Fokustema
V75 Axevalla 31 december
Läs senare

Sagan om konungens återkomst

AXVALL. Fyra segrar på åtta körda lopp.
Åke Svanstedts gästspel på gamla hemmabanan framkallade flashbacks från fornstora dagar.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Baron Gift vann V75-lopp med Rickard Svanstedt. Foto: Johan Grundin/ALN
Baron Gift vann V75-lopp med Rickard Svanstedt. Foto: Johan Grundin/ALN

Det var Pär Hedberg som stod bakom samtliga fyra vinnare varav två slog till inom V75-spelet. Diva Deo var först ut. Trots dubbla tillägg jagade hon ikapp till säker seger och lyckades svara favoriten Stonewashd Diamant över spurtrakan.
– Pär Hedberg har hästarna i ordning. Det blev tredjespår under slutvarvet, men hästen var stark och kämpade bra till slut, sade Svanstedt.
Av bara farten slog han till med Dream Night Palema i V75-avslutningen. Med knapp marginal höll han undan före Tayson Bi och såg till att V75-utdelningen landade på 1,2 miljoner kronor.

Sonen Rickard ville inte vara sämre utan tog också för sig som vinnare. Baron Gift (e. Gift Kronos) gjorde sin tredje start inom loppet av 16 dagar och levererade en rejäl långspurt till seger.

– Jag har haft en bra känsla inför det här loppet. Han tränar inte så tufft, men brukar finna formen när han startar på såhär tätt så jag hade misstanke om att han skulle gå bra idag. I slutkurvan kändes han faktiskt seg, men han tog fram löpskallen idag, sade Svanstedt.

Othala trivs på Axevalla

Den färska proffstränaren Laura Myllymaa räknade hem en V75-triumf då Othala (e. Tap In) tog sin andra rikstototriumf i karriären på just Axevalla. Trots 20 meters tillägg hittade hon till ledningen efter 500 meter då favoriten X.L.Bygg Palema (e. Symphonic Hanover) galopperade i ren iver att hänga med.
Faktum var att det inte ens blev dramatik över upploppet när körande Christian Fiore ryckte undan och fick ointagliga längders försprång.
– Hon är ren vinterhäst. Precis som det kan finnas människor som bara gillar värmen så är hon rakt motsatt en häst som bara gillar kylan, sade Myllymaa.

Louise Frumerie och Mathias Alm har en fin springare i femårige Ibelieveinamerica (e. Adrian Chip) som trots sin ålder nu gjorde sin blott 20:e start. Det såg länge mörkt ut när han skulle jag ifatt från femte invändigt, men från ”ingenstans” dök han upp och nådde ikapp Capture (e. S.J.’s Photo) som fått lägga en tuff speed genom slutkurvan.
– Jag satt och funderade på hur det skulle kunna lösa sig och helt plötsligt så fick vi bara luckorna. Det blev helt perfekt för annars är det ju hysteriskt svårt att komma till i de här loppen, sade Alm.

Lyft sig hos Catrin

Catrin Fajersson hade sänt positiva signaler kring S.J.’s Photo-sonen Sobel Photo som spårade hem varje meter av lägsta klassen. Segern var den andra i följd och sedan han kom till Kalmarproffset har han nu två triumfer och två andraplatser.
– Catrin såg gärna att vi testade och körde i ledningen om vi inte fick någon tryckare. Man vet aldrig hur det ska gå när hästarna tävlar på sådana här underlag, men han kändes stark hela vägen, sade Söderkvist.

Stoloppet blev rejält överpacat vilket möjliggjorde för Peter Untersteiners Zeeland Kronos (e. Muscle Hill) att spurta till vinst i vida spår, trots att han satt kvar som fyra i andraspår och behövde en del turliga luckor för att ta sig loss.
– Det är mycket årgångslopp nästa år som jag har en ambition att testa i. Ni har ju bland annat ett lopp här på Axevalla som jag är sugen på, sade Untersteiner.

