Fokustema
ST-utredning
Läs senare

Sexuellt trakasseri går till ansvarsnämnden

Ett fall gällande misstanke om sexuella trakasserier och kränkande behandling i ett travstall går till den nya instansen Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd, STAD.
Av
Lars G Dahlgren

Fallet, som travronden.se först skrev om, är under utredning av både polis och Svensk Travsport. Travförbundet har kommit så långt att den tillförordnade generalsekreteraren Ulf Hörnberg beslutat att hänskjuta fallet till ansvars- och disciplinnämnden.

Misstankarna gäller en innehavare av tränarlicens. Det som specifikt utreds är en händelse i licensinnehavarens stall tidigare i år.

– Det finns inga ordentliga prejudikat i våra rättsvårdande instanser runt sådana här saker. Vi ser allvarligt på det här och det finns nu inom ramen för vårt reglemente uppförandekoder och ”sjysst stall” att förhålla sig till. När det här ärendet kom till vår kännedom gjordes därför en utredning av vår utrednings- och säkerhetsansvarige Svein Morten Johansen, och det är den som nu går till STAD för prövning, säger Ulf Hörnberg.

Vad kan påföljden bli om STAD finner att brott mot uppförandekoden begåtts? Böter? Avstängning? Licensindragning?

– Det vill jag inte spekulera i. Det känns viktigt att få någon form av prejudikat att förhålla oss till, och det känns viktigt att pröva det som framkommit utifrån att vi ser väldigt allvarligt på saker av den här karaktären, som handlar om trakasserier och kränkande beteenden, säger Ulf Hörnberg.

Det kan alltså bli så att det som hände i stallet blir föremål får två prövningar, en straffrättslig i tingsrätt och sedan eventuellt hovrätt och en internsportslig med ST:s reglemente och code of conduct som ”lagbok”.

– Var polisen befinner i sin utredning har jag ingen inblick i, den får ha sin egen gång, säger Ulf Hörnberg.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Bortfall i Jubileumspokalen

Finske Derbyvinnaren Hachiko de Veluwe kommer inte till start i Jubileumspokalen ikväll.
Av
Pär Gustafsson
Fokustema
Åter i träning
Läs senare

”Ska bli riktigt spännande”

En av de mest talangfulla hästarna i kullen född 2014 är åter i träning. Coin Perdu, 1.12,1al/5.148.000 kronor anländer till Stora Alby och Svante Båth idag.
Av
Pär Gustafsson
Coin Perdu och Erik Adielsson. Foto Martin Langels/ALN
Coin Perdu och Erik Adielsson. Foto Martin Langels/ALN

– Jättekul att han kommer tillbaka, hästen har varit iväg på avelsbestyr och fått lite extra tid. Framtiden får utvisa vilken nivå han kommer tillbaka till, säger Svante Båth.

Fakta

Coin Perdu

Kön: brun hingst
Född: 20 maj 2014
Härstamning: S.J.’s Caviar – Piova Kronos e. Viking Kronos
Intjänat: 5.148.000 kronor
Resultat: 16 st: 11-1-1
Rekord: 1.14,1m* – 1.12,1al
Ägare: KB Capulus Horses, Kullavik
Uppfödare: Seven One Seven, Smygehamn
Tränare: Svante Båth, Solvalla

Expandera

Coin Perdu (e. S.J.’s Caviar) inledde med nio raka segrar, däribland Svensk Uppfödningslöping och E3-final. Han var även tvåa i Kriteriet bakom Villiam, men en skada gjorde att han under 2019 verkat i aveln där Coin Perdu lyckliggjort 41 ston.

– I samråd med ägarna KB Capulus Horses valde vi att ge honom lite extra tid och samtidigt nyttja honom i aveln under 2019. Han har genom det fått extra tid att läka ut och det ska bli riktigt spännande att få sätta igång honom igen, säger Svante Båth.

Fokustema
Jägersro
Läs senare

Färre anmälda till Derbyt

2018 anmäldes 79 fyraåringar till Svenskt Travderby och 67 till Derbystoet.
2019 är 65 hästar anmälda till båda klasserna och ingen kommer att bli tvångsstruken.
Av
Pär Gustafsson
Campo Bahia vann Kungapokalen på Åby och nu stundar kval till Derbyt på hemmaplan. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Campo Bahia vann Kungapokalen på Åby och nu stundar kval till Derbyt på hemmaplan. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

I varje uttagningslopp på Jägersro kommande onsdag går två hästar vidare till final och i varje heat blir det tio eller elva fyraåringar. Förhandsfavoriterna till Svenskt Travderby är Conrad Lugauers hemmahopp Campo Bahia (e. Muscle Hill), som vann Kungapokalen tidigare i år och tvåa i Kriteriet ifjol, och Svante Båths Attraversiamo (e. Kiss Francais). Han var tvåa i Kungapokalen och vann E3-final 2018.

Andra fyraåringar med höga startpoäng är Båths Breeders Crown-vinnare Global Welcome (e. S.J.’s Caviar), Timo Nurmos Kriterie-vinnare Inti Boko (e. Chocolatier) och Pinto Bob (e. Maharajah). Den sistnämnde tränas av Robert Bergh och fick sitt genombrott när han slutade tvåa i Sprintermästaren. Han följde upp med seger i Eskilstuna Fyraåringstest.

Förstapriset i försöken uppgår till 200.000 kronor och i finalen på Jägersro söndag den 1 september uppgår förstapriset till två miljoner kronor. Många fyraåringar är premiechansade och får dubbla prispengar i finalen.

Activated hästen att slå i Derbystoet

Fredrik Wallins Activated (e. Jocose) har vunnit Drottningpokalen och Stochampionatet och är högst upp på tronen bland 2015-kullens ston. Fjolårets kulletta Conrad Rödluva (e. S.J.’s Caviar), som tränas av Daniel Redén, är en av konkurrenterna på Jägersro, liksom Mattias Djuses Stochampionats-tvåa Racing Brodda (e. Prodigious).

I uttagningarna till Derbystoet är förstapriset 100.000 kronor och i finalen väntar en miljon. Även Derbystoet ingår i premiechansningen. Distansen mäter 2.640 meter i Svenskt Travderby, medan stona springer ett halvvarv kortare.

Här finner ni samtliga anmälda till Derbyt.

Här finner ni samtliga anmälda till Derbystoet.

Autokort e-tidning
89 kronor i månaden
Enkelt och smidigt
Varje onsdag på din dator, surfplatta och smartphone
Beställ