Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Sparar hovarna till Elitloppshelgen

V75-favoriten sparar hovarna, påfyllning i Paralympiatravet, säsongsöppningar på V-banor, loppet som hade premiär 1896 skjuts upp och hästar i internetringen.
Här är ”Sju nyheter vid sju!”
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Very Kronos och Odd Herakles. Foto Mia Törnberg & Mathias Hedlund/Sulkysport
Very Kronos och Odd Herakles. Foto Mia Törnberg & Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1Tom Erik Solberg var allt som oftast kusk bakom Odd Herakles (e. Moe Odin) som tre- och fyraåring, men på hösten som fyraåring ersattes Tom Erik av av då 20-årige Adrian Solberg Akselsen. Dessa blev en strävsam duo i nästan fem år innan olyckan var framme. I mitten av juni 2019 åkte nämligen Adrian i backen i ett lopp på Momarken och ådrog sig flera frakturer. Samtidigt var Odd Herakles i toppslag med stora uppgifter framför dörren.

Tom Erik tillfrågades och tackade ja. Sedan dess har han bara missat en uppsittning bakom Odd Herakles när han på grund av resa ersattes av Jorma Kontio i slutet av förra sommaren.

Hur har det då gått för duon i återföreningen? Rätt hyfsat om man säger så. 24 starter, 23 segrar och ett andrapris! Inför eftermiddagens debut för nye tränaren Fredrik Fransson hoppar Tom Erik Solberg upp bakom en häst med 20 raka segrar i bagaget.

– Det är helt fantastiskt att ta 20 raka segrar, inte minst med tanke på i vilken konkurrens han gjort det. I högsta eliten i de allra största loppen. Det glädjer mig väldigt mycket att åka till Sverige och tävla med Odd, sade Tom Erik Solberg till V65 Direkt.

Odd Herakles och Tom Erik Solberg tog sin 20:e raka seger. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Solberg har haft tät kontakt med hästens nye tränare, både före och efter hästens flytt från Norge till Sverige för ett par veckor sedan. Och han är inte orolig inför dagens start.

– Odd är gammal och och rutinerad och klarar alla utmaningar han ställs inför. Hästen känns väldigt bra, men är inte i absolut toppform, han behöver något lopp till, men har känts lättare och finare i kroppen för varje start han gjort i år.

Odd Herakles tävlar i stort sett alltid barfota runt om numera, men idag blir det skor.

– Han går med aluminiumskor på alla hovar. Vi sparar hovarna till Solvalla, sade Solberg med Elitkampen under Elitloppshelgen i tankarna.

***

2Fyra hästar är redan klara för Paralympiatravets final på Åby den 8 maj. Racing Mange (e. Orlando Vici) plockade hem den första direktplatsen förra veckan vid segern på Jägersro och dessutom har den franska duon Gelati Cut (e. Coktail Jet) och Delia de Pommereux (e. Niky) fått inbjudan. Detsamma gäller Frode Hamre-tränade Ecurie D. (e. Infinitif).

Ytterligare två kan ikväll på Bergsåker skriva in sig i startfältet. Två? Jo, Svante Båth-tränade Very Kronos (e. Ready Cash) blev faktiskt inbjuden redan i julas, men måste som svensktränad häst vara med i ett uttagningslopp för att vara startberättigad i finalen.

Och årsdebuten för fjolårets svenske mästare är en tuff sådan med motståndare som Disco Volante (e. Scarlet Knight) och Who’s Who (e. Maharajah) i spetsen.

Vem som vinner? Här är Sulkysports tipsexpert Emil Perssons stora V75-genomgång!

***

3Två svenska banor slår upp banorna för säsongen med breddlopp med start under lördagsförmiddagen. Det handlar som Visby och Vaggeryd som är två av fem (!) svenska banor som tävlar under lördagen.

På Gotland väntar 19 tävlingsdagar med avslut i slutet av oktober och säsongens höjdpunkt är förstås V86-kvällens med Gotlandslöpningen den 14 juli.

Hemmaamatören Martin Malmqvist gör comeback efter 1,5 års uppehåll från sulkyn – läs mer här.

Smålandsbanan Vaggeryd tävlar tolv gånger till mitten av september. Största dagen är onsdagskvällen den 9 juni med Smålandsstaytern på menyn.

