Fokustema
Stochampionatet, kval
Läs senare

SC-kval: Tre finalister för Peter Untersteiner

Nedan kan du löpande följa rapporteringen från Stochampionatsuttagningarna på Axevalla.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Försök 1

Det gick inte vägen för den stora favoriten i det inledande försöket. Roger Walmanns Dibaba (e. Ready Cash) togs piano från start, landade som sistahäst i fältet innan hon fick marschorder efter 600 meter. Efter att Mily (e. Perhaps Love) inlett i 1.10-tempo tyckte Peter Untersteiner att det var en god idé att lämna över befälet och någon fart att tala om blev det inte förrän vid utgången av slutkurvan. Då ökade Kihlström, men Mily hakade på och veks ut in mot upploppet. Örjan Kihlström såg bekväm ut bakom Dibaba som hade hållit sig förhållandevis lugn, men Mily var raskare i benen och tog grepp i allra sista steget.

– Jag trodde att hon skulle gå bra idag. Hon hade känts så fin, men det var orealistiskt att hon skulle besegra Dibaba. Nu hade vi lite tur som kunde hålla upp ledningen via solfjädern för hon har aldrig någonsin öppnat såhär bra tidigare. Jag förstod att det skulle kunna bli rygg på Dibaba efter det, men det var mest pliktskyldigt som jag vek ut för attack. Nu bet det väldigt bra, sade Peter Untersteiner.

Försök 2

Stosprinterfinalssegern satt inte i benen på Vamp Kronos (e. Ready Cash). Trots åttondespår bakom blev vägen fram till ledningen enkel, liksom segern. Magnus Dahlén-tränade Veiled (e. Zola Boko) skickades fram på ledarinnans utsida halvvägs in i loppet och gick till mål, trots att det såg segt ut genom slutkurvan.
– Hon har tagit ett steg till i vinter. Hon kändes väldigt spänstig, mjuk och fin idag trots att hon gick Stosprintern i lördags. Hon blev lite pigg 1.500 kvar när Carl Johan Jepson kom fram på utsidan med Veiled och trodde nog det var mål i det skedet, men lugnade sig snabbt. Hon hade gott om krafter kvar, sade Eriksson.

Däremot missade det stora hemmahoppet Sunwapta Goj (e. Sahara Dynamite) finalen. Stoet fick ta upp jakten från fjärde utvändigt 600 meter före mål, men var slagen in mot upploppet.

Försök 3

Det tredje försöket såg en mycket övertygande vinnare i Hevin Boko (e. Going Kronos). Det blev tredjespår runt första kurvan fram till dödspositionen innan hon avlöstes efter ett varv. Jorma Kontio gav sig iväg med det Timo Nurmos-tränade stoet 750 meter från mål på nytt, men blev förvissad till tredjespår resterande del.
Ledarinnan Run Chica Run (e. Scarlet Knight) hade vissa aktionsproblem över spurtrakan och fick ge vika mot Hevin Boko, som stod för en vrålstark prestation då hon avslutade 1.09,8 sista 800 meterna.
Hot Chocolate (e. Chocolatier) sköt till bra via vinnarhålet, men lyckades inte snuva Run Chica Run på den andra finalplatsen.

– Hon kämpade bra och det var starkt att hålla huvudet först, sade Kontio.

Försök 4

Johan Untersteiner såg ut att vara helt på det klara med att Havefunwithme (e. Going Kronos) skulle svara för en topprestation. Positionen utvändigt ledaren försvarade han såväl på första långsidan som varvet före mål då Andre Eklundh kom fram med Rose Mary (e. S.J.’s Caviar) via tredjespår.
Halvvarvet före mål hade han passerat ledarinnan Tahiti Journey (e. Scarlet Knight) och över upploppet öppnade hon upp ett par längder till tappra Rose Mary som höll till andraplatsen och därmed bärgade finalplats.

– Hon har verkligen visat på sistone att hon är på rätt väg. Jag har alltid gillat hästen och tyckt att hon har bra kapacitet så det var kul att fick visa det idag. Jag hade hoppats på allt utom dödens och missuppfattade Jorma Kontio i ledningen som jag trodde skulle släppa, men blev sittandes med ”Svarte Petter”. Nu fick hon tugga på utvändigt ledaren, men gjorde det femstjärnigt, sade Untersteiner.