Fokustema
Menhammar Online Sales
Läs senare

”Känns som att det blev succé”

”Nöden är uppfinningarnas moder” lyder ett känt talesätt. Menhammar Online Sales uppstod som en konsekvens av covid 19-pandemin – och blev en succé.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

– Det känns som att det blev succé, ur i princip alla aspekter. Det var en enorm lättnad att vi fick tekniken att fungera. Kritiken mot oss hade säkert inte blivit nådig om vi fått blåsa av alltihop en gång till. De känns också som vi träffade rätt med upplägget och att väldigt många tyckte det var en spännande upplevelse att antingen vara aktiv och med och bjuda på hästarna, eller om man följde den som ett evenemang , säger Menhammars stuterichef Johan Hellander.

Priserna på de 29 varmblod som såldes under söndagkvällen blev rekordhöga för Europa sett till snittpriset 545.000 kronor och det blev några häftiga budgivningar med hela fem hästar som klättrade över miljonen.

– Vi hade funderat väldigt mycket på själva budgvningsprocessen när upplägget planerades. Vi ville nå interaktivitet med de som var spekulanter, allt skulle vara i realtid. I grund och botten är det en avvägning mellan säkerhet och att det ska bli spännande och tempofyllt. Ju mer man tar hänsyn till säkerheten i budgivningen, desto mer tappar man i spänningsmomentet, eftersom säkerheten innebär att budgivningen går långsammare. Nu får vi utvärdera och dra lärdomar, men på det hela taget känns det som att alla är nöjda idag med hur det blev, säger Johan Hellander.

Ju mer man tar hänsyn till säkerheten i budgivningen, desto mer tappar man i spänningsmomentet

Inga budgivare som var sura och arga för att de ”försvann” och inte fick fram sina bud?

– Någon enstaka. Men det brukar det vara på vanliga fysiska auktioner också.

Nedräkningsklockan 15 sekunder kändes kort? Det var ungefär som att auktionsförrättaren vid en vanlig auktion skulle låta bli att säga ”första…andra…och istället gå på ”tredje” direkt?

– Vi har som sagt utvärderingsarbetet kvar att göra, men om det blir någon mer sådan här sale från vår sida tror jag att jag redan nu vågar säga att nedräkningen mot klubbslaget blir längre än 15 sekunder. Om någon som ska sitta och bjuda får en oturlig ”laggning” av sidan just i nerräkningen hinner denne sannolikt inte ladda om sidan innan tiden gått ut. Men samtidigt är nedräkningstiden en avvägning i tjusningen med att ha en budgivning som kräver snabba beslut av budgivarna om det är flera spekulanter som vill ha hästen, säger Johan Hellander och påpekar:

– Det kanske ska klargöras att om det kom ett bud under de 15 sekundernas nerräkning så blev det 15 nya sekunder direkt. Det lönade sig alltså inte att sitta och försöka räkna ner och trycka iväg sitt bud sekunden innan klockan räknat ner för att så att säga sedan direkt få klubbslaget på sitt lagda bud.

En rolig finess var att ”på klubbslaget” blänkte det direkt upp på bildskärmen vem köparen var. På en ”vanlig auktion” hör det till att många runt auktionsringen sträcker på sina halsar för att se vem köparen var, när auktionsförrättarna kommer med köpekontraktet för signering. Nu visste ”hela världen” direkt vem köparen var. Och – överraskande men samtidigt också ett tecken på att online salen ”bröt ny mark” – var att det var många enskilda hästägare som stod som inropare. Inte modellen ”tränare XX (i kommission)”.

– Att hästägare kan lyftas fram, engageras, och involveras, är ju bara en fördel. Det blev mer direkt hästägare som skötte budgivningarna än det är på vanliga auktioner, då tränare ropar in hästarna för hästägarnas räkning. Då blir den egentlige köparen, den som ska betala, så att säga mer i bakgrunden. Nu fick hästägare sköta budgivningen och inköp själva och hamnade därför direkt i rampljuset. Samtidigt är det förstås så att hästägarna i de flesta fall konsulterat sina tränare innan om de ska bjuda på hästen och kanske ungefär hur högt, säger Johan Hellander.

Att hästägare kan lyftas fram, engageras, och involveras, är ju bara en fördel

En annan sak stuterichefen vill lyfta fram är att budgivningen pågått öppet och transparent  i väntan på själva auktionskvällen. Alla hästar hade fått bud och en form grundprislapp innan de så att säga kom upp i ringen.

