Fokustema
V75 Champions
Läs senare

Samma kuskar i sex V75-lopp

V75-Mästardagen på Solvalla får nytt upplägg nästa år. De 15 segerrikaste kuskarna i V75-ligan under 2017 ska köra sex av de sju V75-loppen. I det sjunde kör de främsta lärlingarna.
Av
Lars G Dahlgren

– Vi tittar fortfarande på detaljerna i hur reglerna ska bli, men grunden är en kuskmatch med samma poängberäkning som används i kusk-VM och kusk-EM. Loppen ska bli en lämplig blandning mellan tilläggslopp med 15 startande och 15-bakom-bilen-lopp, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.

Fakta

Bäst just nu

De kuskar som just nu är kvalificerade för V75 Champions:

Proffs (inom parentes antalet segrar): Örjan Kihlström (41), Ulf Ohlsson (26), Björn Goop (23), Johnny Takter (22), Peter Untersteiner (22), Erik Adielsson (21), Johan Untersteiner (21), Robert Bergh (18), Jorma Kontio (17), Adrian Kolgjini (13), Christoffer Eriksson (11), Kaj Widell (11), Lutfi Kolgjini (10), Per Lennartsson (9), Kim Eriksson (9).

Lärlingar (inom parentes insamlade poäng): Oskar J Andersson (95), Linus Svensson (72), Maxime Marais (70), Kevin Oscarsson (56), Henriette Larsen (39), Kevin Svedlund (39), Joakim Granlund (37), Christian Cracchiolo (35), Oskar Kylin-Blom (35), Mads H Nielsen (33), Sandra Eriksson (32), Preven Sövik (31), Sofia Frilén (30), Kim Moberg (17), Marcus Schön (16).

Expandera

’V75-Mästaren har varit en kuskmatch sedan V65-tiden, fast från början och fram till nu som ett enstaka lopp och då utskrivet som en handicap så att alla kuskarna skulle ha likvärdiga chanser. De senaste åren har det hetat V75 Champions, antalet deltagande kuskar har utökats till 15 och med i sammanhanget har även de mest framgångsrika lärlingarna kommit.

Nästa år tar man ett stort steg. Hela V75-omgången på Solvalla den 24 februari förbehålls de kuskar som vunnit flest lopp 2017 bland som räknas in i ”V75 Champions”.

– I första hand kör kuskarna egentränade hästar. I andra hand hästar de är ordinarie kuskar på och där de ”önskas” som kuskar av tränarna. i tredje hand lottas de kuskar in som inte så att säga fått en uppsittning på de hästar som kommer med, säger Petter Johansson.

Idén är alltså sju 15-hästarslopp,. varav flera tilläggslopp med voltstart, på V75 denna lördag vilket kommer att göra omgången till den sannolikt spelmässigt mest intressanta under hela året.

 

Fokustema
Bröt benet i hagen
Läs senare

Mellby Club fick tas bort

Mellby Vikings lillebror Mellby Club, som så sent som i Bodens midnattstrav imponerade stort när han han ett V75-lopp, fick tas bort idag.
– Han bröt ett ben i hagen och det fanns inget att göra, säger tränaren Timo Nurmos.
Av
Lars G Dahlgren
Mellby Club och Jorma Kontio vid segern under Bodens midnattstrav i mitten av juni. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Mellby Club och Jorma Kontio vid segern under Bodens midnattstrav i mitten av juni. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Åttaårige valacken Mellby Club (e. Muscle Hill – Naomi de Lou) hade varit borta ett och ett halvt år från tävling och endast gjort två lopp på tre år (!) då han i vintras gjorde comeback. Mellby Club har uteslutande matchats i V75 i år och vunnit två klass I-försök. Det första på Åby Kungapokalsdagen och det andra i Bodens midnattstrav, där han enligt kusken Jorma Kontio var ”bättre än någonsin” på starka 1.13,6a/3.140.