Försök 5

Peter Untersteiner kvalade in sin tredje häst till Stochampionatsfinalen då han satte dit Global Upper Style (e. S.J.’s Caviar). En resa utvändigt om ledarinnan Calamara’s Girl (e. Raja Mirchi) var inget som hindrade hennes framfart även om det var rejält stumt de sista 50 meterna.
Med till den andra finalplatsen följde Anna-Karin Rundqvist-tränade Vera Spiro (e. Maharajah), som fullföljde starkt via vinnarhålet med Carl Johan Jepson.

– Det är tredje gången inom 14 dagar hon går utvändigt ledaren så det var väldigt starkt gjort att ha den moralen att bara tugga ner dem. Nu höll hon sig lugn och detta var starkt för hon gick med fin stil över linjen, sade Untersteiner.

Försök 6

Björn Goop vann det sjätte och sista uttagningsloppet med egentränade Mellby Free (e. Muscle Hill). Den lilla, men ack så segertörstiga, damen lade fältet på rygg från andra utvändigt efter att fått spara speeden tills 400 meter återstod.
Favoriten Vanquish Kronos (e. Raja Mirchi) fick gå utvändigt om ledaren, vilket blev alldeles för tufft när Goops speedkula satt med i rygg. Som tvåa och med till final gick också Mattias Djuses Charmante Amok (e. Orlando Vici), som avslutade storstilat i vida spår från femte utvändigt.

– Det kändes bra hela tiden. Vi fick ett jättebra lopp och hon kändes fin. Jag valde att släppa ner Vanquish Kronos i första kurvan då jag trodde att Rita. C.D. skulle svara ledningen. Hon har utvecklat sig bra och tagit åt sig träningen på rätt sätt, sade Goop.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Sprintermästargenrep i Bollnäs

Att flera Sprintermästaraktuella hästar testar fartkunskaperna i Bollnäs, om en svensk seger i Lyon och om en dyrköpt triumf på Åby rapporter vi bland annat i veckans femte morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Armani Degato ska göra årsdebut i Bollnäs. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Armani Degato ska göra årsdebut i Bollnäs. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Torsdag den 8 juli smäller det i Halmstad. Sprintermästaren med försök och final över sprinterdistans. Ikväll i Bollnäs kanske det blir en liten försmak inför det stora sprinterloppet när ett försök i Norrlands Grand Prix för fyraåringar avgörs över 1.640 meter på den erkänt snabba Bollnäsovalen.

Svante Båth har sedan länge haft Sprintermästaren som huvudmål för kapable, men hetsige Armani Degato (e. Raja Mirchi). Förra hösten öppnade hästen 1.09.3 första kilometern (!) i många längders ledning i kval till Svenskt Travkriterium över lång distans. Den farten hölls en bit till innan krafterna tröt rejält.

Hästen har sedan inte synts på banan sedan Breeders Crown-semifinalen i oktober, men nu är det dags för årsdebut. Hästen travade 1.16/1.600 meter i jobb i början av maj, rapporterar Svante Båth på sin hemsida svantebath.se, och nu väntar alltså ett skarpt prov med Ulf Ohlsson i vagnen.

Av de tio startande i lopp har hästägarna till sju av dem betalat in alla insatser till Sprintermästaren. Förutom Armani Degato handlar det om Hacker Am (e. Muscle Hill), Playing Trix (e. Trixton), Global Bookmaker (e. Broadway Hall), Harley K. (e. Sebastian K.), Perpetuate (e. Kadabra) och Southwind Hillrazr (e. Muscle Hill).

Stefan Melander äger och tränar den sistnämnde. Däremot är inte hans andra häst i loppet, femfaldige miljonären Chestnut Hill (e. Muscle Hill) anmäld till Sprintermästaren.

***

2

Burning Man vann i Lyon. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det blev seger direkt i debuten hos Thierry Duvaldestin för svenskfödde Burning Man (e. S.J.’s Caviar). Sjuåringen tog hem Prix de la Vendee (€24.000) i lag med Theo Duvaldestin på Lyon A Parilly på 1.14,8/2.850 meter vilket gav 10.800 euro i belöning.

