Fokustema
V86
Läs senare

Rushmore Face tillbaka med stormsteg

Omskolad till valack och dessutom bjöd han motståndarna på ytterligare handikapp efter att ha gett bort 30 meter i starten plus att han stod med 40 meters tillägg från början. Rushmore Face svarade för en strålande insats.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Rushmore Face vid en seger på Åby 2018. Nu står det klart att hästen byter tränaren för andra gången på kort tid. Foto Sidmakarn
Rushmore Face vid en seger på Åby 2018. Nu står det klart att hästen byter tränaren för andra gången på kort tid. Foto Sidmakarn

– Han stod bara och studsade i starten och vi fick jaga ifatt fältet, sade Christoffer Eriksson.

Från fjärde utvändigt gav sig Christoffer Erikssons iväg i tredjespår 1.300 kvar och Rushmore Face (e. Joke Face) landade utvändigt om ledaren 300 meter senare. Täten övertogs vid ingången till sista sväng och trots ett mellanvarv på 1.11,3 lyckades han hålla undan för Infinitus på 1.13,9/2.180 meter.

– Det är en väldigt bra häst när han tävlar på högstanivå. Han var kastrerade inför det här loppet och kändes lite seg, men jag tror att Rushmore Face kommer gå framåt rejält med den här starten i kroppen, fortsatte Eriksson om den Lutfi Kolgjini-tränade travaren.

Fakta

V86 Solvalla/Åby 24 januari

Rätt V86-rad: 11-11-12-6-5-9-7-6

Utdelning:

Åtta rätt: 10.662 kr
Sju rätt: 159 kr
Sex rätt: 22 kr

Omsättning: 22.227.677 kronor.

Expandera

Christoffer Eriksson var också nära att sätta dit Kiss My Lips H.C. efter ha rundat till ledningen i ett överpacat lopp – Exclusive Rivner varvade på 1.13,1 – 600 meter före mål. Hon kunde inte stå emot Vichy Grif och Kim Eriksson sista biten.

– En riktig mysig häst med bra tåga. Vichy Grif rör sig fint och är vacker som en tavla. Idag visade hon dessutom prov på bra inställning efter ha fått gå tidigt, sade Kim Eriksson om det Sofia Aronsson-tränade stoet.

”Det mest osportsliga jag upplevt”

Efterspelet efter loppet handlade om det skulle varit omstart eller inte. André Eklundh var irriterade över att det blev omstart och twittrade efter loppet:

– Kim Eriksson står för det mest osportsliga jag upplevt i min karriär. Totalförstörde för min och flertalet andra hästar genom att göra medveten omstart då han ej fick sin häst i trav.

Thomas Urberg var inte heller glad över Kim Erikssons tilltag och tyckte inte heller att det skulle varit omstart.

Kim Eriksson gav sin syn på saken i ATG live:

– Det var ett mindre matrialfel. Tömmen hade fastnat i pullplattan under halsen och den lossnade av sig själv när hon ruskade på huvudet. Hon är väldigt känslig den här hästen och tog enkelt dåligt med styrning och blev bara snurrig när det hände.

Måldomarnämden förhörde Kim Eriksson efter loppet och han gav samma förklaring för den. Förklaringen godkändes av Åbys rättskipare.

Läckra spetsvinnare

Ulrika Wällstedt-tränade Fonda Boko (e. Zola Boko) svarade för en ren uppvisning från ledningen. Torbjörn Jansson såg ut att ha hur mycket krafter kvar som helst när den sexårige valacken passerade mållinjen med konkurrenterna på behörigt avstånd.

– Många gånger har han visat att han är bra när han fungerar, men på det här tunga underlaget var jag orolig. Det var åkandes idag, sade Torbjörn Jansson.

Från ledningen blev det nästan lika enkelt för Björn Goop-tränade Ready Ribb (e. Ready Cash) och Carl Johan Jepson i ett 3.640-meterslopp på enkla 1.19,0a.

