Fokustema
Solvalla
Läs senare

Simpssons stora stund

Efter fem raka andraplatser i följd slog Jessica Simpssons Bravo Unita till i Margaretas Tidiga Unghästserie för fyraåriga ston.
– Hon har varit lite sådär tidigare att man kunnat fundera om hon inte vill gå förbi, men hon visade idag att det inte alls är på det viset, sade segerkusken Marcus Lilius.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Triumfen värd 300.000 kronor var karriärens hittills största för såväl Marcus Lilius som hästens tränare Jessica Simpsson.
Från spår sju bakom startbilsvingen uppvisade Panne de Moteur-dottern en startsnabbhet i nivå med sin fars dito, men det var nära att loppet var över innan första kurvan ens hade passerats.
– Hon är otroligt startsnabb. Ena skygglappen från det norska huvudlaget åkte ner i första kurvan, hon blev generad av det och höll på att galoppera, men redde ut det själv, sade Marcus Lilius i Solvallas vinnarcirkel.

En tripp som trea längs sargen artade det sig till för Bravo Unitas del och luckan kom som på beställnign rakt ut mot fjärdespår när 250 meter återstod.
Bravo Unita sköt till direkt och tog sig förbi Cheri Cheri Lady (e. Sahara Dynamite) i en tät slutstrid som hade suttit hacket framför och kommit ut i fritt spurtläge i samma skede som Bravo Unita.
Segern togs på 1.15,3a/2.140 meter och vinnarspelarna hos ATG fick 41 gånger pengarna.
– jag är faktiskt inte så jätteförvånad. Hon har varit bra hela tiden och visat att hon kan matcha de här hästarna. Jag hade sagt före loppet att hon skulle vara bland de tre med fin resa och det var hon också, sade Marcus Lilius.

Pixie i mödernet

Bravo Unita gjorde sin tävlingsdebut i augusti i fjol som treåring och tog sin första seger i tredje starten.
Därefter följde fem raka andraplatser varav den senaste var bakom Imhatra Am (e. Muscle Hill) i E3-Revanschen för ston på Bergsåker i mitten av december.

Modern Enjoy Me More (e. Enjoy Lavec) 1.13,4ak/443.500 kr vann åtta av 53 lopp under sin tävlingskarriär och har Bravo Unita som sin enda avkomma.
Hon är själv en dotter till Haidee San (e. Lindy’s Crown) 1.17,2m/125.000 kr vars sex starter korta karriär gav tre segrar, men här hajar man till när man går vidare i nästa led då Haidee Sans mor var självaste Pixie (e. Tibur) 1.15,1ak/266.500 kr.

”Kändes ovisst”

Klassen för fyraåriga hingstar och valacker avgjordes inom V75-spelet och där blev det dramatik från början till slut.
Först genom att såväl ledande Kee Kepper (e. Lavec Kronos) som bakomvarande Ruger (e. Readly Express) galopperade efter 200 meter varpå bakspårets Icon Mearas (e. Ready Cash) plötsligt kom igenom och kunde överta ledningen, men det blev även dramatik över spurtrakan.
Icon Mearas hade länge och väl loppet i sin hand, men jagades av Hobart (e. Bold Eagle) och framförallt Vinci Nice (e. Maharajah).
Den sistnämnde hade tagit sig loss från tredje invändigt och kom så pass fort ute i fjärdespår i lag med Örjan Kihlström att den av Johan Untersteiner-tränade Maharajah-sonen var först på mållinjen.
– Det blev bra för vår del när det väl var färdigt, men det kändes ovisst om vi skulle få någon lucka. Han kändes pigg i slutkurvan och när vi vi fick fritt kände jag att vi hade chansen, sade Örjan Kihlström.