Fokustema
Fyraåringsläget
Läs senare

Sanningen hos Reijo

Reijo Liljendahl hade två av kulltopparna bland treåringarna ifjol och det hade knappast protesterats speciellt mycket om Policy Of Truth eller Grant Boko fått titeln Årets treåring istället för Kriterievinnaren Deimos Racing. – Båda har jobbat 1.22 på rundbanan här på Julmyra och ska gå ett ännu lite snabbare distansjobb den här veckan innan de årsdebuterar, säger Reijo.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
Svenskt Travkriterium 2016, spännande upploppsstrid mellan Deimos Racing och Policy Of Truth. Foto Martin Langels/ALN
Svenskt Travkriterium 2016, spännande upploppsstrid mellan Deimos Racing och Policy Of Truth. Foto Martin Langels/ALN
Vinstrikaste treåriga svensktränade hingstar/valacker 2016
Häst
FaderTränareIntjänat
Deimos Racing
Quite Easy U.S.
Svante Båth, Solvalla
4.393.000 kronor
Policy Of Truth
Explosive Matter
Reijo Liljendahl, Solvalla
4.262.500 kronor
Grant Boko
Ready Cash
Reijo Liljendahl, Solvalla
2.422.500 kronor

Snabbaste treåriga svensktränade hingstar/valacker 2016
Häst
FaderTränareTid
Donatello Sisu
Conway Hall
Admir Zukanovic, Åby
1.11,7a
Makethemark
MaharajahPetri Salmela, Boden
1.11,8a
Mindyourvalue W.F.
Hövding Lavec
Robert Bergh, Åby
1.11,9a

Tidigare var Påskägget på Gävle ett bra årsdebutlopp för toppfyraåringar. Nu är dock detta lopp endast för ston och den bästa årsdebutmöjligheten påskhelgen för fjolårets topptreåringar finns i form av Breeders Crown-loppen i Örebro skärtorsdagskvällen.
– Mina två bör vara klara att årsdebutera lite tidigare i april, säger Reijo, och det lär väl innebära att V75-finaldagen på Solvalla med Margaretas Tidiga Unghästserie, där förstapriset är 300.000 kronor, finns inringat i Liljendahls matchningskalender.
– Vi får se. En sak i taget. Först ska de kännas bra i det här snabbjobbet.

Policy Of Truth klev fram med full kraft I långa E3. I karriärens femte start vann han uttagningen på imponerande 1.12,7 och fortsatte med att vinna finalen. I både Kriteriet och Breeders Crown föll sedan Policy Of Truth med flaggan i topp mot Deimos Racing respektive stallkamraten Grant Boko.
Den sistnämnde var lite senare till start och klev in i storloppsmatchen först i Kriteriet där han slutade fyra. Säsongen kröntes sedan alltså med Breeders Crown-segern.
– Båda var toppbra i säsongens slutskede, friska och fräscha och pigga mentalt. De fick ett par veckors semester och sedan har de tränat på ordentligt hela vintern. Allt har gått som planerat. Styrketräning, en massa rakbanejobb och nu är de i princip startklara. Jag är jättenöjd med hur de känns, säger Reijo Liljendahl.

Med 4,2 miljoner (Policy Of Truth) ooh 2,4 miljoner (Grant Boko) i startprissumma är duon förstås hänvisad till de öppna fyraåringsloppen.
– Även här gäller en sak i taget. Om de går vidare till Kungapokalen hänger på hur de presterar och uppträder i de första starterna. Men det är klart att jag hoppas att de ska vara med i storloppen. Om du pressar mig att säga vem jag tror passar bäst i vilket storlopp så lutar jag åt att Derbyt kan vara rätt lopp för Grant Boko.
Eftersom både Policy Of Truth och Grant Boko är valacker kan de dock inte vara med i Grand Prix de l’U.E.T. som i år körs på Solvalla Kriteriesöndagen.

Deimos på väg mot banjobb

Kriterievinnaren Deimos Racing (e. Quite Easy U.S.) är i full gång med vinterträningen.
– Jag är nöjd med honom och i månadsskiftet mars/april bär det av in till Solvalla för banjobb. Vi har väl inte helt slagit bort tanken på Kungapokalen, men samtidigt vill jag undvika stress. Säsongen är lång, säger Svante Båth.

