Fokustema
Danskt Stoderby
Läs senare

”Satan vad bra hon var”

KÖPENHAMN. Ingen kunde röra Bikini i Danskt Stoderby och Jeppe Juels fyraåring stod i en klass för sig på nya rekordet 1.12,3a/2.000 meter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Derbystoet i Danmark blev en uppvisning av Bikini och Peter Ingves. Foto Burt Seeger
Derbystoet i Danmark blev en uppvisning av Bikini och Peter Ingves. Foto Burt Seeger

Peter Ingves försvarade innerspåret utan problem, men valde att släppa täten till Barolo och Jeppe Juel, men Bikini kunde återta kommandot när Barolo kastade sig i galopp inne i första sväng. Ganska snabbt fick Bikini Beatriz på utsidan, men Peter Ingves valde att köra i täten.

– Jag behövde inte offra något för att komma till spets och tanken från början var ju att släppa till storfavoriten och när det blev som det blev tyckte jag det var lika bra att fortsätta i ledningen.

Bikini öppnade första 500 meterna på 1.11,8 och passerade varvet i underkant 1.14. Redan 800 kvar började hon lämna lucka till sina konkurrenter.

– Hon stack iväg själv och jag tänkte aj, aj…det var ju trots allt ganska långt hem.

Istället för att avståndet krympte så blev det större ju längre loppet led och måltvåan Bella Höjgård (e. The Liquidator) var avhängd med 20 meter från tredje inner på 1.13,1, medan Blowmywhistle (e. Turbo Sund) noterade tiondelen långsammare som trea från rygg ledaren.

Lovade köra

Peter Ingves gjorde debut bakom Bikini och valde bort Spitcam Jubb i Sundsvall Open Trot.

– Jag hade lovat Jeppe att köra henne för två månader sedan när jag var och besökte honom i Danmark. Hans sambo Sarah Bäckman är ju syster med min sambo Åsa och på den vägen är det. Sedan ska man ju alltid hålla vad man lovar.

Bikini var en angenäm upplevelse för Peter Ingves, men han är inte helt ovan vid att vinna storlopp på dansk mark.

– N.J. Kosters Memorial har jag vunnit med Not A Spacecase och Please Perfect segrade jag med i Ålborgs Stora Pris och bakom honom var jag också trea i Danskt Derby.

Jeppe Juel njöt när han fick spruta ner Peter Ingves med champagne i vinnarcirkeln. Foto Burt Seeger

Jeppe Juel valde bort Bikini för att köra storfavoriten Barolo åt Peter Jensen.

– Det blir ju lite tveeggat, men reglerna är sådana att man kan göra det i Danmark. Visst kändes det lite konstigt och man vill ju helst vinna själv, sade Jeppe Juel.

Han har varit ordinarie kusk bakom Barolo, men i ledningen blev det galopp.

– Barolo var inte riktigt hundra i travet i försöket och i första sväng försökte jag hålla i henne, men det gick inte. Hon travade helt enkelt inte bra för dagen, fortsatte Juel.

För Jeppe Juel var det första segern i Danskt Stoderby, men Ålborgtränaren har också vunnit Copenhagen Cup både som tränare och kusk bakom Orali.

Bikini kom i hans träning i januari 2015. Stoet såldes på Uppfödarföreningens auktion i Ålborg som ettåring för 10.000 danska kronor, men bytte ägare i samband med danska travgalan 2015.

– Jag vet inte inte hur mycket hon kostade, men jag tror inte det var mycket mer än vad hon såldes för som ettåring, säger Sarah Bäckman.

Vändningen

Äger gör Team Juel och segern var värd 320.000 danska kronor. För exakt ett år sedan vann Bikini ett treåringslopp på Charlottenlund och då kom vändningen. Tidigare hade hon inte visat det där lilla extra, men sedan har det bara pekat uppåt även om det inte blivit några större triumfer. Hon vann sitt försök till Stoderbyt och tidigare i sommar var hon fyra i Jydsk 4-årings Grand Prix för ston.

Bikini är en dotter till Great Challenger, som varit dansk championhingst tre gånger och de två senaste åren har han varit tvåa bakom Ens Snapshot. För Great Challenger var det första klassiska triumfen i Danskt Stoderby. Sedan tidigare har han lämnat två vinnare av Dansk Uppfödningslöpning (Pikachu C N/Rusty Dusty), lika många ettor i Stokriteriet (Toffifee D/Whisper Line) och dessutom Kriterievinnaren Rusty Dusty.

