Fokustema
Stochampionatet, kval
Läs senare

SC-kval: Tre finalister för Peter Untersteiner

Nedan kan du löpande följa rapporteringen från Stochampionatsuttagningarna på Axevalla.
Av
Emil Persson

Försök 1

Det gick inte vägen för den stora favoriten i det inledande försöket. Roger Walmanns Dibaba (e. Ready Cash) togs piano från start, landade som sistahäst i fältet innan hon fick marschorder efter 600 meter. Efter att Mily (e. Perhaps Love) inlett i 1.10-tempo tyckte Peter Untersteiner att det var en god idé att lämna över befälet och någon fart att tala om blev det inte förrän vid utgången av slutkurvan. Då ökade Kihlström, men Mily hakade på och veks ut in mot upploppet. Örjan Kihlström såg bekväm ut bakom Dibaba som hade hållit sig förhållandevis lugn, men Mily var raskare i benen och tog grepp i allra sista steget.

– Jag trodde att hon skulle gå bra idag. Hon hade känts så fin, men det var orealistiskt att hon skulle besegra Dibaba. Nu hade vi lite tur som kunde hålla upp ledningen via solfjädern för hon har aldrig någonsin öppnat såhär bra tidigare. Jag förstod att det skulle kunna bli rygg på Dibaba efter det, men det var mest pliktskyldigt som jag vek ut för attack. Nu bet det väldigt bra, sade Peter Untersteiner.

Försök 2

Stosprinterfinalssegern satt inte i benen på Vamp Kronos (e. Ready Cash). Trots åttondespår bakom blev vägen fram till ledningen enkel, liksom segern. Magnus Dahlén-tränade Veiled (e. Zola Boko) skickades fram på ledarinnans utsida halvvägs in i loppet och gick till mål, trots att det såg segt ut genom slutkurvan.
– Hon har tagit ett steg till i vinter. Hon kändes väldigt spänstig, mjuk och fin idag trots att hon gick Stosprintern i lördags. Hon blev lite pigg 1.500 kvar när Carl Johan Jepson kom fram på utsidan med Veiled och trodde nog det var mål i det skedet, men lugnade sig snabbt. Hon hade gott om krafter kvar, sade Eriksson.

Däremot missade det stora hemmahoppet Sunwapta Goj (e. Sahara Dynamite) finalen. Stoet fick ta upp jakten från fjärde utvändigt 600 meter före mål, men var slagen in mot upploppet.

Försök 3

Det tredje försöket såg en mycket övertygande vinnare i Hevin Boko (e. Going Kronos). Det blev tredjespår runt första kurvan fram till dödspositionen innan hon avlöstes efter ett varv. Jorma Kontio gav sig iväg med det Timo Nurmos-tränade stoet 750 meter från mål på nytt, men blev förvissad till tredjespår resterande del.
Ledarinnan Run Chica Run (e. Scarlet Knight) hade vissa aktionsproblem över spurtrakan och fick ge vika mot Hevin Boko, som stod för en vrålstark prestation då hon avslutade 1.09,8 sista 800 meterna.
Hot Chocolate (e. Chocolatier) sköt till bra via vinnarhålet, men lyckades inte snuva Run Chica Run på den andra finalplatsen.

– Hon kämpade bra och det var starkt att hålla huvudet först, sade Kontio.

Försök 4

Johan Untersteiner såg ut att vara helt på det klara med att Havefunwithme (e. Going Kronos) skulle svara för en topprestation. Positionen utvändigt ledaren försvarade han såväl på första långsidan som varvet före mål då Andre Eklundh kom fram med Rose Mary (e. S.J.’s Caviar) via tredjespår.
Halvvarvet före mål hade han passerat ledarinnan Tahiti Journey (e. Scarlet Knight) och över upploppet öppnade hon upp ett par längder till tappra Rose Mary som höll till andraplatsen och därmed bärgade finalplats.

– Hon har verkligen visat på sistone att hon är på rätt väg. Jag har alltid gillat hästen och tyckt att hon har bra kapacitet så det var kul att fick visa det idag. Jag hade hoppats på allt utom dödens och missuppfattade Jorma Kontio i ledningen som jag trodde skulle släppa, men blev sittandes med ”Svarte Petter”. Nu fick hon tugga på utvändigt ledaren, men gjorde det femstjärnigt, sade Untersteiner.