Sju vinster på tio starter. En andra- respektive tredjeplats i E3-finalerna och 1,7 miljoner i intjänade prispengar under säsongen. Makethemark var en av de starkast lysande stjärnorna i treåringskullen fram tills han föll igenom helt i Kriteriekvalet.
– Han hade problem med sin hals då. Vi siktade mot Breeders’ Crown när vi trodde att halsinfektionen var borta, men som tur var märkte vi att något inte stod rätt till med hästen. Han gick två jobb med halskamera inne på Solvalla, problem uppdagades och en operation genomfördes. Den blev väldigt lyckad och nu har han verkligen varit sig själv igen efter att det verkligen syntes på honom i slutet av fjolåret att han inte var sig lik, säger Petri Salmela.
I torsdags var han inne på Solvalla med sin häst och lät honom gå tre 2.000 meters heat i relativt lugnt tempo.
– Ett efter 1.40, ett efter 1.29 och ett efter 1.21. Jag hade bestämt mig för att inte köra så fort, men han kändes ruggigt fin. Mars ut blir en träningsperiod och sedan så siktar vi mot årsdebut runt påskhelgen.
Märker du någon skillnad på hästen?
– Han är ju ganska liten, men det märks att han lagt på sig över rumpan, över motorn.
Och därefter Kungapokalen?
– Jo, alla de stora loppen är givetvis siktet inställt emot, men jag vill verkligen se att allt verkar bra nu i årsdebuten innan vi planerar för mycket.

Donatello Sisu med Stefan Söderkvist. Foto Martin Langels/ALN
Donatello Sisu med Stefan Söderkvist. Foto Martin Langels/ALN

Donatello Sisu (e. Conway Hall) dök på allvar upp bland topparna under fjolårets andra hälft och vann den korta E3-finalen i Örebro på 1.11,7a/1.640 meter.
Hästen nådde en tredjeplats i Kriteriekvalet och gjorde bokslut på 1,3 miljoner intjänat.
– Han har kunnat träna på oberört bortsett från något enstaka jobb. Jämfört med mina andra fyraåringar ser han lite tjockare ut, han har fått mer kula på magen, men den ska vi jobba ner. Vi har kört ett banjobb och ska även sopa ur honom i nästa vecka för att få honom mer alert. Tanken är att han ska starta om två-tre veckor i ett lopp på Jägersro. Jag skulle vilja ha två lopp i kroppen på honom innan det är dags för Kungapokalskvalen, säger hästens tränare Admir Zukanovic.
Vad är den totala känslan inför säsongen?
– Jag hoppas att han kan matcha fjolåret samt lite till, då blir jag jättenöjd, men jag är medveten om vad som krävs. Han behöver helt enkelt höja sig för att kunna kriga med de bästa på nytt.

Smartare kastrerad?

Mindyourvalue W.F. besegrade sånär Makethemark i Håkan Wallner Memorial. Tidsnoteringen 1.11,9a/1.609 meter gjorde honom till den tredje snabbaste treåringen under året, men det var även en säsong som innehöll mycket strul.
I fem av de nio sista starterna under år 2016 galopperade Mindyourvalue W.F. bort sig och nu har han inte varit synlig i tävlingssammanhang sedan han deltog i ett öppet treåringslopp i Halmstad i slutet av september.
– Han kastrerades i höstas och har sedan tränat på bra i vinter. Förhoppningen är att han ska vara smartare på tävlingsbanan i år och årsdebuten är beräknad till slutet på mars, säger Robert Bergh.

En ”dark horse” bland fyraåringarna kan mycket väl Peter Untersteiner-tränade Justice Ås (e. Justice Hall) visa sig vara. Den USA-födde valacken har vunnit åtta lopp på 20 starter på andra sidan Atlanten, tjänat 1,4 miljoner och löpt 1.10,4 vid seger på The Red Mile. Då i Anette Lorentzons regi.
– Jag vet inte mycket om hans resultat från USA, men det är verkligen en underbar individ; personlig och väldigt trevlig. Vi får se hur mycket det är i honom när vi börjar starta, men något måste ju finnas, annars har man väl inte sprungit 1.10-tider. Siktet är inställt mot Kungapokalen och Sprintermästaren; det är därför han är köpt hit, säger Peter Untersteiner.