Tyskfödda modern L’Ondine, 1.16,7am/48.245 danska kronor, är fallen efter Florestan-sonen Gigaro. Hon har fyra avkommor och den sista är Bikini. Alla hennes tidigare har startat, men inte rönt några större framgångar – de har tjänat mellan 32.776 och 42.359 danska kronor.

Svensktränat i mödernet

Mormor Lily White (e. Bonefish), 1.14,8/€40.903, tränades av Jimmy Takter innan hon såldes till Tyskland. Lily White är i sin tur undan Icecapade (e. Tamerlane), 1.14,9*/$41.155, som lämnat tre 100.000-dollartravare och Champion On Ice (e. Armbro Charger), 1.10,3*/$266.660, är den vinstrikaste.

Lily White har varit en plusvariant i aveln och är bland annat mor till Little Rainbow (e. Super Arnie), 1.11,3ak/1.549,900 kr, som tränades under en period av Stig H Johansson.

Imponerade vinnare

Charlottenlund bjöd inte bara på härligt väder utan några till imponerande vinnare. Flemming Jensens Nancy America (e. Revenue-Camargue) övertygade stort från ledningen på 1.12,1a/2.100 meter trots att han bitvis drog i 30 meters ledning.

– En fantastiskt fin häst som inte fått visa vad hon innehåller, sade Flemming Jensen.

I ett treåringslopp imponerade Cinderella (e. Donato Hanover-Delila Sund) för Steen Juul och det Gordon Dahl-tränade stoet spurtade ner stallkamraten Vanilla Kronos på 1.14,3a/2.000 meter.

Tvååringsloppet spurtvanns av Diana Östervang (e. Wishing Stone-Luna Östervang) och Kenneth Andersen efter ha släppt ledningen varvet kvar och sedan avgjort säkert efter ha hittat fritt spelrum på upploppet. Segertiden skrevs till 1.15,8a/1.600 meter.

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Toppsto debuterar i ny regi

Hon kvalade in till tre stora finaler i Sverige ifjol som treåring.
På tisdag debuterar miljonärskan och ett av kullens vinstrikaste ston, Chablis Ribb, i ny regi.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Chablis Ribb och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Chablis Ribb och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Josefine Ivehag med sin tidigare stjärna Rock Me. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Chablis Ribb (e. Raja Mirchi) har hela karriären tränats av Rättviks Leif Witasp,. Samtidigt har B-tränaren Josefine Ivehag med licens på Axevalla stått som delägare i det leasade stoet.

Ifjol kvalade Chablis Ribb in till båda E3-finalerna efter försökssegrar (trea som bäst i finalen av långa E3), samt till Oaks. Över en miljon kronor sprang hon in under treåringssäsongen efter bland annat fem segrar.

Efter att ha slutat oplacerad i uttagningsloppet till Drottning Silvias Pokal i slutet av april lämnade Chablis Ribb Leif Witasp och tog istället plats i Josefin Ivehags stall.

På tisdag på Solvalla blir det debut för den nya tränaren i ett blott fem hästar stort fält med fyraåriga ston över sprinterdistans. Förstapriset är 60.000 kronor och Chablis Ribb, som får Carl Johan Jepson i sulkyn, drog perfekta innerspåret.

Motståndet kommer från Timo Nurmos-duon Marion Fouty Bon (e. Mister J.P.) och Queen Ratzeputz (e. Miscle Hill) samt Alessandros Gocciadoros Bressa du Kras (e. Irving Rivarco) och Sybille Tinter-tränade Namanga Bo (e. Maharajah).

På Solvalla på tisdag startar också fjolårets fyraåriga drottning på svenska banor, Daniel Redén-tränade Diana Zet (e. Hard Livin), i ett stolopp. I sitt senaste framträdande galopperade hon i Prins Daniels Lopp på Solvalla.

Här är startlistorna till Solvallas tävlingar på tisdag.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Hela stallet har lyft sig”

Jörgen S Erikssons Dollar Doc visade prov på bra löpskalle då han höll stången i tisdagens långlopp på Axevalla.
– En efterlängtad seger och det känns som hela stallet har lyft sig, säger Jörgen S Eriksson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Dollar Doc och Jörgen S Eriksson fick segerdefilera på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Dollar Doc och Jörgen S Eriksson fick segerdefilera på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Eskilstunatränarens springare gjorde sin blott tredje start för året och kurvan har onekligen varit den rätta. Efter en tredjeplats i årsdebuten blev hästen tvåa i den efterföljande starten och nu kom segern.
– Han fick aldrig vila någon gång. Det var körningar hela vägen, men hästen kämpade på. Han kändes riktigt fräsch och fin, säger Jörgen S Eriksson.

