Fokustema
Italien vs Sverige
Läs senare

”Satan vad svenskar är hårdhänta”

Ett travkrig håller på att bryta ut mellan Italien och Sverige! Ytterligare ved på brasan lade Robert Bergh i söndags när han ”attackerade” Federico Espositos Alaska Dany på upploppet på Gävletravet utan påföljd.
Av
Claes Freidenvall
Robert Bergh. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Robert Bergh. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Italienarna ser nämligen det som en ”attack” på italiensk travsport och nätsidan gaet.it är inte nådig i sin kritik mot Svensk Travsport:

”Svenskarna var med all rätt upprörda över tre kuskars användning av körspöet i Lotterian, men svenskarna anser däremot att körsvenner ska få använda sina händer mot andra ekipage under lopp.”

Robert Bergh tog tag i Alaska Danys nosrygg för att – enligt hans egen utsago – undvika en olycka i ett försök i långa E3 för ston.

”Det gör ont att bli tagen i näsan”

Alaska Dany, som kördes av Esposito, låg väldigt nära Mellby Harissa – skriver gaet.it – och Robert Bergh vänder sig om och tar tag i den oskyldiga Alaska Danys näsa, vilket gör att hon vrider sitt huvud och därav galopperar. Det gör ont att bli tagen i näsan, precis som spödrivning gör.

”Alaska Dany måste ha tänkt – noterar gaet.it – satan vad svenskar är hårdhänta!”

Men den bästa delen kommer här, skriver gaet.it… Berghs förklaring till måldomaren!

”Och det är inte slut än. Robert Bergh klarar sig utan bestraffning, ingen återbetalning eller ersättning till de som spelat på Alaska Dany och dessutom blir Esposito blir avstängd och bötfälld.

Nätsidan gaet.it frågar sig:

”Kommer vi få se liknande scenarier i framtiden? Kuskar utan körspö, men med händerna redo att ingripa mot hästarna, kanske ett slag mot en annan kusk, allt för att undvika en olycka?”

Inte välkommen till Italien

På olika nätsidor i Italien har det tagit fart och bland annat frågar man sig var de italienska tränarnas organisation står i den här frågan och även var chefen för det italienska jordbruksdepartemetet Mipaaft gör för sin månadslön.

Federico Corrtesi, amatörtränare, kusk, uppfödare, travpolitisk person och som till vardags arbetar med mode, skriver:

”Varför behandlar man inte Bergh precis som svenskarna gjorde med Gocciadoro, Gubellini, Riccio, Di Nardo och diskvalificerar honom från att tävla i italienska lopp. Spödrivningen är farlig för hästarnas hälsa, men Berghs agerande är en fara för det allmänna tävlingsreglementet.”

Svensk Travsport – och även Halmstadtravet – har gått hårt åt mot italiensk travsport och bland annat diskriminerat italienskfödda avelshingstar rätt att användas i svensk avel.

Halmstadtravets ledning och styrelse stängde av fyra italienska kuskar – Alessandro Gocciadoro, Gennaro Riccio, Gaetano Di Nardo och Pietro Gubellini – från att tävla under en kort period, men fick senare backa i sitt beslut.

Under utredning – sedan ”friad”

Fokustema
Sveriges Travamatörers Riksorganisation
Läs senare

Öppet brev till ST:s styrelse

På uppdrag av STaR:s styrelse har vice ordförande Claës Ljung skrivit ett öppet brev till styrelsen i Svensk Travsport med rubriken ”Beslut of ändring av amatörkörsvens status”.
Av
Claes Freidenvall

Anledningen till det öppna brevet är att STaR (Sveriges Travamatörers Riksorganisation) exkluderades från att vara med i arbetet kring de nya licensbestämmelserna som sjösätts vid årsskiftet.

Cläes-L. Ljung.

Nedan kan brevet läsas i sin helhet:

”En utredning rörande ändring av licensbestämmelserna arbetade i tre år. Arbetet skedde i samarbete med vissa av sportens BAS-organisationer; dock lämnades amatörernas och hästägarnas intresseorganisationer utanför. Detta har nu upprört ett antal amatörkörsvenner av olika anledningar som jag återkommer till nedan.

När Sveriges Travamatörers Riksorganisation (nedan STaR) fick kännedom om det nya reglementet rörande licenser skedde det genom pressen. Några kontakter har inte tagits med STaR under den tid licenskommittén arbetat, vilket vi betraktar som helt oacceptabelt.

Ordföranden i STaR Bengt Larwik och vice ordföranden i STaR tillika presidenten i Europeiska Travamatörfederationen (FEGAT) Claës Ljung bereddes den 26 juni tillfälle att diskutera situationen med ST:s sportchef Petter Johansson och propositionsansvarige Mattias Stenby.

Inledningsvis vid mötet inledde Petter Johansson med att ta på sig skulden för att STaR inte beretts tillfälle att delta i kommittéarbetet, vilket torde varit det korrekta. Redan här fann STaR och FEGAT en anledning att öppna ärendet och avvakta med att sjösätta det nya reglementet innan en arbetsordning värd namnet getts tillfälle att med deltagande av STaR och om de så önskar Travhästägarna revidera förslaget på några punkter.

