Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Elitloppsfart i Dalarna?

Missle Hill mot Disco Volante, ny travbana i Milano och så är det dags för det tredje uttagningsloppet till Breeders Course.
Som så många gånger tidigare ger vi oss ut på en Europautflykt i veckans femte morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Stefan Melander-tränade Disco Volante och Ulf Ohlsson ska starta i Rättvik. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Stefan Melander-tränade Disco Volante och Ulf Ohlsson ska starta i Rättvik. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Han slutade femma i Elitloppet ifjol som femåring och visst talar en hel del för att Missle Hill (e. Muscle Hill) får chansen även i årets upplaga. Att han ska höra hemma där kan Daniel Redéns travare visa i Rättvik ikväll: 1.640 meter och autostart är förutsättningarna i Marknadssprintern i Dalarna!

Missle Hill kommer från en stark femåringssäsong med sju segrar på tio starter, inkluderat både Jubileumspokalen och STL Open på Solvalla, och travade 1.09,7 som tvåa i sitt Elitloppsförsök. Kan det bli en 1.09-tid även ikväll? Sparringpartners saknas inte med främst vinterns fyrfaldige gulddivisionsvinnare Disco Volante (e. Scarlet Knight) bakom startbilsvingen. Dessutom gör hemmastjärnan och veteranen On Track Piraten (e. Kool du Caux) sin 182:a start i karriären på banan där han genomförde sitt premielopp 2010!

Årets snabbaste notering i Sverige är 1.09,9ak – och den delar Click Bait (e. Cantab Hall) och Gareth Boko (e. Make It Happen) på. Kan någon utmana det ikväll?

***

2Trots att blott tre hästar kvarstod efter en strykning i torsdagslunchens treåringslopp i Halmstad så gick det undan.
Segertiden när Jerry Riordans Maharajah-son Donizetti bärgade karriärens tredje seger i femte starten skrevs till 1.14,7a/2.140 meter och den togs efter att ledaren King of Djazz (e. Zola Boko) hunnits upp i allra sista steget.

Måltrean Giant Design (e. S.J.’s Caviar) var slagen med 40 meter av tätduon, men kunde likväl räkna hem 15.000 kronor.

***

3Dubbla lunchbanor och dubbla kvällsbanor. Det bjuds en bred meny i trav-Sverige under fredagen med fyra tävlingar.
Rättvik (första start 18.20) är alltså huvudbegivenheten, men redan i Solvallas lunchtävlingar (start 12.20) finns intressanta hästar…

…som USA-födde fyraåringen D.D.’s Redemption (e. Andover Hall-Deedee’s Destiny), 1.10,4/600.094 kr, som debuterar i Europa i regi Sandra Luomala. Danska Stall Rita köpte hästen som i USA tränades av Åke Svanstedt och D.D.’s Redemption tog två segrar på tolv starter. D.D.’s Redemption är bror till Petri Puros Finlandia-Ajo-vinnare och Elitloppshäst D.D.’s Hitman (e. Donato Hanover), 1.09,1ak/€318.670.

”Saxbanorna” då? Ja, Bollnäs (start 12.10) har nio breddlopp på programmet, medan Årjäng (start 17.45) har två uttagningslopp till en final den 24 maj. Det är hästar ur olika två klasser och i finalen med 50.000 kronor i förstapris möts de från två volter över medeldistans med voltstart. Ulf Stenströmer plockar ut Mill Cava (e. The Bank) med tre raka segrar i den lägre klassen och i den högre gör Hacker Am (e. Muscle Hill) – tvåa i Margaretas Tidiga Unghästserie i februari – debut i Joakim Elfvings regi.

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

4

Gazzetta dello Sport uppmärksammade nybygget med ett helt uppslag.

Sedan det börjades med arrangerade travtävlingar i Milano år 1892 så har hästarna fått flytta runt på olika banor. Efter Andrea Doria, Trotter a Turo och legendariska San Siro-banan så tog La Maura över 2015, men dess livslängd blir kort rapporterar Gazzetta dello Sport.

