Fokustema
Hamburg
Läs senare

Scarlet-son vann storlopp

Svenskfödde Tassilo inledde karriären på allra bästa sätt med vinst i årets högst doterade tvååringslopp i Tyskland. I Hamburg idag slog Scarlet Knight-sonen till i Orakel der Zweijährigen (€25.000) för Jörgen Sjunnesson.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Från rygg på ledande Namanga Bo utnyttjade Jörgen Sjunnesson open stretch på upploppet och Tassilo (e. Scarlet Knight-Tara Hall) spurtade piggt till vinst på 1.14,7a/1.680 meter.

Tassilo

– En stor talang som gjorde det rätt bra i sin första start, kommenterade Jörgen Sjunnesson segern.

Triumfen värderades till 12.500 euro och äger gör uppfödaren och tränaren Immo Müller. Modern Tara Hall (e. Adams Hall), 1.14,1ak/204.529 kr, har ytterligare en svenskfödd avkomma; ett sto född i år efter Raja Mirchi.

Dubblade med Opalis

Jörgen Sjunnesson vann inte bara med tvåårige Tassilo, utan han satt också bakom Franz Klein-tränade Opalis (e. Andover Hall-Olly Lane), vilken segrade i Rewe dein Markt-Rennen (€15.000) efter en resa i tredje inner.

Det sexåriga stoet gick ifrån med tre längder på upploppet efter en pigg spurt. Segertiden skrevs till 1.13,5a/2.200 meter och förstapriset uppgick till 6.000 euro.

Två gånger Untersteiner

Peter Untersteiner fick också besöka vinnarcirkeln två gånger sedan han först placerat egentränade Generaal Bianco (e. Ufo Kievitshof-Zaskia Fortuna) i spets i Banks-Rennen (€20.000) på 1.11,6a/1.680 meter. Förstapriset uppgick till 10.000 euro.

I ett klass I-försök (€24.840) placerade Peter Untersteiner omgående That’s Art (e. Ken Warkentin-Enjoy My Face) i spets, släppte täten efter 400 meter för att kort senare återta kommandot. I sista sväng sade That’s Art tack och adjö och vann i överlägsen stil på 1.13,6a/2.200 meter.

Fokustema
SLU
Läs senare

Rune Andersson hedersdoktor

Rune Andersson, i travkretsar mest känd som ”Mellby Gård” och en gång i tiden delägare i Grades Singing och därefter topphästar som Going Kronos, Human Behaviour och senast Stochampionatsvinnaren Mellby Free, har utsetts till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Rune Andersson på Mellby Gård.
Foto: André de Loisted
Rune Andersson på Mellby Gård. Foto: André de Loisted

Åtta personer har utsetts till hedersdoktor vid SLU i år och en av dem är alltså Rune Andersson.

2020 års hedersdoktorer – skriver SLU i ett pressmeddelande – kommer att promoveras först i samband med doktorspromotionen i oktober 2021 i Uppsala på grund av rådande omständigheter. Deras respektive föreläsningar kommer också att hållas i samband med promotionen 2021.

Rune Andersson har utsetts till hedersdoktor vid fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap och så här presenteras (se nedan!) han av Sveriges lantbruksuniversitet:

”Direktör Rune Andersson, Mellby gård, är en av landets mest framgångsrika företagsledare och entreprenörer. Han blev civilingenjör vid Chalmers 1968 och har haft en lång karriär inom näringslivet, bland annat som koncernchef för Trelleborg AB. Han köpte Mellby gård 1986 och företaget Mellby gård omfattar i dag ett 20-tal företag inom olika branscher. Han har med sitt stora intresse för företagande och entreprenörskap i lantbruket haft stor betydelse för LTV-fakulteten. Hans stöd och intresse har bidragit till framstående vetenskapliga och samverkansinsatser.”

Fokustema
Norrbottens Stora Pris
Läs senare

M-stjärnor till Boden

Både Makethemark och Milliondollarryhme tilldelas varsitt wildcard till storloppet Norrbottens Stora Pris 2020.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Det är med stort nöje vi hälsar Makethemark och Milliondollarrhyme välkomna till start i Norrbottens Stora Pris 2020.  Makethemark har slutat tvåa två år i rad bakom Propulsion och gör nu sin tredje start i storloppet.  Milliondollarrhyme satt fast med krafter sparade i Elitloppsfinalen i söndags och tränaren Fredrik B Larsson hälsar att allt är bra med hästen och att man ser fram emot att åter tävla på Bodentravet, berättar David Zimmer i ett pressmeddelande.

Både Makethemark och Milliondollarryhme deltog i Elitloppet i år och bäst gick det för Fredrik B Larssons häst som slutade femma i finalen.

Norrbottens Stora Pris avgörs den 13 juni – första start är klockan 17.35 – och övriga åtta platser tillsätts via startpoäng.

Fokustema
Avel
Läs senare

Propulsion får fortsätta betäcka

För första gången efter Trav-og Galopp-Nytts avslöjande om att Propulsion tävlat nervsnittad gör Svensk Travsport ett officiellt uttalande på travsport.se och klargör att redan födda avkommor efter Elitloppsvinnaren – och de betäckningar som görs i år – inte kommer att påverkas.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Igår berättade Svensk Travsports vd Maria Croon att Propulsion tilldelats startförbud under den utredning som pågår sedan i tisdags kväll.

På sin hemsida skriver Svenskt Travsport:

”Svensk Travsport får också många frågor avseende Propulsions avelsverksamhet och därvidlag har Propulsion fortfarande ett gällande betäckningsbevis, utifrån tidigare genomförd avelsvärdering. En ny avelsvärdering kan, enligt kapitel 25 kap. paragraf 6 Registreringsreglementet, bli aktuell när utredningen är klar. Detta innebär att redan födda avkommor samt de betäckningar som görs i år inte kommer att påverkas, oavsett slutligt beslut i ärendet. Svensk Travsport kommer också inleda en intern utredning för att genomlysa förbundets process och hantering.”