Pegasus hade som ett av målen att öka antalet aktivt intresserade och här har amatörernas lokala och centrala organisationer genom åren starkt engagerat sig och rekryterat överlägset flest personer till vår sport. Det är vi också i framtiden villiga att göra om vi finns kvar.

Antalet B-tränare skulle ökas, men att nå målet 2.900 till december 2020 är en utopi även om utdelande av ”proffslicenser” utan större utbildningskrav till B-tränare nog kan få några intresserade att nappa. Pegasus kan ha trampat i fel skor, Travronden föreslår på ledarplats (nummer 29/2019) att Pegasus skall rikta in sig på de redan frälsta. Lars Johan Holm nämner i ledaren amatörerna som en särskild grupp att rikta sig till. Bra!

Den genuina travamatören skapades för mer än 100 år sedan. Jägersro var tidiga med att ha hästägare med häst i professionell träning men som man då och då ville köra själv i just amatörlopp. Genomgång innan loppet med i amatörloppet deltagande kuskar, såväl rutinerade som orutinerade, har alltid förekommit. Genomgångarna leds av medlemmar i banans amatörklubb och är en viktig del i den gemenskap som finns bland amatörkuskarna. Bland annat detta tar man bort med det nya systemet.

Jag nämner här några av de problem som amatörsporten får med det föreslagna licenssystemet:

 1. Vilka skall delta i Amatör SM eller kommer det att försvinna.
 2. Vilka skall delta i Europamästerskap för travamatörer?
 3. Vilka skall deltaga i Världsmästerskap för travamatörer?
 4. Att ha en amatörserie på banorna med en final är en fin tradition som vi vill bevara.
 5. Vem kommer att köra i KGB:s Minne?
 6. Varje år körs stadsmatcher och vänskapsmatcher med internationella inslag. Skall vi ta bort en sådan tradition? Den kommer att fortsätta i övriga Europa, tro mig.
 7. Hästägare med häst i professionell träning som vill sitta upp en gång emellanåt – skall han sälja hästen när han inte anser sig få ut optimal glädje av sitt hästägande?

Frågor som kräver svar. STaR hemställer därför till Svenskt Travs styrelse att återkalla fattat beslut och ge ett nytt tidsbegränsat uppdrag till en ny licenskommitté med deltagande av de BAS-organisationer som anser sig berörda. Kommittén får i uppdrag att i sitt slutbetänkande ha kvar Travamatören som en egen kategori.”

Fokustema
Danmark
Läs senare

Lähdekorpi EM-tvåa

En andraplats blev det för Hanna Lähdekorpi i Amatör-EM för damer i Danmark i helgen bakom holländskan Samantha Stolker.
Av
Claes Freidenvall
Hanna Lähdekorpi tog en hedrande silvermedalj i Amatör-EM. Foto Leif Norberg/ALN
Hanna Lähdekorpi tog en hedrande silvermedalj i Amatör-EM. Foto Leif Norberg/ALN

Fem poäng skiljde och Samantha Stolker fick ihop 34 poäng och Hanna Lähdekorpi stannade på 29 pinnar.
Namn – Land – Poäng

 1. Samantha Stolker, Holland – 34
 2. Hanna Lähdekorpi, Sverige – 29
 3. Nadja Reisenbauer, Österrike – 26
 4. Marlene Matzky, Tyskland – 24
 5. Beatrice Demoulin, Beligen – 24
 6. Anette Frones, Norge – 22
 7. Fanny Homberger, Schweiz – 21
 8. Anette Uglebjerg, Danmark – 21
 9. Ritta Nylund, Finland – 15
 10. Elena Villiani Orlando – 1
 11. Catalina Riera Massanet – 9
Fokustema
Färjestad
Läs senare

Toppsto kvalar för Goop

I våras fick Björn Goop in ett intressant franskt nyförvärv som nu närmar sig comeback.
Av
Pär Gustafsson

Fyraåriga Fly With Us (e. Ready Cash-Nariana Marceaux) firade stora framgångar som två- och treåring hos Philippe Allaire, men i årets fyra starter har hon gått lottlös och i våras gick hästen i träning hos Björn Goop. Nu verkar hästen vara på gång mot debut i den nya regin. Kommande måndag springer Fly With Us, som har noll startpoäng, kvallopp på Färjestad med Björn Goop.

Hästen har totalt gjort 21 starter (9-0-0) och tjänat över 3,5 miljoner kronor. 2017 vann hon Prix Marcel Dejan (€80.000) och Prix Vourasie (€80.000), medan treåringssäsongen innehåller semi-classique-triumferna i Prix Gelinotte (€120.000), Prix Uranie (€120.000), Prix Reine du Corta (€120.000) plus stokriteriet Criterium des Pouliches (€130.000).

Toppfransyska till Goop