Blott sex år efter banan öppnade portarna så är nu dess mark såld och istället ska en ny travbana av tusenmeterslängd byggas på insidan av Milanos befintliga galoppbana. Den är – precis som den forna travbanan – namngiven San Siro och ligger blott på andra sidan vägen av det område där den gamla travbanan var belägen och knappa kilometern från La Maura-banan.

Exakt när travtävlingar ska kunna börja genomföras på ”nya San Siro” är dock oklart och det finns en oro på italiensk mark att Milano-området kan komma att stå utan travbana i en övergångsperiod.

***

5Elvis de Vallon (e. Reve de Beylev) hade inga som helst problem att spurta hem torsdagens Grupp III-lopp Grand Prix Dynavena Maisagri (€61.000) i på Le Bouscat-banan i Bordeaux.

David Thomain gav sjuåringen ett lämpligt lopp som trea i andraspår och kunde vänta med nådastöten tills det långa upploppet gjorde entré.

Charles Cuiller tränar hästen som tog hem 27.450 euro på 1.12,6/2.675 meter vilket var en tangering av Cap de Narmont (e. Islero de Bellouet) banrekord.
Andraplatsen nöp Desir de Bannes (e. Ni Ho Ped d’Ombree) och tredjeplatsen gick till Fakir Merite (e. Uaukir).

Favoriten Fire Cracker (e. Quaro) fick traska utvändigt om den ledande, Stall Goop-ägde Dandy de Godrel (e. Timoko) och den duon fick nöja sig med fjärde respektive femteplatsen.

***

6

Tomas Malmqvist startar en derbyvinnare. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Det travas på såväl Vincennes som i Laval denna fredag, men man får leta länge innan man kan hitta en häst med svenskkoppling för den är blott en till antalet.

Dock är den inte vilken som helst. Tomas Malmqvist sänder nämligen 2019 års danska Derbyvinnare Dumbo (e. Wishing Stone) för start i Prix Ozo (€31.000) i det avslutande loppet i Laval där 13.950 euro antar vinnaren.

Dumbo har en seger och en fjärdeplats som bästa resultat efter tre starter i Frankrike och bedöms ha lite ”outsiderchans” i dagens lopp av den franska facktidningen Paris-Turf som rankar hästen femma.

Vill du fokusera på Vincennes lopp som avgörs under den tidiga kvällen kan du ta del av dess startlistor via Sulkysports spelkalender.

***

7 Det tredje försöket till Breeders Course för treåringar avgörs på Victoria Park-banan i Wolvega denna fredagslunch.

Det står 10.000 euro på spel i samlad prissumma och bland de sex hästar som gör upp är fyra anmälda till Breeders Course. Bland dem syns bland annat svenskfödda Sangria Pellini (e. Chocolatier) som är en helbror till den sexfaldige miljonären tillika trefaldige Grupp I-vinnaren El Mago Pellini.
Hästen såldes på Elitauktione 2019 och klubbades då bort för 260.000 kronor.

De två främsta av de fyra är startberättigade i finalen som avgörs på Solvalla under Elitloppsdagen med en miljon kronor i förstapris.

Startlista Breeers Crown-uttagning Wolvega
2.100 meter autostart

 1. Love You Too (e. Love You) – Micha Brouwer (Paul Hagoort)
 2. Gigi Barosso (e. Ready Cash) – Robin Bakker (Paul Hagoort)
 3. Sangria Pellini (e. Chocolatier) – Michael Nimczyk (Hans–Ulrich Bornmann)
 4. Luther King Boko (e. Robert Bi) – Rick Ebbinge (Jeroen Engwerda)
 5. Riet Hazelaar** (e. S.J.’s Caviar) – Dion P. Tesselaar
 6. Lexia Boko** (e. Amaru Boko) – Japp Van Rijn (Henk Grift)

** Ej anmäld till Breeders Course.

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Toppsto debuterar i ny regi

Hon kvalade in till tre stora finaler i Sverige ifjol som treåring.
På tisdag debuterar miljonärskan och ett av kullens vinstrikaste ston, Chablis Ribb, i ny regi.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Chablis Ribb och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Chablis Ribb och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Josefine Ivehag med sin tidigare stjärna Rock Me. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Chablis Ribb (e. Raja Mirchi) har hela karriären tränats av Rättviks Leif Witasp,. Samtidigt har B-tränaren Josefine Ivehag med licens på Axevalla stått som delägare i det leasade stoet.