Fakta

Mellby Club

valack åtta år e. Muscle Hill – Naomi de Lou e. Extreme Dream
28 st: 7–4–3
Rekord: 1.14,9l* – 1.12,0am
Insprunget: 769.750 kr
Uppfödare och ägare: Mellby Gård AB, Malmö
Tränare: Timo Nurmos, Solvalla
Kusk (oftast): Jorma Kontio, Solvalla
Skötare: Anu Lempinen

Expandera

Men avelshingsten Mellby Vikings lillebror fick alltså sluta sina dagar på grund av ett benbrott.

– Hästen släpptes i hagen och sprallade iväg bort till andra änden, var glad och slog upp med båda bakbenen. När Mellby Club sedan vände och kom springande tillbaka var han plötsligt blockhalt. Det var ett så allvarligt benbrott att det inte fanns något att göra, vi fick ta beslutet att ta bort honom, säger Timo Nurmos.

 

Fokustema
Olyckan på Solvalla
Läs senare

Skadade hästen hemma igen

Treårige D.Day Zet, som skadades allvarligt på Solvalla i tisdags kväll av en traktor som sladdade banan, har fått komma hem till Daniel Redéns stall från veterinärhögskolan i Uppsala.
Av
Lars G Dahlgren

– Veterinären på Solvalla gjorde bedömningen att han inte kunde sy ihop de allvarliga såren på benet eftersom det kommit in så mycket grus och smuts i skadorna, att det därför behövdes ett mer avancerat ingrepp innan hästen kunde sys. Det var därför hästen togs till Lantbruksuniversitetet i Uppsala för att opereras där, säger Thomas Hedlund hos Stall Zet.

Operationen gick alltså så pass bra att högättade D.Day Zet (e. Trixton – Twigs Tiffany) fick komma hem till sitt stall inom ett dygn efter att olyckan inträffat. Det visade sig också att alla senor klarat sig utan skador.

– Det är ändå, som det alltid är med så här allvarliga sårskador, några krisdagar till som följer nu, även om hästen fått komma hem, säger Thomas Hedlund.

D.Day Zet skar upp ena bakbenet när han hoppade åt sidan och kolliderade med redskapet på en traktor som sladdade banan. Hästen och traktorn möttes. Olyckan inträffade när D.Day Zet värmdes.

Förutom den centrala frågan om hästen blir frisk igen, och om D.Day Zet i så fall kommer ur skadan utan allvarliga men, återstår också att reda ut ansvarsfrågan som rör det försäkringsmässiga. En viktig punkt där är förstås om traktorn som sladdade banan kördes på det sätt som fordon bör/ska framföras vid möten med (orutinerade) hästar som konstrar.

Redén-häst i allvarlig olycka på Solvalla

Fokustema
Kallblod
Läs senare

Smedheim Solan skadad

Den norska sajten trav365.no skriver att Jan-Olov Perssons Smedheim Solan konstaterats skadad dagarna efter tisdagens storloppsvinst på Solvalla.
Av
Emil Persson
Smedheim Solan vann Hjördis lopp före Tangen Haap i tisdags, men igår konstaterades han skadad. Foto: Martin Langels/ALN
Smedheim Solan vann Hjördis lopp före Tangen Haap i tisdags, men igår konstaterades han skadad. Foto: Martin Langels/ALN

Hjördis lopp med 100.000 kronor i förstapris plockade Smedheim Solan (e. Bork Odin) hem i tisdags före Tangen Haap (e. Lime Elden), men nu står det alltså klart att hästen blivit skadad.
Enligt trav365.no ska hästen ha konstaterats halt när han togs in från hagen under gårdagen.
– Veterinären kollade hästen under onsdagen och hittade ett litet brott i hovbenet. Det är typiskt nu när han är så bra. Nu får vi låta honom få tid, sätta på honom en specialsko för att stabilisera hoven och så blir det simträning. Så jag tror inte han ska tappa så mycket på detta, säger Jan-Olov Persson till trav365.no.

Smedheim Solans nästa, tilltänkta start var på Sörlandet nästa lördag den 20 juli då Norskt Mästerskap för kallblod avgörs.