Global Raceway (e. Muscle Hill) forcerades till täten efter 500 meter i ett sprinterlopp och sedan behövde Stefan Persson aldrig titta tillbaka. Den sjuårige valacken stack undan på ett imponerande sätt och landade på dagssnabba 1.12,6a/1.640 meter.

Krypkasino och dödensvinnare

Rena krypkasionet var det sista varvet när Manofmatmatch (e. Manofmanymissions) och Jorma Kontio vann på 1.19,6a/2.640 meter sedan länge ledande M.T. Like A Prince inte orkat över upploppet och gått över i passgång för att galoppera senare.

Örjan Kihlström körde fram i dödens 1.500 kvar med Svante Ericsson-tränade Orkidee Skift (e. Zola Boko) i ett stolopp och redan vid upploppets början var saken klar.

– Orkidee Skift var ännu mer på hugget idag än när jag körde senast och eftersom det gick så sakta var det lika bra att gå fram i dödens, sade Örjan Kilhström.

Från dödens vann Hans R Strömberg-tränade Tiger Williams (e. So Perfect) och han svarade för en urstark prestation. Redan 300 kvar hade han slagit ledaren och han lyckades också hålla undan (knappt) för Swimming Pool som liftat med i rygg.

– Han var lika bra idag som senast. Jag tror att det var bättre att gå i andraspår och hade ingen tanke på att gå ner på innerspår. Han blev lite flegmatisk till slut, men vann säkert, sade Kaj Widell.

Spräckte nollan

Fyra hästar avlade maiden under onsdagskvällen. På Solvalla öppnade fyraåriga Alfas Jolie (e. Chocolatier-Vanity Ås) och hon stod i en klass för sig från spets. Björn Goop fick inleda första rundan på långsamma 1.24,1 och sedan avrundades sista kilometern i 1.16,5-fart och Alfas Jolie försvann ifrån med sex längder.

Segertiden skrevs till 1.20,3/2.140 meter på det tungsprungna underlaget.

– I debuten var hon stirrig i startögonblicket och galopperade, men idag gick det bättre. Det är en häst som bara blir starkare och starkare, sade Björn Goop.

Blott 1,54 var oddset på Alfas Jolie, medan Andthemoveisover (e. Andover Andover-I’m Weasel) delade ut 103,55 till sina få anhängare på toton. Det var en hel del tur med i spelet sedan Erik Adielsson till synes galopperat med segern klar med Global Trademark i ledningen inne på upploppet. I ett senare läge var Uragano Gio på väg mot seger när han slog på en galopp och det öppnade vägen för Jim Oscarsson och Andthemoveisover på 1.18,7a/2.140 meter.

Ett trevligt intryck gjorde Jörgen S Wallin-tränade Cavidendron (e. S.J.’s Caviar-Rhododendron) vid sin första triumf i karriären på Åby. Innespåret försvarades från start och 300 kvar tackade André Eklundh för sällskapet och det fyraåriga stoet kom hem på 1.17,5/2.140 meter efter 1.16,4 sista varvet utan att pressas.

Vikings Preacher (e. Pastor Stephen-Ellen Will) fick det tuffaste loppet av de fyra som avlade maiden och han fick vandra utvändigt om Kaiser Håleryd sista varvet. Under 1.14 sista 1.000 meterna gav en säker seger för Anders Christiansson på 1.16,9a/2.140 meter

Fokustema
Solvalla
Läs senare

”Oerhört snabb i benen”

Galopp från början och störd på upploppet!
Flög ändå fram till seger!
San Moteur var bara bäst i Prix Readly Express!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
San Moteur och Björn Goop spurtar till vinst. Foto: Adam Ström/stalltz.se
San Moteur och Björn Goop spurtar till vinst. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Inledningen var däremot inte speciellt positiv för San Moteur (e. Panne de Moteur-Aung San Suu Kyi) i Prix Readly Express med en galopp. Björn Goops fyraåring kunde komma tillbaka och vinna i årsdebuten efter en mäktig avslutning över upploppet på 1.11,4a/2.140 meter.