Ifjol kvalade Chablis Ribb in till båda E3-finalerna efter försökssegrar (trea som bäst i finalen av långa E3), samt till Oaks. Över en miljon kronor sprang hon in under treåringssäsongen efter bland annat fem segrar.

Efter att ha slutat oplacerad i uttagningsloppet till Drottning Silvias Pokal i slutet av april lämnade Chablis Ribb Leif Witasp och tog istället plats i Josefin Ivehags stall.

På tisdag på Solvalla blir det debut för den nya tränaren i ett blott fem hästar stort fält med fyraåriga ston över sprinterdistans. Förstapriset är 60.000 kronor och Chablis Ribb, som får Carl Johan Jepson i sulkyn, drog perfekta innerspåret.

Motståndet kommer från Timo Nurmos-duon Marion Fouty Bon (e. Mister J.P.) och Queen Ratzeputz (e. Miscle Hill) samt Alessandros Gocciadoros Bressa du Kras (e. Irving Rivarco) och Sybille Tinter-tränade Namanga Bo (e. Maharajah).

På Solvalla på tisdag startar också fjolårets fyraåriga drottning på svenska banor, Daniel Redén-tränade Diana Zet (e. Hard Livin), i ett stolopp. I sitt senaste framträdande galopperade hon i Prins Daniels Lopp på Solvalla.

Här är startlistorna till Solvallas tävlingar på tisdag.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Hela stallet har lyft sig”

Jörgen S Erikssons Dollar Doc visade prov på bra löpskalle då han höll stången i tisdagens långlopp på Axevalla.
– En efterlängtad seger och det känns som hela stallet har lyft sig, säger Jörgen S Eriksson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Dollar Doc och Jörgen S Eriksson fick segerdefilera på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Dollar Doc och Jörgen S Eriksson fick segerdefilera på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Eskilstunatränarens springare gjorde sin blott tredje start för året och kurvan har onekligen varit den rätta. Efter en tredjeplats i årsdebuten blev hästen tvåa i den efterföljande starten och nu kom segern.
– Han fick aldrig vila någon gång. Det var körningar hela vägen, men hästen kämpade på. Han kändes riktigt fräsch och fin, säger Jörgen S Eriksson.

Dollar Doc är därmed fortsatt obesegrad när han gått i ledningen. Detta var fjärde tillfället.
– Han biter ifrån sig bra när han får hästar omkring sig.

Att hästen skulle få en lite längre paus efter fjolårets sista start i december var bestämt, men uppehållet blev aningen längre än vad som var tänkt.
– Jag kände i sista starten i fjol att han var ganska sliten. Jag hade inga direkta planer så då bestämde vi oss för att ta ett break helt enkelt. Tanken var att han skulle komma ut i mars-april igen, men han fick en hovböld bak som vi håller på och jobbar med fortfarande. Det är i princip bra nu och snart ska vi kunna köra barfota runt om också som det känns. Hästen har snälla ägare som låter oss vänta ut honom.

”Klass I framöver”

Vilka vägar han ska ta framöver är inte riktigt bestämt i nuläget.
– Jag satt och tittade lite grann igår. Det finns en möjlighet att gå för Margaretas tidiga Unghästserie den 1 juli, men det lär behövas mer startpoäng för att komma med i det loppet än vad min häst har. Därför blir det nog så att vi åker till Årjäng om tio dagar och försöker kvala in till ett finallopp som körs längre fram i sommar. Finalen körs med voltstart vilket min häst inte är så van vid, men han känns starkare och mer travsäker nu. Sedan är jag inte främmande för att gå för Klass I framöver.