Breddloppstrav på Boden (första start 11.00), Vaggeryd (11.05), Visby (11.10) samt Eskilstuna (18.10) ramar in huvudtävlingarna på Bergsåker (14.45) med uttagningslopp till Paralympiatravet.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

Wild Love gick enkelt ifrån till seger för Alexis Prat på Enghien i mars. Foto: Gerard Forni

4Anders Lindqvist ser ut att ha favoriten i dagens High Five-lopp på Vincennes. Wild Love (e. Love You) jagar sin tredje seger för året på fransk mark i Prix de la Lorraine (€67.000) och som vanligt är det Alexis Prat som rattar stoet som inleder från bricka nio bakom bilen.

Ännu mer svenskt går att skönja i Prix de Château-Gaillard (€58.000) där en svenskfödd trio startar. Jarmo Niskanen sänder ut Olle Rols (e. Ready Cash), Philippe Billard bidrar med Martin de Bos (e. Maharajah) och Jo Corbaine med Onceforall Face (e. Viking Kronos).

I Grupp III-klassade Prix Jamin (€90.000) startar Tomas Malmqvist Calle Crown (e. Great Challenger) i jakten på segerchecken på 40.500 euro. För att han ska kunna bärga den kommer han bland annat behöva hålla undan 25 meter för Prix de Luxembourg-vinnaren Dorgos de Guez (e. Romcok de Guez) där Jean-Michel Bazire nu går ”all in” och rycker skorna efter en renodlad preparéstart i Angers.

Att tävlingsdagens höjdpunkt dock är femåringsloppet Prix Henri Levesque (€100.000) råder ingen tvekan om. Paralympiatravsklare Gelati Cut (e. Coktail Jet) går en spännande match mot Prix d’Amerique-trean Gu d’Heripre (e. Coktail Jet) och därtill startar Sebastien Guarato sitt toppsto Green Grass (e. Bold Eagle).

Svensktränat finns det även vid tävlingarna i Le Croisé-Laroche. Anders Lindqvist sänder iväg trion Hector des Buttes (e. Travel Jet), Histoire d’Oka (e. Hasting) samt Fille à Papa (e. Un Trésor) medan Tomas Malmqvists bidrag är Here I Am (e. Ready Cash).

Här kan du ta del av startlistorna till dagens tävlingar på Vincennes.

***

51896 kördes Jacob Meyers Pokallöp för första gången. Nästa lördag skulle det minst sagt anrika kallblodsloppet ha avgjorts på Bjerke, men coronapandemin sätter fortsatt stopp för tävlingar på Oslobanan då nedstängningen i regionen runt huvudstaden förlängts med ytterligare minst två veckor.

Med undantag av fyra år under tidigt 1900-tal har ”Meyern” körts varje år fram till ifjol, då loppet ställdes in helt och hållet på grund av pandemin. Nu skriver Norskt Trav att loppet ska avgöras senare i år.

Sulkysport, Travsport, Trav, Häst, Järvsöfaks
Järvsöfaks. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Verner, Järvsöfaks, Nordgubben, Fakse, Faksen J:r och Månprinsen A.M. är de svenskfödda kallblod som vunnit klassikern som bara kan vinnas en gång. 2019 segrade Lome Brage.

Fyraåringsloppet H.M. Konungens Pokal har nästan lika lång historia – loppet avgjordes för första gången 1903. Loppet ställdes också in ifjol, men nästa lördag avgörs årets upplaga. Då på Sörlandet som tagit över Bjerkes V75-tävlingar.

***

6Månlykke A.M. blev både svensk mästare och Årets kallblod i Sverige förra året. Ikväll på auktionssajten Traveras lördagsgiv säljs en häst som faktiskt besegrade Gunnar Melanders stjärna förra hösten. Det handlar om norskfödde tioåringen Hvalstad Odin (e. Moe Odin), 1.22,8ak/928.047 kr. Hästens senaste seger kom i Sleipners Nordiska Kamp på Bergsåker i slutet av september, då Hvalstad Odin – i regi Öystein Tjomsland – närmast besegrade just Månlykke A.M.

Tre starthästar, tre fölston och två betäckningsrätter står på menyn på Traveras auktion ikväll.

Här är hästarna som säljs.

***

7I Sverige dröjer det – och hur länge vet knappast någon i dagsläget. Att få besöka travbanor som publik alltså. Men i Danmark har politikerna enats om att öppna landet stegvis i coronapandemins spår och för travets del fanns det förhoppningar om publik på plats med start i Nyköbing Falster den 22 april.

Så blir det nu inte – lättnaderna för publik på evenemang gäller inledningsvis enbart dansk fotboll, men förhoppningar finns om att danska banor kan börja släppa in publik från den 6 maj. Charlottenlunds stora travdag med Copenhagen Cup avgörs den 16 maj. Detta berättar danska travsajten travservice.dk.