Försök 5

Peter Untersteiner kvalade in sin tredje häst till Stochampionatsfinalen då han satte dit Global Upper Style (e. S.J.’s Caviar). En resa utvändigt om ledarinnan Calamara’s Girl (e. Raja Mirchi) var inget som hindrade hennes framfart även om det var rejält stumt de sista 50 meterna.
Med till den andra finalplatsen följde Anna-Karin Rundqvist-tränade Vera Spiro (e. Maharajah), som fullföljde starkt via vinnarhålet med Carl Johan Jepson.

– Det är tredje gången inom 14 dagar hon går utvändigt ledaren så det var väldigt starkt gjort att ha den moralen att bara tugga ner dem. Nu höll hon sig lugn och detta var starkt för hon gick med fin stil över linjen, sade Untersteiner.

Försök 6

Björn Goop vann det sjätte och sista uttagningsloppet med egentränade Mellby Free (e. Muscle Hill). Den lilla, men ack så segertörstiga, damen lade fältet på rygg från andra utvändigt efter att fått spara speeden tills 400 meter återstod.
Favoriten Vanquish Kronos (e. Raja Mirchi) fick gå utvändigt om ledaren, vilket blev alldeles för tufft när Goops speedkula satt med i rygg. Som tvåa och med till final gick också Mattias Djuses Charmante Amok (e. Orlando Vici), som avslutade storstilat i vida spår från femte utvändigt.

– Det kändes bra hela tiden. Vi fick ett jättebra lopp och hon kändes fin. Jag valde att släppa ner Vanquish Kronos i första kurvan då jag trodde att Rita. C.D. skulle svara ledningen. Hon har utvecklat sig bra och tagit åt sig träningen på rätt sätt, sade Goop.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Åke Svanstedt tillbaka i sulkyn

Åke Svanstedt har smygstartat säsongen i USA och igår körde han sitt andra lopp på amerikansk mark och det slutade med en fjärdeplats för egentränade Di Oggio. Innan dess – den 25 januari – var han tvåa med samma häst.
Av
Claes Freidenvall
Åke Svanstedt körde sitt andra lopp för säsongen i natt på Meadowlands och det slutade med ett fjärdepris. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Åke Svanstedt körde sitt andra lopp för säsongen i natt på Meadowlands och det slutade med ett fjärdepris. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Di Oggi (e. Crazed) spurtade in som fyra på Meadowlands i natt, men var slagen med närmare två längder av vinnaren Piercewave Hanover (e. Donato Hanover-Passionate Glide), vilken segrade på 1.12,8/1.609 meter för sin tränare Jordan Derue och belönades med 8.000 dollar.

Toppstammade Piercewave Hanover vann på Meadowlands i natt. Foto: Lisa Photo

Femårige Di Oggi kom hem på 1.13,1 och fjärdeplatsen var värd 1.280 dollar.

Som tränare har Åke Svanstedt var något flitigare i elden än som kusk under årets säsong; nio starter (1-1-1) har det blivit under 2019 och 11.450 inkörda dollar.

Fokustema
Snabbast, vinstrikast & segerrikast
Läs senare

Bäst igår – Mika bäst i norr

Mika Forss lotsade runt Selmer I.H. till vinst i Boden under fredagskvällen och passade på att nypa ytterligare två vinster.
Av
Thomas Hedlund

Banor som tävlade fredagen den 22 mars: Boden, Bollnäs & Eskilstuna

De fem snabbaste vinnarna

U.Bergs Svante (e. Infinitif) 1.12,2a/1.640 – Eskilstuna
Tränare: Hans-Owe Sundberg. Körsven: Emilia Leo.
Ägare: Stall Vanja HB, Södertälje. Uppfödare: Hansson Anders & Suzanne.

Charmant (e. The Best Madrik) 1.13,5a/1.640 – Bollnäs
Tränare: Christer Videll. Körsven: Mikaela Sundin.
Ägare: Stall Videll. Uppfödare: Videll Frida, Björn & Christer.

Scarpia (e. Conny Nobell) 1.13,8a/2.140 – Bollnäs
Tränare: Nicklas Westerholm. Körsven: Lukas L Svedlund.
Ägare: Stall Tosca HB, Vimmerby. Uppfödare: Thell Thomas,Lundberg G,Kaukonen K & M.