– Det betyder att om man till exempel hade nummer 19 som sitt förstaval och nummer 12 som sitt andraval så kunde man om nummer 19 redan hamnat högt ”i utgångspriset” fokusera på nummer tolv istället för man vet att nummer 19 kommer bli för dyr. Det är en fördel i det här upplägget jämfört med en vanlig auktion.

Menhammar Online Sales hade ambitionen att göra den spännande att följa på internet, med ”sportkommentatorer och budgivningsreferenter” i form av Johan Lindberg och Per Skoglund och där Johan Hellander i rollen som auktionsförrättare fick kliva in i sändningen i de lägen där det rörde ihop sig i budgivandet.

– Det är var ju något nytt vi ville göra, och om vi skulle göra det och lyckas ha stort intresse för evenemanget kände vi att det måste vara högsta kvalitet i alla ändar, säger Johan Hellander.

Kanske visade här Menhammar vägen till hur man kan göra (digitala) hästauktioner intressanta och spännande att följa. Och det är ju onekligen anmärkningsvärt att det faktum att succéevenemanget blev av var en direkt konsekvens av coronapandemin.

– Av de 29 varmblod vi sålde nu var tolv med i Elitauktionskatalogen som vi lyfte därifrån och de andra 17 skulle varit med på Wenngarn (Sweden International Yearling Sale, reds.anm.) och Lutfi Kolgjinis auktion Derbyhelgen. När dessa auktioner inte kan arrangeras på normalt sätt på grund av coronarestriktionerna bestämde vi oss för att prova att sälja ”våra egna hemifrån” istället. Det har varit extremt kort startsträcka, beslutet om onlinesalen togs i slutet av april, och det är många som gjort fantastiska insatser för att få alla bitarna på plats så att det dessutom blev så succéartat, säger Johan Hellander och fortsätter:

– 30 hästar är nog också rätt så lagom att ha på en sådan här onlineauktion. Det gäller att hålla intresset uppe hos de som sitter hemma och tittar på sändningen, så att de inte loggar ut, och därför får det inte bli för långsamt och långdraget.

Även efter auktionen fortsatte procedurerna runt de sålda hästarna, direkt och digitalt.

– Köpekontrakten gick ut digitalt och signerades direkt med bank-id. Så även den väldigt viktiga biten kan man få att fungera smidigt med onlineförsäljning av travhästar. Det känns lite som att vi bröt en del ny mark och visade att det här sättet att arrangera auktioner på fungerar.

Egentligen skulle internetauktinen ägt rum förra söndagen, den 6 juli men fick skjutas upp en vecka på grund av teknikproblem.

– Det var förstås en spänd och nervös vecka. När vi tagit fram detta har det verkligen blivit en insikt hur många olika komponenter som måste klaffa samtidigt för att en sådan här sak ska gå att göra, och vi rodde det i land. En galopp i form av de tekniska problemen hade vi råd med och ända ha kvar spekulanternas förtroende, men om vi fått en ny galopp igår med nytt teknikstrul hade det nog blivit en hel del inte så roliga ord för oss att höra idag, avslutar Johan Hellander.

En galopp i form av de tekniska problemen hade vi råd med

 

Nytt auktionsrekord i Europa

Fokustema
Axevalla söndag
Läs senare

Kuskvalen i Stochampionatet

Björn Goop och Conrad Lugauer är avstängda. Stefan Melander har fem finalister.
Men nu är det klart med körsvenner till hästarna i årets upplaga av Stochampionatet.
Samtliga tolv finalister är med i Premiechansen och vinnaren belönas med 2,4 miljoner kronor.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Conrad Lugauer kvalade in American Hill till Stochampionatet och i finalen körs hästen av sonen Marc Elias. Foto Adam Ström/stalltz.se
Conrad Lugauer kvalade in American Hill till Stochampionatet och i finalen körs hästen av sonen Marc Elias. Foto Adam Ström/stalltz.se

Stochampionatet – Axevalla söndag
2.640 meter autostart
Priser: 2.400.000 – 1.200.000 – 600.000 – 288.000 – 192.000 – 120.000 kr
Häst – Körsven (Tränare)

