Fokustema
Kallblodsderbyt
Läs senare

Så kördes Kallblodsderbyt

Så här gick det i Sveriges högst doterade lopp för kallblod, Svenskt Kallblodsderbyt i Östersund med 700.000 kronor till vinnaren.
Av
Mathias Hedlund

2.140 meter autostart:

2 Järvsö Pegasus andra utvändigt. Fram i andraspår, tog över täten 400 kvar, stack undan till överlägsen seger, finfin.

10 Bokliteddy tredje utvändigt, fram i andraspår. Kunde inte haka på vinnaren, fullföljde starkt.

5 Horgen Lynet via tredjespår till dödens, pressade för spets, galopp efter 500, sedan fjärde invändigt. Ut ett spår 200 kvar, sköt till bra.

7 Bol Odin sjärde utvändigt. Fram i andraspoår. Ut 400 kvar, höll farten till max.

12 Brenne Brakar femte utvändigt. Attackerade 1.350 kvar, galopp 1.200 kvar. Ikapp i kön i slutsvängen, kom tillbaka bra.

11 Will Prinsen fjärde invändigt, ut i andraspår i sista sväng, max.

8 Järvsöodin inledde i femte invändigt, Ut i sjätte utvändigt på slutvarvet. Seg 500 kvar.

1 Eikfaksen spets, utmanad efter 500, kunde behålla tät när utmanaren galopperade i snabb öppning. Fick dämpa. Rundad 500 kvar, orkade inte.

9 Bol Brage rygg ledaren. ut ett spår i slutsvängen, kunde inget.

6 Hägern T.H. startgalopp, tappade allt.

3 B.W.Sture utvändigt ledaren, låg lugn. Utmanade på sista bortre långsidan, tog över 500 kvar, galopp kort senare, gott gåendes då, i platsstriden felfri.

4 Tand Kraft hängande i rygg i tredjespår, galopperade efter 500 meter, tappade allt.

Tempo:

500 m: 1.20,0

1.000 m: 1.24,7

Sista 500: 1.25,0

Segertid: 1.24,2

Fokustema
ST-utredning
Läs senare

Sexuellt trakasseri går till ansvarsnämnden

Ett fall gällande misstanke om sexuella trakasserier och kränkande behandling i ett travstall går till den nya instansen Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd, STAD.
Av
Lars G Dahlgren

Fallet, som travronden.se först skrev om, är under utredning av både polis och Svensk Travsport. Travförbundet har kommit så långt att den tillförordnade generalsekreteraren Ulf Hörnberg beslutat att hänskjuta fallet till ansvars- och disciplinnämnden.

Misstankarna gäller en innehavare av tränarlicens. Det som specifikt utreds är en händelse i licensinnehavarens stall tidigare i år.

– Det finns inga ordentliga prejudikat i våra rättsvårdande instanser runt sådana här saker. Vi ser allvarligt på det här och det finns nu inom ramen för vårt reglemente uppförandekoder och ”sjysst stall” att förhålla sig till. När det här ärendet kom till vår kännedom gjordes därför en utredning av vår utrednings- och säkerhetsansvarige Svein Morten Johansen, och det är den som nu går till STAD för prövning, säger Ulf Hörnberg.

Vad kan påföljden bli om STAD finner att brott mot uppförandekoden begåtts? Böter? Avstängning? Licensindragning?

– Det vill jag inte spekulera i. Det känns viktigt att få någon form av prejudikat att förhålla oss till, och det känns viktigt att pröva det som framkommit utifrån att vi ser väldigt allvarligt på saker av den här karaktären, som handlar om trakasserier och kränkande beteenden, säger Ulf Hörnberg.

Det kan alltså bli så att det som hände i stallet blir föremål får två prövningar, en straffrättslig i tingsrätt och sedan eventuellt hovrätt och en internsportslig med ST:s reglemente och code of conduct som ”lagbok”.

– Var polisen befinner i sin utredning har jag ingen inblick i, den får ha sin egen gång, säger Ulf Hörnberg.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Bortfall i Jubileumspokalen

Finske Derbyvinnaren Hachiko de Veluwe kommer inte till start i Jubileumspokalen ikväll.
Av
Pär Gustafsson
Fokustema
Åter i träning
Läs senare

”Ska bli riktigt spännande”

En av de mest talangfulla hästarna i kullen född 2014 är åter i träning. Coin Perdu, 1.12,1al/5.148.000 kronor anländer till Stora Alby och Svante Båth idag.
Av
Pär Gustafsson
Coin Perdu och Erik Adielsson. Foto Martin Langels/ALN
Coin Perdu och Erik Adielsson. Foto Martin Langels/ALN

– Jättekul att han kommer tillbaka, hästen har varit iväg på avelsbestyr och fått lite extra tid. Framtiden får utvisa vilken nivå han kommer tillbaka till, säger Svante Båth.

Fakta

Coin Perdu

Kön: brun hingst
Född: 20 maj 2014
Härstamning: S.J.’s Caviar – Piova Kronos e. Viking Kronos
Intjänat: 5.148.000 kronor
Resultat: 16 st: 11-1-1
Rekord: 1.14,1m* – 1.12,1al
Ägare: KB Capulus Horses, Kullavik
Uppfödare: Seven One Seven, Smygehamn
Tränare: Svante Båth, Solvalla

Expandera

Coin Perdu (e. S.J.’s Caviar) inledde med nio raka segrar, däribland Svensk Uppfödningslöping och E3-final. Han var även tvåa i Kriteriet bakom Villiam, men en skada gjorde att han under 2019 verkat i aveln där Coin Perdu lyckliggjort 41 ston.

– I samråd med ägarna KB Capulus Horses valde vi att ge honom lite extra tid och samtidigt nyttja honom i aveln under 2019. Han har genom det fått extra tid att läka ut och det ska bli riktigt spännande att få sätta igång honom igen, säger Svante Båth.