Suited Broline (e. Celebrity Secret) 1.14,6a/2.140 – Bollnäs
Tränare: Robert Skoglund. Körsven: Magnus A Djuse.
Ägare: Nita Norrl. Industriteknik AB,Söråker. Uppfödare: Broline International AB, Svenljunga.

Milord (e. Love You) 1.14,8a/2.140 – Eskilstuna
Tränare: Eric Martinsson. Körsven: Carl Johan Jepson.
Ägare: Travtr Håkan Eriksson AB & St Växus AB. Uppfödare: Eriksson Ulla & Håkan, Stall Växus AB.

Snabbaste vinnare, monté. Högst förstapris, monté

10.000 kronor – Bollnäs
Guvernör Sund (e. Andover Hall) 1.16,7a/2.140
Tränare: Ann-Chatrine Svensson. Ryttare: Christina A Hande.
Ägare: Svensson Ann-Chatrine, Sundsbruk. Uppfödare: Erikssunds Trotting AB, Sigtuna.

Snabbaste kallblod

Stjärnvira (e. Järvsöfaks) 1.26,7a/2.140 – Bollnäs
Tränare och körsven: Martin Lundahl.
Ägare: Lundahl Martin, Liden. Uppfödare: Lundahl Martin, Liden.

Högst förstapris

50.000 kronor, Boden
Gogobet Sisu (e. Googoo Gaagaa)
Tränare och körsven: Mauri Jaara.
Ägare: Scuderia Seconda Scena, Finland. Uppfödare: Sisyfos Breeders AB, Sigtuna.

35.000 kronor, Boden
Selmer I.H. (e. Love You)
Tränare: Ingemar Hultqvist. Körsven: Mika Forss.
Ägare: Stall Ratu. Uppfödare: Ingemar Hultqvist AB, Umeå.

Högst förstapris kallblod

50.000 kronor, Boden
Kringlers Viktor (e. Tekno Odin)
Tränare: Elin Anita Aasvang. Körsven: Tina Lagesen.
Ägare: Aasvang Elin Anita & Eva, Norge. Uppfödare: Aas Ole-David, Norge.

Flest segrar tränare: Robert Skoglund, Martin Lundahl, Mauri Jaara – 2 segrar.
Flest segrar körsven: Mika Forss – 3 segrar.
Flest segrar avelshingst: Andover Hall, Love You – 2 segar.

 

Fokustema
Blvgari Peak
Läs senare

Dansk Derbyvinnare till avel

Danske Derbyvinnaren Bvlgari Peak har lagt tävlingsskorna på hyllan på grund av skada och istället börjar han en karriär som avelshingst på Stuteri Laser i Årslev utanför Odense.
Av
Claes Freidenvall
Steen Juil och Bvlgari Peak efter segern i Danskt Derby 2017
Steen Juil och Bvlgari Peak efter segern i Danskt Derby 2017

Blvgari Peak (e. Ready Cash-Inpursuitofvictory), 1.13,6am*/1.001.072 danska kronor, hann bara med 25 starter i karriären och elva av dem slutade med seger.

Sin största triumf tog Blvgari Peak i Danskt Derby 2017, han segrade också i Grupp II-löpningen Jydsk 4-årings Grand Prix och under debutsäsongen som treåring tog han hem consolation i Jydsk 3-årings Grand Prix.

Blvgari Peak är undan Inpursuitofvictory (e. Donato Hanover) och som ettåring såldes han på den danska Derbyauktionen för 165.000 danska kronor. Karriären inleddes hos Flemming Jensen, men det var för Steen Juul han utvecklades till kullens stora stjärna och under hans beskydd vann också Blvgari Peak Danskt Derby på 1.14,1a/3.000 meter.

Världsrekordhållare

Blvgari Peaks ostartade mor Inpursuitofvictory är undan Victor’s Pursuit (e. Valley Victor), 1.11,0/$278.729, som vann 20 lopp under sin karriär och som fyraåring slog världsrekord med tiden 1.13,6a/2.413 meter. Förutom Inpursuitofvictory har hon också lämnat Sir Tyson (e. Angus Hall), 1.12,2*/$107.639.

Inpursuitofvictory är även mor till C’est Peak (e. Goetmals Wood), 1.16,1ak*/59.000 dkr, och han har vunnit sex av tio starter. Hon är också mamma till den i två starter obesegrade tvååringen Explosiv Peak (e. Explosive Matter), 1.16,2am*/17.000 dkr.

Priset för Blvgari Peaks tjänster är inte ännu bestämt.