Fokustema
Död
Läs senare

Sagostoet blev 29 år

Sagohästen Fridhems Ambra har lämnat jordelivet.
Ove och Lotta Ousbäcks sto som charmade travpubliken under många år blev 29 år, berättas ”Ambras” hemmabana Axevallas facebooksida.
Av
Mathias Hedlund
Fridhems Ambra med Stefan Söderkvist på tiden det begav sig på tävlingsbanan på 1990- och 2000-talet. Förra året dog stoet, 29 år gammal. Foto Stalltz.se
Fridhems Ambra med Stefan Söderkvist på tiden det begav sig på tävlingsbanan på 1990- och 2000-talet. Förra året dog stoet, 29 år gammal. Foto Stalltz.se

Fridhems Ambra (e. Pale Amber), 1.11,2ak*/12.026.897 kr, hade en lång och framgångsrik karriär. Hon vann 50 av 100 starter, däribland Hugo Åbergs Memorial och Breeders Crown-final som fyraåring, och röstades fram som Årets Häst i Sverige 1999.
– Jag har förlorat de flesta storlopp jag kört, men några gånger har jag fått känna hur det är att tävla i absoluta världstoppen. Jag har varit med i Elitloppet, Prix d’Amérique och den seger jag värdesätter allra högst är Fridhems Ambras vinst i Hugo Åbergs Memorial, sade Fridhems Ambras ständige följeslagare i sulkyn som äldre, Stefan Söderkvist, när han lade travkarriären på hyllian i slutet av 2019.

Ove Ousbäcks toppsto Fridhems Ambra var ofta ”på hugget”. Foto Stalltz.se

”Ove och Lotta Ousbäck födde upp Ambra och hade henne från hennes allra första dag på gården Öglunda Fridhem som ligger på berget Billingens sluttning mellan Skara och Skövde. Det var också på de krokiga vägarna på Billingen hon byggde upp sin styrka som sedan tog henne hela vägen till världseliten”, skriver Axevalla på banans facebooksida.
Ove Ousbäck berättar för Axevalla att Fridhems Ambra gick bort i hagen i onsdags. 

Fridhems Ambra tränades hela karriären av Ove och gjorde sin sista start under Elitloppshelgen på Solvalla som nioåring 2003. Stefan Söderkvist satt i sulkyn när Fridhems Ambra vann sin tävlingsdebut på hemmaplan i mars som treåring, men annars var Sven Berggren flitigt kuskval som unghäst.

Här är Fridhems Ambras större segrar:

  • 1997: Guldstoet
  • 1998: Queen L:s lopp, Breeders Crown-final
  • 1999: Meadow Prophets Minne, American Trot, Årjängs Stora Sprinterlopp, Hugo Åbergs Memorial, Frances Bulwarks lopp
  • 2000: Gulddivisionen final
  • 2001: Sto-SM, Carl XVI Gustafs Silverhäst
  • 2002: Forus Open, Baroness Karsks lopp
  • 2003: Arwid Stjärnswärds Minne

Fridhems Ambra tillhör en exklusiv skara svenska ston ston tjänat över tio miljoner kronor. I den fina klubben har hon sällskap av Ina Scot, Joviality, Queen L, Hilda Zonett, Giant Diablo, Jiggy Jog, Lovely GodivaCobrads RödluvaYour Highness och Mellby Free.

I avelsboxen fick Fridhems Ambra sju avkommor, där trion Fridhems Piraya, Fridhems Tiara och Fridhems På Linjen var de främsta med över 400.000 kronor insprunget.