– Från hästsportens sida försökte vi argumentera för en öppning, men i detta skede fanns inget att göra. Vi kan bara hoppas på att trav- och galoppsporten får vara med när nästa lättnader sker i början av maj, säger Claus Kolin till travservice.dk.

Fokustema
V75-jackpot Örebro
Läs senare

V75-jackpot: ”Nästan osannolik”

Karriärens bästa år som tränare 2023 och raketstart på det nya året.
Fyller Maria Törnqvist på årets segertåg med vinst i lärlingsloppet när det är stor V75-jackpot i Örebro?
Så här säger hon om sin trio.
Av
Mathias Hedlund
Maria Törnqvist. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Maria Törnqvist. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Hästen det handlar om är fint stammade, femåriga stoet Gelato Pellini (e. Trixton), vars mamma Jullan (e. Juliano Star), 1.13,3am*/1.571.814 kr, tävlade duktigt i Stig H Johanssons regi. I avelsboxen har hon bland annat blivit mor till Julia Palema (1,5 miljoner).

Dit har Gelato Pellini en bra bit att vandra, men hennes vinterform går inte av för hackor och sent omsider börjar Maria Törnqvists travare få utdelning på sitt kunnande.
– Vi tyckte redan förra året att hon hade kapacitet att kvala in till Stochampionatet, men det häxade hela året. Det var stolpe ut med startspår och lopputveckling. Det var jobbigt att inte få utdelning, men nu fått det, sade Maria till V65 Direkt.

Maria Törnqvist-tränade Gelato Pellini och Dwight Pieters. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Sedan slutet av november har sex starter givit tre segrar och ytterligare två pallplatser, däribland en tredjeplats i ett diamantstoförsök från spår tolv över sprinterdistans.
– Hon har hållit formen länge, verkligen länge, och att begära att det ska hålla i sig är nästan osannolikt, men hon känns jättefin hemma och finns ingen anledning att tro att hon tappat formen, sade Maria.

Nu har hon dragit fjärdespår bakom bilen tillsammans med Julian Cordeau i lärlingsloppet (diamantstoet) över medeldistans.
– Att det varit 1.600 meter i senaste starterna är mer en tillfällighet. Hon är start och snabb och tål att göra jobb utvändigt. Ledningen vore en fördel och startsnabbheten är god. Normalt kan hon öppna rejält och spår fyra-fem i Örebro är gynnsamt.

Tänt till av montéstart?

Törnqvist plockar även ut en duo i bronsdivisionen (V75-7), men där var inte Fru Fortuna nådig. Spår elva och tolv blev utfallet av spårlottningen för Fighter Simoni (e. Orlando Vico) och Bold Request (e. Bold Eagle).
– Fighter Simoni gillade att tävla under sadel senast. Han är stark och om det blir hårt tempo så är han stark till slut. Han gillar att spurta och gå bakifrån. Jag är övertygad att äldre hästar tycker det är roligt att tävla under sadel som omväxling när man kan rida mer spårsnålt när inte vagn bakom sig. Det var bra för hästen när han fick gå invändigt.

För Bold Request är utgångsläget inte alls passande.
– Han är en frontrunner. Jag gillar hästen jättemycket och han har väldigt hög lägstanivå, men har fräschörproblem. Jag ställde av honom i tid förra säsongen för att träna och jag hoppas att han håller ihop bättre i år, sade Maria Törnqvist till V65 Direkt.

***

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport finns följande alternativ:

Sulkysport Lilla V75 – 15 andelar á 75 kr/styck

Sulkysport V75 – 15 andelar á 150 kr/styck

Sulkysport Stora V75 – 15 andelar á 250 kr/styck

Fokustema
Danmark
Läs senare

Extreme närmar sig start

Efter snart två års frånvaro från tävlingsbanan börjar danske stjärnan Extreme äntligen närma sig comeback i sin nya regi.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Extreme med sin tidigare tränare Steen Juul. Foto Kjeld Mikkelsen/KM FOTO
Extreme med sin tidigare tränare Steen Juul. Foto Kjeld Mikkelsen/KM FOTO
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Träningen av Extreme går enligt plan, och vi har nu gjort ett schema när han kommer tillbaka till tävlingarna. Naturligtvis beroende på vädret under den kommande perioden, säger Flemming Jensen till travservice.dk.