Hästens sexårige helbror Ready Doc (e. Ready Cash) hade ett fint fjolår med dryga halvmiljonen intjänad, men i år har det gått sämre. På sex starter har det blivit en andraplats som bäst. Något som dock kan ändras på nu på fredag då hästen startar i Bollnäs.
– Det är småsaker som gjort att han inte har fått till det. Vi får se om det kan släppa ordentligt för honom snart också. Han känns helt okej i träningen och jag tycker att hela stallet har lyft sig med fina prestationer bara sista veckan så vi hoppas att han åker med på det av bara farten, avslutar Jörgen S Eriksson.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Fullt fokus på fyraåringar

Dagens morgonsvep handlar bland annat om fyraåringsstjärnor i såväl Sverige som Italien, men bland annat mycket berörs även att en svensk guldhäst ska pröva lyckan i Frankrike.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Hur ska man göra för att slåss om en tätplacering i nästa års Elitlopp på Solvalla? Jo, vinna fyraåringsloppet Prix Readly Express på Solvalla med 400.000 kronor till vinnaren. I år är det dags för årets upplaga – den tredje i ordningen – och resultaten i Elitloppet drygt elva månader senare har varit minst sagt starkt när det gäller vinnarna i Prix Readly Express.

 • 2019: Svante Båth-tränade Attraversiamo (e. Kiss Francais) vann Prix Readly Express på svenska rekordet 1.10,5a/2.140 meter, fortsatte med att vinna Svenskt Travderby i september – och sluta tvåa i Elitloppet bakom Cokstile 2020!
 • 2020: Daniel Redén-tränade Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) spetsvann lekande lätt Prix Readly Express på 1.11,8. han vann Sprintermästaren och slutade tvåa i Svenskt Travderby – innan han för några veckor sedan slog till med seger i Elitloppet 2021!

Vem av kvällens tolv deltagare är mogna att göra samma resa som Attraversiamo eller Don Fanucci Zet? Mest meriterade inför årets Prix Readly Express är fjolårets Breeders Crown-vinnare Mister Hercules (e. Trixton), Kriterietvåan San Moteur (e. Panne de Moteur) och Breeders Course-vinnaren Hell Bent For Am (e. Muscle Hill).

***

2 Efter tio år som lärling hos Björn Goop väljer nu 28-årige Anton Sverre att ta ut proffslicens, skriver Travronden. Sverre tar ut licens redan om två veckor så från och med 1 juli kan han titulera sig proffstränare.
– Jag blir proffstränare på Färjestad och ska hålla till på Peter Cederins gård, två och en halv mil utanför Karlstad. Det här är en familjesatsning och jag gör det tillsammans med min sambo. Svärfar kommer vara ett viktigt bollplank för mig, säger Sverre till Travronden och när han säger svärfar så syftar han på Peter Cederin vars dotter Helena alltså är sambo med Anton Sverre.

I inledningsskedet beräknar han att ha sju-åtta hästar på sin träningslista.

***

3 Solvalla (första start 18.30) bjuder på fina onsdagstävlingar även vid sidan om huvudnumret Prix Readly Express. Första Jubileumstestet för femåringar ser bland annat Reijo Liljendahls högkapable italienare Admiral As (e. Ready Cash) och Svante Båths fyrfaldige miljonär Global Adventure (e. S.J.’s Caviar).

Admiral As ska starta i onsdagens femåringslopp på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Svenskfödda duon Ambrosius (e. Uncle Lasse) och Indigo Sisu (e. Chocolatier) ställs mot fyra italienare och två jänkare i ett uttagningslopp till korta varianten av Breeders Course med final på Jägersro under Åbergskvällen i slutet av juli.
Vid sidan om Solvalla blir det även breddlopp på Hagmyren (första start 17.45) på onsdagskvällen.

