Fokustema
ST stoppar avelssajt
Läs senare

”Så less på ST att jag vill lägga av med allt”

Global Farms Hans Nelén har blivit uppmanad av SvenskTravsport att radera allt på sajten worldwidepedigree.com om svenska travhästar han lagt in själv.
– De jämställer min sajt med att de lämnar data till ett spelbolag. Det är totalt absurt. Jag är så less på ST att jag känner att jag vill lägga av med allt vad travsport heter. Det här kan betyda att jag lägger ner Global Farm, säger Hans Nelén.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Hans Nelén har utvecklat sajten worldwidepedigree.com, en sportslig faktasamling som inriktar sig på avel och blodskorsningar. Sajten lanserades förra året och ambitionen är att den ska vara världsomspännande och så nära realtidsuppdaterad det går gällande faktauppgifter om hästarna och deras tävlingsresultat. Global Farms Hans Nelén får i nuläget inte använda Svensk Travsports sportdata till sin sajt worldwidepedigree.com och har blivit uppmanad att radera allt på sajten som härrör från ST.

– De jämställer min sajt med ett spelbolag. Det är totalt absurt. Jag är så less på ST att jag känner att jag vill lägga av med allt vad travsport heter. Det här kan betyda att jag lägger ner Global Farm, säger Hans Nelén.

– Bara den senaste månaden har jag lagt in tusentals nya föl födda i Frankrike och Nordamerika. Sajten innehåller hundratusentals hästar. Det här har jag gjort för att jag tycker det är kul, är vansinnigt intresserad av de här sakerna, och jag har utöver en massa egen tid också finansierat utvecklingen av sajten, säger Hans Nelén.

Nu har det blivit problem med uppdatering av uppgifter från Sverige. ST är rädda för att faktauppgifter om hästarna ska hamna hos spelbolag som inte har avtal med travförbundet om dessa faktauppgifter. ST vill därför ha järngrepp om sportdatan. Så trots att det inte finns minsta koppling till spel i worldwidepedigree behöver Nelén behöva teckna avtal med ST om uppgifterna på samma sätt som om hans sajt vore en spelplattform.

Det är här det nu brutit ihop totalt mellan Nelén och Svensk Travsport.

– Jag sade nej till det avtalsförslag som presenterades för ett halvår sedan. Det var fullkomligt orimliga villkor i det. ST satte priset på de här uppgifterna utifrån att det är spelbolag som är kunden. Nu har de kommit tillbaka med ett nytt avtalsförslag som i princip är detsamma som jag redan sagt nej till. Inte nog med det, om jag inte går med på detta avtal så måste jag också radera allt på sajten som ST påstår härrör från dem!

Hans Nelén är lindrigt sagt rasande.

– Svensk Travsport måste vara det enda travsportsförbund i hela världen som aktivt motarbetar de aktiva i sporten. Det ST sysslar med är inte för sportens aktivas bästa utan handlar bara om att skydda ST:s egna varumärken. Jag lägger massor på travsporten. Men det här får mig att ruttna helt och vilja lägga av med allt vad trav heter. Jag har med worldwidepedigree gjort en egen utveckling av en tjänst som slår ut det ST själva lagt massor med pengar och tid på i flera år utan att få till, nämligen Breedly. Men istället för att välkomna min sajt, att jag gör något som hela sporten har nytta av, så agerar man för att få bort den, säger Hans Nelén och fortsätter:

– Inget annat travförbund agerar så här mot mig. Jag har sagt till ST att om det är spridning som spelbolag kan använda de är rädda för så kan jag ta en månad gamla uppdateringar ur sportdatabasen, då saknar de värde ur spelperspektiv. Men nej, det går inte, om jag inte tar avtalsförslaget ska jag tvingas radera det svenska. Svensk Travsport vill stoppa allt som inte är deras egen sajt Breedly, det ska inte få finnas några alternativ till det ST själva producerar. Med den negativa inställningen från travförbundet till oss aktiva som brinner för sporten och lägger massor med tid, pengar och engagemang vill jag inte vara med längre.

Fokustema
ASVT Internetauktion
Läs senare

Toppstammad valack dyrast

Valacken Vitro Diablo blev dyrast på ASVT:s internetauktion igår och han såldes till Norge för 220.000 kronor.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Öistein Andresen köpte Vitro Diablo (e. Bold Eagle-Chanson d’Inverne), 1.12,5ak/268.000 kr, för 220.000 kronor. Den fyraårige valacken har startat nio gånger (2-2-1) och båda segrarna tog han som treåring i Peter Untersteiners regi.

Vitro Diablo är undan Chanson d’Inverne (e. S.J.’s Photo), 1.12,3ak*/2.353.507 kr, som tävlade för Peter Untersteiner och Jori Turja och vann 21 lopp på 64 starter. I avelsboxen har hon sin överlägset bästa avkomma i Attack Diablo (e. Blue York Yankee), 1.10,6ak/4.460.689 kr.

Näst dyrast var Stella Newmen (e. Symphonic Hanover-Lady Value), 1.10,4ak/1.107.345 kr, och Håkan Karlsson i Eskilstuna betalade 138.000 kronor för det åttaåriga stoet. Hon har tränats i Danmark av Flemming Jensen, vunnit 15 lopp på 52 starter.

Stella Newmen är halvsyster med Fredrik Perssons Derbytvåa Monark Newmen (e. Orlando Vici), 1.10,0ak/4.590.840 kr.

Totalt såldes 13 av 18 utbjudna hästar för 825.000 kronor.

Samtliga resultat från ASVT:s internetauktion hittar ni här!

