Fokustema
Dopingfallen i Frankrike
Läs senare

”Samma foder i Sverige och Frankrike”

Det foder från KRAFFT som säljs i Frankrike är detsamma som säljs i Sverige.
– Det är samma råvaror och gjort i samma fabrik. , säger KRAFFT:s verkställande direktör Sandra Hodik till Sulkysport.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Krafft foderpellets.
Krafft foderpellets.

Hodik har, som hon säger ”suttit konstant i telefonen sedan igår lunch” när Sulkysport avslöjade att produkter från KRAFFT misstänks ha orsakat positiva dopingprover avseende cannabidiol i Frankrike.

– Att vårt foder skulle vara orsaken är inte klarlagt. Vi gör vad vi kan för att säkerställa om det är vårt foder som orsakat de positiva dopingproven. Jag vill poängtera att det kan vara andra källor också, till exempel kan både tillskottsfoder och strömedel innehålla det här, säger Sandra Hodik.

Källan till cannabidiol-dopingfallen torde sannolikt vara hampa på något sätt. Detta gräs ingår inte i några KRAFFT-produkter. Är det foder från det svenska foderföretaget som orsakat de positiva dopingproven handlar det alltså om kontaminering, via någon av de råvaror som ingår i de utpekade produkterna KRAFFT Sport och KRAFFT groov.

– Det är i princip samma råvaror i båda produkterna, men med olika inbördes innehåll, säger Sandra Hodik.

KRAFFT exporterar 4.000 ton foder till Frankrike per år.

– Det finns en sak som inte kommit fram riktigt ännu i rapporteringen om de franska cannabidiol-fallen och det är att det tagits kontrollprover på hästar som ätit samma foder som de här som lämnat positiva dopingprov. Och kontrollhästarnas prov var negativa, säger Sandra Hodik.

KRAFFT avvaktar egna analyser

 

 

 

Fokustema
Coronaviruset
Läs senare

Troligen fortsatt travstopp i Norge

Det mesta talar för att tävlingsstoppet i den norska travsporten kan sträcka sig till minst i mitten på juni.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Men Det Norske Travselskap håller fortfarande tummarna för att helsedirektoratet ska medge ett undantag gällande att all norsk idrott är inställd, eftersom syftet med tävlingarna ska vara att hålla igång hästnäringen.

Den norska statsministern Erna Solberg har tillsammans med andra ledamöter i den norska regeringen idag haft en stor genomgång av covid 19-läget i Norge. Det aviserades att det veckorna efter påsk blir ett antal lättnader i de stenhårda restriktioner som den norska befolkningen varit underkastad de senaste veckorna. Till exempel öppnar förskolorna måndag den 20 april och lågstadieeleverna får liksom de som går på gymnasier och högskolor återvända till skolorna en vecka senare. Övernattningar på fritidsboende (”hyttene”) tillåts också igen från 20 april, till exempel.

Men Erna Solberg var samtidigt tydlig med att allt annat än det som nu specifikt beslutat ska öppnas igen under andra halvan av april (alltså huvudsakligen skolverksamhet) kommer att förbli stängt. Där ingår alla kultur- och idrottsevenemang, till vilken även trav- och galoppsport räknas. Inte förrän i början av maj väntas nya besked om idrottsevenemang kan tillåtas gå igång igen från den 15 juni.

Det här innebär att det verkar vara litet hopp om att travtävlandet kommer igång igen i Norge under de närmaste två månaderna!Och det innebär i så fall att storhelgen med Oslo Grand Prix, i början av juni, inte kommer att köras, åtminstone inte vid den planerade tidpunkten.

Men Det Norske Travselskap har inte gett upp. DNT ligger inne med en begäran hos det norska hälsodirektoratet om att tävlande i strikt kontrollerad omfattning ska tillåtas börja igen; kanske på en endaste bana (Jarlsberg) och i så fall med restriktioner liknande det som gäller i Sverige för travtävlingar – alltså utan publik och med stallbacken betraktad som arbetsplats.

– Vi önskar att köra travlopp utan publik närvarande för att ta vara på hästnäringen. Det är det bärande argumentet i vår skrivelse till hälsodirekttoratet, säger DNT:s generalsekreterare Svein Morten Buer till tgn.no.

Direktoratet har ännu inte svarat på skrivelsen.

Fokustema
Markaffär
Läs senare

Bostäder byggs på Gävletravets parkering

Det är på gång att byggas bostäder på en del av Gävletravets parkering, berättar idag Gefle Dagblad och Arbetarbladet.
– Det här är resultatet av en markaffär vi gjorde 2017-18, säger Gävletravets chef Kent Modin.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Det är Skanska som ska bygga bostäder på en tomt på cirka 12.000 kvadratmeter som varit en del av Gävletravets parkering vid huvudentrén. Marken ägdes av travsällskapet, och såldes för två-tre år sedan för cirka 20 miljoner kronor för att projekteras för bostadsbyggande.

– Nettot på försäljningen, kommunen skulle till exempel ha fem miljoner kronor för bland annat detaljplanarbetet, och så blev det ju skatt också, har redan återinvesterats i anläggningen. Huvudsakligen handlar det om omläggning av banan för fem miljoner kronor och renovering av restaurangen, säger Kent Modin.

Det som ska byggas i en första etapp är 68 bostadsrättslägenheter och projektet har arbetsnamnet ”BoKlok travbanan”. Inflyttning är planerad till sommaren-hösten 2021.

Fokustema
Jobbyte
Läs senare

Broberg till Svensk Travsport

Örebrotravets chef Claes Broberg börjar på det som varit Mattias Stenbys tjänst som sportsamordnare på Svensk Travsport.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Broberg började på Skelleftetravets sekretariat och har de senaste elva åren arbetat på Örebrotravet, nu med titeln verkställande direktör och sportchef.

Tjänsten som sportsamordnare innefattar i första hand propositionsskrivning och startanmälningar, plus licensfrågor. Broberg tillträder på Svensk Travsport i juni och nu måste förstås som nästa steg Örebrotravet hitta en ny chef.