Innan torsdagens lopp hade Burning Man gjort åtta starter på fransk mark med två andraplatser som bästa resultat, men nu var det alltså dags för honom att få avlägga sitt ”franska maiden”.

***

3Blott två svenska banor tävlar denna fredag. Kvällsbanan är alltså Bollnäs (start 18.20), där även den efter tre starter obesegrade valacken White Walker, i träning hos Svante Båth, ska försöka förlänga segerraden i ett treåringslopp ingående i ST:s Unghästserie.

Solvalla (start 12.20) tar han om lunchtävlingarna och även här finns det treåriga talanger i startlistorna. ST-loppet ser bland annat debutvinnaren Red Rum (e. Ready Cash), Djang Limit (e. e. Django Riff), som travat 1.15-tider i livets alla tre starter utan att få vinna, toppstammade Mister Invictur (e. Ready Cash) med dubbla segrar och Highway To Hill (e. Muscle Hill), som varit etta-tvåa i sina två framträdanden.

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

4 Denna torsdag gör Conrad Lugauer något så ovanligt som en utflykt till Odense. Jägersrotränaren åker till Fyn med två hästar då såväl Oliver P.Hill (e. Ready Cash) som Wolf of Wallstreet (e. Infintif) dyker upp inom tävlingsprogrammet som omfattar tio lopp.

Båda hästarna är rankade tvåa i banprogrammet och övningar i Odense tar sin start klockan 15:45.

Här kan du ta del av dess startlistor.

***

5 Segervane Outstanding O. (e. Make It Happen) 1.12,6ak/696.673 kr har lämnat Morten Hauglands stall i Norge och finns sedan i måndags på Åbytränaren Per Henriksen träningslista.

Sjuåringen som var oplacerad i fjolårets upplaga av Harper Hanovers lopp har 20 segrar på 53 starter, men har inte synts på en tävlingsbana sedan han var ute på Forus den 16 december i fjol.

På tal om Henriksen så imponerade hans FromHeaven Idzarda (e. From Above) stort vid gårdagens lunchseger på Åby på 1.12,2a/2.140 meter i lag med Jörgen Sjunnesson, men det blev dyrköpt seger.
Efter loppet bötfälldes Henriksen med 5.000 kronor för att ha brustit i sitt tränaransvar då FromHeaven Idzardas då det enligt resultatlistan ska ha blött från hästens båda hovar efter loppet.

***

6

Svenskägde Inferno Piper och Christophe Martens vid en tidigare seger på Vincennes. Foto: Scoop Dyga

Det körs ett riktigt intressant treåringslopp på Vincennes denna fredag. Prix Coronis (€53.000) för hästar hingstar som högst tjänat 50.000 euro har lockat flera spännande deltagare med svenskägda Inferno Piper (e. Coup de Poker) som tydlig topp.
Bröderna Martens häst jagar fjärde segern i femte starten och för ägarna Ecurie Piper står det 23.850 euro på spel som segercheck.

Tomas Malmqvist bidrar med Ichiro de Joudes (e. Prince Gedé) i samma lopp och därtill syns Alessandro Gocciadoro på plats i Paris för att köra egentränade Caio Titus Bond (e. Varenne).

Svenskfött syns i High Five-loppet Prix Eudora (€58.000) där Fabrice Souloys Helena di Quattro (e. Un Mec d’Heripre) kommer ut och därtill har Jarmo Niskanen Eclipse d’Orient (e. Un Mec d’Heripre) i Prix Tolosa (€49.000) medan Tomas Malmqvists andra starthäst för dagen är Frozen Queen (e. Look de Star) i Prix Dido (€37.000).

Första loppet avgörs 19:00 och tävlingsprogrammet som innehåller sju lopp avslutat 22:11.

Här kan du ta del av startlistorna till dagens tävlingar på Vincennes.

***

7 Är du aktiv och gillar att börja planera dina hästars eventuella starter i god tid? Eller kanske bara vanliga travfantast och ser fram emot ytterligare lättnader i restriktionerna så man kan börja planera travresor?

Då gläds du säkert över att propositionerna för augusti månad publicerades på Svensk Travsports hemsida under gårdagen.

