Fokustema
V86 Solvalla/Åby 23 oktober
Läs senare

Segermaskin höll emot

Italienskfödde Thriller N.P. (e. Gruccione Jet) visade varför han har en häftig segeraptit när han stod emot Whipped Eggs (e. Ready Cash) i onsdagkvällens stayerlopp på Åby.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Thriller N.P. vann V86-lopp på Åby efter upploppsstrid med Whipped Eggs. Foto Sidmakarn
Thriller N.P. vann V86-lopp på Åby efter upploppsstrid med Whipped Eggs. Foto Sidmakarn

Carl Johan Jepson gjorde också allt rätt bakom den av Magnus Dahlén-tränade sjuåringen.
– Jag ville gärna komma före Robert (Bergh, Whipped Eggs red.anm.) från start och när vi lyckades med det och kunde överta var mycket vunnet, sade Jepson.
Sista 800 meterna pressade Bergh rejält med Whipped Eggs som också höll storstilat hela vägen in till linjen, men förbi Thriller N.P. kom han inte. Triumfen var hästens tredje i följd och den 21:a i karriären på 50 starter.
– Han är jättebra hästen. Idag var han fin och travade bra, mjuk och fin. Jag fick köra 1.20 på mellanvarvet utan att min häst låg på något och då ska det till en riktigt bra för att ta ner honom, sade Jepson.

Skrällde på 1.11-tid

Med Alicia Bore (e. Rite On Line) rusandes i 1.11-tempo framme i tät så var det möjligt för Vichy Grif (e. Varenne) att spurta till skrällseger i V86-inledningen, men hennes egna prestation var också riktigt starkt.
Att hämta in längderna som krävdes från femte utvändigt är inte gjort i en handvändning, men benen gick som trumpinnar på Varenne-dottern längst ut i banan över spurtrakan.
André Eklundh var den som kuskade bakom Sofia Aronssons italienskfödda häst.
Christoffer Eriksson skickade egentränade Rackham till tät i ett treåringslopp och släppte ingen över bron. Love You-sonen fick sträcka ut ordentligt sista 400 meterna och kom i mål på nya rekordet 1.15,8/2.140 meter.
Peter Untersteiner hade med all rätt lyft ett varnings finger för Mellby Guard (e. Going Kronos). När hans egna styrning Global Wireless (e. Donato Hanover) fick tuff press i ledningen av Ivory di Quattro (e. Love You) kudne Mellby Guard tassa med i andra utvändigt och spurta förbi.

Första hos Svanberg

På barfotabalans blev Västerbo Highscore (e.Kiss Francais) något av V86-omgångens ”kommunare” av spelarkåren. Favoriten Hakon von Haithabu (e. Here Comes Joey) tog verkligen striden upploppet ner och ville ogärna ge vika, men Västerbo Highscore hann förbi efter att levererat en virvlande upplopp från femte utvändigt.
Rikard N Skoglund har jobbat in sig som kusk bakom Indiana Boko (e. Yankee Glide) och nu kom också duons första seger tillsammans. Från femte utvändigt fick hon draghjälp, men tillbringade hela slutrundan i tredje- och bitvis fjärdespår så det var strongt att jaga ikapp ledaren Maximus M.M. (e. Beanie M.M.).

Efter några resultatmässigt sämre starter var No Limit Royalty (e. R.C.Royalty) tillbaka som en vinnare. Björn Goop satte Pekka Korpis häst i tät från springspår och därefter uteblev all dramatik.
Oskar Svanberg vann V86-avslutningen med Global Unspoked (e, S.J.’s Caviar) som därmed tog sin första seger i Mantorptränarens regi.
– Jag svor för mig själv när vi hamnade utvändigt ledaren. Jag såg när Björn Goops häst fick luckan och det small till, men min häst sträckte på sig riktigt fint, sade Svanberg.

Fokustema
Coronaviruset
Läs senare

Troligen fortsatt travstopp i Norge

Det mesta talar för att tävlingsstoppet i den norska travsporten kan sträcka sig till minst i mitten på juni.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Men Det Norske Travselskap håller fortfarande tummarna för att helsedirektoratet ska medge ett undantag gällande att all norsk idrott är inställd, eftersom syftet med tävlingarna ska vara att hålla igång hästnäringen.