Dollar Doc är därmed fortsatt obesegrad när han gått i ledningen. Detta var fjärde tillfället.
– Han biter ifrån sig bra när han får hästar omkring sig.

Att hästen skulle få en lite längre paus efter fjolårets sista start i december var bestämt, men uppehållet blev aningen längre än vad som var tänkt.
– Jag kände i sista starten i fjol att han var ganska sliten. Jag hade inga direkta planer så då bestämde vi oss för att ta ett break helt enkelt. Tanken var att han skulle komma ut i mars-april igen, men han fick en hovböld bak som vi håller på och jobbar med fortfarande. Det är i princip bra nu och snart ska vi kunna köra barfota runt om också som det känns. Hästen har snälla ägare som låter oss vänta ut honom.

”Klass I framöver”

Vilka vägar han ska ta framöver är inte riktigt bestämt i nuläget.
– Jag satt och tittade lite grann igår. Det finns en möjlighet att gå för Margaretas tidiga Unghästserie den 1 juli, men det lär behövas mer startpoäng för att komma med i det loppet än vad min häst har. Därför blir det nog så att vi åker till Årjäng om tio dagar och försöker kvala in till ett finallopp som körs längre fram i sommar. Finalen körs med voltstart vilket min häst inte är så van vid, men han känns starkare och mer travsäker nu. Sedan är jag inte främmande för att gå för Klass I framöver.

Hästens sexårige helbror Ready Doc (e. Ready Cash) hade ett fint fjolår med dryga halvmiljonen intjänad, men i år har det gått sämre. På sex starter har det blivit en andraplats som bäst. Något som dock kan ändras på nu på fredag då hästen startar i Bollnäs.
– Det är småsaker som gjort att han inte har fått till det. Vi får se om det kan släppa ordentligt för honom snart också. Han känns helt okej i träningen och jag tycker att hela stallet har lyft sig med fina prestationer bara sista veckan så vi hoppas att han åker med på det av bara farten, avslutar Jörgen S Eriksson.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Fullt fokus på fyraåringar

Dagens morgonsvep handlar bland annat om fyraåringsstjärnor i såväl Sverige som Italien, men bland annat mycket berörs även att en svensk guldhäst ska pröva lyckan i Frankrike.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Hur ska man göra för att slåss om en tätplacering i nästa års Elitlopp på Solvalla? Jo, vinna fyraåringsloppet Prix Readly Express på Solvalla med 400.000 kronor till vinnaren. I år är det dags för årets upplaga – den tredje i ordningen – och resultaten i Elitloppet drygt elva månader senare har varit minst sagt starkt när det gäller vinnarna i Prix Readly Express.

  • 2019: Svante Båth-tränade Attraversiamo (e. Kiss Francais) vann Prix Readly Express på svenska rekordet 1.10,5a/2.140 meter, fortsatte med att vinna Svenskt Travderby i september – och sluta tvåa i Elitloppet bakom Cokstile 2020!
  • 2020: Daniel Redén-tränade Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) spetsvann lekande lätt Prix Readly Express på 1.11,8. han vann Sprintermästaren och slutade tvåa i Svenskt Travderby – innan han för några veckor sedan slog till med seger i Elitloppet 2021!

Vem av kvällens tolv deltagare är mogna att göra samma resa som Attraversiamo eller Don Fanucci Zet? Mest meriterade inför årets Prix Readly Express är fjolårets Breeders Crown-vinnare Mister Hercules (e. Trixton), Kriterietvåan San Moteur (e. Panne de Moteur) och Breeders Course-vinnaren Hell Bent For Am (e. Muscle Hill).

***

2 Efter tio år som lärling hos Björn Goop väljer nu 28-årige Anton Sverre att ta ut proffslicens, skriver Travronden. Sverre tar ut licens redan om två veckor så från och med 1 juli kan han titulera sig proffstränare.
– Jag blir proffstränare på Färjestad och ska hålla till på Peter Cederins gård, två och en halv mil utanför Karlstad. Det här är en familjesatsning och jag gör det tillsammans med min sambo. Svärfar kommer vara ett viktigt bollplank för mig, säger Sverre till Travronden och när han säger svärfar så syftar han på Peter Cederin vars dotter Helena alltså är sambo med Anton Sverre.

I inledningsskedet beräknar han att ha sju-åtta hästar på sin träningslista.

***

3 Solvalla (första start 18.30) bjuder på fina onsdagstävlingar även vid sidan om huvudnumret Prix Readly Express. Första Jubileumstestet för femåringar ser bland annat Reijo Liljendahls högkapable italienare Admiral As (e. Ready Cash) och Svante Båths fyrfaldige miljonär Global Adventure (e. S.J.’s Caviar).