Månaden innehåller mängder av topptävlingar såsom…

  • 4 augusti: Svenskt Kallblodsderby
  • 8 augusti: Svenskt Kallblodskriterium
  • 14 augusti: Åby Stora Pris
  • 18 augusti: Jubileumspokalen
  • 21 augusti: Korta E3-finaler
  • 24 augusti: Kval till Svenskt Travderby
  • 28 augusti: Sundsvall Open Trot

Här kan du ta del av propositionshäftigt i pdf-format.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Finalvinst för Lorentzon

Efter nattens vinst med Shenzi Ås på Scioto Downs är Anette Lorentzon uppe i 52 triumfer i år på amerikansk mark.
Och seger blev det också för Per Engbloms Jula Muscle Pack.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jula Muscle Pack vid sin tidigare seger på Meadowlands. Foto: Lisa Photo
Jula Muscle Pack vid sin tidigare seger på Meadowlands. Foto: Lisa Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Dan Noble skötte tömföringen bakom Shenzi Ås (e. Lionhunter-Pandora Ås) och trots en resa större delen utan rygg kunde det treåriga stoet plocka ner ledande A Doll Face (e. Dontyouforgetit) med hals i finalen i The Richard Brandt Trot ($18.100) på 1.11,8/1.609 meter.

Anette Lorenzon
Anette Lorentzon. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Shenzi Ås tog sin andra seger i karriären på 14 starter och den första på sju framträdanden i år. Ifjol vann hon ett försök i Buckeye Stallion Series ($17.500).

Stoet är undan ostartade Pandora Ås (e. Prego Nilema), vars mest framgångsrika avkommor är till Finland exporterade Justice Ås (e. Justice Hall), 1.10,2/€286.891, och Timon Ås (e. Lionhunter), 1.10,2/$139.560.

Vann med två längder

Per Engblom-tränade Jula Muscle Pack (e. Muscle Hill-Bright Baby Blues) slog till på Yonkers Raceway och Scott Zeron spetsvann med drygt två längder på 1.12,6. Äger den treårige hingsten gör Karl-Johan Blank och förstapriset uppgick till 8.000 dollar.

Per Engblom. Foto: Chris Gooden.

Ifjol vann Jula Muscle Pack ett försök i Kindergarten Classic ($20.000) och nattens triumf är den andra på 16 starter. Jula Muscle Pack köptes på Lexington Selected Yearling Sale för 150.000 dollar.

Hans mor Bright Baby Blues (e. Andover Hall), 1.09,2/$492.203, har tidigare lämnat Whose Blues (e. Cantab Hall), 1.10,0/$167.373.

Själv är modern undan Hambletonian Oaks-vinnaren Bar Slide (e. Yankee Glide), 1.10,1*/$649.392, vilken också lämnat Per Eriksson-tränade Sliding Home (e. Donato Hanover), 1.10,3ak/2.561.313 kr.

För Per Engblom var det elfte årssegern igår på 58 starter.

Fokustema
Enghien
Läs senare

Calle Crown i franskt storlopp

På lördag drar Enghiens sommarmeeting igång på allvar med Prix de New York (€80.000) och bland de anmälda finns Tomas Malmqvists Calle Crown.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Calle Crown startar på Paris-banan Enghien på lördag. Foto: Gerard Forni
Calle Crown startar på Paris-banan Enghien på lördag. Foto: Gerard Forni
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Medeldistansloppet Prix de New York lockar med ett förstapris på 36.000 euro och Calle Crown (e. Great Challenger) kommer knappast till dukat bord. Motbud saknas inte i det 15 hästar stora fältet och bland motståndarna kan Feerie Wood nämnas.

Rockfeller Center-dottern kommer närmast från seger i Prix Pythia (€67.000) och tidigare i år har Feerie Wood också vunnit Prix Aletheia (€67.000) på Vincennes. Fjolåret avslutades med seger i Prix Tenor de Baune (€85.000), vilket gav henne en plats i Prix d’Amérique där hon slutade oplacerad.

Femma i Prix de l’Atlantique

Tomas Malmqvists Calle Crown slutade sjua i senaste starten på Vincennes och innan dess vann han Prix du Rouergue (€67.000).

På Paris-banan Enghien har Calle Crown startat tidigare i år och då slutade han femma i Prix de l’Atlantique. Ett lopp som vanns av Elitloppstvåan Vivid Wise As.