Flemming Jensen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Flemming Jensen har lagt upp schemat för Extreme (e. Chocolatier-Swiss Watch), 1.09,7ak*/3.176.738 dkk. I slutet av mars ska han gå ut i ett provlopp och den 5 april är comebacken i Ålborg planlagd till.

För Flemming Jensen kvalade Extreme den 27 november förra året i Ålborg på 1.19,1/2.140 meter med ett galoppinslag. Senaste starten skedde i Paralympiatravet 2022 och då slutade han tvåa bakom Who’s Who i regi Steen Juul och bjöds in till Elitloppet.

Fick ett år på sig

Tyvärr drabbades han av en skada samma vecka som Elitloppet skulle köras och tvingades strykas från starten. Drygt ett år senare – i juni 2023 – flyttades Extreme till Flemming Jensen. Den nye tränaren fick ett år på sig för att försöka få Extreme i stridbart skick och i samband med flytten sade delägaren Peter Willhelmsen till travservice.dk då:

– Flemming har antagit utmaningen och vi har gett honom fram till den 1 april 2024. Om Extreme inte är tillbaka då måste vi inse att hans tävlingskarriär är över.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Bästa möjliga start

Har man en mor som själv blev miljonärska och därtill är syster till en derbyvinnare får man per automatik förväntningar på sig.
Av August Zonetts tävlingsdebut att döma så har han förutsättningar för att leva upp till det!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Wäjersten kunde dra på smilbandet efter torsdagens toppkväll på Bergsåker. Bland de fyra
segergodsen fanns debutanten August Zonett. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Daniel Wäjersten kunde dra på smilbandet efter torsdagens toppkväll på Bergsåker. Bland de fyra segergodsen fanns debutanten August Zonett. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Daniel Wäjersten hade en riktig toppkväll på Bergsåker med fyra tränarsegrar på lika många försök.

Den hundraprocentiga kvällen inleddes med seger för treårige August Zonett (e. Pojke Kronos) som utan omsvep löste sin uppgift i Svensk Travsports Unghästserie.

Fakta

August Zonett

Treårig svartbrun valack e. Pojke Kronos–Ester Zonett e. Pine Chip

St: 1: 1–0–0, 1.18,3m, 50.000 kr

Ägare: Stall Zonett.
Uppfödare: Tomwik AB, Sundsvall.

Tränare: Daniel Wäjersten, Bergsåker.

Från springspår uppträdde hästen som en rutinerad tävlingshäst, pep till tät med lätthet och joggade ifrån sina konkurrenter med två längder för att komma hem på 1.18,3/2.140 meter.

Underlaget bedömdes som lätt, men flera aktiva uttryckte under kvällen att banan var lite krävande och tungsprungen så tidsnoteringen var nog lite vassare än vad den ser ut att vara.

Triumfen var värd 50.000 kronor och redan på onsdag väntar ny start för August Zonett hemma på Bergsåker.
– Han kvalade redan i november, har alltid legat i framkant och har rätt uppfattning. Vi kom iväg bra från start och nådde ledningen. Vi fick bestämma en bit och han gick undan på ett fint sätt, sade Daniel Wäjersten i Bergsåkers vinnarcirkel.

Supersto

August Zonett har toppstammade Pojke Kronos (e. Donato Hanover-Flicka Kronos) som far och är den förste av totalt åtta avkommor till hingsten att ha startat från hans kull född år 2021.

Totalt finns det 181 avkommor efter Pojke Kronos bland vilka Otroligosåfin, 1.11,5ka/949.500 kr – som vann i Östersund för tio dagar sedan och snart passerar miljon intjänat – nått längst.

August Zonetts mor Ester Zonett (e. Pine Chip) 1.12,6ak/1.472.197 kr vann 14 av 68 starter under sin karriär som bland annat innehöll en tredjeplats i Sto-SM år 2011 bakom Dileva Käll samt Global Kitten.

Därtill vann hon fyra STL-lopp och Grand Prix de Noel (€30.000) i franska Bordeaux.

August Zonett är hennes sjätte avkomma och bland de tidigare är det två som gjort avtryck i form av Klara Zonett (e. Maharajah) 1.13,2ak/419.900 kr samt Elsa Zonett (e. Pojke Kronos) 1.13,2ak/200.200 kr.

Ester Zonett är i sin tur halvsyster till superstoet Hilda Zonett (e. Spotlite Lobell) 1.10,5ak/15.434.377 kr, men det finns ytterligare en miljonär med i syskonskara i form av Palmer Zonett (e. Lindy’s Crown) 1.12,0ak/1.602.126 kr.

August Zonetts stamtavla på BreedersBible.com.