Den norska statsministern Erna Solberg har tillsammans med andra ledamöter i den norska regeringen idag haft en stor genomgång av covid 19-läget i Norge. Det aviserades att det veckorna efter påsk blir ett antal lättnader i de stenhårda restriktioner som den norska befolkningen varit underkastad de senaste veckorna. Till exempel öppnar förskolorna måndag den 20 april och lågstadieeleverna får liksom de som går på gymnasier och högskolor återvända till skolorna en vecka senare. Övernattningar på fritidsboende (”hyttene”) tillåts också igen från 20 april, till exempel.

Men Erna Solberg var samtidigt tydlig med att allt annat än det som nu specifikt beslutat ska öppnas igen under andra halvan av april (alltså huvudsakligen skolverksamhet) kommer att förbli stängt. Där ingår alla kultur- och idrottsevenemang, till vilken även trav- och galoppsport räknas. Inte förrän i början av maj väntas nya besked om idrottsevenemang kan tillåtas gå igång igen från den 15 juni.

Det här innebär att det verkar vara litet hopp om att travtävlandet kommer igång igen i Norge under de närmaste två månaderna!Och det innebär i så fall att storhelgen med Oslo Grand Prix, i början av juni, inte kommer att köras, åtminstone inte vid den planerade tidpunkten.

Men Det Norske Travselskap har inte gett upp. DNT ligger inne med en begäran hos det norska hälsodirektoratet om att tävlande i strikt kontrollerad omfattning ska tillåtas börja igen; kanske på en endaste bana (Jarlsberg) och i så fall med restriktioner liknande det som gäller i Sverige för travtävlingar – alltså utan publik och med stallbacken betraktad som arbetsplats.

– Vi önskar att köra travlopp utan publik närvarande för att ta vara på hästnäringen. Det är det bärande argumentet i vår skrivelse till hälsodirekttoratet, säger DNT:s generalsekreterare Svein Morten Buer till tgn.no.

Direktoratet har ännu inte svarat på skrivelsen.

Fokustema
Markaffär
Läs senare

Bostäder byggs på Gävletravets parkering

Det är på gång att byggas bostäder på en del av Gävletravets parkering, berättar idag Gefle Dagblad och Arbetarbladet.
– Det här är resultatet av en markaffär vi gjorde 2017-18, säger Gävletravets chef Kent Modin.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Det är Skanska som ska bygga bostäder på en tomt på cirka 12.000 kvadratmeter som varit en del av Gävletravets parkering vid huvudentrén. Marken ägdes av travsällskapet, och såldes för två-tre år sedan för cirka 20 miljoner kronor för att projekteras för bostadsbyggande.

– Nettot på försäljningen, kommunen skulle till exempel ha fem miljoner kronor för bland annat detaljplanarbetet, och så blev det ju skatt också, har redan återinvesterats i anläggningen. Huvudsakligen handlar det om omläggning av banan för fem miljoner kronor och renovering av restaurangen, säger Kent Modin.

Det som ska byggas i en första etapp är 68 bostadsrättslägenheter och projektet har arbetsnamnet ”BoKlok travbanan”. Inflyttning är planerad till sommaren-hösten 2021.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

V75: ”Barfota för första gången”

Solvalla bjuder på spännande STL-finaler idag och det förväntas bli hög omsättning på V75.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

Här är Sulkysports V75-genomgång med ranker, analyser, intervjuer och spelförslag.

Så här säger Peter Untersteiner om andrahandsfavoriten i V75-4.

Princess S.W. (12) gick jättebra i skymundan senast och är den av mina ston i det här loppet som visat högst kapacitet. Det var länge sedan vi startade i voltstart och jag vet inte hur hon sköter sig från start. Nu blir det barfota runt om för första gången och jag hoppas att det ger en kick, säger Halmstadtränaren.

Startlistor till lördagens tävlingar.

Spela V75 Tillsammans med Sulkysport.

V75-strykningar

V75-2: 11 Maestro Crowe
V75-4: 1 Rexine, 14 Viola Grif
V75-5: 10 Southwind Hydro

Sport