Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Sista natten med gänget

Bana går i graven efter 58 år. Vem blir fjärde hästen i Paralympiatravet? Fyraåringstoppar i Turin. Andra raka stoet för euromiljonär. Hetaste dopingmedlet i USA.
Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Vincent Silvestro var en populär gäst på Pompano Park under åtta år när han bjöd på en sprakande fyrverkeri- och stuntshow till häst. Foto: stalltz.se
Vincent Silvestro var en populär gäst på Pompano Park under åtta år när han bjöd på en sprakande fyrverkeri- och stuntshow till häst. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Ikväll går Pompano Park i graven. Banan som travsportens folk vallfärdade till under många vintrar i södra Florida och det var också här Breeders Crown-tävlingarna arrangerades inledningsvis.

För fem år sedan förvandlades Pompano Park till ett kasinokomplex när banan köptes av Eldorado Resorts och ikväll tävlas det för sista gången på tusenmetersovalen.

trav, travsport, sulkysport, elitloppet, pompano, florida, jubileum, hennessey
Wally Hennessey efter Elitloppssegern med Moni Maker 1998. Foto: Stalltz.se

– Jag skulle inte kalla det depression att prata om slutet på Pompano Park, det är mer som en begravning. Det är så jag känner. Och att du inte kan kontrollera det, säger Wally Hennessey till harnesslink.com, som varit banan trogen i 37 år.

Sedan 1964 har Pompano Park varit ”The Winter Capital of Harness Racing” och elaka tungor sade inte sällan att det var mer för rika amerikanare som det tävlades på Pompano Park och inte för hästarna.

Över 30 världsrekord har satts på Pompano Park och det mest spektakulära var Mack Lobells 1.11,0 som treåring, vilket också var den snabbaste tiden oavsett ålder och kön på tusenmetersbana vid den tidpunkten i travhistorien.

Per Eriksson och King Conch. Foto: stalltz.se

En svenskfödd travare har också satt världsrekord på Pompano Park. Per Eriksson-tränade King Conch (e. Speedy Crown) travade 1.12,4 den 25 oktober 1991 när han vann Breeders Crown.

Det rekordet stod sig i drygt 14 år, medan Mack Lobells notering för treåriga hingstar höll sig till 2006 när Going Kronos travade 1.10,9 på Jägersro.

Pompano Park. Foto: stalltz.se

 

***

2Sedan januari har ATG samlat ihop pengar till dagens multijackpot på Romme. Det har givit 14,2 miljoner kronor extra i sjusättspotten på V75 och en ojämn men spännade omgång väntar på Borlängebanan. Framför allt blir det ett revanschmöte mellan Phoenix Photo (e. Super Photo Kosmos) och Unico Broline (e. Cantab Hall), som gjorde upp om segern i senaste silverdivisionsfinalen på Solvalla i en mycket rafflande duell.

Båda står kvar i klassen och jagar plats i finalen under Elitloppshelgen på Solvalla och den här gången vann Unico Broline spårlottningen.

Här är Sulkysports expert Emil Perssons stora tipsgenomgång inför eftermiddagens jackpotomgång med analyser, systemförslag och ranking av alla hästar.

En plats i Paralympatravets final på Åby den 7 maj står på spel dagens uttagningslopp. Sedan tidigare är titelförsvararen Delia de Pommereux (e. Niky), inbjudne Extreme (e. Chocolatier) och inkvalade Upstate Face (e. Joke Face) klara för loppet och nu slåss tolv hästar om nästa finalbiljett.

Pasi Aikios stjärna och Derbyvinnare Who’s Who (e. Maharajah) hade en toppsäsong ifjol med segern i Hugo Åbergs Memorial som topp och nu försöker han kvala in till vårens första storlopp i Sverige tillsammans med Örjan Kihlström. Efter seger i årsdebuten fick hästen styrk i guldfinalen på Solvalla i senaste starten. Dags att påbörja en ny segerrad på Romme?

Liquify’em och Ove A Lindqvist. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Profilen Ove A Lindqvist är på jakt efter seger 3.000 i karriären – det fattas drygt 100 triumfer – och nu har han slagit sig ned i Skellefteå. Tillsammans med sambon Ann-Catrin Frisk reser de långt söderut till Borlänge med en intressant V75-duo i Liquify’em (e. Crazed) och Love You Long Time (e. Love You), som båda tävlar barfota runt om.

– Jag tror att han springer under 1.13! säger Ove om Love You Long Time.

Här är påskintervjun där Ove A Lindqvist berättar om sitt nya travliv och förhoppningarna på dagens V75-hästar.

Romme (första start 14.45) är enda svenska banan som tävlar på påskdagen och här är startlistorna.

