Fokustema
Solvalla
Läs senare

Rubriklopp med bara en felfri

Grains lopp, 100.000 kronor till vinnaren. Rubriklopp. Sex anmälda, en struken. Endast en häst gick felfritt av de fem som var med, vinnaren Global Withdrawl.
Av
Lars G Dahlgren
Global Withdrawl, som tog femte raka segern, var enda felfria häst av fem startande i Grains lopp med 100.000 kronor till vinnaren. Foto: Leif Norberg/ALN
Global Withdrawl, som tog femte raka segern, var enda felfria häst av fem startande i Grains lopp med 100.000 kronor till vinnaren. Foto: Leif Norberg/ALN

Hästbristen diskuteras nu flitigt i Sverige. Frågan är hur mycket av problemet med få startande hästar i loppen som är ”hästbrist” och hur mycket som är frukten av att tävlingsdagsplaneringen och propositionerna inte är tillräckligt genomtänkta när travsporten i Sverige inte längre har samma lyxproblem med tvångsstrykningar som för några år sedan.

Till det kommer att de stora stallen med många hästar i samma klasser/kullar inte vägs upp av en bredd bestående av amatörer och mindre proffstränare. När de stora tränarna ställt ut sina pjäser i loppen är det brist på små/medelstora tränare som fyller ut.

De som hade hästar till start i ovan nämnda Grains lopp för treåringar var Svante Båth (177 hästar i träning varav 55 treåringar), Mattias Djuse (87/25), Petri Salmela (78/18), Lutfi Kolgjini (148/52) och Jevgeni Ivanov (29/10). Utan den sistnämndes två bidrag (en av Ivanovs hästar var dock struken) till loppet hade det blivit inställt.

Och så gick endast en häst felfritt: Svante Båths Global Withdrawl (e. S.J.’s Caviar – Umbrella Broline) som anförde hela vägen för Erik Adielsson och landade på 1.16,0/2.140 meter när han tog femte raka segern och – häpp – i mitten på februari nådde 500.000 kronor i årsinkomst!

Fakta

Eldorado B.

hingst fyra år e. Maharajah – Alexia Hammering e. Smasher
10 st: 4–3–0
Rekord: 1.16,0m* – 1.13,7am
Insprunget: 276.000 kr
Uppfödare: Sven Bernhardsson, Rättvik
Ägare: Stall Merrimac
Tränare och körsven: Hans-Owe Sundberg
Skötare: Angelica Örtlund

Expandera

Lika klent anmält var det i Solvallaseriens första försök, endast sex hästar (fyra gick felfritt) kände sig lockade att köra om 100.000 kronor i förstapris. Hans-Owe Sundberg har ett fint sparkapital i Eldorado B. (e. Maharajah – Alexia Hammering) som endast gjorde fem starter som treåring. Eldorado B. tog snyggt ner årsdebterande Global Un Poco, vilken bra precis sprungit in tio gånger så mycket pengar som Eldorado B. fram till denna start på 1.15,3a/2.140.

Fyraåringsseriens stoavdelning (sex startande här också) gick till amerikanskan Dorinda (e. Donato Hanover – Ticket to Glide) som plockade ner E3-vinnaren Violet Bi. 1.15,1a/2.140 blev segertiden för Daniel Redén-tränade Dorinda som kördes av Örjan Kihlström. Dorinda har öppnat fyraåringssäsongen med tre raka segrar.

Kvällens andra lopp med 70.000 kronor i vinnaren spurtade nioårige Quite Windy (e. From Above – April Storm), tränad av Håkan B Svensson och körd av Anders Eriksson, hem på 1.14,5/2.160. Efter en resa invändigt  i kön avslutade Quite Windy överlägset snabbast över upploppet.

Fokustema
Kiwin
Läs senare

Don Kiwins uppfödare ur tiden

Sven Schön, mest känd som uppfödare till Don Kiwin, har gått ur tiden. Han blev 80 år och tillsammans med sin hustru Gull-Britt födde paret upp sina hästar under pseudonymen Kiwin.
Av
Claes Freidenvall
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Under Kjell P Dahlströms flagg vandrade Don Kiwin (e. Netted-Lionilla) snabbt genom klasserna, vann 51 lopp och tjänade drygt 1,7 miljoner kronor. Don Kiwin vann åtta V65-lopp, varav sju togs under 1987 och inleddes med seger i ett Klass III-försök den 5 september och avslutades med finalvinst i silverdivisionen 26 december! Det var för övrigt Don Kiwins fjärde raka finalseger på fyra månader.