 1. American Hill – Marc Elias (Conrad Lugauer)
 2. Waiting Hill Hall – Steen Juul
 3. Diana Zet – Örjan Kihlström (Daniel Redén)
 4. Residual Thrust – Erik Adielsson (Stefan Melander)
 5. Ganga Bae – Jorma Kontio (Stefan Melander)
 6. Digital Literacy – Rikard N Skoglund (Stefan Melander)
 7. Award Kronos – Adrian Kolgjini (Daniel Redén)
 8. Fuel Burn – Emilia Leo (Stefan Melander)
 9. Mahma Lane – Peter Untersteiner
 10. No Limit Queen – Carl Johan Jepson (Björn Goop)
 11. Sideslip – Per Lennartsson (Stefan Melander)
 12. Mellby Hawaii – Peter Ingves (Björn Goop)

Fyra T.Z.-dressar i Stochampionatet – men Courants röda främst?

Diana Zet innanför Ganga Bae

Fokustema
Hingstligan 6-12 juli 2020
Läs senare

Tre i topp med sex vinster

Tre avelshingstar delade topplaceringen förra veckan. Love You, Maharajah och Zola Boko räknade in sex segrar vardera.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Love You håller fortsatt topplaceringen i stor stil efter en sexling förra veckan. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Love You håller fortsatt topplaceringen i stor stil efter en sexling förra veckan. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Love You ångar på i toppen och sex vinster betyder att han håller avståndet ner till tvåan Maharajah med 17 pinnar. Totalt är Love You uppe 169 vinster i år, medan tvåan Maharajah ståtar med 152 triumfer.

Fakta

Förra veckans toppar:

Sex segrar:

 • Love You
 • Maharajah
 • Zola Boko

Fem segrar:

 • Horgen Tore
 • Muscle Hill

Fyra segrar:

 • Chocolatier
 • Donato Hanover
 • From Above
 • Moe Odin
 • Orlando Vici
 • Scarlet Knight
 • Trixton

Tre segrar:

 • Dream Vacation
 • Gift Kronos
 • Going Kronos
 • Järvsöfaks
 • Klack Jo
 • Make It Happen
 • S.J.’s Caviar
 • Symphonic Hanover

Fotnot: gäller 6-12 juli 2020 och listan tar upp hingstar med tre eller fler segrar på svensk mark.

Expandera

Love Yous sexling innehöll följande hästar: Arizona Dream, Brunello Hall, Jessy Schermer, M.T. Oberon, Romanesque och Wild Love.

Sex segrar tog också Maharajah: Bandido Gar, Being Jolly, Bluebell Dream, Borups Tornado, Hurricane Silas och Mahma Lane.

Samma visa var det för Zola Boko med sextetten: Comes With Age, Dearest, Inge B.Svärlig, Souvenir d’Inverne, Tyson Dimanche och Untilwemeetagain.

Muscle Hill nådde fem segrar förra veckan och ligger trea med 114 vinster. När det gäller insprungna pengar på svensk mark toppar den flerfaldige amerikanske championhingsten med 17.565.050 kronor före Maharajah (15.746.800), Love You (13.124.100), Scarlet Knight (11.037.400) och Ready Cash (10.560.000).

Horgen Tore toppade med femling

På kallblodssidan toppade Horgen Tore med fem vinnare; Andelskungen To, Mjölner Apollo, Mjölner Elling, Mjölner Rönner och Tangen Tore.

Horgen Tore delar sjundeplatsen i totaltabellen med Åsa Jerven med 19 segrar vardera. Bork Odin leder i överlägsen stil med 59 vinster och det är 20 fler triumfer än tvåan Moe Odin. Den sistnämnde är fortfarande vinstrikast med 4.440.300 kronor före Bork Odin med 4.344.150 riksdaler.

Segerrikaste avelshingstar 2020
Namn
StarterSegrar
1 Love You
1.090169
2 Maharajah
1.058152
3 Muscle Hill
674114
4 Ready Cash
651109
5 Scarlet Knight
1.252106
6 S.J.'s Caviar
84195
7 Zola Boko
1.12692
8 Super Photo Kosmos
76375
9 Quite Easy
672
73
10 Make It Happen
71471
Sport