Fokustema
V86 Åby
Läs senare

Framgång föder framgång

Inez Alki har presterat fintfint hos Hans Crebas.
Tack vare hennes framgång har även Irish Steel kommit från Nederländerna.
– Hon har inga direkta svagheter och det finns mycket utveckling kvar, säger Axevallatränaren om kvällens V86-favorit.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Hans Crebas. Foto Micke Gustafsson/ALN
Hans Crebas. Foto Micke Gustafsson/ALN

Förra hösten lämnade Hans Crebas Blädingeås för Stall Palema. Han skiftade licensen till Axevalla och från Kalmar och förändringen har blivit ett stort lyft. Proffstränaren har redan slagit fjolårets antal segrar som tränare och stallet har fördubblats.

– Det är fina träningsmöjligheter och hästarna går jättebra. Jag njuter, men är även medveten om att det kommer svackor. Det tog två månader för hästar och personer att acklimatisera sig och jag tycker att det känns allt bättre hela tiden. Jag hade tio hästar med mig när jag kom och nu är det 20 travare på träningslistan. Det är både fler och bättre kvalitet och nu har jag två anställda, berättar Hans Crebas.

Sunettan Palema. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Han är inte bara kund hos Stall Palema. Karl-Erik Bender har tre Palema-hästar i träning hos Crebas och Sunettan Palema (e. Muscle Massive – Lady Plus Five), 1.14,4am/242.400 kr, har vunnit två av två starter i sin nya regi.
– Det känns kul och är ett stort förtroende. Vi siktar mot Stochampionatet på hemmaplan. Tyvärr drabbades hon av en halsinfektion, men nu är Sunettan frisk och jag hoppas att vi hinner en eller två starter innan uttagningsloppen.

Det vore roligt om stallet passerade en miljon kronor

Hittills i år har Stall Crebas vunnit nio av 40 starter och sprungit in 573.900 kronor.
– Jag har som mest kört in 800.000 under ett år och det vore roligt om stallet passerade en miljon kronor.

V86-favorit på Åby

Ikväll åker Axevallatränaren till Åby med två hästar. Irish Steel (V86-7) är favorit i ett stolopp där vinnaren belönas med 100.000 kronor och femåringen kan ge Crebas en fin skjuts mot miljonen.
– Det är tack vare Inez Alki (e. From Above), 1.12,2ak*/574.130 kr, som hon hamnat hos mig. Inez ägare drömmer om Frankrike och hästen flyttades till mig för att tjäna pengar. I Nederländerna tränades stoet av Hugo Langeweg och han rekommenderade kretsen kring Irish Steel att prova henne hos mig.

Fakta

Hans Crebas – Tränarstatistik

År – Resultat – Inkört (kr)

  • 2016 – 85 st: 8-5-10 – 387 600
  • 2017 – 104 st: 6-14-12 – 547.400
  • 2018 – 95 st: 14-5-13 – 632.300
  • 2019 – 93 st: 6-16-7 – 669.700
  • 2020 – 40 st: 9-6-2 – 573.900
Expandera

Broadway Fortuna-dottern har gjort två starter under Crebas vingar. I debuten höll hon bra som tvåa från dödens och senast vann hästen lätt från ledningen i Årjäng.

– Hästen är både stark och snabb. Jag har sett flera av hennes lopp i Holland och stoet går från alla positioner. Hon har lite pengar på sig och min förhoppning är att hästen ska hålla samma nivå som Inez Alki. Irish Steel vann med mycket krafter kvar senast.

Hästen var fin i förra fredagens jobb och hon känns uppåt i träningen

Ikväll ska hon prova voltstart och hästen har springspår.
– Hon är förnuftig och min känsla är att voltstart inte ska vara några problem. Hästen är inte sylvass bakom bilen och jag tror snarare att voltstart är ett plus. Hästen var fin i förra fredagens jobb och hon känns uppåt i träningen. Jag hoppas få iväg Irish Steel bra och kommer vi till spets är hon hästen att slå.

Gör du några ändringar?
– Jag har stämt av med Langeweg och är sugen att köra barfota bak. Hon har gått med den balansen flera gånger innan och jag tror att det är ett plus.

Med sig till Åby ikväll har han även Scarlet Knight-dottern Scarlet Knightmare (lopp 4). Femåringen har vunnit en av tio starter och tjänat nästan 80.000 kronor.

– Hon var bra när vi segrade i mars, men efter det loppet blev hon förkyld. Nu har hästen svarat för två bra insatser efter uppehållet. Hon har hela 174 i mankhöjd, men är kvick iväg när hon sköter sig och hästen behöver vara med i främre träffen direkt för att komma till sin rätt. Hon är inte den enklaste i voltstart, men jag tror att Scarlet Knightmare går felfritt och Astronascente Zac är den hästen jag kan tänka mig att släppa till. Han blir nog svår att slå och min häst har platschans, avslutar Hans Crebas.

Startlistor till kvällens tävlingar.

Fokustema
Polisanmälan
Läs senare

Proffstränare anklagad för djurplågeri

En proffstränare har blivit polisanmäld för djurplågeri. Enligt målsägaren ska tränaren låtit hästen stå undernärd och sjuk utan kontakta varken ägaren eller veterinär.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
En proffstränare i Sverige har blivit polisanmäld för djurplågeri. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
En proffstränare i Sverige har blivit polisanmäld för djurplågeri. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Enligt polisanmälan ska brottet ha pågått mellan den 10 februari och 18 april i år. När hästägaren – enligt polisanmälan – hämtade hästen var den undernärd och sjuk.

Proffstränaren informerade inte heller hästägaren om hästens tillstånd och enligt polisanmälan tillkallades inte heller någon veterinär.

Målsägaren anser att hästen vanvårdats och att det resulterat i en värdeminskning av minst 30.000-40.000 kronor.

Sport