Admiral As ska starta i onsdagens femåringslopp på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Svenskfödda duon Ambrosius (e. Uncle Lasse) och Indigo Sisu (e. Chocolatier) ställs mot fyra italienare och två jänkare i ett uttagningslopp till korta varianten av Breeders Course med final på Jägersro under Åbergskvällen i slutet av juli.
Vid sidan om Solvalla blir det även breddlopp på Hagmyren (första start 17.45) på onsdagskvällen.

Startlistorna till dagens tävlingar finner du här.

Och du förresten! Förra veckan var det stor V86-succé för Sulkysport. Full pott med åtta rätt och över 53.000 kronor i utdelning för systemförslaget till Vaggeryds tävlingar. Idag vid lunchtid kommer Emil Persson med sina drag, avslag och spikar till kvällens omgång på Solvalla.
Sulkysports andelssystem hos Vinna Tillsammans gav 2.127 kronor tillbaka på satsade 110 kronor.

Här går det att köpa andelar till kvällens V86-omgång!

***

4 Alessandro Gocciadoro är ständigt i farten och aktuell både på svensk mark och hemma i Italien. På Solvalla luftar han Cash Maker (e. Donato Hanover) respektive Zap di Girifalco (e. Dream Vacation) och på Capannelle-banan i Rom dyker fyraåringsstjärnan Bengurion Jet upp.

Maharajah-sonen övertygade stort då han vann Fyraåringseliten i Köpenhamn under Lunden-banans Copenhagen Cup-dag och ska nu genrepa inför Grupp I-loppet Gran Premio Tino Triossi (€154.000) som likaså avgörs i Rom den 29 juni.

Motståndarna är blott fem till antalet, men innehåller såväl  Bleff Dipa (e. Mister J.P.) som vann fjolårets Derby del Trotto (€847.000) som Bristol Cr (e. Owen Cr) som vann Gran Premio Mipaaf (€407.000) som tvååring.

Startlista
2.100 meter autostart

  1. Bleff Dipa – Roberto Vecchione
  2. Black Beauty Key – Vincenzo Luongo
  3. Bengurion Jet – Alessandro Gocciadoro
  4. Bristol Cr – Gaetano di Nardo
  5. Bonjovi Mmg – Dario Battistini
  6. Birba Caf – Enrico Bellei

***

5

Vagabond Bi och David Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Ett av fjolårets stora utropstecken Vagabond Bi (e. Varenne) har haft svårt att återfinna fjolårsformen. Nu görs en satsning söderut med hopp om att hästen ska passa väl in i franska lopp istället för att behöva tävla mot elitskiktet här hemma i Sverige.
– Det är struligt att som amatör stå som tränare på hästen i Frankrike när det är snabba ryck så nu tar vi hjälp av Fredrik Wallin som hjälper mig med allt där nere. Resan startar på fredag och vi siktar mot ett lopp i Caen på tisdag, säger David Persson.

Då handlar det om Prix de Corneville (€31.000) över 2.200 meter autostart för sju, åtta- och nioåriga hästar som högst tjänat 185.000 euro.

***

6 Det blev 8.000 norska kronor i böter för Ole Johan Östre efter söndagens uppmärksammade händelse på Bjerke där han efter galopp körde ikapp fältet och ”punktmarkerade” en konkurrent under 400 meter som därmed stod utan chans att attackera.

Det var Joakim Rasmussen och Hat Trick som Östre och hans Almond Paste slogs om samma spår med, men domarna ansåg tydligt att Rasmussen hade rätt till spåret. Östre tilldelades 3.000 norska kronor i böter för snäv körning och ytterligare 5.000 norska kronor i böter för osportsligt uppträdande.
– När en häst galopperar ska kusken ta hästen utåt i banan och bort från fältet så fort det är möjligt, men Östre väljer att inte göra det. Istället kör han upp till Rasmussen och lägger sig på utsidan. Det är vad vi menar är osportsligt upptränade, säger Bjerkes huvuddomare Morten Arnesen till TGN.no.

***

7 Gott om svenskintresse är det ont om i Frankrike denna onsdag. Såväl tävlingarna i Chartres som Vichy har premiumstatus och sänds i den franska trav- och galoppkanalen Equidia, men den enda svensktränade hästen som syns i listorna är Ron Kuipers Gentile Hollandia (e. Niky) som dyker upp i Prix France Adot 28 (€19.000) för femåringar.