– San Moteur har en extrem utväxling när man begär det extra av honom. Han går från 1.15-tempo till 1.06-fart på väldigt kort bit och sedan går han bara fortare och fortare, sade Björn Goop.

Glädjescener efter San Moteurs seger. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Och fortare och fortare gick det till slut och det var med full fart över mål som han flög ifrån ledande Mr Mah Can och vinnarhålets Kurri Jari Boko efter ha travat 1.09,5 sista 300 meterna.

Inledningsvis blev San Moteur generade av Mister Hercules när han felade efter 50 meter och galopp blev också för Björn Goops häst kort efteråt, vilken tappade 30-40 meter på den incidenten.

– I det läget var min tanke att bara ge San Moteur ett lopp.

Dubbla galopper – lösningen!

Björn Goop smög med i femte inner, vilket blev fjärde utvändigt när Hell Bent For Am gav sig iväg i tredjespår 750 meter före mål. I sista sväng körde Erik Adielsson och Hell Bent For Am upp i Hector Sisus sulky och båda hästarna galopperade, vilket öppnade upp för San Moteur.

– När det löste sig för San Moteur speedade han för fullt. Man vill gärna få en skön känsla när det handlar om årsdebut, men det började ju inte direkt bra för honom…

På upploppet handlade det bara om en häst och San Moteur kunde kvittera ut 400.000 kronor för segern i Prix Readly Express efter ha travat 1.10,3/1.900 meter efter galoppen.

– Vi har medvetet inväntat årsdebuten. San Moteur har en jättetuff säsong framför sig med många fina lopp. Idag var han inte på topp. Fortfarande är han rund om magen och går med tunga skor. Det finns mycket mer att göra med honom och han är väldigt väl förberedd, men egentligen ska Håkan (Arvidsson) ha all cred. Han gör ett fantastiskt jobb med hästen och kör San Moteur i alla jobben.

”Han har varit fin hela tiden”

Håkan Arvidsson, uppfödare och delägare, var förstås väldigt glad efter segern:

– San Moteur var otroligt väl förberedd inför årsdebuten. Hela vintern har vi kunnat träna honom utan ett enda stopp. Många har frågat vad som varit fel med hästen eftersom vi inte startat honom, men det var varit precis tvärtom – han har varit fin hela tiden!

San Moteur inledde karriären med fem raka segrar innan han slutade tvåa i Svenskt Travkriterium. Därefter vann han semifinal i Breeders Crown, men galopperade bort sig i finalen den 8 november ifjol och därefter gick Panne de Moteur-sonen till vintervila. Ikväll var han tillbaka på tävlingsovalen efter bravur och var månne detta sluta?

Starkt möderne

San Moteur är undan Aung San Suu Kyi (e. Ready Cash), 1.13,6am/174.300 kr, som bara gjorde elva starter (3-2-1) innan hon sattes i avelsboxen. I aveln finns två avkommor registrerade…San Moteur och helsystern Florence, född 2019 och i träning hos Morgan Ivarsson.

Aung San Suu Kyi är i sin tur undan ostartade Kissy Suzuki (e. Tenor de Baune), vilken har sin främsta avkomma i Rouge (e. Supergill), 1.13,2ak*/902.316 kr.

Mormors mor Tiba Lavec (e. Ata Star L.-Victorious Tail), 1.14,5am/1.382.450 kr, tävlade för Håkans far Berndt I Arvidsson och de segrade i finalen i Breeders Crown.

Tiba Lavec har bland annat lämnat Psycho (e. From Above), 1.12,4am/1.829.017 kr, You Talking to Me (e. Credit Winner), 1.11,7ak/1.771.566 kr, och Manhattan (e. Pine Chip), 1.12,8am*/562.000 kr.