Storlopp i Sverige 2017, fyraåringar
Datum
LoppBanaFörstapris
13 maj
KungapokalenÅbyca 900.000 kronor
13 maj
DrottningpokalenÅbyca 900.000 kronor
6 juli
SprintermästarenHalmstadca 900.000 kronor
8 juli
StosprinternHalmstadca 550.000 kronor
19 juli
FyraåringstestetEskilstuna300.000 kronor
20 juliNorrlands Grand PrixBergsåker300.000 kronor
22 juli
Stochampionatet
Axevalla
1.000.000 kronor
2 september
Svenskt Travderby
Jägersro
2.000.000 kronor
2 september
Derbystoet
Jägersro
1.000.000 kronor
1 oktober
Europaderbyt
Solvalla
200.000 euro
12 novemberBreeders CrownEskilstuna
ca 800.000 kronor
25 novemberSolvalla Grand PrixSolvalla
400.000 kronor
Fokustema
Kouvala
Läs senare

Franska toppar i finska ramlopp

Utöver de tre fransktränade hästarna i Kymi Grand Prix har Kouvala-banan även lyckats samla inslag från trikolorens land till ramlopp.
I motsvarigheten till Stoeliten dyker självaste Billie de Montfort upp trots att prispengarna är förhållandevis begränsade.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Billie de Montfort (1) höll emot Hevin Boko (2) i Lady Snärts lopp under Elitloppshelgen. På lördag syns hon åter på tävlingsbanan då hon finns med i Kouvala. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Billie de Montfort (1) höll emot Hevin Boko (2) i Lady Snärts lopp under Elitloppshelgen. På lördag syns hon åter på tävlingsbanan då hon finns med i Kouvala. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Sebastien Guarato sänder den tvåfaldiga euromiljonärskan till Kouvala som står för flygtransport och därmed kunnat lasta på några ytterligare inslag i ramloppen.

Nämnda Billie de Montfort (e. Jasmin de Flore) dyker upp i Jouni Kaikko Memorial för ston med 12.000 euro till vinnaren och ser ut att stå inför en mycket lämplig uppgift från spår fyra bakom bilen.

I femåringsloppet bidrar Delia du Pommereuxs (e. Niky) tränare Sylvain Roger med Girolamo (e. Uriel Speed) och i fyraåringsloppet syns Philippe Allaires sto italienskfödda sto Beautiful Colibri (e. Ready Cash) bland deltagarna.

Samtliga hästar körs av David Thomain som även kör Delia du Pommereux i Kymi Grand Prix. Det blir andra gången fransmannen sätter sig bakom toppstoet som han första gången fick bekanta sig med vid tredjeplatsen i Prix du Bourgogne (€110.000) i början av detta år.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

E3 nästa för ”Tarzans” nya unghästhopp

Stefan Melander har bantat sin träningsrörelse rejält de senaste åren.
Men han fortsätter plocka fram talangfulla travare.
Senast i raden: treåriga stoet Polar Operation.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Stefan Melander. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Stefan Melander. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Stefan ”Tarzan” Melander har under många år slagits högt upp i den svenska travsportens ligor när varje kalenderår avslutats. Oavsett om det gällt som tränare, uppfödare eller hästägare.

De senaste åren har han dock kontinuerligt dragit ned kraftigt på alla verksamheter. För två år sedan sålde han till exempel stora delar av sin egna kull född 2018 på Kriterieauktionen.

– Någon ungdom är jag inte längre och idag har jag 160 hästar i träning. Jag behöver helt enkelt trappa ner och därför väljer jag att sälja ut 2018-kullen på auktion, sade Stefan Melander till Sulkysport inför Kriterieauktionen 2019.

Han bjöd ut 56 ettåringar, 49 av dem såldes för tillsammans närmare 5,3 miljoner kronor.

Det var första stora steget i förändringen av verksamheten och knappt två år senare har hans träningslista krympt från en bra bit över 100 hästar i träning till dagens 40.

Fakta

Polar Operation

Sto 3 år e. Uncle Lasse – Integrated e. Scarlet Knight
Resultat: 3 st: 2–0–1
Rekord: 1.15,5m* – 1.15,2am*
Intjänat: 91.000 kr
Uppfödare: Stefan T.Z. Melander HB, Enköping
Ägare: Stall T.Z.
Tränare: Stefan Melander, Sovlalla
Körsven: Mika Forss, Solvalla
Skötare: Mikael Pettersson

Expandera

Stoet Polar Operation (e. Uncle Lasse) klubbades för 80.000 kronor, men blev ändå kvar i Melanders ägo och träning. Igår i Lindesberg gjorde det treåriga stoet sin tredje start – och tog andra raka segern. Dessutom travade hon en 1.15-tid för tredje gången i rad under försommaren.

Efter tredjeplatsen i debuten bakom Highway To Hill (e. Muscle Hill) tog Polar Operation för två veckor sedan första segern från ledningen i Eskilstuna och följde upp det med ny viktoria igår.

