhåller sporten cirka 600 miljoner kronor dessutom i ersättning från ATG för sportdata, bild och ljud från tävlingarna

Det är när ATG:s budget är klar Svensk Travsport sedan i sin tur kan sammanställa sin budget för 2022. Där ingår bland annat prispengar och medel för drift och investeringar på banorna, utöver den centrala administrationen.

Rent administrativt fungerar det så att ST under löpande verksamhetsår lånar till driften av sporten och banorna från ATG, utifrån den inför året fastställda budgeten för driften av sporten. Vid varje årsskifte nollställs detta i form av koncernbidrag. Har ATG gått ”bättre än budget” kan en större utbetalning göras än vad lånet under året uppgått till. Det blev fallet efter oandemiåret 2020 då koncernbidraget tangerade 2,0 miljarder. ”Utlåningsnivån” har sedan 2019 varit storleksordningen 1,5 miljarder så efter 2020 blev alltså slutresultatet en förstärkning av ST:s ekonomi med över 400 miljoner kronor.

Å andra sidan behövdes det eftersom utfallet blev precis tvärtom efter 2019. Då blev koncernbidraget inte mer än drygt 900 miljoner kronor och ST hade alltså under året lånat cirka 600 miljoner kronor mer än man i slutändan fick i utdelning från sin i princip enda intäktskälla,  ATG. Följden var en negativ balansräkning på cirka 300 miljoner kronor för ST och att man började 2020 med en kvarstående skuld till ATG på hiskeliga 574 miljoner (!) kronor.

Denna skuld har med hjälp av ATG:s enormt starka resultat under pandemiåret 2020 kunnat regleras. Så nu kan man säga att bordet är rensat gällande att få utrymme att från och med 2022 använda ATG:s nu växande överskott till raka satsningar inom sporten.

Resultatutvecklingen jämfört med 2019 kommenterar Lotta Nilsson Viitala så här:

– ATG hade de tre första kvartalen 2021 en tillväxtökning av nettospelsintäkterna med 20 procent jämfört med 2019, som var ett tufft år. Då hade vi en rörelsemarginal på 27 procent. Efter de tre första kvartalen 2021 är rörelsemarginalen 31 procent. Det innebär att intäkterna har ökat mer än kostnaderna, att ATG är effektivare, säger Lotta Nisson Viitala.

Hittills i år uppgår posten ”fordran koncernföretag” i ATG:s ekonomiska rapport till 1,0 miljarder kronor. I den posten ingår – men annat ingår också, säger Lotta Nilsson Viitala – den där utlåningen till ST till löpande drift av sporten. Samtidigt uppgår ATG:s rörelseresultat de första nio månaderna till 1,4 miljarder. Vilket också avspeglar sig i ATG nu har allt mer välfyllda likvidkonton: 1,5 miljarder kronor. Det skulle också förvåna om inte årets tre sista månader innebär ytterligare förstärkning av resultatet jämfört mef 2019.

Å andra sidan ska man också komma ihåg att det bakom de där 1,5 miljarderna i likviditet döljer sig att ATG fortfarande har cirka en miljard i ”skulder till kreditinstitut”, lån som utagits för att finansiera de stora investeringar som gjorts för att främst etablera de sedan 2019 nya marknadsbenen sport och kasino,. Dessa skrivs nu av (avskrivningarna uppgår i år till cirka 250 miljoner kronor), och som naturligtvis någonstans i framtiden måste regleras och amorteras.

– Det finns också faktorer som vi inte kan påverka som påverkar vad utfallet resten av året blir. En sådan är till exempel hur många jackpotar det blir på de stora höstspelen. En annan är också pandemieffekter. Även om Sverige nu återgått till öppet läge är till exempel fortfarande inte resandet tillbaka till där det var innan pandemin, och resande är en sak som konkurrerar med ATG om människors tid och pengar, säger Lotta Nilsson Viitala.

Fortsatt starka siffror för ATG

 

 

 

Fokustema
Italien
Läs senare

Lottat till Orsi Mangelli

Den 1 november avgörs årets upplaga av Gran Premio Orsi Mangelli (€256.300) i Turin och idag lottades försöken till det internationella treåringsloppet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

De fem främsta från varje försök går vidare till final.

Startlistor:

Gran Premio Orsi Mangelli (€22.000)
Försök I:

 1. Caio Titus Bond – Enrico Bellei
 2. Callmethebreeze – Andrea Guzzinati
 3. Cosmo Spritz – Maurizo Cheli
 4. Cronos Degli Dei – Alessandro Gocciadoro
 5. Corazon Bar – Santo Mollo
 6. Carlomagno d’Esi – Mauro Baroncini
 7. Canto dei Venti – Vincenzo Luongo
 8. Capital Mail – Mario Minopoli Jr.
 9. Cocco Bfc – Roberto Vecchione

Gran Premio Orsi Mangelli (€22.000)
Försök II:

 1. Callisto – Vincenzo Gallo
 2. Idefix de Centule – Tony Le Beller
 3. Cash Top – Vincenzo P Dell’Annunziata
 4. Cobra Killer Gar – Alessandro Gocciadoro
 5. Cash Maker – Massimo Castaldo
 6. Croizeross – Giampaolo Minnucci
 7. Caramel Club – Santo Mollo
 8. Chuky Roc – Filippo Rocca
 9. Charmant de Zack – Antonio Di Nardo