Startlistorna till dagens tävlingar finner du här.

Och du förresten! Förra veckan var det stor V86-succé för Sulkysport. Full pott med åtta rätt och över 53.000 kronor i utdelning för systemförslaget till Vaggeryds tävlingar. Idag vid lunchtid kommer Emil Persson med sina drag, avslag och spikar till kvällens omgång på Solvalla.
Sulkysports andelssystem hos Vinna Tillsammans gav 2.127 kronor tillbaka på satsade 110 kronor.

Här går det att köpa andelar till kvällens V86-omgång!

***

4 Alessandro Gocciadoro är ständigt i farten och aktuell både på svensk mark och hemma i Italien. På Solvalla luftar han Cash Maker (e. Donato Hanover) respektive Zap di Girifalco (e. Dream Vacation) och på Capannelle-banan i Rom dyker fyraåringsstjärnan Bengurion Jet upp.

Maharajah-sonen övertygade stort då han vann Fyraåringseliten i Köpenhamn under Lunden-banans Copenhagen Cup-dag och ska nu genrepa inför Grupp I-loppet Gran Premio Tino Triossi (€154.000) som likaså avgörs i Rom den 29 juni.

Motståndarna är blott fem till antalet, men innehåller såväl  Bleff Dipa (e. Mister J.P.) som vann fjolårets Derby del Trotto (€847.000) som Bristol Cr (e. Owen Cr) som vann Gran Premio Mipaaf (€407.000) som tvååring.

Startlista
2.100 meter autostart

 1. Bleff Dipa – Roberto Vecchione
 2. Black Beauty Key – Vincenzo Luongo
 3. Bengurion Jet – Alessandro Gocciadoro
 4. Bristol Cr – Gaetano di Nardo
 5. Bonjovi Mmg – Dario Battistini
 6. Birba Caf – Enrico Bellei

***

5

Vagabond Bi och David Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Ett av fjolårets stora utropstecken Vagabond Bi (e. Varenne) har haft svårt att återfinna fjolårsformen. Nu görs en satsning söderut med hopp om att hästen ska passa väl in i franska lopp istället för att behöva tävla mot elitskiktet här hemma i Sverige.
– Det är struligt att som amatör stå som tränare på hästen i Frankrike när det är snabba ryck så nu tar vi hjälp av Fredrik Wallin som hjälper mig med allt där nere. Resan startar på fredag och vi siktar mot ett lopp i Caen på tisdag, säger David Persson.

Då handlar det om Prix de Corneville (€31.000) över 2.200 meter autostart för sju, åtta- och nioåriga hästar som högst tjänat 185.000 euro.

***

6 Det blev 8.000 norska kronor i böter för Ole Johan Östre efter söndagens uppmärksammade händelse på Bjerke där han efter galopp körde ikapp fältet och ”punktmarkerade” en konkurrent under 400 meter som därmed stod utan chans att attackera.

Det var Joakim Rasmussen och Hat Trick som Östre och hans Almond Paste slogs om samma spår med, men domarna ansåg tydligt att Rasmussen hade rätt till spåret. Östre tilldelades 3.000 norska kronor i böter för snäv körning och ytterligare 5.000 norska kronor i böter för osportsligt uppträdande.
– När en häst galopperar ska kusken ta hästen utåt i banan och bort från fältet så fort det är möjligt, men Östre väljer att inte göra det. Istället kör han upp till Rasmussen och lägger sig på utsidan. Det är vad vi menar är osportsligt upptränade, säger Bjerkes huvuddomare Morten Arnesen till TGN.no.

***

7 Gott om svenskintresse är det ont om i Frankrike denna onsdag. Såväl tävlingarna i Chartres som Vichy har premiumstatus och sänds i den franska trav- och galoppkanalen Equidia, men den enda svensktränade hästen som syns i listorna är Ron Kuipers Gentile Hollandia (e. Niky) som dyker upp i Prix France Adot 28 (€19.000) för femåringar.