Sedan dröjde det till 27 februari 1988 innan Don Kiwin vann gulddivisionen och då satt Helen A Johansson i sulkyn och blev den första kvinnan att vinna högsta V65-divisionen i Sverige!

En annan av Sven Schöns uppfödningar var Wilma Kiwin (e. Giant Chill-Tina Kiwin), 1.13,8ak/321.500 kr, som han tränade själv och stoet vann sju lopp och däribland ett rikstotolopp.

Sven Schön tränade också Tina Kiwin (e. Mr Drew-Dolly Way), 1.13,0ak/1.316.755 kr. Hon vann 19 lopp på 103 starter och blev mor till nämnda Wilma Kiwin och Ricky Kiwin (e. Keepitinthefamily), 1.15,4ak/126.500 kr. Nämnas ska också Diana Kiwin (e. Netted-Dolly Way), 1.16,0ak/134.400 kr.

Fokustema
Kvinnerstaskolan
Läs senare

Misstänkta brännskador på häst

I morse upptäckte en elev på Kvinnerstaskolan i Örebro, att en häst brännskadats sedan en eller flera gått in i skolans stall och tänt eld på hästens täcke. Hästen hade mindre brännskador, skriver P4 Örebro.
Av
Claes Freidenvall

– Det hade kunnat slutat med en förskräckelse, säger Claudia Kraft, rektor på Naturbruksprogrammet på Kvinnersta till P4.

Åtgärder kommer vidtas – enligt Claudia Kraft – och händelsen är dessutom polisanmäld.

– Täcket var rejält eldhärjat och delar av det hade smält ner i hästens päls. Hästen har också fått mindre brännskador, men klarade sig efter omständigheterna ganska väl, säger Claudia Kraft, till Nerikes Allehanda.

Fokustema
Infekterad stämning på Halmstadtravet
Läs senare

Amatör avstängd för olämpligt uppförande

Amatören Peter Arnqvist har dömts till 3.000 kronor i böter och tre veckors avstängning av Halmstads måldomarnämnd för olämpligt uppförande mot Halmstadtränaren Magnus Dahlén.
Av
Claes Freidenvall

– Att det har varit en infekterad stämning på Halmstadtravets stallbacke är ingen hemlighet. Till oss har det inkommit vittnesmål om Peter Arnqvists förehavanden och det har föranlett oss att initiera en utredning som måldomaren Mats Kvint gjort, säger banans sportchef Jan-Olof Molin.

Igår blev beslutet från Halmstadtravets måldomarnämnd officiellt.

– Vi blev kontaktade av Halmstadtravets ledning och detta hamnade på vårt bord. För vår del är det en unik händelse och normalt tar vi ju hand om saker som händer på tävlingsdagarna, men det finns utrymme i reglementet för att vi kan behandla sådant som sker utanför tävlingsdagen också, säger Mats Kvint.

Peter Arnqvist dömdes till 3.000 kronor i böter och avstängning mellan den 4-24 mars.

Svensk Travsports Tävlingsreglemente.

– Vi har diskuterat straffvärdet fram och tillbaka och det har varit jättesvårt och tufft, men vi har försökt göra vårt bästa av situationen.

En internutredning har gjorts som inte är officiell.

– Vad jag kan säga, är att ofta är det väldigt svårt när två personer är inblandade i den här typen av händelser, ofta står ord mot ord. I det här fallet har vi uppgifter från flera olika håll och det vägde över i vågskålen för att ta det här beslutet, säger Mats Kvint.

Enligt uppgifter till Sulkysport så har Peter Arnqvist haft synpunkter och framfört dessa bland annat till Halmstadtränaren Magnus Dahlén.

Fotnot: Sulkysport har sökt Peter Arnqvist för en kommentar utan framgång.