Polar Operation behöver verkligen inte skämmas för sin insats i treåringsloppet i Lindesberg. Större delen av loppet travade hon utan rygg som första häst i andraspår – enda gången hon vilade var genom slutsvängen i rygg på hårddraganade ledaren Martin V. (e. Love You). När Mika Forss bad Polar Operation om en sista ansträngning klev hon knappt men säkert förbi ledaren kort före mål till seger på 1.15,2a/2.140 meter efter 1.14,5 sista kilometern.

Redan på söndag är Polar Operation tillbaka på banan. Då handlar det om E3-kval för ston i Eskilstuna, från spår åtta bakom startbilen i ett försök där halvmiljonärskan Lacille Boko (e. Readly Express) sticker ut.

Sprintermästarens första kull

Polar Operation är en dotter till toppstammade avelshingsten Uncle Lasse (e. Donato Hanover-Solveig e. Yankee Glide). Uncle Lasse tävlade framgångsrikt i USA i Jimmy Takters regi, men fick inte sätta nosen först i de största loppen. Han var tvåa i Peter Haughton Memorial och Valley Victory Trot som tvååring, tvåa i Earl Beal J: Memorial och trea i Hambletonian som treåring.

Uncle Lasse vid segern i Sprintermästaren. Foto Adam Ström/stalltz.se

Sedan köptes hingsten till Sverige av Stefan Melander och gjorde stora avtryck under fyraåringssäsongen – hans enda i Europa. Framför allt när han tillsammans med Örjan Kihlström dundrade runt på Europarekordet 1.09,3a/1.609 meter när han i stor stil vann Sprintermästaren i Halmstad sommaren 2016.

Hingsten togs till avel året efter och 2018 föddes hans första stora kull med 93 svenskfödda avkommor.

Polar Operations mamma Integrated (e. Scarlet Knight), 1.12,3ak*/346.700 kr, vann tre lopp för sin ägare, tränare och uppfödare Stefan Melander. Rekordet noterades vid klass I-seger i Kalmar som femåring.

Hennes första avkomma är fyraårige Digital Eye (e. Super Photo Kosmos), 1.13,2am*/226.700 kr, som Melander såldes till hästägare hos Björn Goop sent i höstas.

Mödernet är franskt. Stefan Melander köpte mormor Quoura du Boscail (e. Elvis du Rossignol) som treåring och provade henne i två starter på svensk mark, men båda slutade med diskvalifikation för galopp. Istället blev det avel och Integrated, född 2010, är första avkomman. Totalt fick Quoura du Boscail sju avkommor, alla kom till start och bäst är valacken Track Angle (e. Scarlet Knight), 1.10,9ak/1.113.600 kr.

Källa breedersbible.com
Fokustema
Finland
Läs senare

Drömmöte i Mikkeli?

Zacon Gio har mött Face Time Bourbon två gånger och vunnit båda starterna.
Nu kan de mötas igen – i St. Michel Race i Finland!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Face Time Bourbon kan få möta Zacon Gio i Mikkeli. Foto: Gerard Forni
Face Time Bourbon kan få möta Zacon Gio i Mikkeli. Foto: Gerard Forni
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Zacon Gio (e. Ruty Grif) var tillbaka på tävlingsbanan i söndags efter ett tävlingsuppehåll sedan 31 januari och visade framhovarna direkt genom seger i Gran Premio Ivone Grassetto (€40.040) i Padova.

Världmästaren Zacon Gio. Foto: Mike Lizzi

Nästa start för Zacon Gio blir i Gran Premio Gaetano Turilli (€154.000) i Rom den 29 juni och därefter kan det bli start i St. Michel Race i Mikkeli (€134.000) den 18 juli.

– Insatsen i söndags var riktigt imponerande och det är fantastiskt att se honom fortsätta leverera efter betäckningssäsongen. Det skulle verkligen vara roligt och se vad Zacon Gio skulle uträtta i Mikkeli, säger Holger Ehlerts fru Anne till ravinetti.fi.

För att åka till Finland är det flyg som gäller.

– Att resa landsvägen under sommartid är tufft. Idén om att vi skulle kunna åka i samma flygtransport som Face Time Bourbon vore det bästa och låt oss hoppas att det löser sig.

Årets lopp

Två gånger har Zacon Gio besegrat Face Time Bourbon – i Gran Premio d’Europa och Gran Premio della Lotteria – och nu återstår det att se om det blir ett revanschmöte i Mikkeli?

För Zacon Gio planeras det en start innan St. Michel Race och samma upplägg är det för Face Time Bourbon, vars comeback sker i Prix Rene Balliere (€170.000) på Vincennes den 27 juni.

Om alla knutar skulle lösas kan St. Michel Race bli årets lopp i Norden!