Själv ingår Tiba Lavec i samma syskonskara som Chasing Tail ($806.717), Kick Tail (7.277.646 kr), Day For Night ($616.907) och Comets Tail (2.466.217 kr).

Källa: breedersbible.com
Fokustema
Solvalla
Läs senare

Ny triumf för Asteroid

Fjärde raka segern räknade Asteroid in i ett försök i Breeders Course för Björn Goop och duon var helt ohotad från spets.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Asteroid och Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Asteroid och Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Björn Goop placerade Asteroid (e. Creatine-Ultimate Cameron) i täten efter 150 meter. Snabba 1.08,5 första 500 meterna blev till 1.11,7 första kilometern. Över upploppet gick Frode Hamres treåring enkelt undan på nya rekordet 1.11,4a/1.640 meter.

– En jättefin häst som det driver väldigt bra för. Det går lätt för honom att springa, men det är synd att han inte får vara med i finalen, sade Björn Goop.

Som USA-född är Asteroid utestängd från Breeders Course. Toppspurtande måltvåan och italienskfödde Callisto (e. Nad Al Sheba) är inte anmäld till Breeders Course och istället gick finalplatserna till duon Ambrosius (e. Uncle Lasse) och Cash Maker (e. Donato Hanover), vilka slutade trea respektive fyra.

Fakta

Breeders Course

Återstående försök:

  • 1 juli – Åby
  • 4 juli – Berlin
  • 13 juli – Jägersro
  • 14 juli – Milano

Final:

  • 27 juli – Jägersro
Expandera

Finalen i Breeders Course avgörs den 27 juli på Jägersro med ett förstapris på 700.000 kronor.

Kostade 25.000 dollar

Frode Hamre-tränade Aestorid tog sin tredje seger på Solvalla. Han köptes i höstas i Harrisburg för 25.000 dollar. Asteroids mor Ultimate Cameron (e. Yankee Glide), 1.10,6*/$809.899, tog sin största seger i Elegantimage Stakes (C$557.000) och var finaltvåa både i Breeders Crown och Hambletonian Oaks.

Själv är Ultimate Cameron en dotter undan dubbla Breeders Crown-vinnaren Cameron Hall (e. Garland Lobell), 1.10,2/$2.138.787.

Cameron Hall var länge det dyraste stoet som sålts på auktion innan Hambletonian-vinnaren Atlanta klubbades för 1.550.000 dollar. Innan dess hade Cameron Hall rekordet med 1,1 miljoner dollar, vilket motsvarade 11,7 miljoner svenska kronor vid den tidpunkten.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Svenskfödd tvååring kvalvann

Hans ”Global” Neléns svenskfödda Global Design kvalvann på Hoosier Park idag och det tvååriga stoet kom hem på 1.14,7/1.609 meter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Hans Nélen har fött upp Global Design. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Hans Nélen har fött upp Global Design. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det Christopher Beaver-tränade stoet avrundade med 1.10,1 sista quartern och Global Design (e. Ready Cash-She Wear’s It Well) spurtvann med en längd för Peter Wrenn.

Global Design är undan She Wear’s It Well (e. Andover Hall), 1.11,0/$161.820, som också lämnat Global Wonderful (e. Yankee Glide), 1.12,0ak/342.900 kr, och Feel the Rush (e. Muscle Hill), 1.12,8ak/147.500 kr.

Dubbel till Engblom

Det kördes också kvallopp för tvååringar på träningscampen Magical Acres i New Jersey och två av vinnarna hade svensk adress. Per Engblom dubblade och inledde gjorde Chulo (e. What the Hill-Chula) och från spets vann han han 16,5 längder för Yannick Gingras på 1.14,5.

Yannick Gingras vann också med Per Engbloms Castle House (e. Conway Hall-Winning Missbrenda) och från ledningen utmättes segermarginalen till tre längder på 1.16,1 efter ha avrundat sista 400 meterna på 1.11,1.