***

3 Två högklassiga fyraåringslopp bjuder Turin på idag när Gran Premio Citta di Torino (€66.000) avgörs i två divisioner – en för hingstar och en för ston. Filippo Roccas Chuky Roc (e.Nad Al Sheba) är vinstrikast bland hingstarna, men har fått ett dåligt läge. Ifjol vann han Grupp I-loppet Gran Premio Nazionale och slutade tvåa i Gran Premio Orsi Mangelli.

I stoavdelningen startar Enrico Bellei Oaks del Trotto-vinnaren Crystal Pan (e. Ideale Luis) och hon ställs mot Alessandro Gocciadoros Cash Bank Bigi (e. The Bank), som vann Treåringseliten för ston ifjol på Solvalla, men också Gran Premio Emilia och Prix Albert Rayon.

***

4Forne finske Derbyvinnaren Benjamin Evo (e. Kadabra), 1.11,2ak*/2.023.281 kr, skulle ha startat i Tammerfors i tisdags, men ströks sedan han dragit på sig en gaffelbandsskada. Nu ska han börja en ny karriär. Ikväll på Traveras internetauktion säljs nioåringen som avelshingst. Han avelsvärderades 2019 och svenska ägarna Stall Loke har två svenskfödda avkommor efter hingsten 2021.

Förutom Benjamin Evo säljs livstids betäckningsrätt i Brillantissime och Bird Parker, samt betäckning 2022 med Trixton och Make It Happen.

Tolv starthästar och två fölston bjuds också ut, däribland Global Warrior (e. S.J.’s Caviar) med 709.700 kronor på kontot och Hacker Am (e. Muscle Hill), som vunnit fem av 21 starter.

Här är hästarna som säljs på Travera ikväll. 

***

5 Det är 13 franska travbanor som arrangerar tävlingar denna söndag varav två har premiumstatus och sänds på Equidia. Chartres (11.35) är först ut och där finns det två blågula hopp. Ron Kuiper startar Ika Josselyn (e. Charly du Noyer) i Prix Brette Immobililer (€16.000) och Björn Goop plockar ut Ha Yes Max (e. Very Well Jet) i Prix Cafe Sud a Vernouillet (€21.000).

I Ecommoy (14.20) är tävlingarna svensklösa, men inte ointressanta för det. Gräsbaneserien Trophee Vert arrangerar sin andra etapp och inom den startar meriterade hästar som Elvis de Vallon (e. Reve de Beylev) samt Cash du Rib (e. Ready Cash); båda med över en halv miljon euro insprunget under karriären.

***

6 Franska toppstoet Uza Josselyn (e. Love You-Teza Josselyn), 1.09,0*/€1.299.078, har blivit mor till en dotter efter Ready Cash. Det är fransyskans andra avkomma. Ifjol fick euromiljonären ett sto efter den svenske championhingsten Maharajah.

Uza Josselyn med sin dotter efter Ready Cash. Foto: privat

Uza Josselyn tävlade för René Aebischer och deltog i två Elitlopp utan att kvalificera sig för final. Å andra sidan tog Uza Josselyn två tunga titlar på svensk mark 2019 i EM för ston respektive Årjängs Stora Sprinterlopp. Bland storsegrarna kan också Nationernas Pris i Italien nämnas samt Prix du Plateau du Gravelle och Prix de Washington i Frankrike.

***

7 Fyra nya dopingdomar rapporterades om i förra veckan i USA och Triamcinolone acetonide tycks vara ”hetast” på den fronten för dagen. Marion Chupps Maddys Leading Man (e. Cantab Hall) tävlade med för hög dos av Triamcinolone acetonide när den fyraårige valacken vann på Northfield Park den 2 mars. Hästen tappar förstapriset och tränaren Marion Chupp ska böta 1.000 dollar.

För hög dos av Triamcinolone acetonide hade också Calvin Hollar-tränade Aim For Glory (e. Rockin Amadeus) när han vann på Northfield Park den 2 mars. Förstapriset på 2.900 dollar går hästens ägare miste om, medan Calvin Hollar ska betala 1.000 dollar i böter.

Samma sak var det för Brian Jay Millers Rockin Artsy (e. Rockin Image) när det fyraåriga stoet segrade på Northfield Park den 2 mars. Förstapriset på 4.100 dollar går Rockin Artsys ägare miste om, medan Brian Jay Miller ska betala 1.000 dollar i böter.

När Gilberto Garcia-Herrera-tränade March Doro (e. Mach Three) vann på Yonkers Raceway den 21 mars tävlade den elvaårige valacken med fenylbutazon i kroppen. Tre dagars avstängning och 500 dollar i böter blev straffet för Garcia-Herrera, medan ägaren (samma person) tappar förstapriset på 15.000 dollar.